Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Prvo leto po poroki

romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 14.3.2013, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Dan Mazer
Režija: Dan Mazer
Ustvarjalci romantičnih komedij Dnevnik Bridget Jones in Pravzaprav ljubezen predstavljajo zabavno zgodbo mladega para, ki se sooča s pastmi in ovirami prvega leta skupnega življenja. Poleg čudaških sorodnikov ju v negotovosti drži predrzna zakonska svetovalka, za dodatne težave pa poskrbi njegovo bivše dekle in njena nova stranka, ki poskrbita za nepričakovane ljubezenske skušnjave. Kljub iskreni ljubezni, se morata mladoporočenca ves čas truditi pri ohranjanju zakonske zaobljube, da bosta ostala skupaj v dobrem in slabem, kar povzroči obilico zabavnega kaosa.

Prvo leto po poroki je zgodba o prvem letu zakonskega življenja, posneta po scenariju Dana Mazerja, ki se je kot scenarist podpisal tudi pod uspešnici Borat in Bruno.

Ambiciozna Nat (Rose Byrne) in nadarjeni romanopisec Josh (Rafe Spall) sta v srečnem razmerju, odkar sta se spoznala na zabavi. Med njima je takoj preskočila iskrica, čeprav sta si povsem različna. Josh je mislec, Nat pa bolj praktičnega značaja. Poroka je sanjska, toda družina, prijatelji in celo duhovnik jima ne pripisujejo veliko možnosti za dolgotrajni zakon. Privlačni zamenjavi bi bila lahko Joshevo bivše dekle Chloe (Anna Faris) in Natina čedna ameriška stranka Guy (Simon Baker).

Ob skorajšnji prvi obletnici poroke zakonca še vedno nočeta obupati in uničiti zakona. Jima bo uspelo?

Produkcija

Ustvarjalec filmov Dan Mazer je pri svojem režijskem prvencu Prvo leto po poroki uresničil posebne zamisli. Dotlej je bila njegova kariera pretežno ikonoklastične narave. Kot scenarist in producent je sodeloval s Sacho Baronom Cohenom pri komičnih uspešnicah Da Ali G Show, Ali G Indahouse, Borat in Bruno ter se kot producent ali izvršni producent podpisal pod projekte The 11 O’Clock Show, Dog Bites Man in The Dictator. “Želel sem ustvariti nekaj bolj običajnega, vendar vseeno malce napetega in šokantnega. Staram se in s to norostjo ne morem nadaljevati v nedogled. Prišel je čas, ko ne želim več pretresati, zato da bi bil pretresljiv. Zabavno je preprosto zabavno.”

Mazer se je odločil svoj humor usmeriti v romantiko, a nikakor ga ni zanimala tradicionalna romantična komedija. “V večini tovrstnih komedij je v ospredju par, ki želi biti skupaj in mu to tudi uspe, sam pa sem pozornost namenil paru, ki naj bi se razšel. Vseeno sem vztrajal pri prijetni komediji, kjer najdeš ljubezen na pravem mestu po rahlo ponesrečenem zakonu. Nisem hotel ustvariti prekomerne grenkobe, po drugi strani pa so bridkost, zagrenjenost, jeza in prepiranje večje zagotovilo za zabavo kot ljubezen in metuljčki, šampanjec in podobno.”

Mladoporočenca: Josh in Nat

“Dobro komedijo ustvarjajo dobri liki,” pravi Mazer. “Josh in Nat to prav zagotovo sta. Josh je brezskrben, malce neodgovoren in zmeden mladenič, precej duhovit in šarmanten. Kot pisec je bil dokaj uspešen s svojo prvo knjigo, druga je še v nastajanju.”

“Josh se ne obremenjuje z imetjem, opazkami, ” nadaljuje scenarist in režiser. “Je nadarjen pisec in to s pridom izkorišča. Nat privlači s svojo duhovitostjo in razgledanostjo, čeprav življenja ne jemlje dovolj resno. Ugotovil sem, da je to lahko za partnerje in žene precej zoprno. Šarm in laskanje nista zagotovilo za dolgoročni uspeh. Pripeljeta te pred oltar. Kaj pa potem?”

