Kolosej
Film distribucije Fivia

Pošast

drama
Resnična zgodba prve množične morilke...
Na sporedu od: 8.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Patty Jenkins
Režija: Patty Jenkins
POŠAST ni le road movie, ampak predvsem ljubezenska zgodba. Charlize Theron si je z odlično igro mlade žense s popolnoma zavoženim življenjem prislužila oskarja za glavno žensko vlogo in mnoge druge nagrade ter postala ena najbolj iskanih mladih igralk.

Kratka vsebina

Charlize Theron igra v tej pretresljivi drami, posneti po resničnih dogodkih, Aileen Wuornos, prvo serijsko morilko v Združenih državah. Pri 13-ih letih se je začela prodajati, da bi preživela brate in sestre, ki so po očetovem samomoru živeli pri sorodnikih. Ko sorodniki izvejo, s čim se ukvarja, jo vržejo na cesto. Po letih prostituiranja se obupana Aileen odloči za samomor. A pred tem bo zapravila še zadnjih pet dolarjev in si privoščila pivo. V nekem gejevskem lokalu spozna mlado Selby Wall (Christina Ricci), ki so jo starši poslali k prijateljem na Florido, da bi se "ozdravila" homoseksualnosti. Dekleti postaneta ljubimki. Aileen, ki je že kot otrok trpela spolno zlorabljanje in očetovo nasilje, se Selby oprime kot rešilne bilke. Pomeni ji vse na svetu. Ker ne more najti službe, se še naprej prodaja. Ko jo neka stranka okrutno posili, ga v samoobrambi ustreli. Toda to je šele prvi od mnogih umorov, ki jih je med letoma 1989 in 1990 zagrešila Aileen Wuornos in si z njimi prislužila vzdevek Pošast.

POŠAST ni le road movie, ampak predvsem ljubezenska zgodba. Charlize Theron si je z odlično odigrano vlogo prislužila oskarja za glavno žensko vlogo in mnoge druge nagrade ter postala ena najbolj iskanih mladih igralk.

POŠAST je napisala in režirala Patty Jenkins. Producenti so bili Charlize Theron, Mark Damon, Clark Peterson, Donald Kushner in Brad Wyman, izvršni producenti pa Sammy Lee, Meagan Riley-Grant, Stewart Hall, Andreas Grosch in Andreas Schmid.

Igralki

Charlize Theron (Aileen Wuornos) smo lahko nazadnje videli v Italijanski misiji in Skrivni aferi.

Theronova je debitirala leta 1997 s 2 Days in the Valley, v katerem so bili njeni soigralci James Spader, Eric Stoltz in Jeff Daniels. Nato je igrala v komediji Jonathana Lynna Zmeda na sodišču z Michaelom Richardsom in Jeffom Danielsom ter z Alom Pacinom in s Keanujem Reevsom v trilerju Hudičev advokat.

Charlize Theron se je rodila v Južni Afriki. 12 let je plesala klasični balet in nastopala v Labodjem jezeru in Hrestaču. Nekaj časa je živela v Milanu in Parizu, kjer se je preživljala kot fotomodel, nato pa jo je igralska pot zanesla v Zdužene države.

Leta 1998 je dobila vlogo v Zvezdnikih Woodyja Allena skupaj z Winono Ryder in Leonardom DiCaprijem. Poleg tega je igrala v Mogočnem Joeju Youngu z Billom Paxtonom, Astronavtovi ženi z Johnnyjem Deppom, Hišnem redu, ki so ga posneli po romanu Johna Irvinga, s Tobeyjem Maguirjem in oskarjevcem Michaelom Cainom, V imenu pravice z Markom Wahlbergom, Joaquinom Phoenixom, Jamesom Caanom in Faye Dunaway ter v Ropu stoletja Johna Frankenheimerja, kjer je bil njen soigralec Ben Affleck. Tom Hanks je Theronovo povabil k svojemu režiserskemu prvencu Vse, kar si želiš (That Thing You Do).

Med drugim je igrala v filmih Možje časti z Robertom DeNirom in Cubo Gooding, Jr., Legenda o Baggerju Vanceu Roberta Redforda z Willom Smithom in Mattom Damonom, Sladki november s Keanujem Reevsom, Curse of the Jade Scorpion Woodyja Allena s Helen Hunt, Danom Aykroydom in Davidom Ogdnom Stiersom in Past Luisa Mandokija s Kevinom Baconom, Courtney Love, Stuartom Townsendom, Pruittom Taylorjem Vinceom in Dakoto Fanning.

Njena najnovejša filma sta Life and Death Of Peter Sellers z Geoffreyjem Rushom in Head In The Clouds s Penelope Cruz in Stuartom Townsendom.

Christina Ricci (Selby Wall) je ena najbolj spoštovanih mladih igralk, uveljavlja pa se tudi kot producentka. Trenutno jo lahko vidimo v romantični komediji Woodyja Allena Anything Else z Jasonom Biggsom, I Love Your Work Adama Goldberga z Joshuo Jacksonom, The Gathering Davida Carsona in Mirandi.

Njen producentski prvenec je Prozac Nation, ki so ga posneli po uspešnem romanu Elizabeth Wurtzel. Christina Ricci v njem tudi igra, pod režisersko taktirko Erika Skjoldbjaerga (Insomnia). Njeni soigralci so Michelle Williams, Jonathan Rhys Meyers in Jessica Lange. Prozac Nation se je javnosti predstavil na torontskem filmskem festivalu.

Christina Ricci je začela igralsko pot že pri osmih letih, ko je z nastopom v šolski božični predstavi pritegnila pozornost krajevnega gledališkega kritika. Ta je staršem svetoval, naj jo spodbujajo k igranju. Že leto pozneje je debitirala v Sirenah, kjer je igrala filmsko hčerko Cher in sestro Winone Ryder.

Pozornost občinstva in kritikov je pritegnila z odlično odigrano vlogo Wednesday Addams v Adamsovih. Njen nastop je tako navdušil ustvarjalce filma in oboževalce, da je igrala še v nadaljevanju filma Pri Adamsovih 2. Njena naslednja uspešnica je bila Casper, za katero je prejela več nagrad. Leta 1997 je začela igrati resnejše vloge. Kritike je popolnoma prevzela z vlogo v Ledeni nevihti Anga Leeja, kjer so bili njeni soigralci Kevin Kline, Sigourney Weaver, Joan Allen in Elijah Wood. Za vlogo Dedee Truit v komediji Nasprotno od seksa je na seattlskem filmskem festivalu prejela nagrado za najboljšo igralko in bila nominirana za zlati globus. Za svoje vloge je bila večkrat nagrajena.

Med njenimi filmi najdemo Fear And Loathing In Las Vegas Terryja Gilliama, Pecker Johna Watersa, Puščavsko modrino in 200 cigaret. Za vlogo v Brezglavem jezdecu Tima Burtona je prejela nagrado Blockbuster Entertainment Award. Nazadnje smo jo lahko videli v komediji Pumpkin, pri kateri je sodelovala tudi kot producentka in ki pripoveduje o ljubezni med študentko in invalidom, in vojni drami Mož, ki je jokal Sally Potter s Cate Blanchett, Johnom Turturrom in Johnnyjem Deppom. Njen najnovejši projekt je Cursed Wesa Cravena. V njem igra hollywoodsko agentko, ki jo zasleduje serijski morilec.

Komentarji

9.3. 2005 ob 15:24

Kot rečeno.

— Rihard
9.8. 2005 ob 14:49

odličen,resnečni film,z odlično igralsko zasedbo,vreden ogleda!

— katarina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.