Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Poletna nevihta

komična drama
Na sporedu od: 1.9.2005, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2004
Država: Nemčija
Scenarij: Marco Kreuzpaintner, Thomas Bahmann
Tobi in Achim, najboljša prijatelja in člana veslaškega društva, se že veselita poletnega kampiranja in sledečega tekmovanja. Toda ko Achimova zveza s punco Sandro postaja vse tesnejša, Tobi ugotovi, da ga na prijatelja vežejo veliko globlja čustva, kot si (mu) upa priznati. Težave in zmedo še poveča Sandrina prijateljica Anke, ki pokaže zanimanje za Tobija, ki se mora dokončno soočiti s svojimi občutki in predsodki drugih.

Zgodba

Tobi in Achim sta že dolga leta najboljša prijatelja. Kot krmar in veslač sta svoji ekipi pomagala do zmag na številnih veslaških tekmovanjih, zdaj pa z veseljem pričakujeta poletni kamp na podeželju. Toda kmalu se pojavijo težave. Achimovo razmerje s Sandro postaja vse resnejše in Tobi spozna, da so njegova čustva do Achima več kot prijateljska. Zbegan je, negotov, čuti se zapostavljenega. Ko se zanj prične zanimati Sandrina prijateljica Anke, je njegovo počutje še slabše. Potem pa se izkaže, da je težko pričakovano berlinsko ekipo deklet zamenjala ekipa športnih gejevskih mladcev. Tobi in njegovi sotekmovalci se morajo nenadoma spopasti s svojimi predsodki, strahovi in mogoče skritimi nagnjenji. Napetost narašča in soočenje je neusmiljeno ter osvobajajoče tako kot poletna nevihta, ki se pripravlja nad jezerom...

Marco Kreuzpaintner v svojem drugem celovečercu, za katerega je lani prejel nagrado občinstva na mednarodnem filmskem festivalu v Münchnu, izpostavlja čustveno razdvojenost fanta, ki vstopa v svet odraslih. Glavno vlogo je odigral izredni Robert Stadlober (najboljša glavna vloga na filmskem festivalu v Montrealu, 2001).

Intervju z Marcom Kreuzpaintnerjem

Kako je nastal scenarij za Poletno nevihto?

Vedno me je vznemirjalo dejstvo, da naj bi se v nemških filmih gejem posmehovali, namesto da bi se smejali skupaj z njimi. Homoseksualnost sem želel predstaviti na način, razumljiv širši javnosti. Z drugačno tematiko sem hotel prodreti v osrčje družbe. Isto zamisel je imel Thomas Wöbke, zato sva se projekta lotila skupaj. Najin cilj je bil ustvariti realen film o mladosti, o protislovju in neodločnosti, ki zaznamujeta to obdobje. Nisva želela komedije o spolnosti, temveč resen film o mladih, njihovem čustvenem svetu, melanholiji.

Je Poletna nevihta vaš osebni coming out?

Tobijeva zgodba ni povsem enaka, je pa precej podobna moji biografiji. Liki imajo značilnosti ljudi, ki so me obdajali takrat. Tudi sam sem bil veslač, a nikoli nisem bil s svojo ekipo na tovrstnem tekmovanju, razen kot ministrant. Toda kamp je bil tudi zame čas negotovosti. Znašel sem se v naravi in bil več dni nenehno v družbi drugih ljudi. Svoje homoseksualnosti sem se povsem zavedel pri osemnajstih. Samozavestno sem jo sprejel in nikoli obžaloval.

Kako so se med snemanjem znašli geji?

Le za enega igralca smo vedeli, da je gej. Spolna usmerjenost je bila pogosta tema med snemanjem. Vsi so povsem odkrito govorili o svojih spolnih izkušnjah. Nekaj igralcev je med snemanjem pri sebi odkrilo povsem nova nagnjenja, a do sedaj svoje spolne usmerjenosti v okviru projekta še ni razkril nihče.

