Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Povest o Despereauxu (sinhronizirano)

animirana družinska pustolovščina
Majhen junak. Veliko srce.
Sinhronizirano
Na sporedu od: 12.2.2009, Kolosej Ljubljana
12.2.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 33min / 93min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Gary Ross, Will McRobb in Chris Viscardi po knjigi Kate DiCamillo
Ko preveč zvedava podgana povzroči smrt kraljice, užaloščeni kralj deželo zavije v večno nesrečo in temo. Nekaj let za tem se rodi nenavaden junak, mišek Despereaux, ki namesto strahu pred mačkami raje sanja o neustrašnem viteštvu in kavalirstvu. Zato je izgnan iz mišjega kraljestva, a na človeškem dvoru sklene nenavadno prijateljstvo z zalo princeso. Ko jo ugrabijo maščevalne podgane, se Despereaux ne glede na svojo majhnost pogumno poda v številne dogodivščine, da bi znova prinesel sožitje med ljudi in glodavce ter deželo osvobodil prekletstva.

Izvirna zasedba Slovenska zasedba  
Matthew Broderick Gašper Jarni Despereaux
Sigourney Weaver Polona Juh Naratorka
Dustin Hoffman Sebastijan Cavazza Roscuro
Tracey Ullman Nataša Tic-Ralijan Minka
Emma Watson Nina Klun Princesa Fina
Kevin Kline Brane Završan Andre
Stanley Tucci Jure Sešek Boldo
Ciaran Hinds Pavle Ravnohrib Boticelli
Robbie Coltrane Aljoša Koltak Gregor
Tony Hale Aleksander Golja Mario
Frank Langella Janez Starina Župan
Christopher Lloyd Alojz Svete Nitkar Ivanko

Slovenska izvedba

Režija: Ven Jemeršič
Tonski tehnik: Gorazd Končar
Sinhronizacija: Studio G

Nekoč pred davnimi časi je v neki deželi v zraku visela čarovnija in bilo je na pretek smeha in slastne juhe. Toda nesreča je hotela, da je kralj ostal strtega srca, princeso je začelo prežemati hrepenenje, meščani pa so ostali brez juhe. Sonce je izginilo. Svet je postal siv. Vse upanje je bilo izgubljeno ... Dokler se ni rodil Despereaux. Drobceni Despereaux močnik široko odprtih oči in ogromanskih uhljev je bil preveč pogumna dušica za krotki mišji svet, ki mu je vladala plahost. Od trenutka, ko je prišel na svet, je videl več, slišal več in hotel vedeti več kot vsi drugi miški. Želel si je pustolovščin in ni si znal predstavljati življenja brez njih. Nekega dne se je odkradel v kraljevo knjižnico, kjer bi po mnenju sorojakov moral obglodati čim več knjig. Despereaux je res požrl celo pravljico o vitezu, ki je rešil princesko, ampak z očmi, ne z zobmi. Že to je bil po mišjih zakonih nezaslišan zločin. A to, da se je spoprijateljil s človekom, princesko Fino, to je bilo nekaj tako groznega, da so miši ostale brez besed. Miši, prepričane, da je Despereaux brezupen primer, ki se nikoli ne bo pokoril mišjim zakonom, so malega junaka obsodile na smrt v temnici. Pravzaprav samo na temnico, a od tam, z mračnega sveta, ki so mu vladale podgane, se ni vrnil še noben obsojenec. In tako se začne zgodba o pogumu, viteštvu, junaštvu, prijateljstvu, napakah, ki jih je mogoče popraviti, in upanju, ki nikoli povsem ne ugasne, pa čeprav se včasih zdi, da je izginilo z obličja zemlje.

O produkciji

Če ste prebrali knjigo, boste videli, da se film od nje precej razlikuje. V njem je več akcije, odnosi med liki so bolj poglobljeni in uvedenih je nekaj novih likov. Obdržali pa so osnovne elemente zgodbe, brez katerih bi film povsem izgubil žar. Eden najpomembnejših je intimni odnos med pisateljico in bralcem, ki ga v filmu ohranja naracija med prizori.

