Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Pokrajina št. 2

triler
V slovenščini
Na sporedu od: 23.10.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
23.10.2008, Kino Komuna
30.10.2008, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2008
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Vinko Möderndorfer
Med povsem običajnim vlomom mala kriminalca Polde in Sergej dregneta v veliko in nevarno zaroto iz preteklosti. Poleg dragocene slike Pokrajina št. 2 namreč odneseta tudi dokumente, ki razkrivajo tragično ozadje povojnih pobojev nacističnih sodelavcev. Sile iz ozadja za nobeno ceno ne želijo, da bi resnica prišla na dan, zato najamejo likvidatorja Inštruktorja, da bi zlepa ali zgrda zabrisal vse sledi, kar povzroči niz nepričakovanih dogodkov.

Sinopsis

Vlomilca Sergej in Polde ukradeta dragoceno sliko »Pokrajina št. 2«. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument iz konca 2. svetovne vojne. Inštruktor prevzame izsleditev ukradene slike in dokumenta, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti.

Režiserjeva izjava 

Film Pokrajina št. 2  je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste nove generacije, ki s preteklostjo svojih dedov in očetov nimajo ničesar. To smo Slovenci zelo intenzivno začutili takoj po osamosvojitvi, ko smo lahko spregovorili o zamolčani preteklosti v zvezi s povojnimi poboji izdajalcev naroda. Gre za zgodbo pobojev nacističnih sodelavcev, katere je v njihovem narodnem izdajstvu podpirala tudi katoliška cerkev.

S podobnimi zgodbami so obremenjeni tudi drugi narodi. Morda ne tako zelo travmatično, saj je izvensodni poboj izdajalcev v Sloveniji povezan z dolgoletno komunistično vladavino. Zgodba pobojev kvizlingov in izdajalcev se v evropsko zavest neprestano vrača in do sedaj še nismo doživeli katarze, ki bi v arhive zgodovine dokončno pospravila travmatične dogodke. Kljub temu, da mladi rodovi nimajo ničesar z vojnami in konflikti svojih dedov in ostajajo do problematike celo brezbrižni, pa preteklost obremenjuje prav njih.

Jame iz katerih vstajajo nepokopani mrtveci so posejane povsod po Evropi. Današnjo, združeno Evropo pretresajo množična grobišča, ki jih odkrivajo po veliki balkanski moriji v devetdesetih letih. Evropa je polna zamolčanih grobov, ki so velikokrat povod za različne, tudi politične manipulacije.

Zamolčana in nereflektirana preteklost, grehi naših prednikov, blodijo med nami, še posebej zdaj, ko smo združili različne preteklosti različnih narodov, v skupno evropsko zgodovino.

Krivda očetov pada na pleča otrok.

V tem je naš čas tragičen.

Živimo v času, v katerem slepi Ojdip še vedno tava med nami.

Vinko Möderndorfer

Vinko Möderndorfer – filmografija
Rojen leta 1958. Diplomiral iz gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Režira v teatru, operi, na televiziji. Je tudi pisatelj. Do sedaj je objavil čez 30 knjig.  

Filmografija – celovečerni filmi: Pokrajina Št.2 (2008), Predmestje (2004)

Igralci

Marko Mandić (Sergej)
Rojen leta 1974. Diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjeval na The Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku in v HB Studiu. Prejel je Študentsko Prešernova nagrado, Severjevo nagrado in dve Borštnikovi nagradi. Izbran za "Shooting Stars" na Berlinalu 2007. Je član SNG Drama Ljubljana.

Slobodan Ćustić (Inštruktor)
Rojen leta 1958 v Osinji, Bosna in Hercegovina. Je član gledališča "Beogradsko dramsko pozorište" v Beogradu.

Barbara Cerar (Magda)
Rojena 1971 v Ljubljani. Diplomirala leta 1997 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Bila je članica SLG Celje in SNG Trst. Prejela je nagrade: Žlahtna komedijanka, Zlata paličica, nagrado ZDUS in Borštnikovo nagrado. Članica SNG Drama Ljubljana.

