Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Pompeji

akcijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 20.2.2014, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2014
Država: ZDA, Nemčija
Jezik: angleščina
Scenarij: Janet Scott Batchler, Lee Batchler, Julian Fellowes in Michael Robert Johnson
Starodavno rimljansko mesto, pokopano pod pepelom Vezuva, bo znova oživelo v vsem sijaju s pomočjo režiserja akcij Nevidno zlo in Dirka smrti. Epska zgodba sledi sužnju Milu, ki postane nepremagljiv gladiator in se zaljubi v Cassie, hčerko premožnega trgovca. Ker je mladenka že obljubljena podkupljivemu in vplivnemu senatorju, se zdi vsako upanje izgubljeno, toda sile narave na novo zavrtijo kolo usode. Ob izbruhu ognjenika si mora Milo izboriti pot na svobodo in rešiti svojo ljubezen, toda v kaosu apokalipse smrt preži na vsakem koraku.

V epski poustvaritvi ene najbolj ganljivih tragedij antičnega sveta v režiji Paula W.S. Andersona treščijo ljubezen, pustolovski duh in naravna katastrofa , ki povzroči vesoljni potop.

Pompeji – zgodba se odvija leta 79 po našem štetju – pripoveduje o junaštvu nekdanjega sužnja Mila (Kit Harington), ki je postal nepremagljiv gladiator in ki se znajde v tekmi s časom, da reši svojo ljubezen Cassio (Emily Browning), prelepo potomko bogatega trgovca, prot njenim željam obljubljeno pokvarjenemu rimskemu senatorju. Vezuv bruha potoke žareče lave in Milo si mora dobesedno izboriti pot iz arene in rešiti svojo ljubljeno, medtem ko se veličastni Pompeji sesedajo pred njegovimi očmi.

Igrajo Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Emily Browning, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jessica Lucas, Jared Harris in Kiefer Sutherland. Po scenariju Janet Scott Batchler, Leeja Batchlerja in Michaela Roberta Johnsona je režiral Paul W.S. Anderson, ki je film produciral skupaj s partnerjem iz svoje produkcijske hiše ter Robertom Kulzerjem in Donom Carmodyjem. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Glen MacPherson, scenograf Paul Denham Austerberry, montažerka Michele Conroy in kostumografinja Wendy Partridge.

O igralcih

Kit Harington (Milo) je debitiral v gledališču in se proslavil v seriji Game Of Thrones. Videli ga bomo ob Jeffu Bridgesu in Julianne Moore v The Seventh Son, glas pa bo posodil liku v risanki How to Train Your Dragon 2.

Carrie-Anne Moss (Aurelia) je najbolj znana iz franšize The Matrix, igrala pa je še v The Crew, Red Planet, Chocolat, Memento, Suspect Zero, Snow Cake, Fido, Disturbia, Fireflies in the Garden,… v TV seriji Vegas ter glas posodila glas likoma v risanki Clockwork Girl in v priljubljeni video igrici Mass Effect. Za svoje delo je prejela več nagrad. Ob Robu Lowu je pred kratkim posnela Knife Fight, videli pa jo bomo še v Silent Hill: Revelations 3D, The Boy Who Smells Like Fish in Compulsion.

Emily Browning (Cassia) je igralsko kariero začela v TV filmu The Echo of Thunder in nato igrala v avstralskih serijah, kot so Something in the Air, Blue Heelers, Halifax f.p.: Playing God (nagrada Avstralskega filmskega instituta za film za najboljšo mlado igralko) in After the Deluge (nominacija za isto nagrado). Nadaljevala je v celovečercih The Man who Sued God, Darkness Falls, Ghost Ship, Ned Kelly, Lemony Snicket’s – A Series of Unfortunate Events (nagrada AFI za najboljšo mednarodno igralko), kratki film Stranded, The Uninvited, Sucker Punch, Sleeping Beauty, Summer in February, Magic Magic… Kmalu jo bomo videli v težko pričakovanem celovečercu Stuarta Murdocha God Help the Girl in v Plush Catherine Hardwicke.

Adewale Akinnuoye-Agbaje (Atticus) je debitiral v uspešnici Congo, ki mu je prinesla vloge na velikih in malih zaslonih: Ace Ventura: When Nature Calls, Legionnaire, Deadly Voyage, serije Cracker, New York Undercover, 20,000 Leagues under the Sea…. Zaslovel je prav na TV kot morilski jetnik v priznani seriji Oz in navdušil tudi v Abramsovi Lost. Nazadnje smo ga videli v Bullet To The Head in The Inevitable Defeat Of Mister And Pete, v kina pa prihaja s Thor: The Dark World. Igral je še v Killer Elite, The Thing, The Pirates! Band Of Misfits, Faster, Get Rich Or Die Tryin’, The Bourne Identity, The Mummy Returns, Mistress Of The Spices, G.I. Joe: The Rise Of The Cobra… Za kratki film Farming je v prestižnem Laboratoriju Sundance Roberta Redforda dobil Annenbergovo nagrado kot najboljši novinec scenarist in režiser.

