Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Postreli jih

komični triler
Neznanec iz preteklosti, ki nima kaj izgubiti.
Podnapisi
Na sporedu od: 22.11.2007, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Davis
Režija: Michael Davis
Ko poklicni morilec Hertz dobi na videz preprosto nalogo ubiti nosečnico, se mu niti ne sanja, v kakšne težave bo zabredel. Pot mu namreč prekriža skrivnostni gospod Smith, ki v toči krogel uspe rešiti novorojenčka, na begu pred besnim morilcem, ki želi dokončati svoje delo, pa združi moči z zapeljivo pocestnico DQ. Na žalost se ne zavedata, da sta zabredla v zaroto velikanskih razsežnosti, toda Smith je odločen, da zlepa ali zgrda prekriža načrte kriminalcev. Sledi vratolomna bitka, katere edino pravilo je popolno uničenje sovražnika.

Postreli jih je skrajno udaren in domiseln akcijski film, poln črnega humorja.

Clive Owen igra g. Smitha, najbolj jeznega in brezčutnega moškega na svetu, ki mora varovati nekaj najbolj nedolžnega pod soncem - novorojenčka. Kmalu spozna, da je dojenček tarča mračne sile, ki je poslala skupino skrivnostnih napadalcev, ki jo vodi Hertz (Paul Giamatti), da bi izbrisala vse sledi o otroku.

Pod točo krogel, ki letijo iz vseh strani, se Smith poveže s prostitutko DQ (Monica Bellucci), da bi rešila skrivnost, zakaj je ogroženo otrokovo življenje. Ta začasna družina se znajde na napačni strani krogel. Vsi želijo videti otroka mrtvega. Največje vprašanje pa je, zakaj?

Produkcija

Nastanek filma je spodbudil prizor iz filma Johna Wooja Kruti policaj (Hardboiled), v katerem se glavni junak, ki ga igra Chow Yun Fat, znajde v bolnišnici s pištolo in dojenčkom v roki.

"Če postaviš v isti film surovega moškega in nekaj najbolj nedolžnega na svetu, dobimo zelo dramatično vzdušje," pravi scenarist in režiser Michael Davis. Davis je tako naprej razvijal scenarij in prišel na idejo, da bi prišlo do streljanja v sobi, kjer glavni junak pomaga pri rojevanju. "Zdel se mi je odličen uvod v film," pravi iznajdljivi režiser.

Davis še doda, da je bilo zelo zabavno pisati vse prizore streljanja, ki jih v filmu ni malo. "Poleg začetnega streljanja med rojevanjem so tu še prizori, ko Smith in padalci padajo iz letala in izjemno vroč prizor seksa in nasilja, ko se Smith in njegova pomočnica, prostitutka DQ, ljubita med samim streljanjem. Najtežje pri vsem skupaj pa je bilo skupaj spraviti razlog, zakaj hočejo negativci otroka."

Michael Davis pravi, da je film "delavska različica Jamesa Bonda. G. Smith je popolno nasprotje Bonda. Preteklost ga je hudo zaznamovala in zdaj je brezdomec. Živi v propadajoči stavbi. Nima ničesar. Bond pa ima vse tiste napravice. Smith obvlada le streljanje, zato ves čas je korenčke, ker je dober za vid. Izuril pa je tudi podgano, da mu odpira vrata."

Ko je bil čas za izbiro sanjske ekipe, je bila za vlogo g. Smitha Davisova prva izbira Clive Owen, ki je najbolj znan po svojih vlogah v Mestu greha in Insajderju. "Clive je pravi akcijski junak, ampak smo si itak mislili, da ga ne bomo dobili," pravi Davis. Toda Owen je po srečnem naključju ravno zavrnil nek film in si je zelo želel igrati g. Smitha.

"Postreli jih je hudo nor film," pravi Clive Owen. "Tako svežega in izvirnega scenarija nisem prebral že dolgo. Film je prežet z duhovitim humorjem."

Tudi Belluccijevo je pritegnila izvirnost scenarija in mešanica različnih elementov, ki odlikujejo film. "Film je nasilen, seksi, temačen, grozljiv, ampak tudi človeški z obilico humorja. Res je težko najti toliko različnih elementov v enem filmu," pravi igralka, ki jo je pritegnila tudi nenavadna ljubezenska zgodba. "Na začetku filma ne Smith ne DQ ne vesta, kako ljubiti oziroma kaj sploh pomeni ljubezen. Toda ko v njuni življenji nepričakovano pride otrok, spoznata, kdo sta v resnici. Počasi začneta odkrivati, kako ljubiti drug drugega."

