Kolosej
Film distribucije Cenex

Pošasti z univerze 3D

animirana komedija
Sinhronizirano
Na sporedu od: 20.6.2013, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Pete Docter in Andrew Stanton
Režija: Dan Scanlon
Nepozabne Pošasti iz omare se vračajo na veliko platno, z zgodbo o študentskih letih enookega zelenca Mika in sinjega kosmatinca Sullyja. 17-letni Mike je navdušen, da se bo lahko na univerzi za strašenje začel učiti vseh skrivnosti pošastnega obnašanja, vendar njegove načrte prekriža zabavljaški in pri vseh priljubljeni Sully, ki postane njegove največji tekmec. Zaradi številnih zabavnih študentskih norčij se vedno znova znajdeta v težavah, med reševanjem iz zagat pa počasi spoznavata, da si nista tako zelo različna ter da se imenitno dopolnjujeta, če le uspeta pozabiti na večna nesoglasja in medsebojne potegavščine.

Čas je za nov odmerek smeha in krikov, saj prihaja konec letošnjega šolskega leta v naša kina nov animirani dragulj studia Disney/Pixar. Gre za družinsko komedijo, v kateri na novo spoznamo stara junaka (Miho in Sulleyja) ter povsem novo druščino in predvsem novo lokacijo.

Odkar je bil Miha Očnik majhen, je sanjal, da bi postal strahec. In od vseh najbolje ve, da najboljši strahci prihajajo s Pošastne univerze. Ampak že prvi semester študija mu načrte pokvari vročekrvni in bahavi kosmatinec Sullivan oziroma Sulley, ki prihaja iz družine z dolgo strašilno tradicijo. Njuno rivalstvo se tako zaostri, da ju nazadnje oba izključijo iz elitnega strašilnega programa. In to še ni vse. Če se hočeta vrniti vanj, morata sodelovati med sabo in z gručo čudaških pošasti, ki se jim posmehuje vsa univerza.

Izvirni film Pošasti iz omare je bil nominiran za štiri oskarje: za najboljši animirani celovečerni film, za najboljšo izvirno glasbo, najboljšo tonsko montažo in najboljšo izvirno pesem. V zadnji kategoriji je prestižno nagrado tudi dobil. Novi film bo v kina prišel skoraj 12 let po premieri prvega, vendar so Pošasti iz omare naredile premočan vtis, da bi utonil v pozabo, zato je njegova predzgodba eden najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta.

O produkciji

Vemo, da sta Miha Očnik in kosmatinec Sullivan postala uspešna strahca v podjetju Strahovlad d. d. Ampak kako sta prišla tja?

Predzgodba velike uspešnice Pošasti v omari spremlja malo enooko pošast Miha Očnika, od njegovih dni v vrtcu, ko je bil še veliko manjša pošast in je ob obisku Strahovlada d. d. sklenil, da bo za vsako ceno postal poklicni strahec.

Študija se loti z vso vnemo in trudom, vendar se stvarnosti ne more izogniti. Dejstvo je, da je Miha majhna pošast v svetu grozljivih in ogromnih pošasti. Zato mora vse pomanjkljivosti nadoknaditi z znanjem, drznostjo in značajem. Okolje, kjer se mora dokazati, je domače vsem, ki so kdaj študirali. Kot pravi režiser Scanlon: »Večina študentov je na področju, ki ga hoče študirati, v svojem domačem kraju dobra. Toda na univerzi vsak ugotovi, da drugi niso nič slabši od njega. Od prvega dne so zahteve višje. Poleg tega je verjetno prvič zares zdoma in takrat začne odkrivati, kdo v resnici sploh je.«

Zakaj po toliko letih nov film? Kot pravi izvršni producent John Lasseter: »Ko pri Pixarju ustvarimo izvirni film, so liki v njem ob koncu produkcije že naši stari znanci in dobri prijatelji, od katerih se je težko posloviti. Zato je neizmerno zabavno, ko se lotimo novih zamisli, ki nam bodo omogočile, da se znova srečamo. Vendar si je treba zamisliti zgodbo, ki je še boljša od izvirnika.«

Skupina zagnanih Pixarjevih piscev je po nekaj urah nametavanja idej sklenila, da bo drugi film v resnici predzgodba prvega. S tem pa si je ekipa izbrala najbolj trnovo pot, saj je veliko laže graditi na prejšnji zgodbi, kot pripeljati do nje. Ključno vlogo pri razvoju predzgodbe je imel režiser prvega filma Pete Docter, ki je ekipi pomagal zastaviti ključne teme. Rdeča nit filma je tako postala misel, da se v trenutku, ko se zaprejo ena vrata, odprejo druga, in da vsak lahko doseže, kar si je zamislil, če se le dovolj potrudi. To se je vsem zdelo dobro sporočilo mladim generacijam, ki si bodo ogledale ta film.

