Kolosej
Film distribucije Continental Film

Popolni tujec

erotična srhljivka
Kako daleč si upate?
Na sporedu od: 12.4.2007, Kolosej Ljubljana
17.5.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 49min / 109min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Todd Komarnicki po zgodbi Jona Bokenkampa
Režija: James Foley
Po nasilni smrti prijateljice se novinarka Rowena odloči poiskati njenega morilca, ob pomoči zvestega prijatelja Milesa pa odkrije, da vse sledi vodijo k bogatemu poslovnežu in znanemu zapeljivcu Harrisonu. Ob iskanju dokazov se Rowena odloči zaposliti v njegovem podjetju in uporabiti svoje ženske čare, toda igra zapeljevanja in prevar se kmalu prevesi v smrtonosno psihološko tekmo, v kateri ima vsakdo svoje temačne skrivnosti, resnica pa je vedno bolj oddaljena.

Seksi srhljivka Popoln tujec zastavlja vprašanje: Kako daleč ste pripravljeni iti, da bi ohranili skrivnost? Raziskovalna novinarka Rowena Price (Halle Berry) izve, da je v prijateljičin umor morda vpleten vplivni marketinški strokovnjak Harrison Hill (Bruce Willis). Zato se s pomočjo sodelavca Milesa Haleyja (Giovanni Ribisi) poda v raziskovanje pod krinko. Izdaja se za Katherine, začasno pomočnico pri agenciji, in za Veronico, s katero Hill flirta na spletu. Rowena svoj plen obkroži z vseh strani, a odkrije, da identitet ne spreminja samo ona. Bolj ko se bližamo resnici, bolj spoznavamo, kako daleč ljudje gredo, da bi jo obvarovali.

O filmu

"Do določene mere vsi živimo dvojna življenja," pravi oskarjevka Halle Berry. "Smo zapletena bitja. Ves čas smo drugi ljudje - ženska se na primer v službi obnaša drugače kot doma. Vsi nekaj prikrivamo, celo pred najboljšimi prijatelji. Ta film to izpostavlja in dvigne na višji nivo, pokaže nam, česa smo sposobni, ko se moramo s tem sprijazniti."

Po mnenju režiserja Jamesa Foleyja, ki je pred tem raziskoval to področje v psiholoških srhljivkah At Close Range, Fear in Glengarry Glen Ross, gre zamisel še dlje. "Vsi lažemo; odvisno je le od tega, kako velika je laž in kakšne so posledice laži," pravi. "Fascinira me, da ljudje včasih ravnajo tako, da se sploh ne zavedajo, kaj počnejo - občinstvo razume vedenje lika, lik sam pa ga ne razume. Poleg tega dvojno življenje lika omogoča prikazati nekaj, kar je značilno posebej za filme: vidite in slišite lik reči ali narediti nekaj, spoznate pa, da premišljujejo o nečem povsem drugem."

"Živimo v svetu, v katerem ni nič tako, kot se zdi," pravi producentka Elaine Goldsmith-Thomas. "Verjamemo tistemu, kar vidimo, vendar živimo v dobi, ko bi morali biti previdnejši. Zastavljati bi si morali vprašanja o svetu okrog nas, ko dobivamo diagnozo od zdravnika, kupujemo izdelke v trgovini ali se spoznamo z osebo na spletu. Ni naključje, da se ta film dogaja v oglaševalski agenciji. Stvari so zapakirane v popoln izdelek, vendar vemo, da ni nič popolno. Vse se prodaja v paketih, realnost pa je za naslednjim vogalom."

Po besedah Goldsmith-Thomasove se je zamisel za Popolnega tujca rodila iz izkušnje njenega moža Daniela Thomasa. "Pred štirimi leti mi je povedal zgodbo o svojem prijatelju - poročenem uspešnem profesionalcu - ki je na spletu živel skrivno življenje in je bil prepričan, da ga lahko ohrani zase oziroma ga v "resničnem" življenje prikrije. Na srečo sta ta dva svetova trčila in nastal je Popoln tujec."

Scenarij so pisali s Halle Berry v mislih. Halle je lik privlačil, saj takega doslej še ni igrala. Nekaj skupnega pa le ima z vsemi: "Rada igram trpinčene like," pravi. "Ne vem sicer, kaj to pove o meni, ampak res se rada poglobim v um nekoga, ki je malce pretepen. Ta lik je zelo ranljiv, je pa tudi zelo živa in skozi film korak za korakom le najde moč. To je čudovito igrati."

"Halle razume Rojino ranljivost - hrepeni po resnici," dodaja Goldsmith-Thomas. "Ko se ji nekdo zlaže, je zanjo to izdajstvo, ki ga ni moč oprostiti. Ko njen lik išče resnico, Halle vanj vtke ljubkost in odkritost. Halle ga igra tako, da je v ospredju kontrola - edini način, da kontroliraš druge, je, da razumeš, kdo so - gre pa tudi za to, da Ro definira svoje meje. Hallejina igra je čudovito niansirana."

