Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Poslednji samuraj

akcijski
Na sporedu od: 5.2.2004, Kolosej Ljubljana
2h 34min / 154min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Marshall Herskovitz, John Logan, Edward Zwick
Režija: Edward Zwick
Z zahtevnimi in atraktivnimi akcijskimi scenami, ki bodo v veselje vsem ljubiteljem akcije in mečevanja, z obetavnim scenarijem, z izdelanimi liki in dramatičnostjo, ter nenazadnje s Tomom Cruisem v glavni vlogi, je Poslednji samuraj prav gotovo prava poslastica za ljubitelje filmskih spektaklov!

Vsebina

Druga polovica 19. stoletja. Stotnik Nathan Algren (Tom Cruise) je v letih po koncu ameriške državljanske vojne razočaran nad svetom. Bitke, ki jih je nekoč bojeval, se zdijo oddaljene in nesmiselne. Življenje je postavil na kocko za čast in domovino, zdaj pa se je svet spremenil. Namesto poguma in požrtvovalnosti mu zavladata koristoljubje in sebičnost, o časti pa ni več ne duha ne sluha.

Na drugem koncu sveta se neprijaznim časom upira drug vojak, Kacumoto (Ken Vatanabe), zadnji vodja samurajev, ki že stoletja posvečajo svoja življenja cesarju in domovini. Tako kot se je spremenil ameriški Zahod in potisnil v kot Indijance, vpliv sodobnih časov načenja tudi tradicionalno Japonsko in izpodriva vrednote, ki so jim samuraji dolgo zvesto služili.

Toda Kacumoto se ne bo vdal brez boja.

Poti obeh bojevnikov se prepleteta, ko mladi japonski cesar, ki se hoče približati Zahodu in okrepiti gospodarske stike, najame Algrena, da bi izuril prvo japonsko sodobno naborniško vojsko. Cesar poskuša izkoreniniti samuraje, samuraji pa na Algrena naredijo močan vtis in srečanja z njimi ga nepričakovano zaznamujejo. Njihova neomajnost ga spomni, kakšen je bil nekoč. Znajde se v žarišču ostre bitke med dvema dobama in dvema svetovoma, njegovo edino vodilo pa je njegova lastna čast.

O produkciji

Režiser Edward Zwick, ki je že l. 1989 posnel dramo Glory o ameriški državljanski vojni (Denzel Washington je bil nagrajen z oskarjem za stransko vlogo), v čas ob koncu 19. stoletja pa je postavljen tudi njegov film Jesenska pripoved, je s Poslednjim samurajem uresničil sanje svojega življenja. Od nekdaj so ga privlačili japonska kultura in japonski filmi. Ko je bil star 17 let, je prvič videl Sedem samurajev Akire Kurosave. "V tem filmu je vse, kar mora režiser vedeti o podajanju zgodbe, o razvijanju likov, o snemanju akcijskih prizorov, o drami. Ko sem ga videl, sem se odločil, da bom preštudiral vse njegove filme. Tedaj še nisem vedel, ampak tako se je začela moja pot filmarja," pravi Zwick, ki je študiral tudi zgodovino. Posebno zanimivo se mu zdi obdobje, ko se je Japonska po 200-letni izolaciji prvič spet srečala z Zahodom. Sedemdeseta leta 19. stoletja so čas rojstva sodobne Japonske. "To je bil čas prehoda od tradicionalnega k sodobnemu, ki v nobeni kulturi ne mine gladko. Vsaka podoba, vsaka pokrajina, vsaka soba pripoveduje zgodbo o prepletanju starega in novega. Moški s polcilindrom se sprehaja ob ženski v kimonu. Nekdo strelja s puško, nekdo vihti meč."

Vojna in čast sta temi, ki se ju Zwick v svojih filmih pogosto dotika. Globoko ga je ganila knjiga The Nobility of Failure (Plemenitost neuspeha) Ivana Morrisa, zgodba o Saigu Takamoriju, ki je pomagal ustvariti novo japonsko vlado, nato pa se ji je uprl. Njegovo lepo in tragično življenje je bilo navdih za zgodbo o poslednjem samuraju.