Jessica Lucas (Ariadne) na velika platna prihaja ob Zacu Efronu v romantični komediji That Awkward Moment, nazadnje pa smo jo videli v Evil Dead. Igrala je v Abramsovem Cloverfield, v Big Mommas: Like Father, Like Son, She’s the Man, The Covenant…Kariero je začela v kanadskih gledališčih in se hitro prebila na TV: Cult, Friends with Benefits, Melrose Place, Edgemont, Life As We Know It, 90210, CSI…

Jared Harris (Severus) je igral v eni od glavnih vlog v seriji Mad Men, pred kratkim pa smo ga videli v Spielbergovi biografski drami Lincoln in v The Mortal Instruments: City of Bones. Debitiral je v režijskem prvencu svojega brata Damiena The Rachel Papers in igral v Sherlock Holmes: A Game of Shadows, The Curious Case of Benjamin Button, I Shot Andy Warhol, Happiness, The Last of the Mohicans, Sylvia, Dead Man, Igby Goes Down, Mr. Deeds, Extraordinary Measures The Ward…Tudi na TV ima občudovanja vreden nabor: The Other Boleyn Girl, To the Ends of the Earth, Coup!, The Riches, Fringe, Law & Order: Special Victims Unit, Without a Trace in TV film Two of Us, v katerem je igral Johna Lennona.

Kiefer Sutherland (Corvus) si je z vlogo v nadaljevanki 24 prislužil zlati globus, emmyja in dve nagradi Ceha filmskih igralcev; nedavno je po zaključku serije Touch začel snemati miniserijo 24: Live Another Day, na velikih platnih pa je nazadnje igral v The Reluctant Fundamentalist Mire Nair in v Trierjevi nagrajeni drami Melancholia. Nastopil je v spletni seriji The Confession in glas posodil liku v risanki Monsters vs. Aliens, videli pa smo ga še v Mirrors, The Sentinel, The River Queen, Phonebooth, To End All Wars, A Soldier's Sweetheart, Eye for an Eye, A Time to Kill, The Three Musketeers…Prvo večjo vlogo je dobil v filmu The Bay Boy, nato nadaljeval v seriji The Mission, epizodi serije Amazing Stories in TV filmu Trapped in Silence ter v filmih Article 99, A Few Good Men, The Vanishing, Flatliners, 1969, Young Guns, Young Guns 2, Bright Lights, Big City, The Lost Boys, Stand By Me….Režiral je TV film Last Light in celovečerec Truth or Consequences ter glas posodil v dokumentarcu NASCAR: The Imax Experience.

O ustvarjalcih

Paul W.S. Anderson (režiser, producent) je s svojimi adrenalina polnimi uspešnicami po vsem svetu navrgel prek 1,5 milijarde dolarjev. Začel je z nizkoproračunskim Shopping, ki ga je spisal in režiral. Filma, v katerem igrajo Sadie Frost, Jude Law in Marianne Faithful, nekateri britanski kinematografi sploh niso hoteli predvajati, a mu je utrl pot v Hollywood, kjer je po znani video igrici posnel uspešnico Mortal Kombat in nadaljeval s Soldier in Event Horizon ter filmsko priredbo videoigrice Resident Evil, ki jo je spisal, režiral in produciral. Produciral je tudi nadaljevanja Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Afterlife in Resident Evil: Retribution (slednja je tudi režiral). Režiral je še uspešnico AVP: Alien vs. Predator, za katero je prispeval tudi scenarij, Death Race, Pandorum in The Three Musketeers.

Janet Scott Batchler in Lee Batchler (scenarista) sta med drugim spisala Smoke And Mirrors, Batman Forever in My Name Is Modesty. Trenutno pišeta Midnight Ride, v katerem bo Johnny Depp igral ameriškega patriota Paula Revera.

Michael Robert Johnson (scenarist) je debitiral s scenarijem za Ritchiejev Sherlock Holmes. Trenutno piše scenarij za novi verziji The Count Of Monte Cristo in The Three Musketeers ter projekt Caesar, ki ga je zasnoval sam. Z dolgoletnim sodelavcem Duncanom Jonesom pripravljata scenarij za Mute.