"Ro je po mojem mnenju res dobra igralka," nadaljuje Berryjeva. "Ker je raziskovalna novinarka, se nauči zelo dobro pretvarjati, nositi različne obraze, podobna je kameleonu. Zanjo je to način preživetja, je ženska z misijo."

Rezultat tega je, da je imela Halle po svoje občutek, kot bi igrala tri različne like. "Najprej je tu Ro, ko je z Milesom. Miles je zatrapan vanjo, ona pa mu čustev ne vrača, vendar ve, kako to obrniti sebi v prid, da dobi, kar hoče. Potem je tu Katherine, za katero se izdaja v oglaševalski agenciji Harrisona Hilla. Drugače se oblači, drugače govori, povsem drugačen odnos ima do sebe. In potem je tu še prava Ro - Ro, ki jo le redko pokaže, ki je v filmu morda v petih prizorih.

Za scenarista Todda Komarnickija je vznemirljiva tematika jedro Popolnega tujca. "Nekdo je nekoč dejal, da je lepota odkritosrčnosti, da se ti ni potrebno spomniti, kaj si dejal. Če si povedal resnico, se ti ni potrebno spomniti krinke. Mislim, da se ljudje premalo bojijo nepoštenosti. Ta film je zgodba o nemoralnosti; pripoveduje o ceni za te male kompromise, ki jih sklepamo s samim seboj, o katerih niti ne razmišljamo, vendar prispevajo h končni kazni."

Po besedah Goldsmith-Thomasove je režiser Foley popolna izbira. "Razume zamotanost sveta senc. Razume, da svetu kažemo samo določen obraz. Ta film pripoveduje o dvojnosti - o obrazu, ki ga kažemo, in o obrazu, ki ga ohranjamo skritega."

"Ta film skuša raziskati meje človekovega obnašanja - kako daleč človek gre, da bi resnico ohranil skrito," pravi Foley. "Francoski filmski ustvarjalec Robert Bresson je nekoč rekel: Režiserjeva naloga je narediti vidno tisto, kar morda ne bi nikoli videli. To mi je bilo od nekdaj všeč - vsak človek ima vpogled v to, kaj pomeni biti človek, in tega vpogleda nima nihče drug. Narediti film pomeni razkriti tisto, kar je človeško. Ko to razume še nekdo drug in o tem razmišlja na nov način - to mi prinaša največje veselje."

O igralcih

Halle Berry (Ro) je posnela filme Bal smrti (oskar za glavno žensko vlogo), Gotika, Things We Lost In Fire, Možje X 1-2-3, Their Eyes Were Watching God, Lackawanna Blues (izvršna producentka), Roboti, Catwoman, Umri kdaj drugič, Introducing Dorothy Dandridge (zlati globus in emmy, ta televizijski film je tudi producirala), Jungle Fever, Bulworth, Zbogom, sinko (Losing Isaiah), Kritična točka, Kremenčkovi, Zadnji skavt, Strictly Business, Boomerang, Operacija: Mečarica (Swordfish).

Na televiziji je nastopila v The Wedding, Queen, Solomon and Sheba.

Bruce Willis (Harrison) je posnel filme Umri pokončno 1, 2, 3, 4, Za živo mejo (glas), Mesto greha, Morilec mehkega srca, Srečnež Slevin, Talec, Alpha Dog, Charliejevi angelčki, Sončeve solze, Hartova vojna, Bandita, Nezlomljivi, Mulc, Najina zgodba, Armagedon, Zajtrk prvakov, Merkurjev bes, Obleganje, Peti element, Šakal, Zadnji preživeli, Štiri sobe, 12 opic, Barva noči, Ne imejte me za norca, Sever, Šund, Smrt ji lepo pristoji, Igralec, Zadnji skavt, Semenj ničevosti, Glej, kdo se oglaša 1-2, Zmenek na slepo, Rugrats Go Wild! (glas), Prijatelji (tv serija - kot gost), Beavis & Butt-head Do America (glas), Bruno The Kid (glas, TV serija), Striking Distance, Billy Bathgate, Hudson Hawk, Mortal Thoughts, That's Adequate, In Country, Sunset, The Return Of Bruno, Delo na črno (tv serija), Zona somraka (ena epizoda), Miami Vice (tv serija).

