Kolosej
Film distribucije Continental Film

Pošast iz vode

družinska pustolovščina
Kako ohraniš tako veliko skrivnost?
Podnapisi
Na sporedu od: 21.2.2008, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Robert Nelson Jacobs po knjigi Dicka King-Smitha
Režija: Jay Russell
Obstajajo legende, ki jih vsi poznamo in ki bi jim vsi radi verjeli - ena takih je tudi zgodba o morski pošasti iz Loch Nessa. V času druge svetovne vojne mladi Angus na obali jezera najde skrivnostno jajce, iz katerega se izvali poreden morski stvor. Lačno bitje hitro raste, a na srečo Angusu na pomoč priskoči skrivnostni tujec Lewis. Manj razumevanja pokaže vojaški kapitan Hamilton, ki mora varovati jezero, toda ljubezen med dečkom in pošastjo iz vode je močnejša od človeških hudobij in strahov.

Z oskarjem nagrajeni producent in ekipa za posebne učinke Gospodarja prstanov sta združila moči z Revolution Studios, Walden Media (Zgodne iz Narnije) in Beacon Pictures. Skupaj so na veliko platno pripeljati čarobni film Pošast iz vode.

Pošast iz globin je pripoved o osamljenem škotskem fantiču poi imenu Angus MacMorrow, ki hrepeni po očetovi vrnitvi iz vojne. Začne se, ko Angus prinese domov skrivnosten, začaran predmet, ki ga najde na obali. Kmalu odkrije, da gre za čarobni jajce, iz katerega se dvigne neverjetno bitje, mistični vodni konj, ki ga poimenuje Cruose. Med njima se stke tesno prijateljstvo, a pomočjo katerega se Angus poda na popotovanje, polno odkritij, varujoč skrivnost, ki botruje nastanku legende.

Posebne učinke so ustvarili pri Weta Digital in Weta Workshop, ki so ustvarili posebne in vizualne učinke za Gospodarja prstanov in King Konga. Walden Media so sodelovali z Weta Workshop tudi pri oblikovanju čarobnih bitih za Zgodbe iz Narnije.

O filmu

"Obupano si želimo verjeti, da je na svetu kaj čarobnega in zato legenda o Loch Nessu že toliko generacij buri našo domišljijo," pravi režiser Jay Russell. "Iščem zgodbe, ki nekaj povedo o človeškem duhu. Fascinira me naše mestu na svetu in vsa ostala bitja, s katerim si ga delimo, in kako vplivamo na življenja drug drugega. Ta zgodba poseže v univerzalne teme o čarobnosti in prijateljstvu, zato je namenjena vsem, ne glede na leta. To je res film za vsakogar: na enem nivoju je za otroke, na drugem za njihove stare starše in tako naprej."

"Bil sem prijetno vznemirjen nad priložnostjo, da prikažem Angusovo prijateljstvo s Crusoejem," pravi Alex Etel. Mladi igralec igra škotskega dečka, ki najde Crusoeja in vzgoji to čarobno bitje od otroštva do odrasle dobe v samo nekaj tednih. "Angus je outsider; drži se zase. Ko spozna Crusoeja, je vesel, da ima novega prijatelja, je pa tudi vesel, da ima skrivnost. To je najbolj pomembno prijateljstvo njegovega otroštva."

Za Russella je to prijateljstvo analogno pomembnemu vidiku Angusovega življenja. "Odnos med Angusom in konjem je zelo pomembno, saj, ko bitje odrašča, postane res čudovita metafora za odnos, ki ga je Angus nekoč imel z očetom," pripomni režiser. "S Crusoejevo pomočjo počasi dozoreva. V tem je preprostost zgodbe, na ta čudovit način povemo zgodbo o odraščajočem otroku in njegovem sprejemanju realnosti življenja."

Dick King-Smith, ki je napisal knjigo The Water Horse, po kateri so posneli film, pravi, da je bil še posebej vesel, da je napisal zgodbo o dečku, ki se poveže s svetom okoli njega. "Po mojem ljudi pritegne predvsem skrivnostnost zgodbe. Nihče ne ve, ali je konj zares tam, nihče ne ve, kakšen bo videti. Domišljiji lahko daste duška in to je po mojem najbolj zabavno. Zgodba je privlačna zavoljo svoje preprostosti. Je zelo neposredna pripoved o odnosu med ljudmi in eno posebno živaljo in o vplivu, ki ga ima na družino."

King-Smith pravi, da mu je v spominu ostal še en vidik zgodbe. "Mislim, da se v mojih zgodbah z živalsko tematiko vleče rdeča nit: pogum," pravi pisatelj, ki je napisal tudi knjigo Babe: The Gallant Pig. "Lahko gre za telesni ali moralni pogum. V mojih zgodba se žival, ki naleti na oviro ali težavo, prebije skozi s pomočjo gole odločnosti. Ta tema me zanima."