Vsi ustvarjalci so se strinjali, da mora biti film vizualno bogat kot je otroška domišljija, ko pravljico bere. Hoteli so se izogniti plastičnemu videzu, ki ga lahko ustvari računalniška animacija, zato so skušali ustvariti vtis, kot da je film prišel izpod slikarskega čopiča. Navdih so poiskali pri flamskih slikarskih mojstrih. Gledalci se morajo počutiti, kot da so se zares znašli v srednjem veku. Zato so izbrali umirjeno barvno paleto, ki deluje bolj pristno od živih barv.

Ekipa je naslikala osnutke, ki so jih potem prenesli na računalnik in samo dodelali in popravili podrobnosti, ki se v tridimenzionalnem svetu morajo bolje videti.

Že na samem začetku so si zastavili nalogo, da ustvarjajo film, ki temelji na likih, na značajih, na medsebojnih odnosih. Animacija se je morala prilagoditi temu. Snemanje glasov so posneli s kamero, da so animatorji lažje ustvarili primerno mimiko in geste. Poleg tega so animatorji tudi sami odigrali nekaj prizorov, da so si olajšali risarsko delo. Opazili boste, da so prizori dokaj preprosti. Animatorji in režiserja so namreč namenoma opustili teatralno pretiravanje, ki je sicer značilno za risane filme in s katerim avtorji običajno skušajo sporočiti, kaj posamezen lik razmišlja ali čuti. Zato so liki bolj verodostojni, delujejo, kot bi bili igrani. Pogosto je igro videti samo v očeh, ne v pretirani pantomimi in kriljenju z rokami. To je v animaciji dokaj nov pristop.

In še nekaj je novega. V pravljici spoznamo tri različne svetove, Dorsko kraljestvo ter Mišji in Podganji svet. Vsak ima posebno scenografijo in svoj značilen videz. A po velikem preobratu v zgodbi, ko spet posije sonce, se vsi ti trije svetovi spremenijo. In če natančno pogledamo, so filmski ustvarjalci tako ustvarili šest različnih edinstvenih svetov za eno samo pravljico.

Zgodba je čarobna, je prava, pristna pravljica. In njeno ustvarjanje je bilo čarobno. Toda očitno ne samo med delovnim časom. Ekipa namreč ponosno pove, da so v času ustvarjanja razglasili štiri zaroke, članom ekipe pa se je skupaj rodilo kar 20 otrok.

Komentarji

3.1. 2009 ob 13:58

pam da bo kmal v kinu

— pia
3.2. 2009 ob 16:25

ni doro

— nejc
14.2. 2009 ob 0:00

mišek je ful dobr oglejte si ga

— ni važn
14.2. 2009 ob 18:02

pridemo drugi vikend

— senja
15.2. 2009 ob 0:00

burek

— kmet
15.2. 2009 ob 0:00

krneki ta film je cist bedn

— nejc
16.2. 2009 ob 0:00

kul. vitezi-miši-podgane

— niko
16.2. 2009 ob 0:00

jz se nism gledala tega filma.sam ga bom kmal upam da je dobr

— -lolek-XĐ
26.2. 2009 ob 20:03 zvezdica

Preprost film, vendar z močnim sporočilom; v življenju je treba poslušati svoje srce, ki te vodi in ravnati v skladu sam s sabo. Le tako mislim, da si lahko uspešen pri vsem kar si zadaš. Strah je pri tem odveč, saj je ljubezen močnejše čustvo. Včasih je to zelo teško in je potrebno ogromno poguma in samozavesti a na koncu je vendarle vredno.
Življenje je lahko pravljica, samo želeti si je treba ;)

— pogumen mišek :)
27.2. 2009 ob 0:00

mani je čist brezvezn na sredini sn se ga naveličal

— ziga
27.2. 2009 ob 14:30

JS BOM ŠLA PROV GLEDAT TA FILM UPAM D NAV K EN

— UCKER_MI_BEBE
27.2. 2009 ob 20:03 zvezdica

Že to, da moja mala bolhica dobrih devetdeset minut ni umaknila oči z zaslona,
še celo kokic, ki so do sedaj vedno predstavljale bistvo vsake animirane predstave v kinu, se ni dotaknila, pove veliko.