Igralska zasedba

Robert Stadlober (Tobi) se je rodil leta 1982 na avstrijskem Štajerskem. Prvič je nase opozoril za kamerami in sicer s sinhronizacijo glasu Eammona Ewansa v celovečercu Neila Jordana The Butcher Boy (1997). Dve leti kasneje je zaigral v televizijskih produkcijah Ausweglos in Nach uns die Sintflut in si odprl pot do uspešne igralske kariere. Med njegovimi najopaznejšimi televizijskimi vlogami je glavna vloga v filmu Polizeiruf 110 - Mörderkind (1998) režiserja Mattija Geschonnecka. Leta 1998 je navdušil v uspešni komediji Leanderja Haussmanna Sonnenallee, dve leti kasneje pa še v celovečercu Hansa Christiana Schmida Crazy. Z vlogama se je uveljavil kot eden najboljših mladih igralcev v Nemčiji. Skupaj s Tomom Schillingom je prejel bavarsko filmsko nagrado za najboljšega mladega igralca leta 2000. Leta 2001 je ob Jani Pallaske zaigral v drami Vanesse Jopp Engel & Joe. S to vlogo si je prislužil nagrado za najboljšega glavnega igralca na svetovnem filmskem festivalu v Montrealu. Prepričal je tudi v številnih kratkih filmih, kot sta Klaustrophobie Carlosa Dessbesella-Schülerja in Felix Ende Thomasa Schwendemanna. Leta 2003 je ob Ottu Sanderju in Goranu Rebiću zaigral v filmu Donau, sledil je zgodovinski celovečerec Un Gesto di Coraggio, ki ga je posnel v Italiji skupaj s Tobiasom Morettijem. Po izredno uspešni dramski upodobitvi kultnega filma Dannyja Boylea Trainspotting v produkciji Nilsa Daniela Fincka je s slednjim sodeloval tudi v produkciji Romeo and Juliet. Leta 2003 je skupaj s Tomom Schillingom in Jessico Schwarz zaznamoval celovečerec Benjamina Quabecka Verschwende deine Jugend.

Kostja Ullmann (Achim) je rojen leta 1984 in živi v Hamburgu. Že pri enajstih letih je igral na odru gledališča Ernst Deutsch Theater v Hamburgu. Leta 1996 je prejel vlogo v televizijski seriji Alphateam v režiji Norberta Schulzea in zaigral v kratkem filmu Olega Skworzowa Das Rennen. Po številnih kratkih vlogah v različnih serijah si je leta 1999 priigral stalno vlogo v seriji Zwei Männer am Herd. Sledila sta televizijska filma Strandnähe (1999) Tilla Endemanna in Albtraum einer Ehe (2000) Johannesa Fabricka. Naslednje leto je nastopil v TV produkcijah Stahlnetz - Das gläserne Paradies, Grossstadtrevier in Das Duo - Tod am Strand, nato pa še v serijah Stubbe - Von Fall zu Fall: Das vierte Gebot, Familie XXL in SOKO Leipzig. Leta 2003 so sledile serije Der Elefant - Mord verjährt nie, Tatort: Alte Rechnungen in Mein Weg zu dir heisst Liebe. Lani je odigral vlogo v kratkem filmu Schwarze Erdbeeren. Poletna nevihta je njegov prvi celovečerec.

Alicja Bachleda-Curuś (Anke) se je rodila leta 1983 v mehiškem Tampicu. Kot velika zvezda na Poljskem se pogosto pojavlja na naslovnicah tamkajšnjih revij. Leta 2002 je poleg igralske začela tudi pevsko kariero, ko je izdala izredno uspešen album Klimat. Prejela je številne nagrade na različnih glasbenih festivalih. Nastopila je tudi v več gledaliških produkcijah. V tujejezičnem celovečercu je prvič zaigrala leta 2002 v Herz im Kopf ob Tomu Schillingu in Michaelu Gutmannu. Na Poljskem je navdušila z eno izmed glavnih vlog v celovečercu Andrzeja Wajde Pan Tadeusz (1998), ki je privabil šest milijonov gledalcev in se uvrstil med najuspešnejše poljske filme vseh časov. Naslednje leto je zaigrala v filmu Jerzyja Wojcika Wrota Europy. Na malih zaslonih se je dokazala v produkciji Mikolaja Grabowskega The Phantom Man-Animal, P. Komorowskega Sisyphean Labours ter Terese Kotlarczyk in Macieja Dejczera For Better or Worse.

