Kolosej
Film distribucije Fivia

Pomlad v Bosni

akcijska drama
Kako so lahko našli najbolj iskanega vojnega zločinca, če ga CIA ni mogla najti?
Podnapisi
Na sporedu od: 3.1.2008, Kino Komuna
17.1.2008, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2007
Država: ZDA, BiH, Hrvaška
Jezik: angleščina, bosanščina
Scenarij: Richard Shepard
Režija: Richard Shepard
Za novinarja Simona in snemalca Ducka je poročanje iz najbolje nevarnih vojnih območij postala prava rutina, a med konfliktom v Bosni Simon doživi živčni zlom. Pet let po koncu vojne se prijatelja znova srečata v Sarajevu in se na Simonov predlog podata na lov za najbolj iskanim vojnim zločincem. Iskanje sledi začne jeziti brezbrižne uradnike Združenih narodov in druge vplivne ljudi, ki ne želijo, da bi neprijetna resnica prišla na dan.

Zgodba

"V vojni sta tisto, kar vidiš, in tisto, kar se je zares zgodilo, včasih dve popolnoma različni stvari."

Televizijski reporter Simon Hunt (Richard Gere) in snemalec Duck (Terrence Howard) sta dolga leta z ramo ob rami poročala z najbolj vročih vojnih prizorišč po svetu: od Bosne do Iraka, Somalije in El Salvadorja. Izogibala sta se kroglam in izstrelkom, pošiljala v svet sliko in besedo in pobirala nagrade emmy eno za drugo. Dokler se nekega grozljivega dne v Bosni ni vse spremenilo.

Med prenosom v živo na nacionalni televiziji se je Simon zlomil. Po tistem so Ducka povišali, Simon pa je preprosto izginil iz poročevalskega sveta.

Pet let pozneje se Duck vrne v Sarajevo v družbi arogantnega šefa in poročevalskega zelenca Benjamina (Jessie Eisenberg), sina vplivnega očeta, da bi poročala s pete obletnica konca krvavega balkanskega klanja. Kot prikazen iz preteklosti se pojavi tam tudi Simon s ponudbo o ekskluzivni poročevalski novici. Ducka prepriča, da ve, kje se skriva trenutno najbolj iskani vojni zločinec ne le v Bosni, temveč v tem delu sveta sploh, tako imenovani Lisjak. Oboroženi zgolj z drobci nezanesljivih informacij se Simon, Duck in Benjamin podajo na temačno in nevarno misijo globoko na sovražno ozemlje, kjer je mir le navidezen, vojna in njene najbolj grozljive posledice pa še zelo žive …

So na lovu za zgodbo, ki se ponudi enkrat samkrat v življenju, toda ali bodo živeli dovolj dolgo, da bodo lahko poročali o njej?

Film temelji na članku v reviji Esquire "Kaj sem počel med svojimi poletnimi počitnicami" Scotta Andersona.

Leta 2005 se je scenarist in režiser Shepard odpravil po sledeh Scotta Andersona in kolegov. Nastanil se je v hotelu Holiday Inn v Sarajevu, od koder so med vojno poročali skoraj vsi novinarji sveta, in od tam naprej proti vasi Čelebići tik ob meji s Črno goro. Prebivalci tistega območja so odkrito simpatizirali z Radovanom Karadžićem in v vasi se je, tako navajajo številni viri, skrival leta 2000. Izkušnje te poti, ki se je v očeh drugih sprevrgla kar v lov na Karadžića samega, so ga vzpodbudile, da je napisal scenarij in se odločil film tudi režirati. Več časa ko je prebil v Bosni, več pogovorov ko je opravil z novinarji in predstavniki ZN in Nata, bolj je bil odločen, da bo film posnel in kako ga bo posnel.