Ko se je fevdalna Japonska začela spreminjati in se je začel razvoj kapitalizma, so stari običaji in vrednote, ki so jih poosebljali samuraji, izgubili veljavo. Samuraji so, podobno kot v Angliji vitezi, ščitili vladarje, šogune, ki so jim prisegli zvestobo. Zavzemali so visok položaj na družbeni lestvici. Imeli so svoj kodeks časti, bušido ("bojevnikovo vedenje"), ki je med drugim poudarjal zvestobo, pogum, trdnost in požrtvovalnost. "Vedno sem občudoval in cenil vrednote samurajev," pravi Zwick, "še posebno razumevanje, da se nasilje in sočutje ne izključujeta in da so za bojevnikovo urjenje poleg mečevanja in telesne moči pomembni tudi poezija, lepota in umetnost."

Ko je Zahod ponudil Japonski sodobno orožje, za samuraje in njihove legendarne meče ni bilo več prostora. Kacumoto, zadnji vodja samurajev, ki je še ostal, in peščica njegovih zvestih bojevnikov se oklepajo svojih načel v družbi, ki jih ne priznava več. Vzporedno z njihovo borbo se odvija Algrenovo duhovno potovanje. Algren prepotuje dolgo pot v dobesednem in prenesenem pomenu, da najde sebe in svoje vrednote.

Osrednjima dvema junakoma se med drugimi pridružujejo še Simon Graham (Timothy Spall), Algrenov britanski prevajalec; narednik Zebulah Gant (Billy Connolly), Algrenov dober prijatelj; polkovnik Benjamin Bagley (Tony Goldwyn), Algrenov nasprotnik, veteran ameriške državljanske vojne, ki je prišel iskat srečo na Japonsko; samuraj Udžio (Hirojuki Sanada), ki je ogorčen zaradi prihoda zahodnjakov na Japonsko; ter Kacumotova sestra Taka (Kojuki).

Film so začeli snemati v japonskem mestecu Himedži, ki slovi po čudovitem templju in samostanu, zgrajenem okrog leta 900; ta v filmu služi kot bivališče Kacumota in njegovih privržencev. Snemanje so nadaljevali na Novi Zelandiji (New Plymouth), kjer so našli najprimernejše lokacije za ustvarjanje videza in atmosfere Japonske ob koncu 19. stoletja, in v studiih Warner Brosa v Burbanku.

Pred kamero

Tom Cruise je odigral svojo prvo vlogo leta 1981 v filmu Taps in v svoji uspešni karieri ustvaril že številne nepozabne like. Nazadnje smo ga videli v Spielbergovem Posebnem poročilu. Sodeloval je že z najuglednejšimi igralci in režiserji ter si prislužil številne prestižne nagrade. Med njegovimi najodmevnejšimi filmi so bili Rain Man, Barva denarja, Rojen 4. julija (nominacija za oskarja, zlati globus), Jerry Maguire (nominacija za oskarja, zlati globus), Vanilla Sky, Oddaljena obzorja, Firma, Intervju z vampirjem, Tvegan posel (nominacija za zlati globus), Top Gun, Zadnji dobri možje (nominacija za zlati globus), Magnolija (nominacija za oskarja, zlati globus), Široko zaprte oči. Trenutno snema film Collateral Michaela Manna.

Cruise je tudi uspešen producent. Leta 1993 sta s Paulo Wagner ustanovila Cruise/Wagner Productions, ki je kmalu postala ena od vodilnih producentskih družb. Njen prvi film je bil Misija: Nemogoče, sledili pa so Jerry Maguire, Without Limits, Misija: Nemogoče 2, Vsiljivci, Vanilla Sky. Cruise je bil pred kratkim izvršni producent drame Shattered Glass Billyja Raya. Zadnja projekta sta Misija: Nemogoče 3 in Elizabethtown Camerona Crowa.