Miriam Morgenstern (Sandra) je odigrala vloge v številnih televizijskih filmih in serijah, med drugim v Das Duo - Tod am Strand in Family Affairs. Leta 2003 je kot petnajstletnica sprejela glavno vlogo v epizodi serije Medicopter 117 Thomasa Nikela. Nastopila je tudi v filmu Markusa Imbodna Der Fall Gehring. Trenutno ob Ruth-Marii Kubitschek in Christianu Kohlundu snema nova nadaljevanja serije Glorie Behrens Das Traumhotel. Vloga Sandre v Poletni nevihti je njena prva vloga v celovečercu.

Filmska ekipa

Osemindvajsetletnik Marco Kreuzpaintner (režiser, scenarist) je nase prvič opozoril z 12-minutnim kratkim filmom Entering Reality. Pri projektu, s katerim je navdušil na številnih festivalih, je sodeloval z Augustom Zirnerjem in Augustom Diehlom. S slednjim je dve leti kasneje posnel nov kratek film Der Atemkünstler, ki je bil nominiran za nagrado mladega nemškega talenta First Steps leta 2001. Kreuzpaintner je leto poprej z Olijem Weissom ustanovil produkcijsko hišo "Die Filmmanufaktur". Leta 1999 je poskrbel za sinhronizacijo filma Stanleyja Kubricka Eyes Wide Shut ter leto kasneje posnel filmsko reklamo za Süddeutsche Zeitung. Med letoma 1998 in 2001 je bil tudi pomočnik Edgarja Reitza in tako sodeloval pri produkciji serije Heimat 3. Predlani je zabeležil svoj filmski prvenec Breaking Loose (Ganz und Gar).

Thomas Bahmann (scenarist) je od leta 1991 dejaven kot samostojni scenarist in režiser. Med njegove projekte sodijo kratek film Drachensteigen (1988), glasbeni spot Seoul 88 (1988), kratka filma Humpf im Grünen (1989) in Halt's Maul (1989, sorežija Anna Oeller), film, s katerim je zaključil šolanje na Akademiji za film in televizijo, Der gute Kurt (1991), televizijski filmi Kleiner König Erich (1993), Coming In (1997) in Südsee, eigene Insel (1998). Njegov scenarij za slednjega je znova uporabil režiser Marcello Cesena leta 2001 v Španiji. Kot igralec je leta 1987 zaigral v televizijski drami Zulu - und was sonst so noch passierte, še istega leta pa se je preizkusil tudi na velikem platnu in sicer v celovečercu Das Mädchen mit den Feuerzeugen.

Komentarji

10.8. 2005 ob 13:47

film sm gledala že na Liffe-u, sledeč sinopsis pa je vzet iz uradne strani festivala: "Tobi in Achim, ponos krajevnega taborniškega kluba, sta najboljša prijatelja, prepričana, da nič ne more uničiti njune vezi. Z veseljem pričakujeta poletni kamp in tekmovanje v veslanju, ki ju pripravlja njuno društvo. Toda Achimovo razmerje s Sandro postaja vse resnejše, zato z njo preživlja vedno več časa, kar dela Tobija ljubosumnega. Tobi je čustveno in spolno vse bolj razdvojen, stvari ne izboljša niti Anke, ki daje vedeti, da ji je Tobi všeč. Potem na kamp iz Berlina prispe skupina gejevskih tekmovalcev, kar Tobija popolnoma zmede." vsekakor zabaven in zanimiv filmček... :)

— Alex
21.8. 2005 ob 20:36

js sm si film ogledala ku j biu n life pa morm rjačt da je zlo dobr film,sploh pa glavna igralca sta zlo fejst,še posebi robert stadlober,ki se v filmu imenuje tobi

— riki
22.8. 2005 ob 15:31 zvezdica

film sm gledala ž n lj. filmskem festivalu in komaj čakam d ga spt vidm :D Stadlober pa Ullman sta zlo dobra pa luškana igralca :D ...