In da je sporočilo še močnejše, je film poln simpatičnih stranskih likov, v katerih se lahko najde vsak. Imamo naduteže, imamo lepotičke, imamo izgubljene mladce, ki še sami ne vedo, kaj bi od življenja sploh radi, imamo junake, ki se odločijo spremeniti svoje življenje... Svet pošasti je iskreno ogledalo svetu ljudi.

Pot, ki se odpira pred našimi junaki, ni lahka, je pa pustolovščina. V kino tako prihaja malce drugačna študentska komedija, ki nas bo nasmejala, nas potolažila, predvsem pa bomo iz kina odšli z dobrim občutkom, da nobena težava ni nepremagljiva in nobena ovira nepremostljiva.

Opis likov

JANKO SULLIVAN

Glas: Iztok Jereb

Ko gre za strašenje je Sullivan vedno prva izbira – njegova obilna postava, silovito rjovenje in družinska zapuščina. Toda od trenutka, ko preveč samozavestni Sulley spusti kosmate korake na univerzo je jasno, da bi se raje zabaval kot pa sodeloval pri vajah. Kmalu spozna, da ga njegov neoviran talent in družinske vezi ne morejo pripeljati prav daleč. Če bo želel nadaljevati v prejšnjem slogu bo moral trmasti Sullley dati na stran svoj ponos in se povezati z gručo čudaških strašilcev, ki se jim posmehuje vsa univerza.

MIHA OČNIK

Glas: Jernej Kuntner

V času prvega dela (Pošasti iz omare) je sanjal o tem, da bi postal velik strahec. In od vseh prav dobro ve, da najboljše pošasti prihajajo z Univerze. Vendar pa v prvem semestru na univerzi njegovi načrti kmalu padejo vodo, ko spozna Sulleyja, ki prihaja iz družine z dolgo strašilno tradicijo. Zaradi njune pretirane tekmovalnosti kmalu oba izključijo iz elitnega programa univerze. Da pa bi bile stvari še slabše oba dobro vesta, da bosta morala delati kot ekipa skupaj z ogromno skupino »navadnih« pošasti, če želita popraviti, kar sta uničila do sedaj.

SKRIVAČ RANDY

Glas: Matevž Müller

Čudaški kuščar je novinec Univerze za pošasti. Za svoje študentsko življenje ima velike načrte – kot glavni predmet želi dokončati Strašenje, hkrati pa voditi aktivno družbeno življenje, polno zabav s prijatelji. Če bi se le lahko znebil svoje neprijetne navade – izginjanja, bi bil na dobri poti do svojih visoko letečih ciljev. Kako lahko sicer postaneš ena najboljših pošasti, če te nihče ne vidi?

DON CARLTON

Glas: Lotos Šparovec

Soočen z realnostjo gospodarske krize se Don Carlton, zastopnik pri Midwesternu, vrne v šolske klopi po nova znanja. Je eden od najstarejših pošasti ali pa vsaj najzrelejših in ustanovitelj študentske bratovščine Sluzma Kapa. Kot pošten in delaven si prizadeva, da te vrednote zadenejo tudi ostale pošasti.

JOŠT ČAČKA "POCELJ"

Glas: Rok Vihar

Jošt Čačka je študent drugega letnika, čigar sanje, da postane strašilec so povožene že v prvem letu Univerze za pošasti. Pocelj, kot ga tudi ljubkovalno kličejo, je »izgubljena ovčka« z velikimi očmi – majhen, sladek, naiven in tih. Morda tudi zaradi dejstva, da še vedno živi s svojo »otročjo« mamo. Vendar z malo pomoči prijateljev bratovščine Sluzma Kapa se Pocelj začne zavedati, da je več kot le sramežljiv strašilec v kotu razreda.

ART

Glas: Rok Kunaver

Art je skrivnostna pošast z vprašljivim ozadjem, a kljub vsemu svobodnega duha. Daleč najbolj nenavaden član bratovščine Sluzma Kapa se valja v konkurenci (včasih dobesedno) s svojo edinstveno spretnostjo. Nič ni bolj strašnega kot nepredvidljivost, še posebej, ko gre za to pokvarjeno kosmato kroglo.

TERI IN TERRI

Glas: Aljaž Jovanovič in Miha Rodman

Ko gre za strašilca Terija in Terrija je najbolje, da se/ju vprašate: »Ali sta dve glavi res boljši kot ena«? Prepirljiva brata imata zelo malo skupnega. Teri (z enim R!) je pravi romantik in najde žarek sonca v vsaki situaciji, medtem ko starejši brat Terri vedno uveljavi ciničen pogled na življenje. Če se bosta nehala prepirati in začela delati v dobro bratovščine Sluzma Kapa bosta morda le našla svoj prostor v univerzitetnem program za strašenje.

DEKANKA ALENKA TRDOGREB

Glas: Mirjam Korbar

Za Trdogrebovo obstajajo le dve vrsti pošasti – na eno strani (najbolj) strašne in nato vsi ostali strašilci. To dejstvo pa ne preseneča saj gre za legendarno strašilko in predvsem dekanko Šole strahu na Univerzi za pošasti. Po njenem mnenju morajo biti mladi študenti kos izredno velikemu izzivu. Presoja, kdo je zares strašljiv in kdo ne, pa je vedno v njenih rokah.