Zamenjavi: Chloe in Guy

Josh in Nat srečavata ljudi, ki jima bolj ustrezajo, toda za konkretnejša dejanja bi se bilo potrebno raziti. Pri Joshu se zaplete, ko se v njegovo življenje vrne stara simpatija, prav tako brezskrbna Chloe. Hitro spet postaneta prijatelja. Po Mazerjevih besedah gre za žensko različico Josha. “Je zabavna, polna življenja, manj poslovna, manj občutljiva na opazke in malce bolj ikonoklastična. Veliko bolje se ujame z Joshom. Morda se ne zdi tako popolna kot Nat, a je prikupna na svoj način.”

Tako kot je za Josha morda primernejša Chloe, je Guy tisti, ki mnogo bolj privlači Nat. “Medtem ko je Josh fant, ujet v moško telo, je Guy nedvomno odrasel moški,” pojasnjuje Mazer. “Guy bi brez težav zamenjal pnevmatiko in ugotovil napako v internetni povezavi, Josh pa bi počakal štiri mesece in upal, da se težave odpravijo same.”

Prijatelji in sorodniki

Ob Joshu in Nat ter pozneje tudi Chloe in Guyu, ki vlečejo nit zgodbe, za smeh skrbijo številni stranski liki, ki so jih upodobila zveneča imena, kot so Minnie Driver, Olivia Colman, Jason Flemyng in Stephen Merchant.

“Ko sediš v prostoru s skupaj z Minnie Driver, Stephenom Merchantom, Jasonom Flemyngom, Rafeom Spallom, Rose Byrne, Simonom Bakerjem in Anno Faris, hočeš biti del te skupine,“ je navdušen producent Kris Thykier. “Želiš si njihove družbe naslednjo uro in pol. Mislim, da bo to skrivna formula. Tipično vprašanje za romantične komedije 'Ali bosta postala par?' bo tu povsem odveč.”

Komentarji

4.2. 2013 ob 20:25

komaj čakam, ker so annini filmi zares vedno ful zabavni in sproščujiči ....

— nelly
24.2. 2013 ob 17:37

Ta film bom sla sigurno gledat ker so romanticni filmi zelo dobri (jaz bi se vprasala ce kdo ve ali bo bil se kaksen del o SOMRAKU)
Hvala

— Trisha
26.2. 2013 ob 9:20

dobr film!!!!!!!

— Jasmina
1.3. 2013 ob 11:05

Ta film bo sigurno dober in komaj cakam da pride v kino takoj ko bo prisel v kino ga bom sla gledat sam nevem zakaj v SLO pride 14.3 ce pa je v Ameriki ze od 17.11 ( Trisha jaz sem prebrala da bodo snemali se en del od Somraka ampak ne bo po romanu prisel naj bi v kino decembra 2013 to sem prebrala na internetu)

— Ines
3.4. 2013 ob 15:25

Lep in zabaven, čeprav nič pretirano posebnega.

— obvezna
4.4. 2013 ob 13:36

sla sem ga gledat pa zelo dober film sam naslov mi je malo cudn ampak film je res OK (ej a je res to kar je Ines napisala o Somraku

— Trisha
11.4. 2013 ob 9:35

zelo dober film
zabaven in ne vleče se!!

vreden ogleda ! sem bil navdušen.

— leone
12.4. 2013 ob 16:22

Filma sem se zelo veselila, ampak na koncu sem bila razočarana. Cel film se vleče. Vzdušje skoraj celega filma pa je depresivno. Ima le nekaj dobrih prizorov. Ogled odsvetujem.

— Mojca
10.1. 2021 ob 14:31

Super je, da se film osredotoča na življenje takoj po poroki. Veliko filmov govori o času tik pred poroko, ko je vse napeto, romantično in v veselem pričakovanju. Po poroki pa ... se lahko zgodba odvije v najrazličnejše smeri. :)

Če koga zanima nekaj zanimivih statistik v zvezi s porokami (in razvezami) v Sloveniji, sem jih zbrala na povezavi: https://sanjski-sopek.si/poroke-v-sloveniji/

— Metka | Sanjski šopek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.