Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Potovanje v središče Zemlje 3D

družinska pustolovščina
Isti planet. Drugi svet.
Podnapisi
1h 32min / 92min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael D. Weiss, Jennifer Flackett in Mark Levin po romanu Julesa Verna
Režija: Eric Brevig
Raztreseni znanstvenik Trevor se z nečakom Seanom odpravi iskat izgubljenega brata Maxa, ki je izginil med raziskovanjem vulkanov. S pomočjo Maxovih zapiskov v knjigi slavnega pisatelja Julesa Verna se napotita na Islandijo, kjer se jima pridruži izkušena vodnica Hannah. Med iskanjem sledi jih preseneti vihar, zato se zatečejo v votlino, ki vodi naravnost v središče Zemlje, polno nenavadnih bitij, osupljivih pokrajin in nevarnih pustolovščin.

Sinopsis

V družinski pustolovščini Potovanje v središče Zemlje se trije raziskovalci podajo na čudovito potovanje, kjer jih čakajo dih jemajoči kraji in nanje pretijo številne nevarnosti.

Med raziskovalno odpravo na Islandiji se vizionarski znanstvenik Trevor Anderson (Brendan Fraser), njegov nečak Sean (Josh Hutcherson) in prelestna lokalna vodnica Hannah (Anita Briem) nepričakovano zanajdejo ujeti v jami, od koder je edini izhod globlje in globlje v smeri proti središču Zemlje. Med potovanjem skozi še nikoli videne svetove se trojica sooči z nadrealističnimi in nepojmljivimi bitji, med drugim z mesojedimi rastlinami, ogromno letečo piranjo in dinozavri. Avanturisti kmalu ugotovijo, da morajo najti pot nazaj na površje Zemlje, če se želijo rešiti, saj se povečuje delovanje prežečih vulkanov okrog njih ...

Nove revolucionarne filmske tehnike s spektakularno realistično fotografijo prestavijo gledalce epske pustolovščine v srce divjega potovanja glavnih junakov.

New Line Cinema in Walden Media predstavljata film Potovanje v središče Zemlje z Brendanom Fraserjem (Usodna nesreča, trilogija Mumija), Joshem Hutchersonom (Most v Terabitijo) in Anito Briem (TV nanizanka The Tudors). Film je režijski prvenec Erica Breviga (Popolni spomin in Pearl Harbor), oskarjevca in veterana na področju posebnih učinkov.

Potovanje v središče Zemlje je dinamična in razburljiva pustolovska priredba romana Julesa Verna. Gre za prvi igrani akcijski celovečerni film, posnet v digitalni 3D tehniki.

Eric Brevig je film režiral na podlagi scenarija, ki so ga napisali Michael Weiss, Jennifer Flackett in Mark Levin. Producenta filma sta Charlotte Huggins in Beau Flynn, izvršni producenti pa so Toby Emmerich, Brendan Fraser, Mark McNair in Tripp Vinson.

Ustvarjalno ekipo za kamero so med drugim sestavljali direktor fotografije Chuck Schuman, scenograf David Sandefur ter montažerji Paul Martin Smith, Dirk Westervelt in Steven Rosenblum. Glasbo za film Potovanje v središče Zemlje je napisal Andrew Lockington, za posebne učinke pa je bil odgovoren Christopher Townsend.

Film Potovanje v središče Zemlje si bo mogoče ogledati v klasičnih kinematografih, v tistih, ki omogočajo RealD 3D projekcije, pa tudi tridimenzionalno verzijo.

O produkciji

Režiser Eric Brevig je povedal, da je bila zanj priložnost, da priljubljeni roman Julesa Verna razvije v sodobno zgodbo, z novimi liki in uporabo najsodobnejše tehnologije, zelo razburljiva: “S Potovanjem v središče Zemlje sem želel ujeti raziskovalni duh, željo po odkritjih in prepričanje, da je vse mogoče. Nekatere zgodbe so večne in pripoved o treh raziskovalcih, ki si med seboj pomagajo, je gotovo ena izmed njih. Misel, da lahko počneš nekaj, kar drugi zgolj sanjajo, že od začetka civilizacije razburja človeško domišljijo.”

Da bi zajel prostrane panorame, od ledeniških vrhov Islandije do širokih morja v središču Zemlje, in osupljive podrobnosti, od okamenelih gobastih gozdov do apnenčastih skalnih formacij, je Brevig na pomoč poklical armado ustvarjalcev posebnih učinkov. Da so dosegli končni videz filma, je bilo potrebno sodelovanje več kot dvestotih umetnikov.