Giovnanni Ribisi je posnel filme Izgubljeno s prevodom, Hladni vrh, Še 60 sekund, Tista druga sestra, Reševanje vojaka Ryana, Poštar, Some Girl, 10th & Wolf, The Dead Girl, The Dog Problem, The Gardener of Eden, The Big White, Love's Brother, Sky Captain and the World of Tomorrow, Flight of the Phoenix, I Love Your Work, Basic, Masked and Anonymous, Heaven, American Experience: War Letters - Stories of Courage, Longing and Sacrifice, Shot in the Heart, Boiler Room, The Gift, The Mod Squad, The Virgin Suicides, Scotch and Milk, First Love, Last Rites, Suburbia, That Thing You Do, Promised a Miracle.

O režiserju

James Foley je režiral filme Hollywood Division, Confidence, The Corruptor, The Chamber, Fear, Two Bits, Glengarry Glen Ross, After Dark, My Sweet (tudi scenarist), Who’s That Girl, At Close Range, Reckless.

Komentarji

15.4. 2007 ob 13:02 zvezdica

NE priporočam. Razen če je razlog za nakup vstopnice mečkanje v zadnjih vrstah, želja po spanju ali pa kaj podobnega. Še en film, ki poskuša gledalca presenetiti, a mu to žal ne uspe. Nekdo na Imdb-ju je napisal - "This movie is simply awful. It's dull and lacking in EVERYTHING... charm, sexiness, thrill and good taste." Sama ne bo mogla bolje opisati te polomije. Škoda denarja, razen če vas zanimajo le in izključno samo obline Halle Berry.

— Eira
15.4. 2007 ob 23:37

katastrofa od filma - vse od zgodbe do igre vseh igralcev. NAjhujša je seveda Hale, ki v tem filmu samo dodatno potrjuje, da je nikakva igralka. ne trošite denarja za to govejščino

— džoni
17.4. 2007 ob 4:06 zvezdica

Zelo soliden žanrski izdelek. Perfect Stranger je eden tistih filmov, o katerih ne smemo preveč govoriti, saj lahko izdamo zgodbo in glavne preobrate. Številne zasuke in prepričljivo izpeljane finte, ki jih je tokrat ravno prav in ravno toliko, da je gledalec zadovoljen. Jasno, režiral je James Foley, avtor hudo dobrih filmov Glengary Glen Ross in Confidence, ki obvlada svoj posel in žanr dramskega trilerja. Da ne bo pomote, Halle Berry igra novinarko Roweno, zelo iznajdljivo, pogumno in seksi gospodično, ki se loti Harrisona Hilla (Bruce Willis), zelo bogatega, sposobnega in lisičjega lastnika reklamne agencije, ki ga rajca pecanje po internetu. Ki naj bi na ta način spoznal tudi njeno dolgoletno prijateljico Grace (Nicki Aycox), katero potem seveda najdejo mrtvo. Dovolj napet, seksi, eleganten, dobro odigran in prepričljiv triler, ki svojo zapleteno zgodbo brez večjih težav spelje od začetka do konca.

— iztok gartner
19.4. 2007 ob 17:16 zvezdica

jaz samo ne razumem podtipa Erotični triler? Kaj je tu eroticnega?! Halle-in goli hrbet? Drugace pa gre za napet triler, konec zelo zelo nepricakovan - ja, do kam lahko gremo, da zavarujemo skrivnost?

— marija
19.4. 2007 ob 23:18 zvezdica

.res, da Film ni zdaj nekaj novega v zanru...je pa film zanimiv, pretresliv in poln presenecenj. Film se 100% splaca pogledat, je pa res da ga je treba spremljat in da ni casa za "muckanje" saj hitro izpades "iz igre" ! Oba glavna akterja zelo dobro odigrata vlogi, Bruce pa je itak car! Film 100% vreden ogleda! Lp

— ql film
23.4. 2007 ob 21:37

film vreden ogleda.

— teja
24.4. 2007 ob 20:46

film je pod vsako kritiko, ocena 1/10.

— tina
26.4. 2007 ob 20:06

ql film

— nijA
29.4. 2007 ob 21:24

100% vredn ogleda...odlicno vlogo odigra bruce...lp vsem

— ana
11.5. 2007 ob 23:54 zvezdica

Men se je zdeu film ful vredu, čeprav res nevem zakaj erotična srhljivka ampak ok. Film je res No.1 !!! Ful preobratov in zanimiv nepričakovan konec. Vredno ogleda 10%

— legenda
6.8. 2007 ob 13:32 zvezdica

Ne...vsekakor se ne strinjam z analizo gospodične Berry.Film je totalna polomija,brez nobene domiselnosti in vse poti v filmu vodijo k predvidenem zaključku.Spominja me na film "Secret Window"... Vrženi dve uri...sicer pa Halle zbira vloge,ali pa ji daja Hollywood sam vloge,ki so primerne njenemu načinu igranja...povprečno. ..

— dario
19.2. 2008 ob 15:26

film je caaaarski. po 5 min sn pala not. rees dober film

— jas

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.