Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Poročni video

The Wedding Video
romantična komedija
Na sporedu od: 8.11.2012, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Tim Firth
Režija: Nigel Cole
Poročna priča Raif želi bratu Timu ob vstopu v zakonski stan s privlačno Saskio podariti poročni video, zato sledi mlademu paru na vsakem koraku. S kamero vestno beleži zabavne težave z nevestino aristokratsko družino, pikolovsko organizatorko porok, zabavljaškim duhovnikom in nehote razkrije neprijetne podrobnosti iz burne preteklosti zaročencev. Ko med Raifom in Saskio preskočijo tudi ljubezenske iskrice je kaos popoln in zdi se, da je poroka obsojena na propad.

Zgodba Poročnega videa se odvija v neusmiljenem svetu med člani angleške smetane in je svež, neposreden ter oseben digitalni pogled na zvrst poročnih komedij. Ženinova priča po naključju postane reporter s fronte, ko snema bratovo poroko, ki se pred njegovimi očmi spremeni v popolno katastrofo.

Zmeden in zajedljiv, ampak kljub temu zelo simpatičen Raif (Rufus Hound) se po dolgem potepanju po svetu vrne domov, da bi bil poročna priča bratu Timu(Robert Webb) in njegovi bodoči soprogi Saskii (Lucy Punch). Raifovo velikodušno darilo srečnemu paru bo posnetek njune poroke. Od tistega trenutka dalje pa njegovo življenje in življenje vseh vpletenih ne bo nikoli več kot prej!

Raif (Rufus Hound) je bolj svobodnega duha. Ni ravno vzor odgovornosti, neroden je, glasen in upornik, ki že štiri leta od smrti staršev potuje po svetu. Njegov starejši brat Tim (Robert Webb) je Raifovo čisto nasprotje. Resen, zanesljiv in zmeren, s čimer je tudi pritegnil čudovito Saskio (Lucy Punch), da se je pripravljena poročiti z njim. Ko dobi Raif novico o skorajšnji bratovi poletni poroki na razkošnem angleškem posestvu pred nesramno bogatimi in vedno tekmovalnimi pripadniki cheshirske visoke družbe, se nemudoma odpravi domov. Ampak od trenutka pristanka njegovega letala bo šlo vse narobe, saj ima Raif izvirno darilo - z video kamero bo posnel ves dogodek - tudi tisto, česar ne bi smel!

Raif pride domov malo prej, da bi mu uspelo ujeti bizarno resničnost načrtovanja poroke med člani angleškega zgornjega srednjega razreda. Prva postaja je razkošni dom, podoben dvorcu, kjer živijo Saskia, Alex (Harriet Walter), njena glamurozna in do pikice urejena mama ter njen očim, prevozniški magnat Des (Barry Jackson), ki je denarnica v človeški podobi in financira svečani dogodek, pri čemer mu ni žal niti ficka. Vso družino čaka neprijetno presenečenje, še najbolj pa ženina, ko Raif prepozna Saskijo kot divje dekle iz srednje šole, ki bi ji zlahka rekli "chesterska Courtney Love". Dobro je skrila svojo divjo naravo, toda zakaj bi se ta bogata, lepa blondinka poročila z njegovim staromodnim in dolgočasnim uradniškim bratom?

Iz vidika snemalca se zabavna zamisel snemanja poroke za darilo spremeni v vojni dokumentarec, saj se počasi razkrivajo družinske skrivnosti, posebej presenetljiva pa je veščina prikrivanja snobovske in zajedljive nevestine babice Patricije - človeške Zvezde smrti. Kamera pokuka tja, kamor res ne bi smela, Raifu pa se začne svitati, da to mogoče le ni sanjska poroka.

