Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Povest o Despereauxu (podnapisi)

animirana družinska pustolovščina
Majhen junak. Veliko srce.
Podnapisi
Na sporedu od: 12.2.2009, Kolosej Ljubljana
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Gary Ross, Will McRobb in Chris Viscardi po knjigi Kate DiCamillo
Ko preveč zvedava podgana povzroči smrt kraljice, užaloščeni kralj deželo zavije v večno nesrečo in temo. Nekaj let za tem se rodi nenavaden junak, mišek Despereaux, ki namesto strahu pred mačkami raje sanja o neustrašnem viteštvu in kavalirstvu. Zato je izgnan iz mišjega kraljestva, a na človeškem dvoru sklene nenavadno prijateljstvo z zalo princeso. Ko jo ugrabijo maščevalne podgane, se Despereaux ne glede na svojo majhnost pogumno poda v številne dogodivščine, da bi znova prinesel sožitje med ljudi in glodavce ter deželo osvobodil prekletstva.

Izvirna zasedba Slovenska zasedba  
Matthew Broderick Gašper Jarni Despereaux
Sigourney Weaver Polona Juh Naratorka
Dustin Hoffman Sebastijan Cavazza Roscuro
Tracey Ullman Nataša Tic-Ralijan Minka
Emma Watson Nina Klun Princesa Fina
Kevin Kline Brane Završan Andre
Stanley Tucci Jure Sešek Boldo
Ciaran Hinds Pavle Ravnohrib Boticelli
Robbie Coltrane Aljoša Koltak Gregor
Tony Hale Aleksander Golja Mario
Frank Langella Janez Starina Župan
Christopher Lloyd Alojz Svete Nitkar Ivanko

Slovenska izvedba
Režija:Ven Jemeršič
Tonski tehnik: Gorazd Končar

Nekoč pred davnimi časi je v neki deželi v zraku visela čarovnija in bilo je na pretek smeha in slastne juhe. Toda nesreča je hotela, da je kralj ostal strtega srca, princeso je začelo prežemati hrepenenje, meščani pa so ostali brez juhe. Sonce je izginilo. Svet je postal siv. Vse upanje je bilo izgubljeno ... Dokler se ni rodil Despereaux. Drobceni Despereaux močnik široko odprtih oči in ogromanskih uhljev je bil preveč pogumna dušica za krotki mišji svet, ki mu je vladala plahost. Od trenutka, ko je prišel na svet, je videl več, slišal več in hotel vedeti več kot vsi drugi miški. Želel si je pustolovščin in ni si znal predstavljati življenja brez njih. Nekega dne se je odkradel v kraljevo knjižnico, kjer bi po mnenju sorojakov moral obglodati čim več knjig. Despereaux je res požrl celo pravljico o vitezu, ki je rešil princesko, ampak z očmi, ne z zobmi. Že to je bil po mišjih zakonih nezaslišan zločin. A to, da se je spoprijateljil s človekom, princesko Fino, to je bilo nekaj tako groznega, da so miši ostale brez besed. Miši, prepričane, da je Despereaux brezupen primer, ki se nikoli ne bo pokoril mišjim zakonom, so malega junaka obsodile na smrt v temnici. Pravzaprav samo na temnico, a od tam, z mračnega sveta, ki so mu vladale podgane, se ni vrnil še noben obsojenec. In tako se začne zgodba o pogumu, viteštvu, junaštvu, prijateljstvu, napakah, ki jih je mogoče popraviti, in upanju, ki nikoli povsem ne ugasne, pa čeprav se včasih zdi, da je izginilo z obličja zemlje.

O produkciji

Če ste prebrali knjigo, boste videli, da se film od nje precej razlikuje. V njem je več akcije, odnosi med liki so bolj poglobljeni in uvedenih je nekaj novih likov. Obdržali pa so osnovne elemente zgodbe, brez katerih bi film povsem izgubil žar. Eden najpomembnejših je intimni odnos med pisateljico in bralcem, ki ga v filmu ohranja naracija med prizori.

