Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Popoln dan

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 1.10.2015, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2015
Država: Španija
Jezik: angleščina
Scenarij: Paula Farias, Fernando León de Aranoa, Diego Farias
Skupina humanitarnih delavcev skuša na Balkanu leta 1995 pomagati ljudem, ki jih je prizadela vojna. Ko izvejo za vodnjak, ki ga onesnažuje debelo truplo, skušajo najti primerne vrvi in drugo opremo za dvigovanje, vendar povsod naletijo na nerazumevanje. Uradniki Združenih narodov se ravnajo po svojih predpisih, vojaki mirovnih enot imajo bolj pomembno delo, lokalni oblastniki se prepirajo med seboj, kriminalci pa ne govorijo tujih jezikov. Kljub neštetim oviram in izgovorom se iznajdljiva skupina neumorno trudi najti rešitev in poiskati ljudi, ki so pripravljeni pomagati.

Grenko-sladka simfonija o življenju humanitarnih delavcev, ki je na filmskem festivalu v Cannesu doživela petminutno stoječo ovacijo...

Popoln dan je zgrajen kot ruska babuška, znotraj vojnega filma se skriva road movie, v njem komedija in znotraj te drama. Njegov edini žanr je pravzaprav življenje samo. Življenje humanitarnih delavcev, ki sredi vojne bijejo še lastno vojno z nesmiselnostjo, obupom ter neizmerno željo po vrnitvi domov.

Piše se leto 1995, nahajamo se v nedoločeni regiji Balkana, kjer se je v goratem predelu ustvaril nekakšen mikrokozmos, ki gosti vse udeležence vojne: vojake, civiliste, modre čelade, novinarje … In tukaj najdemo še majhno skupino humanitarnih delavcev, ki skuša iz lokalnega vodnjaka izvleči truplo, preden bo slednje kontaminiralo edini vir pitne vode. Naloga je na prvi pogled varljivo preprosta, a se hitro zaplete, saj so tudi oni na koncu dneva le ljudje. Vsak s svojo zgodbo in željami …

Igralec Benicio del Toro je film predstavil na nedavnem 21. mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu, kjer so oskarjevcu podelili nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.