Presenetljivo je večina produkcije potekala v Montrealu. Ta komaj v čem spominja na džunglo, vendar se je izkazalo, da je severni del mesta z bližnjo okolico zelo primeren za postavitev filmskih kulis. Ena od njih je bila 15 x 10 metrov velika kamnita stena, ki so jo s pomočjo računalniških učinkov raztegnili v nekaj sto metrov dolgo skalo. Scenografijo za podvodni svet so naredili v montrealskem olimpijskem bazenu. V končni različici filma vidimo 726 posnetkov, ki so obdelani s posebnimi učinki, skupaj pa so jih ustvarili več kot 1400.

Snemanje je bilo za vse tri glavne igralce tudi fizično zelo naporno. V obdobju priprav na film se je igralska ekipa krepila s plezalnimi vajami. Najzahtevnejši del snemanja je bil prosti pad skozi veliko vulkansko cev. Ta prizor se imenuje “Veliki padec”, saj Trevor, Sean in Hannah prosto padajo tisoče kilometrov proti središču Zemlje. Padec traja tako dolgo, da imajo celo čas za pogovor o situaciji, v kateri so se znašli. Vse skupaj se konča z mehkim pristankom v antigravitacijskem tunelu, ki jih popelje do rajske lagune v središču Zemlje.

Ustvarjalci filma Potovanje v središče Zemlje obljubljajo neprekosljivo filmsko izkušnjo s številnimi nepozabnimi spektakularnimi prizori. To jim je omogočila nova tehnologija snemanja, ki omogoča zajemanje posnetkov v visoko ločljivem tridimenzionalnem formatu. Zato film Potovanje v središče Zemlje zagotavlja najpopolnejšo 3D projekcijo doslej.

O igralcih

Brendan Fraser (Trevor Anderson) je pot med igralske zvezde začel leta 1999 v akcijski grozljivki Mumija, ki je skupaj z nadaljevanjem Mumija se vrača prinesla kar 800 milijonov dolarjev zaslužka. Fraserja lahko pravkar gledamo v zaključku trilogije Mumija: Grobnica zmajskega cesarja. V zadnjih letih je igral v neodvisnih filmih Usodna nesreča, Mirni Američan ter Bogovi in pošasti, sicer pa ima za sabo številne vloge v uspešnicah: Looney Tunes: Ponovno v akciji, Začaran, George iz džungle in Dudley ima vedno prav. Rodil se je v Indianapolisu, mladost pa je preživel v Evropi in Kanadi. Je tudi cenjen gledališki igralec.

Josh Hutcherson (Sean Anderson) ima kljub svoji rosni mladosti (med snemanjem filma Potovanje v središče Zemlje je bil star 15 let) za sabo že mnoge uspešne projekte, pri katerih je sodeloval s številnimi priznanimi hollywoodskimi režiserji in igralci. V filmu Očka, ne ga srat! je na primer igral sina Robina Williamsa, s Timom Robinsonom pa je zaigral v otroški pustolovščini Zathura: Vesoljska avantura. Igral je tudi v za oskarja nominiranem Miyazakijevem animeju Čarovnik Howl in gibljivi grad ter v Zemeckisovem Polarnem vlaku.

Anita Briem (Hannah Ásgeirsson) je pred kratkim igrala v uspešni televizijski nanizanki The Tudors. Na velikem platnu je debitirala v neodvisni grozljivki Nuna. Briemova je rojena na Islandiji. Pri šestnajstih je začela svojo igralsko kariero na odrskih deskah v Londonu, pri devetnajstih pa se je vpisala na prestižno Kraljevo akademijo dramskih umetnosti.

O ostalih ustvarjalcih filma

Eric Brevig (režiser) je znan kot ustvarjalec vizualnih učinkov. Potovanje v središče Zemlje je njegov celovečerni prvenec. Je dobitnik oskarja za posebne učinke v filmu Popolni spomin, nominiran pa je bil še v Spielbergovem filmu Kljuka in Bayevem Pearl Harborju.

Michael Weiss (scenarist) se je pred scenaristično kariero posvečal producentskim poslom pri podjetju Miramax Films. Pred Potovanjem v središče Zemlje je napisal scenarija za triler Učinek metulja 2 in grozljivko Vedno bom vedel, kaj ste storili lansko poletje.

Jennifer Flackett in Mark Levin (scenarista) sodelujeta že dobro desetletje. Film Nim’s Island, ki sta ga nazadnje skupaj režirala, je od aprila letos prinesel že 75 milijonov dolarjev. Najprej sta se uveljavila s pisanjem scenarijev za otroške televizijske nanizanke.