Producent Barrie M. Osborne dodaja, da je v osrčju Pošasti iz vode nežna zgodba o dozorevanju. "Zgodba pripoveduje o popotovanju mladeniča. Sooči se z veliko tragedijo, s pomočjo prijateljev in tega bitja pa spozna, da sta na drugem koncu upanje in lepota življenja."

Producent Charlie Lyons dodaja: "Všeč sta mi bila domišljija in razpon zgodbe – vznemirljiva sta – ampak pri filmu je zame najpomembnejše srce. Je ganljiv in nas spominja, da ko izgubimo otroštvo, se morate boriti, da ohranimo domišljijo. Če vam otrok reče, da ima v lopi morsko pošast, je bolje, da mu prisluhnite. Pošast iz vode nas opominja, da na svetu obstaja lepota in da je življenje bogastvo."

Alex Etel svoj lik opisuje kot osamljenega dečka, ki postaje še bolj osamljen, ko gre njegov oče v vojno. "Njegov oče je bil dejansko njegov edini prijatelj, edini človek, ki mu je bil blizu. Crusoe nekako postane njegov nadomestni oče – skupaj počneta stvari, ki bi jih počenjala oče in sin. Ko se nauči, kako spustiti Crusoeja, spozna tudi, da življenja, kakršnega je poznal pred očetovih odhodom v vojno, ne bo več."

Angus se v filmu močno naveže na Crusoeja, mitološki bitje, ki pa je še kako realno. "Angus potrebuje Crusoeja prav tako, kot Crusoe potrebuje njega," dodaja Etel. "To je zgodba o odraščanju in Crusoe mu pri tem pomaga v času, ko ga najbolj potrebuje."

Kako je oživel Crusoe

Prvi korak v procesu je bil dizajn mitičnega bitja. Ker nihče še ni videl vodnega konja, je domišljija imela prosto pot. Russell pravi: "Z ekipo smo si ogledali različne vrste živali in mitskih bitij. Ker smo oblikovali svojo verzijo legende, smo si želeli nekaj edinstvenega. Pri izvirnem konceptu smo uporabili ducat različnih živali za obraz in telo Crusoja. Če si te prve dizajne ogledate, boste videli, da ima oko orla in gobec konja. V njem je tudi nekaj psa in celo kanec žirafe in dinozavra. Pri občinstvu smo želeli zbuditi občutek, da so to bitje že videli, vendar ne bodo točno vedeli, kje." Poleg tega film spremlja Crusoejevo rast – v samo nekaj tednih – od otroštva do odrasle dobe, zato so ekipe morale oblikovati več stopenj odraščanja živali. Kot mladiček je svetle barve, potem postopoma postaja temnejši. Kot najstnik ni več tako okrogel in začenja dobivati mišice. Ko odraste, se njegova koža čudovito barvno preliva, od temne na vrhu do svetle na trebuhu. Pri oblikovanju so upoštevali tudi okolje, v katerem naj bi to čarobno bitje živelo. Vode na Škotskem so precej temačne in v njih je veliko trave. Crusoe je v njih preživel na stotine let, zato se je moral v njih dobro zakamuflirati. "Če ne, bi ga ujeli in bi končal v Vodnem parku," pojasni režiser.

Film so posneli na Novi Zelandiji in na posestvu Ardkinglas na škotskem.

Prvi dan snemanja se je ekipa zbrala na pomolu jezera na Novi Zelandiji in se udeležila tradicionalne ceremonije maorskega blagoslova. Obred so izvedli starešine lokalnega maorskega plemena Režiserju in igralcem Emily Watson, Alexu Etelu, Benu Chaplinu in Davidu Morrisseyju so poklonili tradicionalne zelene kamne, ki tiste, ki jih nosi, ščitijo pred nesrečami.

O igralcih

Emily Watson (Anne MacMorrow) je posnela filme Lom valov (nominacija za zlati globus in oskarja), Rdeči zmaj, Hilary and Jackie, Miss Potter, The Proposition, Corpse Bride; Separate Lies, Synecdoche, Fireflies in the Garden, The Memory Keeper’s Daughter, The Life and Death of Peter Sellers, Punch-Drunk Love, Gosford Park; Cradle Will Rock; Angela’s Ashes, Trixie, The Luzhin Defense, The Boxer, Metroland.

Za televizijo je posnela The Mill on the Floss. Veliko je nastopala tudi v gledališču.

Živi v Londonu z možem Jackom Watersom.

Alex Etel (Angus MacMorrow) je pri osmih letih debitiral v filmu Dannyja Boyla Millions. Nastopil je tudi v miniseriji Cranford.

V prostem času rad igra nogomet in kriket, gleda televizijo in se druži s prijatelji.

Ben Chaplin (Lewis Mowbray) je posnel Ostanke dneva, Resnico o psih in mačkih, Številke za umor, Tanko rdečo črto. The Return of the Borrowers (tv), A Few Short Journeys of the Heart (tv), Resort to Murder (tv), Game On! (tv), Washington Square, The New World, Feast of July, Lost Souls, Birthday Girl, The Touch, Stage Beauty Chromophobia, Two Weeks.