Maja Martina Merljak (Jasna)
Rojena 1983 v Ljubljani. Leta 2006 je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Članica GOML.

Janez Hočevar (Polde)
Rojen 1940 v Ljubljani. Diplomiral na AGRFT. Strokovno se je izpopolnjeval v Parizu in Londonu. Bil je član SNG Drama Ljubljana. Prejel je dve nagradi Zlati venec v Sarajevu, nagrado Prešernovega sklada, dve Borštnikovi nagradi, Zlato areno za najboljšo moško vlogo. Je predavatelj na AGRFT.

Ekipa

producentka Eva Rohrman
Ustanoviteljica in direktorica Foruma Ljubljana, zavoda za umetniško in kulturno produkcijo, ki je bil ustanovljen leta 1994. Forum Ljubljana je programski naslednik prvega civilnega društva - ŠKD Forum, ustanovljenega konec 60-ih let v bivši Jugoslaviji.

Sproducirala je čez 20 igranih in dokumentarnih video filmov (večino v koprodukciji z VPK in TV Slovenija), več performansov, projektov s področja novih medijev in multimedijskih razstav (večino v koprodukciji s Cankarjevim domom in Galerijo Kapelica).

direktor fotografije Dušan Joksimović
Rojen leta 1963 v Beogradu. Študiral je na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu na oddelku za filmsko in TV kamero.

montažer Andrija Zafranović
Rojen leta 1947 v Splitu. Leta 1975 je diplomiral iz filmske in TV montaže na FAMU v Pragi. Dela kot montažer, supervizor in dramaturg. Je redni profesor in predstojnik katedre za montažo na Akademiji umetnosti v Beogradu. Je dobitnik treh zlatih aren za montažo na Festivalu jugoslovanskega filma v Pulju.

Komentarji

10.10. 2008 ob 2:00

bral knjigo ki je super. komaj cakam na film:)))

— romci
18.10. 2008 ob 16:01

pred film je svetovn za slovenske razmere, samo upam da bo tudi tak film, ker vinko je režiral tudi predmetje kateri je bil dober samo ko so ga tam neke s psom srali pa je blo preveč, in je edini film pri katerem sem dvorano zapustil pred koncem, in upam da to nebo naslednji. LP

— LEPOTEC
20.10. 2008 ob 9:02

Maja zihr dobr spila
pomojem se splača it gledat ta film

— Rok
23.10. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ne gre samo za poboj nacističnih sodelavcev kot to vehementno trdi režiser, gre za poboj tudi velikega števila civilistov ( med njimi so tudi otroci, ženske, starčki), ki se niso strinjali s prihajajočo komunistično diktaturo in jih je bilo potrebno odstraniti. Ostali nasprotniki režima, ki so imeli srećo, da jih ni doletel strel v tilnik, so šli malo kasneje na prevzgojo na Goli otok ( tudi o tem bi se dal posneti krasen film ). Spadam v povojno generacijo, pa ne čutim, da bi zaradi tega jaz nosil breme preteklosti, s preteklostjo se mora narod soočiti prej ali slej, pa če je še tako grda.

— zvone
25.10. 2008 ob 19:29

Malo nenavadno, da je pokrovitelj filma Filmski sklad. Le zakaj?

— Dolfo
26.10. 2008 ob 12:03 zvezdica


Nad filmom sem bila pozitivno presenečena- večno aktualna tematika (za Slovence), zanimiva zgodba, dobri igralci, nekaj spolnosti, nekaj nasilja... Skratka, triler kot more biti!
Film definitivno priporočam, je vreden ogleda!

— timea
26.10. 2008 ob 16:37 zvezdica

Zanimiv in napet triler. Fajn so tole naši skup spravli tak, da je vredno ogleda. To, da film ni primeren za mlajše od 16 let se pa strinjam kr so prizori res huudii! Še več takih slovenskih filmov. ;)

— Samy
28.10. 2008 ob 17:13

A se meni samo zdi, da so slovenski filmo vedno bolj zanimivi, alij je res kaj na tem. Slednji film je res skoraj da vrhunsko posnet. Priporočam vsem, katerim pogled na kri ni tako zelo moteč.

