Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Poletje v zlati dolini

Ljeto u zlatnoj dolini
drama
Resnični svet Sarajeva.
Na sporedu od: 16.9.2004, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2003
Scenarij: Srđan Vuletić
Režija: Srđan Vuletić
V scenaristično-režiserski mojstrovini Srđana Vuletića bomo spoznali Fikreta Varupa, šestnajstletnika iz Sarajeva, ki na ''dženaziji'' svojega očeta, tradicionalnem muslimanskem pogrebu, izve, da je oče dolgoval denar Hamidu. Ker je dolg velik, le ta na pogrebu zahteva, da se z očeta sedaj prenese na sina.

Fikret Varupa bi bil čisto običajen šestnajstletnik iz Sarajeva, če ne bi imel take nesreče. Na tradicionalnem muslimanskem pogrebu svojega očeta spozna, da oče dolguje denar Hamidu, človeku, ki ga sploh ne pozna. Dolg je zelo velik in Hamid še zdaleč ne želi, da bi šel dolg s truplom v grob, zato se prenese z očeta na sina.

Ker je v Bosni terjanje dolga na pogrebu skrajno ponižujoče, postane celotna Fikretova družina predmet posmehovanja.

Fikret, ki je praktično še otrok, se odloči, da bo "odrešil očetovo dušo". V želji, da vrne očetov dolg in ohrani ponos, se Fikret spusti v resnični svet Sarajeva, v katerem vladajo povojni kaos, beda in siromaštvo. Tako postane idealna tarča dveh pokvarjenih policistov, ki mu želita "pomagati" - podtakneta mu ugrabljeno dekle...

Režiserjeva izjava

Pripadam generaciji sinov, katerih očetje so jim zapustili porušena mesta, propadla načela in kaos razpuščene družbe. Generacije sinov so postale žrtve slabih odločitev iz preteklosti.

Ta film govori o trenutku, ko se moramo mi, sinovi, odločiti, ali bomo popravili napake očetov ali pa jim bomo preprosto rekli, naj odjebejo. Jaz sem za to drugo stvar.

Režiserjeva biografija

1989 - Akademija scenskih umetnosti Sarajevo, oddelek režija

1992 - Ko izbruhne vojna, se pridruži medicinskemu osebju državne bolnišnice v Sarajevu, te izkušnje pa leta 1993 pretoči v film "Palio sam noge", ki kasneje prejme, kot del serije dokumentarnih filmov iz Sarajeva, nagrado Evropske Filmske Akademije felix za dokumentarni film (1994).

1992/96 - Član skupine SaGA (sarajevska skupina avtorjev). Za to skupino je med vojno režiral več dokumentarnih filmov, kot so: "8. Mart v ratu", "Svjedoci postojanja", "Prvo ratno kino".

1998 - "Kako je pukao Pjer Žalica" - kratki film, "Put na mjesec" - kratki film

2000 - "Hop, Skip & Jump" - kratki film

2002 - "10 minuta" - scenarij za kratki film; režija Ahmed Imamović

2003 - "Ljeto u Zlatnoj Dolini" - prvi dolgometražni film

Komentarji

6.9. 2004 ob 14:40

Film sem si ze ogledala in res NI vreden ogleda! Kot prvo, ne rece se na "dzenaziji" temvec "na dzenazi"! Na dzenazi Fikretovega oceta pa pride tastari in rece, da ne bo halil njegovemu ocetu, saj mu dolguje kar precej denarja. Fikret pa ne vem kako naj najde ta denar pa je se narkoman zraven. Enemu policaju pa pomaga naj ugrabi neko punco. Pol se cel film vrti okoli ugrabitve in ne vem kva, in na knocu izpade, da nikakrsen dolg ni obstajal! BEDA!!! Pa Fikret je tolk grd, da mi je kar slo na bruhanje!!!

— BLONDE
16.9. 2004 ob 19:44 zvezdica

Saj zakaj naj bi bil pa film polikan pa poštirkan po ameriško, če pa naj prikazuje resnično življenje Sarajeva? Mislim da je tole vse skupaj zelo realno podana podoba države nekaj let po vojni in danes. Nimamo se kej pritoževat, peace :)

— _pikka_
17.9. 2004 ob 13:06 zvezdica

Film je v bistvu kar ok, toda bolj razumljiv tistim, ki prihajajoj iz tega okolja, saj je veliko "internih for", ki jih Slovenci (oz tujci) pac ne morejo razumeti. Mogoče le nekoliko preveč vsega v enem filmu.saj BOsna je taka, pa tudi Sarajevo je v določeni krizi, toda.mal' too much, po drugi strani pa ravno to karikiranje vsega, obarvano s popolnim cinizmom, daje filmu "osebnost". BTW, ni "dženazija" temveč DŽENAZA- ;-)

— Neli
17.9. 2004 ob 13:55 zvezdica

Film je odličen! Presenetljiv je način na kateri je združeno vse skupaj:komedija+tril er+melo/socialna drama! Vreden ogleda!

— missA
17.9. 2004 ob 13:57

@blondie, ponavadi je boljse dati vlogo grdem igralcu, ker vse skupaj deluje bolj resnicno! Ce bi samo lepotice igrale v filmih, pol bi ti ostala bres pikice moznosti za nastop v filmu, katero imas sicer!