— aliciiyaa
25.8. 2005 ob 8:48 zvezdica

En prav lustn film o poletni romanci. Prav lepo je prikazana drugačnot in sprejemanje homosexualnosti med mladimi. Kako naj bi folk odreagiral, ko nekdo zbere pogum in se neha skrivat. Vidi se pa v filmu še nekaj takšnih prizorov homofobije, kot je pri nas v Sloveniji (žal) še vedno prisotna. Film vreden ogleda. Ga priporočam tudi gospodu Pečetu, da bo izgubil svojo homofobijo. Sm vesela, da je čedalje več takih filmov. Pa še dobra muzka je notr.

— tabaja
25.8. 2005 ob 9:13

bressvese

— kavanov
28.8. 2005 ob 13:30

film j res carsk pa vredn d si ga pugledate,notr j pa š en najlepš igralc na svet robert stadlober v filmi j tobi,sej tut kostja ullmann j tut u redi,drgač si ga pa morte d si ga ugljdate

— riki
4.9. 2005 ob 22:37 zvezdica

Končno en kvaliteten film, tako po zgodbi, kameri in igralski zasedbi. Res vredno ogleda.

— Pegam
9.9. 2005 ob 20:54

ma kaj film se ze vrti v koloseju se je ze nehu al se ni niti zacel?

— polona
16.9. 2005 ob 13:25

ej matija to moras muss it gledat. film ti bo vsec tko k ti je job :) ajt uzivi

— soseda
25.9. 2005 ob 11:22

full je uredi film:D

— polona
15.10. 2005 ob 22:36 zvezdica

ta film je dokaz da evropejci še vedno pacamo skup najbolše filme. še posebaj se v tem izkazujejo nemci, ki imajo odlične ideje in še boljše igralce. res je premalo takšnih filmov kot je ta ker se danes del življenja naučimo iz filmov (od kod se otroci naučijo poljubljanja?) vsi že zdaleč vemo (tudi če bi gledali nem film), kakšen je tisti hollywoodski film- se en fant pa punca čisto naključno spoznata pa se zbližata in se pol na koncu poljubita in živita (kao) srečno do konca svojih dni. to pa je čisto nasprotje. res v redu film, ki nam odpre oči na delno zakrit svet (OK res te na kakih odlomkih v filmu malo zvije v želodcu- sej bote vidli zakaj). v glavnem-vsaka čast režiserju oz. tistemu ki se je opogumil dati tak predlog za film. ja, kaj moremo- tako je življenje.

— Levinja
16.10. 2005 ob 12:26

tega filma se nisma gledale in upama da bo vredu ker je iz nemcije

— eva in julijana
18.10. 2005 ob 9:06

morma vam poveat, da je film full akcijski...idite ga gleat, ne bo vam žal! =)

— Maya&Teja
9.12. 2005 ob 18:16

Nemci itak delajo zakon filme. Hudo.

— Siddharta
21.1. 2006 ob 21:03

robert ti si car!

— amanda
25.6. 2006 ob 17:17

Prikazuje ljubezen med istospolnimi osebami,saj se take osebe ne razlikujejo od nas,ker dušo in srce imajo enake,po mojem sploh se ne bi treba takim osebam smejati in jih žaliti,saj tako jih je naredila anrava niso sami kupili tega na tržnici.

— klik
16.6. 2007 ob 17:15

a mi lah nekdo pove če se ga da dobit že na dvdju?

— mojca
31.8. 2009 ob 13:20

heiii

jaz sem ži gledo 2x mi je full lep filem sam sta ona pedra do mi nix ni motloo pa takk....

— rokiiii

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.