Kolosej
Film distribucije Fivia

Pokvarjeni poročnik: New Orleans

akcijski triler
Edini kriminalec, ki ga ne more ujeti, je on sam.
Podnapisi
Na sporedu od: 14.1.2010, Kino Komuna
21.1.2010, Kolosej Ljubljana
11.2.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 1min / 121min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: M. Finkelstein po filmu Victorja Arga, Paula Calderona, Abela Ferrare in Zoë Lund
Režija: Werner Herzog
Poročnik Terrence prejme medaljo za hrabrost med divjanjem orkana Katrina, toda zaradi poškodbe hrbta se znajde v začaranem krogu mamil. Med raziskovanjem krutega umora priseljenske družine se zaradi ljubezni do dekleta, ki se ukvarja s prostitucijo, zameri vplivnemu mestnemu veljaku, prav tako pa si s športnimi stavami priigra velikanski dolg. Številne težave ga naposled prisilijo, da stopi na drugo stran zakona, toda usoda še enkrat več poskrbi za nova presenečenja.

Zgodba

Terence McDonagh, detektiv neworleanskega oddelka za umore, reši ujetnika iz narasle vode po orkanu Katrina. Pri tem si hudo poškoduje hrbtenico. Za nagrado ga povišajo v poročnika in s pomočjo močnih analgetikov pošljejo nazaj na delo.

Nekaj let pozneje je Terence odvisen od vicodina in kokaina ter prepričan, da je najboljši policist na svetu in da se lahko izmaže še iz takih težav. Svojega šefa prepriča, da ga postavi za vodjo preiskave o poboju afriške družine.

Kmalu najde pričo poboja, dostavljalca Daryla, ki je v zameno za materin pogojni izpust pripravljen pričati proti enemu največjih preprodajalcev z mamili. Ko Terenca pokliče njegova velika ljubezen prostitutka Frankie in mu pove, da jo je njena stranka pretepla in ogoljufala, se z Darylom takoj odpeljeta ponjo v Biloxi.

Terence pretepe stranko in ji vzame denar. Takrat Daryl spozna, da ga njegov varuh zaradi prehude odvisnosti ne more zaščititi, in sklene pobegniti.

Okrožni tožilec mora primer zavrniti in neworleanska policija se spet znajde na začetku preiskave. S Terencom pa je vedno huje. Zaradi odvisnosti od drog in iger na srečo je do vratu v dolgovih. Grozijo tudi Frankie, zato jo odpelje k očetu in njegovi novi ženi, ki pa prišlekinje ne sprejme dobro. Terence ne vidi več izhoda. Sklene, da se bo povezal s tako iskanim preprodajalcem mamil in mu pomagal. Tako bo dobival mamila in denar za stave.

O igralcih

Nicolas Cage (Terence) je leta 1995 dobil oskarja, zlati globus in druga priznanja za vlogo samomorilskega alkoholika v filmu Zbogom, Las Vegas. Za vlogo v Prilagajanju je bil drugič nominiran za oskarja in četrtič za zlati globus.

Nazadnje smo ga videli (oziroma slišali) v G-Forcu, kjer je posodil glas vohunski muhi, Prerokbi, Nevarnosti v Bangkoku in Zakladu pozabljenih: Knjiga skrivnosti.

Nicolas Cage se je rodil v Long Beachu, v Kaliforniji. Kot najstnik se je preselil v San Francisco in začel igrati v gledališču. Med šolanjem v Los Angelesu je leta 1981 odigral svojo prvo vlogo kot profesionalni igralec, in sicer v televizijskem filmu Dobri stari časi. Kmalu se je pojavil tudi na velikem platnu, v komedijah Ameriška gimnazija in Valley Girl. Sledili so Rumble Fish, Racing With the Moon, Cotton Club, Birdy, Peggy Sue se poroči, Mesečnica, Arizona Junior, Divji v srcu, Mladoporočenca v Las Vegasu, The Boy in Blue, Vampirjev poljub in Fire Birds.