O igralcih

Rufus Hound (Raif) je eden najzanimivejših in edinstvenih komičnih talentov v Veliki Britaniji. Stephen Fry ga je imenoval Simon Pegg za bogataše. Hound je nadarjen stand-up komik, igralec in voditelj, razen brade, ki jo vsi občudujejo, pa sta njegov humor in šarm osvojila televizijsko občinstvo že ob njegovi prvi BBC-jevi reportaži z Glastonburyja, veliki uspeh pa je prišel z Destination Three, kjer z Justinom Leejem Collinsom debatira o filmu, komediji in glasbi. V Top of the Pops in Brit Awards je prinesel precejšnjo mero zajedljivosti, Argumental pa mu je omogočil, da pokaže svojo veščino debatiranja in prepričevanja. BBC mu je leta 2010 ponudil lastno humoristično nadaljevanko Hounded, v kateri poskuša rešiti svet pred zlobnim doktorjem in postane nekakšen superjunak. Istega leta je zmagal v Let’s Dance za Sport Relief. Gledamo ga lahko tudi v Celebrity Juice, OutTake TV (BBC), What Do Kids Know? (UKTV), 8 Out of 10 Cats, The Xtra Factor, Never Mind The Buzzcocks, Famous and Fearless, na radiu pa ga lahko slišimo v Act Your Age (Radio 4), v lastni radijski oddaji What’s So Funny, v My Teenage Diary (Radio 4) ter v številnih sinhronizacijah. Igral je tudi v filmu My Big Fat Gypsy Gangster. Posnel je DVD Rufus Hound: Being Rude ter izdal knjigo Stand Up Put Downs. Letos ga bomo videli tudi na ITV1 v komičnem šovu Mad Mad World, snema pa tudi drugo sezono A Touch Of Cloth, uspešno parodijo Charlieja Brookerja za Sky 1.

Robert Webb (Tim) je študiral angleški jezik na kolidžu Robinson v Cambridgeu, kjer je bil podpredsednik legendarnega Cambridge Footlightsa. Je član uspešnega komičnega para Mitchell in Webb, poleg dela pri filmu, televiziji in gledališču pa je tudi kolumnist Telegrapha in piše za New Statesman. Webb in David Mitchell sta občinstvo osvojila z nanizanko Peep Show, nagrado BAFTA za najboljšo komedijo pa sta osvojila z That Mitchell & Webb Look. Gledamo ga lahko v That Mitchell & Webb Situation, Bruiser, Jack Docherty in Comedy Nation. Vodil je lastno oddajo Robert’s Web, bil je vodja moštva v Argumental ter redni gost v Have I Got News For You, Would I Lie To You, Alexander Armstrong’s Big Ask in Never Mind the Buzzcocks. Igral je tudi v televizijskih filmih Fresh Meat, My Life in Verse, Blessed ter People Like Us. Leta 2009 je s soprogo Abigal Burdess osvojil Let’s Dance in All Star Mr & Mrs. Med drugim ga lahko vidimo tudi v filmih Magicians, Confetti, Comic Act in One Colour White.

Lucy Punch (Saskia) je ena najizjemnejših mladih igralskih talentov v Veliki Britaniji. Razen da je bila med leti 1993 in 1997 članica National Youth Theatrea, so Lucy leta 2006 v Berlinu razglasili tudi za British Shooting Star. Njene prve vloge vključujejo The Life & Death of Peter Sellers, Being Julia in Ella Enchanted. Kmalu jo je opazil tudi Hollywood in dobila je vlogo v Bad Teachers Jaka Kasdanova s Cameron Diaz, pravkar pa snema Foxovo novo komično dramo Ben & Kate. Med drugim je igrala tudi v Dinner for Schmucks Jaya Roacha, You Will Meet a Tall Dark Stranger Woodyja Allena, Hot Fuzz Edgarja Wrighta, A Good Old Fashioned Orgy z Jasonom Sudeikisom, Take Me Home Tonight in A Little Bit of Heaven. Njeni pomembnejši televizijski filmi pa so Vexed, The Class, Doc Martin, Dinotopia, Come Together, People Like Us, The Tenth Kingdom, Let Them Eat Cake, Days Like These in Big Bad World.

Harriet Walter (Alex) ima bogato kariero v gledališču, pri filmu, televiziji in radiu. Je pridružena članica Royal Shakespeare Company. Ob Patricku Stewartu je igrala Kleopatro v Antoniju in Kleopatri, Lady Macbeth on Anthonyju Sheru, nastopila je tudi v komediji Dober konec vse povrne s Peggy Ashcroft ter v komediji Dvanajst noči in igri Tri sestre. Za zadnji vlogi je bila nagrajena tudi z olivierjem. V Mary Stuart (Donmar, West End) je igrala Elizabeto in osvojila nagrado evening standard ter nominacijo za tonyja za priredbo na Broadwayu. Filmski navdušenci pa jo lahko vidijo v filmih A Royal Affair, The Domino Effect, The Young Victoria, Atonement, Bright Young Things, Sense and Sensibility in Milou et Mai Louisa Malleva. Izdala je tudi tri knjige.