Paul Giamatti igra glavnega negativca, ki neusmiljeno lovi Smitha. "Zanimivo pri negativcih je ravno dejstvo, da niso negativci 24 ur na dan," pravi Michael Davis. "Sebe nimajo za negativce. In zato skozi ves film Hertz kliče domov in se pogovarja s svojo ženo, kot da bi delal recimo na Wall Streetu. V službi se je zavleklo in bo prišel pozno domov."

Giamatti, ki ni še nikoli igral negativca ali pa streljal s pištolo, veselo razkrije, zakaj je hotel igrati v tem filmu. "Proti koncu imamo opravka z nekakšno gestapovsko sceno, ko lomim Smithove prste. Ko sem prvič prebral scenarij, sem se veselil tega prizora. Traja sto let, saj prste lomim lepo počasi, enega za drugim. Res je bilo zabavno. Hočem zlomiti njegovo dušo. Potem je tu še prizor, ko lahko mučim Monico Bellucci. To je bilo šele zabavno. Je čudovita in zanimiva igralka."

Igralci

Clive Owen (g. Smith)
Zaslovel je z naslovno vlogo v angleškem Krupjeju Jacka Manfreda, ko so ga kritiki primerjali z Bogartom, Mitchumom in Conneryjem, in z vlogo Stephena Crana v angleški televizijski nanizanki Chancer. Med njegova zgodnejša dela na velikem platnu sodita tudi odlični vlogi v drami Close My Eyes Stephena Poliakoffa (igral je mladeniča, ki se zaplete v incestno razmerje s sestro) in Bent Seana Mathiasa, kjer je upodobil geja v nacistični Nemčiji.

Po vlogi v Krupjeju ga je z Gosford Parkom povabil k sodelovanju Robert Altman, takoj zatem pa je dobil vlogo v Bournovi identiteti ob Mattu Damonu. V Sloveniji smo ga občudovali v Kralju Arthurju in Mestu greha, pred tem pa v vlogi zdravnika brez meja v pretresljivi drami Preko vseh meja ob Angelini Jolie.

V njegovi filmografiji najdemo tudi Vroom Beeban Kidron, Cvet vseh zapornikov Joela Hershmana, Spal bom, ko bom mrtev Mikea Hodgesa in Bližnji odnosi Mikea Nicholsa.

Leta 2005 je prejel zlati globus, za vlogo Larryja v Bližnjih odnosih pa je bil nominiran za oskarja.

Igral je še v Insajderju Spikea Leeja z Denzelom Washingtonom in Jodie Foster ter v Otrocih človeštva s soigralko Julianne Moore. V naslednjem letu ga bomo lahko videli v The International in The Boys Are Back in Town, leta 2009 pa pride drugi del Mesta greha.

Monica Bellucci (DQ)
Belluccijeva je začela svojo poklicno pot kot manekenka med študijem prava in je kmalu postala ena najbolj iskanih žensk v mednarodnem merilu. Gledalcem je najbolj ostala v spominu kot lepa vdova v filmu Malena (2000) režiserja Giuseppeja Tornatoreja.

Njena igralska kariera se je začela leta 1990, ko jo je Dino Risi izbral za svojo TV serijo Vita Coi Figli, njen prvi film, v katerem se je pojavila, pa je bil film La Riffa (1991) režiserja Francesca Laudadija. Leta 1996 si je z vlogo v francoskem trilerju The Appartment prislužila prestižno nominacijo za cesarja in tako postala ikona evropskega filma. Kmalu pa je prodrla v tudi v svetovno kinematografijo.

Francis Ford Coppola ji je dal majhno vlogo v Drakuli (1992) Brama Stokerja, kasneje smo jo videli še v filmih Osumljen z Genom Hackmanom in Morganom Freemanom, Volčja bratovščina producenta Luca Bessona, Nepovratno (2003) režiserja Gasparja Noeja, Sončeve solze režiserja Antoina Fuque, v katerem je igrala ob Bruceu Willisu. Leta 2003 smo jo kot cyber boginjo Persephono spremljali v vrhunskem filmu Matrica Reloaded, režiserjev bratov Wachowski.