Med drugim je zaigral v Vremenarju, Nevidnem jezdecu, World Trade Centru, Gospodarju vojne, Zakladu pozabljenih, Sleparjih, Glasnikih vetra, Correllijevi mandolini, Zamujeni priložnosti, Samo še 60 sekund, Med življenjem in smrtjo, Brez obraza, Mestu angelov, Letalu prekletih, Alcatrazu, Lahko se zgodi tudi vam in Poljubu smrti.

Preizkusil se je tudi kot producent (Vampirjeva senca, Življenje Davida Gala) in režiser (romantična drama Sonny).

Eva Mendes (Frankie) je privabila pozornost ljubiteljev celovečercev z majhno, a pomembno vlogo v kritično odlično sprejetem filmu Dan za trening.

Ob Willu Smithu in Kevinu Jamesu je leta 2005 zaigrala v romantični komediji Hitch: Zdravilo za sodobnega moškega, nato pa ob Julianne Moore, Maggie Gyllenhaal in Billyju Crudupu v komediji Moškemu velja zaupati. Znova je prepričala v akcijski fantastiki Nevidni jezdec, sledila pa sta ji Čistilec in komedija Živi!. V slednji se je prvič preizkusila kot izvršna producentka.

Kot igralka se lahko pohvali tudi z vlogami v filmih Zgodba o Wendellu Bakerju, Bitka s časom, Bilo je nekoč v Mehiki, Prehitri in predrzni, All About the Benjamins, Kot rit in srajca in Mafijske noči.

O režiserju

Nemški režiser, scenarist, igralec in režiser oper Werner Herzog se je rodil 5. septembra 1942 v Münchnu. Odraščal je na Bavarskem, v vasi Sachrang. Pri 12-ih letih se je z mamo preselil nazaj v München.

Herzog, ki je morda najbolj znan po svojem sodelovanju s kontroverznim Klausom Kinskim, s katerim sta posnela nemalo filmov (Nosferatu: fantom noči, Aguirre: srd božji, Fitzcarraldo, Zelena kobra, Woyzeck) – Herzog je o njunem viharnem odnosu posnel celo dokumentarni film Moj najljubši sovražnik –, je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Že za svoj prvi celovečerni film Znak življenja je prejel srebrnega medveda. Skoraj vsa njegova dela so prejela nominacije in nagrade na priznanih filmskih festivalih. Za seboj ima ustvarjanje filmov v vseh žanrih, načeloval pa je tudi že opernim ansamblom. Režiral je namreč nekatere najslavnejše opere, in sicer v največjih opernih hišah. Med drugim tudi v Bayreuthu, kjer je leta 1987 na oder postavil Lohengrina.

Nekatere od njegovih zadnjih filmov (Človek grizli, Divje modro onostranstvo, Reševanje ob zori in Srečanja na koncu sveta) smo si lahko ogledali tudi pri nas, Pokvarjeni poročnik: New Orleans pa je bil premierno prikazan na letošnjem filmskem festivalu v Ljubljani in Mariboru.

 

 

 

 

Komentarji

28.12. 2009 ob 2:23

Dober film čeprav je konec malo nerealen bi ga že mogl 5x ubit...je pa skos napet pa smešn tud

— LUKA
4.1. 2010 ob 11:51

brezvezen filmmmm...

— bla
7.1. 2010 ob 9:22

Tole je eden najslabših filmov kar sem jih v življenju pogledal. Patetičen, da glava peče. Slaba zgodba, res zelo zelo slabi igralci, bedne in neumesne scene, dolgočasen, predolg, nima smisla at all....Edini film, katerege ogled definitivno odsvetujem. No razen, če resnično nimate okusa za filme oziroma če se navdušujete nad nakokirano Evo Mendes. Luka pravi da je smešen. Hmm, res je tok butast, da je po eni strani že smešen ja. Npr. ko se Cage dvema starkama prikaže izza vrat, jima grozi, zraven se pa brije ?!?!?!?! Lepo vas prosim :D

— Matej
17.1. 2010 ob 17:52

Film me je kar malo razočaral.Še najbolj mi je bila všeč Eva Mendez

— mare.miami
22.1. 2010 ob 20:08

Se strinjam!! V življenju sem pogledav že zelooo veliko filmov, ampak slabšega od tega pa še ne... :)

— matej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.