Andrew Lockington (glasba) je sodeloval že s številnimi priznanimi režiserji, kot so Joel Schumacher, Denzel Washington, James Mangold, Mira Nair, Ang Lee in Atom Egoyan. Lockington je diplomant prestižne univerze Wilfrid Laurier iz kompozicije in orkestracije.

Komentarji

2.9. 2008 ob 18:49

To bo vsekakor 3D film leta,zato vsak,ki ima rad 3D doživetje si ga obvezno mora pogledati.Smo lahko srečni,da imamo to možnost,zato bi bila velika škoda,da bi jo zamudili.
Piko na i pa dodajo vsi efekti,ki so vgrajeni v samo dvorano.Če še ne veste so to premikajoči se stoli,megla,veter,dež in svetlobni efekti.

POGLEJTE SI V 3D VERZIJI IN NE BO VAM ŽAL.

— Danijel N
5.9. 2008 ob 9:25

Lušten film, ima pa ene par hudih lapsusov, recimo prenos par sto metrov vrvi v majhnem nahrbtniku, ali pa da najmlajši član pusti nahrbtnik na obali "jezera", ven iz podzemlja pa čudežno pride z njim ipd.
Je pa čisto simpatičen film in Fraser je še enkrat dokazal da mu tovrstni filmi res ležijo :)

— Anamarija
5.9. 2008 ob 19:18

kako majo to...Xpand...maš prow očala al kej...??????

— lolek
5.9. 2008 ob 19:35

koliko pa stane vstopnica za film

— tadej
7.9. 2008 ob 16:14

film mi zgleda super in si ga bom tudi ogledala

— saša
9.9. 2008 ob 18:24

Zanima me, če je v Maribou Xpand dela kot more ali imajo spet tehnične teževe na polovico stolih???

— Martin
9.9. 2008 ob 19:58

Pa so sedeži s posebnimi učinki sploh vključeni? Ker pri Beowulfu 3D niso bili.

— morfej
12.9. 2008 ob 2:00

ta film je veri gud

— lejzbika
14.9. 2008 ob 2:00

ta fim je zelo dober

— nejc
14.9. 2008 ob 2:00

Film sem si ogledala ta teden in je bil prav zanimiv, sploh v 3D revoluciji. Škoda ker nima posebnih učinkov, saj menim da bi biu le s temi veliko boljši. Splača se ga pogledati...lp

— Alexis
18.9. 2008 ob 11:50

Zakaj pri nakupu preko spleta ni možno izbrati SFX sedežev?

— Mariborčan
22.9. 2008 ob 2:00

Film se splača pogledat...sploh v 3D verziji je super!

— Malinca
27.9. 2008 ob 2:00

hudo!!!! js bi šla tut gledat!!

— klawdy
28.9. 2008 ob 16:21

JA HUDO zgledA TA FILM SAM NWM KAKSN Je ;) omg taka fantatijA... RES JE DA GA NISM GLEDU SAM SE VID PO SLIKI AJDE :)

— ELZAN JUSUFI
1.10. 2008 ob 18:01

V Mariboru se film vrti v veliki dvorani in ne v prvotno Xpand dvorani. Tako, da tam sploh ni sedežev. Je pa res ful dober film že nasploh, 3D verzija ga le še izboljša.

— Med
4.10. 2008 ob 15:28

film je nerealističen vendar je zelo kul

— fancy
4.10. 2008 ob 15:32

Cool,gli danes grem gledat:)

— Alen
4.10. 2008 ob 22:26

Film je zanimiv in hkrati zabaven.Ko ga je konec, si večina zaželi, da bi ga ponovno videli.Osebno mi je zelo všec scena, ko fant skače iz enega na drug kamen, ki pod vplivom magnetnega polja lebdijo nad prepadom.

— Nekdo
9.10. 2008 ob 18:39

blabla

— uš
10.10. 2008 ob 17:55

kul filem

— simon
28.10. 2008 ob 0:00

to je d best film vseh časov

— oboževalka
19.2. 2009 ob 15:58

ta film je tk cool sam mal preveč fantazije pa vseen že od začetka mam rada doogodivščine

— lilijana
6.7. 2010 ob 9:39

zelo kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

— tilen
21.12. 2011 ob 16:07

ful dober film !!!!!!!najbolj mi je všeč tista pokrajina v osrčju zemle!!!!!!rada mam znanstvenofantastične filme!!!!!!!!cool so taki filmi

— loli

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.