PROFESOR VITEZ

Glas: Primož Pirnat

Profesor na Univerzi uči Strahologijo 101, uvodni tečaj za strašenje. Vsako leto ima več kot sto novih študentov, zato je njegova naloga dokaj preprosta – ločiti mora pleve od zrnja, šibke študente od nadarjenih, in ugotoviti, kdo bo pokazal največ energije za strašenje. Na Univerzi pa verjetno ni prav veliko študentov, ki bi pokazali vse potrebno, da končajo kolosalen zaključni izpit in se »premaknejo« v elitni program.

Pošastne zanimivosti

  • Lik dekanke Trdogreb je oblikovan po stonogi vrste Scolopendra Gigantea, oz. amazonski orjaški skolopendri;
  • Navdih za Strašipujsa je bila psička režiserja Dana Scanlona;
  • Na vizitki Dona Carltona je napisan naslov 1200 Dark Ave. Pixarjevi prostori v Emeryvillu imajo naslov 1200 Park Ave;
  • Za film so za snemalno knjigo naredili 100.856 skic, več kot za katerikoli Pixarjev film doslej;
  • Knjižnica se imenuje Boholova dvorana po Pixarjevemu animatorju Nelsonu Boholu, ki jo je zasnoval;
  • Univerza je bila ustanovljena leta 1313;
  • Na univerzi je šest študijskih programov: šola strašenja, mehanična šola, šola umetnosti in pošastnosti, znanstvena šola, poslovna šola in pomorska šola;
  • Bratovščina Sluzma Kapa ima sedež v hiši na enakem naslovu, kot ga je imela hiša, kjer je odraščal režiser Dan Scanlon;
  • Animirani film Pošasti iz omare je bil prvič prikazan novembra 2001 in bil nominiran za štiri oskarje

Pixarjev kratki film

Filmski studio Pixar bo prvič v svoji zgodovini posnel kratki animirani film, ki ga bo režiral človek, ki sicer skrbi za tehnično obdelavo filma. In končni izdelek... Spek-ta-ku-lar-no!!!

Animirani kratki film Modri dežnik (The Blue Umbrella) je nastal v glavi 36-letnega Saschka Unselda, ki sicer ustvarja v Pixarjevem tehničnem oddelku od leta 2008. 6-minutni filmček pripoveduje zgodbo o modrem dežniku, ki se želi prikupiti rdeči »punci«, a mu zaradi številnih (vremenskih) dejavnikov to v popolnosti ne uspe. Film bo prikazan kot uvodni del celovečernega animiranega filma Pošasti z univerze, super-uspešnega nadaljevanja Pošasti iz omare iz leta 2001. Preden se je Unseld pridružil studiu Pixar je hodil v filmsko šolo v domači Nemčiji, kasneje pa ustanovil podjetje, kjer so ustvarjali animirane kratke filmčke za televizijo. Zadnja leta pa je sodeloval pri vseh večjih uspehih vodilnega podjetja za animacijo Pixar – Pogum, Avtomobili 2 in Svet igrač 3. Zadolžen je bil za pozicijo kamer in gibanja likov.

Idejo za filmček je predstavil razvojnemu oddelku in predvsem glavnemu šefu Johnu Lesseterju, ki je bil v trenutku navdušen: »Pri Pixarju še nikoli nismo izdelali tako foto-realističnih slik in podob«. Da bi izdelali tako popolno sliko so se poslužili posebnih tehnik, ki še nikoli niso bile uporabljene. V filmu so tako kompleksne scene, da so za samo eno sliko (filmski standard je 24 slikic na sekundo), ki je bila uporabljena v filmu, na koncu potrebovali še od 20 do 30 ur za računalniško obdelavo. Novo globinsko 3D tehniko pa bodo deloma uporabili tudi v bodočem hitu Pošasti z univerze.

Pixar, del studia Walt Disney, je prejel številne najpomembnejše filmske nagrade za svoje pionirsko delo na področju računaln. Njihovi filmi večinoma nastajajo v oddelku za zgodbe in animacijo.

Komentarji

3.7. 2013 ob 12:49

film je zelo smešen kulski zabavni polno smeha

— luka
19.7. 2013 ob 17:42

Grem ga gledat super je Anita mi je povedala

— Dragana n
14.9. 2015 ob 16:20

Pozdrav, vem, da je ta film že malenkost starejši, a bi vseeno vas, ki ste ali še spremljate ta film, prosil, če lahko kdo deli informacijo o tem ali se kje dajo dobiti nalepke junakov iz tega filma. K nam je priromala želja, da eno izmed omar, iz notranje strani, oblepimo z junaki iz tega filma. Hvaležen za odgovor. LP Matija http://www.vgradneomare.eu/

— Matija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.