David Morrissey (stotnik Hamilton) je pred kratkim posnel filma Druga sestra Boleyn ter Razsodnost in rahločutnost (igral je polkovnika Brandona) za tv. Na televiziji je nastopil v Our Mutual Friend, Clocking Off, Holding On, State of Play, The Deal, Meadowlands.
Veliko je nastopal v gledališču.

Ekipa

Jay Russell (režiser) je posnel filme Brigada 49, Tuck Everlasting, My Dog Skip, End of the Line, Amazing America (dokumentarna tv serija), Great Drives (dokumentarna tv serija).

Dick King-Smith (avtor knjige The Water Horse) je najbolj znan kot avtor Babe: The Gallant Pig. Dvajset let je bil kmet v Gloucestershiru in okolje je bilo naravnost idealno za ustvarjanje zgodb o čarobnih živalih, ki očarajo tako odrasle kot otroke, Njegovi prvi knjigi je bilo naslov The Fox Busters, ki jo je izdal leta 1978. Do zdaj je napisal več kot 100 knjig, med drugim tudi The Water Horse.

Prodal je več kot 5 milijonov izvodov svojih knjig, ki so jih prevedli v 20 jezikov. Njegovo priljubljenost sta še povečala filma o prašičku Babu ter televizijska priredba The Queen’s Nose. Leta 2001 je izdal uspešno avtobiografijo Chewing the Cud,.

King-Smith se je rodil v Bittonu v Gloucestershiru. Bil je vojak, kmet, trgovski potnik, poslovodja tovarne čevljev, učitelj, tv napovedovalec in pisatelj.

Z ženo živita v majhni koči iz 17. stoletja v bližini Batha.

Komentarji

22.2. 2008 ob 0:00

mogoce so mal prevec ponavljali po eragonu, tudi tukaj je jajce in neka posast. film je vec ali manj dolgocasen, le v mes se kaj zgodi

— spela
22.2. 2008 ob 15:23

zelo dober film ste naredili zelo sem navdušen nad njim

— david
1.3. 2008 ob 13:45

Kul film THE BEST! PO MODI

— GIOOVANI
1.3. 2008 ob 13:46

ZELO MI JE VŠEČ . MORAJO DOBITI OSKARJEVO NAGRADO POHVALA! COOL! TINČI!

— TINA
1.3. 2008 ob 18:50

SWETOWN FILM..
MORTE SI GA UGLEDAT :P

— Suzy
4.3. 2008 ob 0:00

Joj,to je film vseh časov.Tok je cool da ne morm verjet.Res morte ga gledat.Sam ga priporočam otrokom starejšim od deset let,ker je po eni strani kr strašn.Glejte ga dokler je še v kinu!!

— Anyyy
4.3. 2008 ob 0:00

od filma sem pričakovala več bil je bedn film a tudi slabše sm gledala. 2 zvezdici

— gledalka
5.3. 2008 ob 0:00

film je bil zelo dobr splača se ga it pogledat

— sisifilm je bil yelo dobr
7.3. 2008 ob 0:00

zakon ejj....:P
ful je hud film pa huda "pošast"
js bi tud mela

— maška
13.3. 2008 ob 0:00

kokr piše, zgleda ok. bom vidla k bom šla v kino.

— anja
14.3. 2008 ob 16:36

ful kul film

— tttt
21.3. 2008 ob 16:47

film je zelo dober priporočam ga starejšim od 10 let saj je kar malo žalosten

— kaja
22.3. 2008 ob 0:00

Ta film je zelo dober in vreden ogleda!!!

— Ana
23.3. 2008 ob 12:24

ful dobr film. Tut jokaš zraun. Enostauno vesel a hkrati žalosten! Vreden je ogleda!

— Lina
24.3. 2008 ob 12:42

film je zelo dobr je prow tisto malo čuten in ti nekako pove navezanost ljudi no živali

— Zippy
28.3. 2008 ob 16:53

škoda ker je tako hitzro nehal igrat, da sem ga zamudil

— nik
3.5. 2008 ob 3:46

priporočam vsem da si pogledate filem

— lara
9.10. 2009 ob 16:09

kul film še jokala sem ko ga je mogel dati vstran.najboljši film na svetu.

— 123
9.10. 2009 ob 16:19

naj bolsi film vseh casov sem ga danes po televiziji gledala.res kar fajn film

— eva
26.12. 2009 ob 14:08

najbolsi film sm zraven tudi jokala js bi mela tud tako vodno posast pesi je pa dala vetra.najbol zalosten je pa blo ko sta se poslovila js se nebi nikoli poslovila od nje. res najbolsi film vseh casov res kar poglejte si ga. res dober film.najpametnejsa posast v zivljenju. rada mam tale film zelo ga mam rada.VODNA POSAST TI SI ZAKON. obozevalka eva.vodna eva

— eva
16.5. 2010 ob 13:13

ful kul film pjt ga gledat

— Susan Boyle

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.