Ne gre za preprost akcijski film in ni imel namena predstaviti zgodbe o dokazih in ne-dokazih proti vojnemu zločincu. Gre za provokativno trditev, ki temelji na dejstvih: Zakaj Karadžića niso nikoli ujeli vsi uradni predstavniki ZN, Cie, Nata in drugih mednarodnih sil, ki so ga (menda) lovile? Prav tako režiser in scenarist poudarja, da film ni naperjen proti srbskemu ljudstvu nasploh. Takoj na začetku zgodbe je jasno, da ima Haag dolg spisek ljudi, ki so zagrešili vojna hudodelstva, in da so med njimi tako Srbi kot muslimani in Hrvati. Toda Karadžić je človek, ki ga že dolga leta (neuspešno) iščejo vsi imenovani in imajo za to na voljo vsa sredstva, pa mu doslej (prav tako tudi Mladiću, na primer) še niso prišli blizu. Govorice pa ne potihnejo in so vseh barv in odtenkov, kakor je (bila) raznolika etnična podoba nekdanje Jugoslavije v tistih koncih. Zdaj je v mnogih predelih preprosto ni več …

Osrednjo vlogo Simona Hunta so zaupali Richardu Gereu, ki je ne le s svojo kariero, temveč tudi humanitarnim delovanjem igralec, ki mu ta vloga leži. V poznih devetdesetih letih je večkrat obiskal Kosovo, Makedonijo in Albanijo ter mu je tamkajšnja problematika bliže kakor marsikateremu drugemu (hollywoodskemu) igralcu. Bosno in zlasti Sarajevo pa je želel še pobliže spoznati. Znan je po humanitarnih obiskih in akcijah v Nikaragvi, Kašmirju, El Salvadorju in Tibetu.

Terence Howard je Duck, trezni Huntov sodelavec in snemalec. Igralec se je v vrh prebil z vlogama v filmih Hustle And Flow ter Crash. Franklina Harrisa, osrednjega voditelja tv oddaje in Huntovega šefa so zaupali Jamesu Brolinu, zrelemu igralcu, ki ima za seboj dolgo in bogato kariero. Uspel je upodobiti tipičnega omejenega tv voditelja, ki se klanja producentom in o tematikah, o katerih vodi oddaje, nima pojma. Vlogo skrivnostne Mirjane (v realnosti naj bi bil njen lik moški) so zaupali Diane Kruger, lepi Heleni iz Troje, ki je v tem filmu neprepoznavna.

Komentarji

22.12. 2007 ob 18:54

jej komi čakam da vidim ta film...slišal sem da je ful dober (ubistvu nevem če je, sam tolk mi je dougćas da nevem kva nj nepišm) :)

— kr neki
27.12. 2007 ob 17:58

iz liffe-a, zelo dober film :)

— nina
4.1. 2008 ob 16:25 zvezdica

Film sem si ogledala na festivalu Liffe, kjer je (po mojem mnenju) glede na 'konkurenco' spadal med naivnejše filme, medtem ko zna v rednem programu Koloseja delovati čisto ok. Če boste šli v kino brez prevelikih pričakovanj, Vas čaka ogled solidnega filma.

— joja
5.1. 2008 ob 13:21

ej a mi lahk plis kdo pove kj o tem filmu a je zanimiv???plissss

— __tanja__***
6.1. 2008 ob 14:18 zvezdica

Film je zabaven, ampak nič več kot to.

Predvsem uporabijo klišeje o bosni in potem iz tega naredijo film.

Men je bil kr ušeč, nebi pa ga gledal še enkrat.

— beki
12.1. 2008 ob 15:21 zvezdica

super film, res priporočam ogled! Napeto do konca!

— Andrej
12.1. 2008 ob 21:14

bedn film

— sašo
15.1. 2008 ob 18:04 zvezdica

Preko nekih izmišljenih situacij, kr na dokaj realno prikazana slika vojne in povojnega (torej današnjega obdobja) življenja v Bosni ter odnosu Sveta do teh vprašanj in še posebaj akcije mednarodne skupnosti po teh vprašanjih.

LP

— Denis
15.1. 2008 ob 18:23

ni vredn tga dnarja.raje pejte pogledt kak drug film. lp

— alen
18.1. 2008 ob 5:18

od filma sem pričakovala precej več...zelo naiven film, no, vsaj zabaven je...škoda Gerota...

— kokola
19.1. 2008 ob 5:07

ful hud film še lepša država

— zubati
19.1. 2008 ob 15:05 zvezdica

Brez prave zgodbe, brez bilo kakršnega sporočila, brez ideje, brez... vsega ! Ameriska filmska industrija lahko naredi filme stoletja, ampak ob vsakem filmu stoletja je tu še najmanj stopetdeset filmov, ki so strel v temo, prazno, vesoljno neumnost, tako kot je tale. Beda. Do konca. In verjetno še naprej. FuJ.