— tipson
29.10. 2008 ob 0:00

Zakaj režiser preprosto ne napiše, da gre za pobite domobrance? S tem, da omenja ideološko obremenjene in nestrpne izraze, kot so "narodno izdajstvo" in "nacistični sodelavci", dejansko ničesar ne prispeva k razčiščevanju preteklosti, pač pa jo še dodatno zamegljuje. Tako kot so to počeli komunisti. Škoda!

— svobodni
29.10. 2008 ob 0:00

Prav imaš Zvone,ne gre za poboj domobrancev,ki pa niso prisegli Hitlerju,ampak so bili predvsem PROTI KOMUNIZMU,prisegli pa so za ubranitev svojih domov, da bi lahko dobili orožje od Nemcev itd.,to so dejstva!Režiser filma je zelo slab poznavalec zgodovine,ker domobranci niso NIKOLI bili in nikoli ne bodo izdajalci,sploh pa,domobrance so ustvarili partizani in na koncu so jih tudi pospravili,tudi to so neizpodbitna dejstva!Film pa je drugače zelo dober,vendar manjka resnice,tiste prave resnice!

— Jurij
29.10. 2008 ob 13:28

zelo dobro odigrano, pričakovala pa sem več zgodbe. vseeno vredno ogleda

— bejba
30.10. 2008 ob 18:06

OK za vse ki mate mal okusa za karkoli...skoda 5 evrov...scenarij je dolgocasen, igra ni bas nesto...in dejansko je edina zanimiva stvar v filmu seks...
ostalo pa...??? Zamori te in ne da ti popolnoma nic razen se enega depresivnega, bolanega slo filma...

— Anita
31.10. 2008 ob 0:00

Hehe, what a joke. Sicer nisem videl filma ampak iz zgoraj napisanega si upam trditi da je režiser stopil na stran "tardečih" komunajzarjev. Pobiti ljudje (domobranci) niso bili izdajalci vendar pravi patrioti, zaradi katerih če bi ne bilo komunistov, vojne in civilnih žrtev sploh nebi bilo.

Edino za kar so bile udarne komunistične horde (partizani) dobri, (TIGR izključen iz te trditve), je pobijanje civilov med vojno in po vojni, ter kraje, itd,..

In kako se jim v tem času sodi, tem zločincem, tako da se jim postavlja spomenike, imajo ogromne penzije in imuniteto.

— Ratsum
31.10. 2008 ob 17:09 zvezdica

Povsem tipičen Vinko M. ki me je tako in tako vedno navduševal z svojimi malce vulgarno erotičnimi vsebinami svojih romanov , izrazito plastično predstavitvijo glavnih likov ter vedno zanimivimi ter aktualnimi temami.
Film je povsem spodoben triler, napetost se lepo stopnuje, erotični ter nasilni prizori so še ravno v mejah zdravega okusa ( v romanu je to seveda še bolj potencirano ) tako da film lahko samo pohvalim.
Slovenci se tako v zadnjem času res prebujamo iz filmske zaspanosti, saj praktično tako dobre slovenske kriminalke z še vedno aktualno vsebino še nismo videli.
Predvsem pa velika odlika filma je, da ni dolgočasno razvlečen kot večino dosedajnih slovenskih filmov, ni predolg ter gledalca vseskozi drži v napetosti.
Pohvalno.

— brane
1.11. 2008 ob 0:00

Res dober film, zelo dobra zgodba, ampak izključno za ljudi z dobrim želodcem.. to velja še posebej za punce.. vsaj meni je bilo težko gledat vse tiste nasilne prizore:S
In ja, definitivno ne za otroke!