A da ne dolgovezim, Povest o Despereauxu je prelepa čarobna pustolovščina za vso družino, za vse male in velike otroke, za vse otroke po srcu. Res vredna ogleda!!!

— Tanja
28.2. 2009 ob 0:00

na fulll kr en film, nč smešnga...

— darja
28.2. 2009 ob 14:41

oooo, ker luštn film

— mnd
3.3. 2009 ob 16:12

mislem da je ta film kr dobr

— vesna
4.3. 2009 ob 0:00

carska

— care
5.3. 2009 ob 13:54

naš pet letnik je bil zelo navdušen in je z majhno pomočjo razumel
pomen zgodbe.

— dragan,gabi,timotej,sergej
7.3. 2009 ob 0:00

dulcina sestriična sm!!!!!!!!!!!!!

— Dulce M,aria
8.3. 2009 ob 0:00

mega filmček

— lala
28.3. 2009 ob 0:00

res dobr film

— Dulece Maria
29.3. 2009 ob 14:23

grt je ni za zabavo

— peter
29.3. 2009 ob 18:39

FUL DOBR FILM RES COOL

— ELMA
29.3. 2009 ob 18:40

MOJMU BRATCU JE TUT FUL COOL

— ELMA
29.3. 2009 ob 18:41

SAM NEKI ME ZANIMA KAJ BOL GLEDAT RBD AL PA TOLE TIST KI MISL DA JE RBD NJ MI ODPIŠE NAZAJ.
UPAM DA NI SAM TA RBD TUT ANGELI BREZ KRIL JE DOBER TA NADALJEVANKA JE RES NAJBOLJŠA NO NE GLIH

— ELMA
29.3. 2009 ob 18:41

KAKO PA TEBI IME PA KAKO SE PIŠEŠ PA ČE PROSIM POVEŠ KJE ŽIVIŠ PA ŠE NEKI A MI LAHKO PUSTIŠ SVOJ E MAIL PROSIM TI KI SI REKLA DA SI OD DUL SESTRIČNA AL KVA ŽE DJ POVEJNO KER MOJO SOŠOLKO TO TKO ZANIMA SAM NEUPA UPRAŠAT
HVALA RES
ELMA REKIČ

— ELMA
30.3. 2009 ob 12:30

jaz se pišem Rekić

— elma
15.4. 2009 ob 2:00

men je film tko tko ni glih dobr pa tut slb ni!men je misk zlo luskan sam una kralicna al kaj je ze je pa tok grda!drgac ma usak svoje mnenje pa enim je usec enim ne...

— lol XĐ
18.4. 2009 ob 2:00

suprrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bom šla gledattttttttttttttttttttttt v kinoooooooooooooooooooooooooooooooooo!

— loli
27.4. 2009 ob 14:46

princesa v filmu, je preveč grda

— hana ogris
6.5. 2009 ob 2:00

dajem komentar zato ker ni filmčkov za otroke zraven tega

— manca
13.5. 2009 ob 2:00

Zelo dober film, morate si ga ogledati in res boste uživali.

— Despereaux
17.5. 2009 ob 2:00

Milem mi ne všeč ker je solgočasen in ti ti vbija moralko recimo ne vtikaj se v druge reči.Zdi se mi da je potrata časa in denarja.

— Lev13
31.5. 2009 ob 12:14

Ful cool carščina!
Tu ti pokaže da tisti ki je nekaj storil vedno ostane v spominu.

— Despereaux
5.7. 2010 ob 8:48

Ta film me je navdušil. Ob ogledu mi je po licu spolzela kakšna solza. Res poučna zgodba. Mišek je še tako mejhen a vsebi skriva ogromno moči in poguma.

pregovor: Majhen kakor smet, pogum bi lahko razdelil med ves svet.

— anija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.