Timothy Spall je pred kratkim igral v filmu Nicholas Nickleby, posnetem po literarni predlogi Charlesa Dickensa, in v zadnjem filmu Mika Leigha All or Nothing. Z Leighem je sodeloval že v igri Smelling Like A Rat in v filmih Home Sweet Home, Skrivnosti in laži ter Topsy Turvy. Med njegovimi številnimi filmi so še Branaghov Hamlet, Quadrophenia Franca Roddama, Beli lovec, črno srce Clinta Eastwooda, Čaj v sahari Bernarda Bertoluccija, Vatel Rolanda Joffeja, Rock Star Stephena Hereka, Vanilla Sky, Still Crazy. Na velikih platnih ga bomo spet videli prihodnje leto v filmu Harry Potter in jetnik iz Azkabana. Pogosto se pojavlja tudi na odrskih deskah in na televiziji (Our Mutual Friend, Shooting the Past, Vacuuming Completely Nude in Paradise).

Ken Vatanabe je začel svojo igralsko kariero v tokijski gledališki skupini Madoka. Leta 1982 je odigral prvo televizijsko vlogo in se od tedaj pojavljal v številnih serijah in filmih.

Billy Connolly, po rodu Škot, je v zadnjem času igral v drami White Oleander, v neodvisnem filmu Who is Cletis Tout? in v pustolovskem filmu Timeline Richarda Donnerja. Med njegovimi filmi so še The Boondock Saints, Beautiful Joe, An Everlasting Piece, The Impostors, Absolution, Bullshot and Water, Crossing the Line. Pojavlja se tudi v televizijskih vlogah (Down Among the Big Boys, The Life and Crimes of Deacon Brodie, serije Head of the Class, Billy, The Bigger Picture, šestdelna serija o njegovih potovanjih Billy Connolly's World Tour) in na gledaliških odrih. Kariero je začel kot glasbenik.

Tony Goldwyn je cenjen režiser in igralec. Po Poslednjem samuraju se je lotil svojega tretjega režiserskega projekta The Betty Ann Waters Story, pri katerem znova sodeluje s scenaristko Pamelo Grey, ki je napisala scenarij za njegov prvi film A Walk on the Moon. Goldwynov drugi film je bil Someone Like You z Ashley Judd.

Prvo vlogo je odigral v filmu Gaby: A True Story. Sledila sta Duh in Pelikanovo poročilo. Med filmi, v katerih je igral, so še Joshua, An American Rhapsody, Abandon, Bounce, Šesti dan, Zbogom, dekleta, The Substance of Fire. Kmalu ga bomo videli v drami Kill Switch.

Televizijski gledalci se ga med drugim spomnijo iz miniserij From Earth to the Moon in A Woman of Independent Means ter iz filma The Boys Next Door.

Hirojuki Sanada je odigral svojo prvo filmsko vlogo že pri petih letih. Pri trinajstih se je posvetil študiju igre, karateju, jahanju in japonskemu tradicionalnemu plesu. Igral je že v več kot 50 filmih. Leta 1999 se je kot prvi Japonec pridružil British Royal Shakespeare Company.

Za kamero

Edward Zwick je začel režirati in igrati že v srednji šoli. Med študijem literature na Harvardu je pisal in režiral za gledališče. Po diplomi je dobil štipendijo in se nekaj časa izpopolnjeval pri evropskih gledaliških družbah. Leta 1975 so ga sprejeli na Ameriški filmski inštitut. Leta 1976 je njegov kratki film Timothy and the Angel na filmskem festivalu v Chicagu osvojil prvo mesto med študentskimi filmi in pritegnil pozornost producentov televizijske serije Family, ki so ga povabili k sodelovanju. Televizijski film Special Bulletin, pri katerem je bil režiser, producent in koscenarist, mu je prinesel dva emmyja. S tem filmom se je tudi začelo njegovo sodelovanje z Marshallom Herskovitzem. Skupaj sta ustvarila nagrajeno serijo Thirtysomething. Ustanovila sta The Bedford Falls Company. Sledile so serije My So-Called Life, Relativity in Once and Again.

Prvi film, ki ga je Zwick režiral za veliko platno, je bil About Last Night. Sledila sta z oskarji nagrajena Glory in Jesenska pripoved, Leaving Normal, Pravi pogum in The Siege. Zwick in Herskovitz sta producirala film Preprodajalci, ki je bil nagrajen z dvema zlatima globusoma in štirimi oskarji, ter Moje ime je Sam. Zwick je kot producent filma Zaljubljeni Shakespeare prejel oskarja za najboljši film leta 1999.