— FiLMoFiL
21.1. 2008 ob 1:45

Taman za srbske volitve. 'Neka se zna ko je kriv za rat''.

— Sloki
21.1. 2008 ob 1:45

na živce mi gre, da objavljate v glavnem komentarje, ki filme hvalijo, če pa kaj pokritiziraš, pa komentar ne objavite...tale film na primer je ena sama beda...

— bejba
21.1. 2008 ob 17:49 zvezdica

Ja, v celoti klišejski film, spet eden izmed tistih ne slabih filmov, ampak totalno dolgočasnih. Američani so ostali poplnoma brez idej in tako iz celega sveta vlečejo kao neke ideje za filme, ki te na koncu pustijo, ne najdem besede, pustijo te "kr neki".

— tinka
25.1. 2008 ob 0:00

ni mi všeč..ti američani so itak zabiti. Itak, oni so zmer zmagovalci sam da lahko mečejo slabo luč na druge države, narod, raso...

— the one
25.1. 2008 ob 15:49

jes dobro

— yxcvd
26.1. 2008 ob 17:50

Kaj ma pa slovenski prevod veze z originalnim??? Kdaj se bojo ucil v Sloveniji prevajat tuje filme

— Jure
27.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

lep pozdrav,
glede na situacije, k ise dogajajo v Bosni in glede na Holywoodske filme je film odličen. Zgodba je samo prikaz dejanskega stanja in početja ZN in vseh ostalih organizacij skozi holywoodsko igro. glede na to, da ima vsaka zgodba in film nek pomen, je tudi ta samo zrcalo družbe in ravnanja ljudi. Žalostno je, da organizacije, na katere naj bi se človek lahko zatekel in iskal pravico ter pomoč niso to kar predstavljajo in kar bi morale biti. Kot američani radi rečejo: It is just a bussines! (to je samo posel) ali pa Don't hate the player, hate the game (ne sovraži igralca, sovraži igro)! mislim, da to danes drži kot pribito. Film je pa enraten... mislim, da bi se morali vsi zavedati rdeče niti filma, ki je stvarna...

— edy
28.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

zelo dober film ni mi žal da sem si ga ogledala. film smo izbrali naključno ampak bi si ga takoj ogledale še enkrat in ga tudi zelo priporočam. res je žalosten ampak resničen, napet. zelo zanimivo je tudi poslušati kako ameriški igralec govori bosanski in mu celo dobro uspeva:) film ima tudi smešne trenutke drugače pa mislim da odpre ljudem oči o vojni ki se je dogajala.

— naty
1.2. 2008 ob 0:00

film mi je res zlo všeč, zlo, lih dons smo šli ga gledat s šolo.

— malena18
2.2. 2008 ob 21:16

ful dobr film splača se ga gledat

— ana
6.2. 2008 ob 0:00

Res odlicen film!!:)

— sicho
8.2. 2008 ob 0:00

odličen film, vreden ogleda.

— samara
7.11. 2008 ob 19:19

Bosanščina, naj raj napišejo balkanščina sej je vse identično lol

— krneki
14.2. 2009 ob 0:00

kr neki film prikazuje srbe kot da so bli največji zločinci v tistem času

— dj
22.6. 2009 ob 15:45

RAD GA GLEDAM IN MI JE VŠEČ

— ALEŠ
20.8. 2014 ob 20:24

mene zanima kako je naslov komadu k je v spremljavi na začetku
hvala vnaprej

— andro
25.10. 2015 ob 23:40

Dejstvo: Slovenki komentatorji se tradicionalno polarizirajo na dve skrajnosti. Film je odličen, film je totalna beda. V bistvu sploh ni pomembna tema, je vedno tako. Seveda pa obstaja eno pravilo in skupni imenovalec vsake debate (spletne ali gostilniške): To, da debata nikoli ne zadeva bistva. Da ji tema sploh ni relevantna; je samo izhodišče.

PS: Nihče zares ni ničesar konkretno napisal o filmu, kar bi utegnilo komu služit za presojo filma. Če jih 5 reče, bedn je, 5, dobr je... veš toliko kot prej. Ter to, da si v Sloveniji.

— mike

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.