Kolosej
Film distribucije Fivia

Ponarejevalec

komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 17.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2013
Država: Srbija
Jezik: srbščina
Scenarij: Goran Marković
Režija: Goran Marković
Film, posnet po resnični zgodbi, se odvija konec 60. let v Bosni, kjer se ravnatelj manjše lokalne šole Andjelko ljubiteljsko ukvarja s ponarejanjem diplom, da bi ljudem omogočil boljše življenje. Kljub predanosti in trudu njegovo početje krajanom povzroči številne težave in zabavne zaplete, sam pa na koncu pristane v zloglasnem zaporu. Obkrožen z zločinci, morilci in drugimi okrutnimi kriminalci počasi spoznava neprijetno resnico o državi in družbi, v kateri živi, kar uniči vse njegove ideale, prepričanja in življenjske cilje.

Črna komedija o tem, kako se še tako dobri nameni, če niso v skladu s strogimi zahtevami diktatorskega režima, sfižijo. Zgodba se odvija ob koncu šestdesetih, v času študentskih protestov in med razpadom idealov o bolj pravičnem življenju.

Anđelko je ravnatelj osnovne šole v majhnem bosanskem mestu Dubica. Verjame v Jugoslavijo in obožuje njenega vodjo Josipa Broza Tita. Toda Anđelko ima eno veliko slabost. Je ponarejevalec spričeval. Tega ne počne iz koristoljubja, ampak iz človekoljubja. Nekega dne ga po nizu nesrečnih dogodkov prijavijo policiji, zato mora zbežati v mesto. Tam sreča sošolca Sulja iz Službe državne varnosti. Suljo ga aretira in vrže v zapor. Anđelkovi sojetniki so precej pisana družba: Črnogorec Veselin je politični zapornik, zaprisežen nasprotnik maršala Tita, Miljenko je mladoletni ustaš, obtožen bombnega napada na beograjski kino, Enes je muslimanski fanatik, ki se bori za islamsko državo, Ljubinko pa je Srb, serijski morilec, ki je brez očitnega razloga pobil vso družino. Anđelko, kot najbolj izobražen od vseh, vzame stvari v svoje roke in želi nadaljevati s svojimi dobrimi deli.

Nagrade/festivali:

  • Na festivalih Beograd FEST, Herceg Novi, Cinema City Sarajevo
  • Niš 2013 – v tekmovalnem programu, nagrada za najboljšo moško vlogo

Komentarji

18.10. 2013 ob 16:22

pomoje bo tale film zlo dobr hha kumi čakam <33

— zalla <33
20.10. 2013 ob 12:58

Opis filma oz okolja in casa je narejen kakor po scriptu pripravljenem v RKC ali vsaj SDS. V resnici je ni se tako demokraticne in kapitalisticno cloveku prijazne druzbe, ki bi tolerirala kakrsno koli obliko kriminala, terorja in zlodel ne glede na to kako "clovekoljubni" in "pravicni" so bili motivi storilcev.

Zgornji opis lahko gre na tekmovanje za najbolj bedast SDS ali RKC pamflet o onecastitvi preteklosti. Bedno od Koloseja da se spusca na tako primitiven in maloumen nivo.

— blizzard

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.