Vsi ustvarjalci so se strinjali, da mora biti film vizualno bogat kot je otroška domišljija, ko pravljico bere. Hoteli so se izogniti plastičnemu videzu, ki ga lahko ustvari računalniška animacija, zato so skušali ustvariti vtis, kot da je film prišel izpod slikarskega čopiča. Navdih so poiskali pri flamskih slikarskih mojstrih. Gledalci se morajo počutiti, kot da so se zares znašli v srednjem veku. Zato so izbrali umirjeno barvno paleto, ki deluje bolj pristno od živih barv.

Ekipa je naslikala osnutke, ki so jih potem prenesli na računalnik in samo dodelali in popravili podrobnosti, ki se v tridimenzionalnem svetu morajo bolje videti.

Že na samem začetku so si zastavili nalogo, da ustvarjajo film, ki temelji na likih, na značajih, na medsebojnih odnosih. Animacija se je morala prilagoditi temu. Snemanje glasov so posneli s kamero, da so animatorji lažje ustvarili primerno mimiko in geste. Poleg tega so animatorji tudi sami odigrali nekaj prizorov, da so si olajšali risarsko delo. Opazili boste, da so prizori dokaj preprosti. Animatorji in režiserja so namreč namenoma opustili teatralno pretiravanje, ki je sicer značilno za risane filme in s katerim avtorji običajno skušajo sporočiti, kaj posamezen lik razmišlja ali čuti. Zato so liki bolj verodostojni, delujejo, kot bi bili igrani. Pogosto je igro videti samo v očeh, ne v pretirani pantomimi in kriljenju z rokami. To je v animaciji dokaj nov pristop.

In še nekaj je novega. V pravljici spoznamo tri različne svetove, Dorsko kraljestvo ter Mišji in Podganji svet. Vsak ima posebno scenografijo in svoj značilen videz. A po velikem preobratu v zgodbi, ko spet posije sonce, se vsi ti trije svetovi spremenijo. In če natančno pogledamo, so filmski ustvarjalci tako ustvarili šest različnih edinstvenih svetov za eno samo pravljico.

Zgodba je čarobna, je prava, pristna pravljica. In njeno ustvarjanje je bilo čarobno. Toda očitno ne samo med delovnim časom. Ekipa namreč ponosno pove, da so v času ustvarjanja razglasili štiri zaroke, članom ekipe pa se je skupaj rodilo kar 20 otrok.

Komentarji

7.2. 2009 ob 0:00

sliš se dobr, komi čakam:)

— :)
9.2. 2009 ob 0:00

Slovenske sinhronizacije postajajo resnično vse boljše. Odlično delo igralcev in montažerjev. Bravo!

— bomba30
13.2. 2009 ob 0:00

Zelo lepa risanka.Je tudi zelo smešna.

— miley
13.2. 2009 ob 15:26

dons smo šli iz šolo to gledat. film je res hud. prčakvala sm da bo daljši k je blo sam 1uro in pou. drgač pa... vredno ogleda. Če bi ga mogla ocenit bi dala oceno 4.

— crazy_kid
16.2. 2009 ob 0:00

super film!

— Tjaša
17.2. 2009 ob 0:00

Hm Hm... film je zelo uredu zelo sem se nasmejal ob njem. Glavni junak pa me zelo spominja na Mrška tmauga in njegovo druščino. Njegovo življenjsko zgodbo bi lahko povezal z vsebino samega filma.

— Malo laško
17.2. 2009 ob 0:00

film je odličen in tudi smešen.moja ocena 4.

— bomba30
17.2. 2009 ob 15:48

:)

— tgbnj
19.2. 2009 ob 15:59

film je ful kul!

— tjaša
20.2. 2009 ob 15:34

film je odličen in tudi odličen.

— Tjaša
21.2. 2009 ob 15:00

super film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— staša
15.2. 2014 ob 18:57

ta film je zares neka enkratnega ej ta film sem gledal na televiziji na pop oto za novo leto

— nori volk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.