John Logan je napisal scenarije za filme Gladiator (nominacija za oskarja), Za vsako ceno (Any Given Sunday), The Time Machine, Sinbad, Zvezdne steze: Nemesis in RKO 281. Loganov zadnji scenarij je The Aviator; film z Leonardom DiCapriom režira Martin Scorsese, videli pa ga bomo prihodnje leto. Zdaj piše scenarij za filma Gladiator 2 in Sweeney Todd.

Kariero je začel kot pisec dram.

Komentarji

10.9. 2004 ob 14:24 zvezdica

Odličen film! Js sm se kr jokala na koncu!!! Nujno si ga morte sposodit v videoteki!!! Vreden ogleda

— sara
13.11. 2004 ob 19:04

kono eiga wa sooo kakkoi desu!!! (prevedeno iz japonščine- ta film je takooo kul!! :D) resno, film je zelo dober in žal mi je, da sem ga šla samo dvakrat gledat!! čau, mejte se! dewa mata, sayounara!

— dober film
22.1. 2005 ob 12:13

Odličen film, akcije ne manjka. Bitke so naredili mega, glasba je kul.

— en pač
7.6. 2005 ob 19:28

joj vete kak je ta film dobr.samuraj to si morte ogledat ker če si ne bote vam bo še žal.povem vam.resno,resno,resn o,resno. dej te si ga ogledat! pa velik užitka med ogledom vam želim!

— Tjaša
8.8. 2005 ob 1:14

film sm gledov v kino pa še štirikrat na dvd-ju pa še enkrat bi ga lahko pogledov ker je film res dobr. ta film bi si mogu ogledat čis usak ker je odličen (akcija, zgodba, igravci, glasba, kostumi in scena)

— nezemljan
27.8. 2005 ob 10:45

Ta filem mam jst na pc-ju in če ga nisem 1000 krat gledala! Praktično vem vse na pamet kaj govorijo! Tom cruise je klasa in pol! to se ve inb vsak njegov filem si treba it ogledat..pa čeprau sam zaradi njega!

— sara**
26.12. 2005 ob 12:59 zvezdica

Fil sem si ogledal šele pred kratkim, saj prej nisem imel časa, ta čas, katerega pa sem sedaj porabil za ogled tega filma.POSLEDNJEGA SAMURAJA. Zelo te spomni na preteklo obdobje,prikazuje pa realno podobo samurajev, saj so predstavljeni ,kot realne osebe in ne kot bitja iz pravljic. Res, da je to čas krvavih bitk, zahrbtnih morilcev,kraljev in cesarjev,.toda to je tudi čas, v katerem so se rojevali čast,pogum,ponos in iskrena ljubezen,.čas v katerem bi želel živeti,.v času SAMURAJEV

— Gregor
23.3. 2007 ob 21:04

morem vam povedat da je ta film eden izmed najboljsih filmov useh casov.ceprav sm ga gledal samo enkrat mi je useno full prirasel k srcu.edina stvar ki mi ni bla usec u filmu je ta da je konec zalosten.

— mare4
23.4. 2007 ob 16:30

to je full dobr film , priporočam ga vsem , ki želijo malo japonske akcije in klanja.NI PRIMEREN ZA OTROKE.

— matic
27.6. 2007 ob 17:00

Ja ta film je bil res z eno besedo rečeno cool! Sposodite si ga ne bo vam žal! Še posebej tisti bodo zadovolni z njim kateri imajo radi AKCIJSKE in ZGODOVINSKE filme! Že naslov te pritegne: POSLEDNJI SAMURAJ! Ne bo vam žal če si ga ogledate!!

— Doroteja
30.10. 2007 ob 18:53

ej ful ful kul morm rečt.tko use je tko energnično,pa še taki tapravi igralci so nastopal.uglavnem fulm je najbolši kar jh jez poznam

— matjaž
28.3. 2009 ob 13:18

Najboljsi film na svetu!!

— iron maiden
12.5. 2010 ob 16:47

škoda ,ker pozablajmo na vrednote,ki so bile samurajem življenjsko načelo
zame še vedno najlepši in najboljši film

— simona

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.