Videli smo jo lahko tudi v Skrivnosti bratov Grimm in Koliko me ljubiš.

Paul Giamatti (Hertz)
Z režiserjema Robertom Pulcinijem in Shari Springer Berman je sodeloval že v biografski komediji American Splendor, za vlogo v kateri je prejel nagrado National Board of Review za najboljšo prelomno vlogo leta in nominacijo za nagrado Independent Spirit za najboljšega igralca. Lani je zaigral v celovečercu Neila Burgerja, The Illusionist, M. Nighta Shyamalana, Podvodna deklica, Juliana Goldbergerja, The Hawk is Dying, ter posodil glas v animirani pustolovščini Johna A. Davisa, Huda mravljica. Leta 2005 je naletel na pozitiven odziv kritikov z vlogo v biografski drami Rona Howarda, Cinderella Man: legenda o boksarju. Njegovo delo je bilo nagrajeno z nominacijama za oskarja in zlati globus v kategoriji najboljši stranski igralec, v isti kategoriji pa je prejel nagradi SAG in Broadcast Film Critics. Eno svojih najopaznejših vlog je odigral leta 2004, in sicer v komediji Alexandra Paynea Stranpota. Prislužil si je nagrado Independent Spirit ter nominacijo za zlati globus.

Poznamo ga tudi po vlogah v celovečercih Private Parts, Človek z lune, Cradle Will Rock, Pogajalec, Reševanje vojaka Ryana, Trumanov šov, Donnie Brasco, Storytelling, Planet opic, Duets, Big Momma’s House, Strogo zaupno in Plačilo. Za božič ga bomo lahko videli v filmu Fred Božiček Davida Dobkina.

Komentarji

4.10. 2007 ob 21:27 zvezdica

James Bond na še bolj smešen način. V glavni vlogi Anglež. Spet. Ironija. :-D

— -
20.11. 2007 ob 17:06 zvezdica

Film dejansko brez neke "prave" vsebine. Akcija se začne v 1 minuti filma in traja do konca. Dogaja se na "polno", vmes pa tu in tam avtorji poskrbijo za par "lovskih". :) Drugače pa ok, za tistega ki si želi le in samo akcijo na 1000 in 1 način.

— Liones
24.11. 2007 ob 13:10 zvezdica

tistim, ki so všeč filmi kot smrtno varen, mesto greha in planet terorja je ogled nujen!

— marko
24.11. 2007 ob 18:38

katastrofa

— -
25.11. 2007 ob 16:29

Zanima me, če se cel film samo streljajo?

— monica
26.11. 2007 ob 20:21 zvezdica

Bugs Bunny je odrastel. Obvlada orožje, zna z ženskami, uči se skrbeti za dojenčka, čeprav pri tem ubira nenavadne metode ... Čeprav bi celotno vsebino lahko povedali v dveh stavkih, pa je film po mojem mnenju vreden ogleda predvsem zaradi zanimive akcije in izvrstnega humorja, ki jo spremlja. ;)

— Teja
28.11. 2007 ob 18:25 zvezdica

Parodija na ameriške akcijske filme.... Meni osebno ni bil všeč.

— Goran
2.12. 2007 ob 16:35

nism si še ogledu

— kwa-----nč....
4.12. 2007 ob 6:23

Katastrofa...

— Mihc
7.12. 2007 ob 16:50

Eden najbolj smesnih filmov zadnje case. s Karafekami™ pretiravajo na polno in se tako posmehujejo vsem akcijskim filmom. ce v eni povedi opisem dogajanje filma bi to zgledalo nekako tako: clive owen je zajcek dolgouscek, paul giamatti pa je elmer. korenje rula!

— Anže
9.12. 2007 ob 17:34

ta film se mi zdi mal čudn

— iza
10.12. 2007 ob 10:58

Najbolj butast film kar sem jih kdaj videl.

— -.
7.2. 2008 ob 20:41 zvezdica

kr postn film ce gledamo iz akcijskega vidika

— +
5.3. 2008 ob 0:00

film je res dober. vendar je velikokrat tudi kakšen grd prizor.

— lea
27.8. 2008 ob 16:39

hm hm ... glavna igralca sta na vrhuncu svojih karier NE tolk slaba igra

— bonnieandclyde
27.10. 2009 ob 11:10

res fantastičen filim ...nora akcija

— ggggff

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.