Komentarji

15.2. 2014 ob 15:46

Jon Snow !!

— Rok
17.2. 2014 ob 13:31

film j zelo napet. najbolj pa mi je všeč ko sta se tista dva ob izbruhu zalizala

— ana
19.2. 2014 ob 15:43

ljubezenska zgodba resno??????? zakaj je to v vseh filmih!!??

— wolf girl
22.2. 2014 ob 21:36

""""""""""najačiiii""""""""""""" ...podn...

— Simcipikimiskomoj
24.2. 2014 ob 21:11

Pompeji je novi film, režiran s strani Paula W.S. Andersona, ki je med drugim režiral »uspešnice« Nevidno zlo, Alien proti Predatorju, Dirka smrti, Trije mušketirji itd. S tem mislim povedati, da so vsi njegovi prejšnji filmi popolne polomije in kam tukaj spada film Pompeji?

Ko sem si ogledal napovednik za ta film, nisem imel velikih pričakovanj, saj po napovedniku sodeč film ni zgledal ravno zanimiv in zdaj, ko sem si ga ogledal, lahko rečem, da je film naravnost obupen. Nič v tem filmu ni dobrega, čisto vse je zanič – montaža, igra, akcija, scenarij in še najbolj režija. To je, po mojem mnenju, eden najslabše režiranih filmov zadnjih nekaj let. Paul W.S. Anderson očitno res ne zna narediti dobrega filma.

Kot najverjetneje vsi ostali ljudje, sem šel v kino z namenom, da bi videl resnično zgodbo o mestu Pompeji, ki ga je izbrisal vulkan in kar sem dobil, je bila navadna izmišljena zgodba o dveh glavnih protagonistih, na kateri je bilo več poudarka kot na pravem resničnem dogodku. Celotna zgodba o glavnem liku je bila tako dolgočasna in grozno obupna, da ti je bilo dejansko vseeno, saj si želiš videti izbruh vulkana, kar pa se zgodi zadnje pol ure, katero pa uničijo grozni efekti.

Vsi igralci v filmu so obupni, še najbolj Kiefer Sutherland, od katerega bi človek sicer pričakoval, da bo svojo vlogo odigral dokaj dobro, ampak mu ta vloga sploh ne paše in je res ena najslabših vlog njegove kariere. V filmu je bil še najmanj obupen Kit Harington, katerega lahko spremljamo tudi v seriji Igra prestolov. Ne mislim reči, da je Kit v tem filmu dober igralec. Dober je bil samo zato, ker celoten film ena navadna zmešnjava in je on še najboljši del filma. Kar se tiče igralke, ki je igrala princeso; tudi ona je bila naravnost obupna in ti je tudi bilo vseeno zanjo, saj ni v svoji vlogi ponujala nič zanimivega.

Romanci med glavnima protagonistoma je izredno težko verjeti, saj se zgodi v trenutku. Princesa ga enkrat zagleda in ob drugem srečanju bi se že najraje naskočila. Po pravici povedano sem bolj verjel romanci med Kitom Haringtonom in enim od gladiatorjev, ki sta med seboj imela več kemije, kot pa Kit in Emily Browning.

Vizualni efekti so naravnost obupni, sploh zadnje pol ure, ko vulkan izbruhne. Pri vsakem posnetku je tako zelo očitno, da so uporabili zeleno platno in pri končnem pregonu je vse zgledalo tako zelo slabo, da sem se zraven dejansko smejal. Vsi boji med gladiatorji, ki se odvijajo v areni, so bili tako grozno koreografirani in zmontirani, da je groza. V dveh sekundah se je menjalo pet kadrov in gledalec ni mogel slediti dogodkom v filmu, kar mi gre zadnje čase v filmih tako grozno na živce, saj režiserji mislijo, da morajo pri velikih akcijskih prizorih uporabljati tresenje kamere in hitro montažo, saj mislijo, da s tem povečujejo napetost v filmu, ampak je v bistvu ne. V resnici povečujejo našo željo po bruhanju!

Kar mi je bilo v filmu še najbolj všeč, je bila spremljevalna glasba, kar je bila edina stvar v filmu, ki ni bila naravnost obupna.

Konec koncev filma vam sploh ne priporočam. Raje si ponovno oglejte Gladiatorja ali kakšen podoben film in ne zapravljajte denarja na tej polomiji.

Končna ocena film: 3/10

— Matic Valentan
25.3. 2014 ob 13:04
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
3.5. 2014 ob 1:36

Katastrofa od filma. Nepredstavljivo slab, celo za h'woodsko popcorn sceno. Se strinjam z Maticevim komentarjem.

— Filip

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.