Michelle Gomez (Jenna) je obiskovala Royal Scottish Academy of Music & Drama, prvo veliko vlogo pa je dobila v The Acid House po kratki zgodbi Irvina Welsha. Igrala je v televizijski komični drami The Book Club, s svojo vlogo pa je zablestela kot neponovljiva Sue White v uspešni legendarni bolnišnični nadaljevanki Green Wing, ki smo jo lahko videli tudi pri nas. Med njene druge filme pa sodijo tudi Chromophobia, televizijske drame Bad Education, Oliver Twist, Wedding Belles ter The Good Housekeeping Guide, Feel the Force in Carrie and Barry. Letos bo z Jakom Gyllenhaalom igrala na Broadwayu v If There Is I Haven’t Found It Yet.

O ustvarjalcih

Nigel Cole (režiser) je začel svojo kariero okoli leta 1980 z režijo dnevnih oddaj in dokumentarcev za Central Independent Television in serijo In the Wild za Tigress Productions z Meg Ryan, Julio Roberts in Robinom Williamsom. Pred svojim prvim filmom Saving Grace leta 2000 za Fox z Brendo Blethyn v vlogi vdove srednjih let, ki začne zaradi finančnih težav preprodajati konopljo, je režiral posamezne dele Peak Practice in Cold Feet za televizijo. Dobil je nagrado World Cinema Audiencea leta 2000 na Sundance Film Festivalu in nominacijo za najboljšo režijo British Independent Filma istega leta. Leta 2003 je režiral Calendar Girls, v katerem igrajo Helen Mirren, Julie Walters, Celia Imrie in Penelope Wilton ter dobil nagrado za najboljšo britansko komedijo ter nominacijo za najboljši britanski film. Režiral je A Lot Like Love z Ashtonom Kutcherjem ter 5 Dollars A Day z C. Walkenom, potem pa se je vrnil domov zaradi režije Made in Dagenham, v katerem igrajo Sally Hawkins, Bob Hoskins, Rosamund Pike, Andrea Riseborough, Miranda Richardson in Jaime Winstone. Pred kratkim je režiral All in Good Time scenarista Ayuba Khana-Dina za Studio Canal.

Tim Firth (scenarist): Firthov gledališčni opus vključuje Neville’s Island (nominacija za nagrado za najboljšo komedijo Evening Standarda & Olivierja leta 1994, nagrada beat play MEN 2006), The Safari Party, muzikal Our House (nagrada olivier za najboljši novi muzikal 2002), The Flint Street Nativity in Sign of the Times (National Tour in West End). Njegova priredba Calendar Girls v produkciji David Pugh & Dafydd Rogers Ltd je podrla vse rekorde na gledaliških blagajnah, trenutno pa je na turneji. Nominirana je za nagrado olivier, leta 2010 pa je osvojila nagrado za najboljšo gledališko komedijo. Sodeloval je pri filmih Blackball, Calendar Girls (nagrada za najboljšo britansko komedijo) in Kinky Boots (Sundance, nagrada za najboljši mednarodni film Florida Film Festivala). Njegova televizijska kariera pa vključuje sodelovanje pri Money for Nothing (nagrada za najboljši televizijski film Writer's Guilda), The Rottentrolls (BAFTA, nazabavnejši otroški program 1997), Cruise of the Gods, The Flint Street Nativity, Preston Front (nagrada za najboljšo nadaljevanko Writer's Guild of Great Britain, nominacija za BAFTO za najboljšo dramsko nadaljevanko).

Komentarji

15.11. 2012 ob 19:29

kakšen film, smešn je, da dol padeš :)))

cool

— ha ha a
27.11. 2012 ob 15:12

a to je dajansko komu smešn?
totalna beda in dougčas ... :S

— neža

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.