— _
17.9. 2004 ob 14:06

filmi so učasih bol skromni tako ali tako se bo film gledal samo pri nas in mali okolici .Ni mi pa jasno kako bodo ta film gledali američani če še imena ne vejo kaj pomeni,mislim da bi lahko še ime napisali v angleščini.Carsko

— jeba
17.9. 2004 ob 23:16 zvezdica

in sem dobre volje. Zacetek filma da se samo rezis, pol pa film udari z vso silino dramatike in te prevzame. veliki +

— pravkar iz kina
22.9. 2004 ob 10:28

film si morte vsi pogledat

— Neđo
22.9. 2004 ob 12:05

blonde ne delaj se pametna. popravljas da se ne rece na dzenaziji ampak dzenazi. ti tudi imas napake,ne rece se halil nego halalil.

— goba
24.9. 2004 ob 17:04 zvezdica

O sinu, ki je reševal čast svojega umrlega očeta. Dobrodošli v Sarajevo, v mesto brez Sjaja u očima, v mesto, ki ga stevardese turistom med poletom raje zamolčijo in pač razložijo, da se ga ne splača videti. V mesto, ki bi mu hrbet obrnil celo Valter. In seveda v mesto, kjer živi mladenič Fikret (Haris Sijarić), Edo Majkaa wannabe, ki poha lepilo, lenari in se potepa s svojim najboljšim prijateljem Tikijem (Kemal Čebo). Ko mu umre oče, mu umre tudi čast, saj se na pogrebu znajde tudi nek možakar, ki pravi, da mu je bil tip dolžan nekaj manj kot 50 tisoč nemških mark. In ker hoče Fikret svojo čast nazaj, se zaplete s pokvarjenim policistom, sodeluje pri ugrabitvi bogatega dekleta, oropa lokalno trgovino, izgubi nedolžnost in ugotovi, da je Sarajevo mesto, kjer so umrle tudi najosnovnejše človeške vrednote. Fantje v filmu Gori vatra so imeli vsaj Billa Clintona, fantje v Ljetu u zlatnoj dolini pa nimajo niti Alije Izetbegovića. Nič čudnega, da so o njih posneli preveč povprečen, slabo odigran, dolgočasen, premalo zabaven in razvlečen celovečerec, ki bi ga rešilo samo dejstvo, da bi ga namesto Srdjana Vuletića, avtorja odmevnega kratkometražca Hop, Skip&Jump, režiral raper Edo Majkaa.

— iztok gartner
25.9. 2004 ob 19:57

Kaksen slab mesec sem v Lj, pa se cist na zacetku opravicujem za mojo svoh Slovenscino. Sicer pa prihajam iz BiH, sem tudi prezivela celo vojno, in dobro poznam situacijo v BiH. Odgovor "Blondie": kot, da je meni do igranja v tem bednem filmu ali pa katerokoli drugem filmu! Ogovor "Gobi": pac, napaka v tipkanju. Vem, da se rece "halalil", saj prihajam iz BiH.

— BLONDE
26.9. 2004 ob 10:56

Ej morte si ga it ogledat film je zaaakkooonnn!!! Smeha poln na koncu pa. ehhh bote vidl če grete gledat Čao

— eddo in love
26.9. 2004 ob 21:55

Ce je tako dober film, kot trdite, zakaj pa se prikazuje samo enkrat na dan?!? Sigurno zaradi tega, ker velike zainteresiranosti za film ni!!!

— BLONDE
3.10. 2004 ob 10:45

folku je očitno všeč... kaj pa je tebe motlo pri tem filmu?' ker meni je film zelo vredu...

— Darko
3.10. 2004 ob 19:58

evo sm to bom rekla film je ql in sla si ga bom zopet ogledat!velik takih filmov bi blo treba deltoz. posnet ne pa samo ameriske predvajat.Kr defenitivno je zivljenje prikazano taksno kot je.Jst sm tut iz teh krajev(oz. moje poreklo je iz tm) in vem d je res ful tezko mladim kot starejsim osebam.tko d svaka cast Srdanu Vuleticu in vsem ki so sodelovali pri snemanju filma.

— crvena
5.10. 2004 ob 14:42

FUL HUD FILM! TI BLONDE AL KARKOLI ŽE SI, TEBI JE PA BOLŠ, DA OSTANEŠ DOMA IN GLEDAŠ KAKŠNE LIMONADE, KER NAJBRŠ SO ZATE TE BEDARIJE DOBRE, TKO DA ČIST RAZUMEM DA NESPOZNAŠ KDAJ JE KAKŠEN FILM DOBR!

— HUDO+KOMENTAR BLONDE
5.10. 2004 ob 14:45

FILM SI MORATE POGLEDAT, KER JE RES DOBR!!

— SANY
6.10. 2004 ob 14:47

film je pa men totalno, neverjetno loš.lp

— mare
7.10. 2004 ob 18:59

Kaj naj bi clovek rekel? Realnost vs. Cinizem. Vredno ogleda.

— B
11.10. 2004 ob 19:28

hecam se dobr je

— alex

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.