— Girafa
1.11. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film je odličen, le da je v njem nekaj neresnic,kar se tiče polpretekle zgodovine! Marko Mandić je odlično odigral Sergeja, prav tako tudi likvidator Slobodan Čustić, konec pa je presenetljiv, saj sem bil prepričan, da bo Sergej končal s tako usodo, kot je to doletala "izdajalce"!!!

— Jurij
1.11. 2008 ob 12:41 zvezdica

Meni je bil film zelo všeč! Zanimiva tematika, zares odlična igra, perfektna kamera, super režija...Mislim da Slovenija še ni imela takšnega res dobrega trilerja. Priporočam, da si ga ogledate.

— edward
1.11. 2008 ob 12:43 zvezdica

Slovenski triler. Koncno! Seks, umori in slovencem znana tematika. Kvalitetna igra, kamera, rezija....
Pejte gledat Film ne bo vam zal!

— monty
1.11. 2008 ob 17:17 zvezdica

Fantastičen slovenski film. Prekaša marsikateri ameriški triler. Ohranja napetostvse do konca. Mandiča pa je itak vedno veselje gledati, tudi tokrat je svojo vlogo odlično odigral. Žal pa sva bila v dvorani le 2 gledalca, kar je resnična škoda za slovenski film, ki si zalsuži vse pohvale!

— čebela
5.11. 2008 ob 16:11

Spoštovani gospod režiser,

preden pišete razne fabule in zlajnane parole komunofašističnih klavcev v smislu "nacistični sodelavci" in "izdajstvo je podpirala katoliška Cerkev", Vam priporočam, da vzamete v roke kakšno objektivno knjigo, ki je ni pisal partijsko usmerjeni zgodovinar ali družbeni analitik in se prepričate o nekaterih dejstvih.

Protifašistični boj in odpor proti okupatorju je bil organiziran še pred ustanovitvijo NOB in OF. Tudi NOB sama je v začetku podpirala italijansko (fašistično) okupacijo in tudi ni nasprotovala nemški okupaciji (zaradi sporazuma Hitler-Stalin). Sčasoma je NOB začela kazati jasna znamenja komunizma, ki je deloval očitno protislovensko in ga je preko KPJ in KPS vodila Sovjetska Rusija. Takrat se je izoblikoval protikomunistični tabor, ki se je bojeval na dveh frontah. Proti komunizmu in proti okupatorjem.

Ostala dejstva govorijo o tem, da je OF pobila več Slovencev, kot pa okupatorjevih vojakov. Že VOS je bila ustanovljena zgolj z namenom ubijanja zavednih Slovencev, izobražencev, duhovnikov in nasploh nasprotnikov komunizma.

Vse to in še več, se je dogajalo leta pred ustanovitvijo Domobrancev in "kolaboracijo", ki jo tako zloglasno opevajo zagrizeni pripadniki bivšega totalitarnega režima.

Mogoče bi se moral gospod režiser začeti spraševati, zakaj je prišlo do pobojev 16.000(!) in več Slovencev, večinoma civilistov(!) - kot je že omenil Zvone, kakšno so bili resnični obrazi komunistične OF, delovanje VOS-a, kaj je vodilo do ustanovitve Vaških straž, komunistični revanšizem, resnično delovanje RKC v medvojnem obdobju, mogoče kakšna biografija Bana Natlačena, ki ga je ubil agent VOS-a, mogoče film na temo "dilema Gregorija Rožmana" in podobno.

Prvo pa bi predlagal gospodu režiserju, da naj razmisli, če je res vse tako črno-belo, kot so nam do danes prikazovali režimski pisci in tudi po osamosvojitvi nenehna levičarska vlada?

Mogoče za začetek: kakšna knjiga Greisser-Pečarjeve in pa Črne bukve.

Lep pozdrav,

Vates

— Vates
6.11. 2008 ob 0:00

Toliko o svobodi govora in demokraciji pri nas.

— Vates
6.11. 2008 ob 15:39

super film. priporočam

— Mike
7.11. 2008 ob 0:00

Edino kar dam prav režiserju ali piscu knjige je to : Današnja in Jaz ter moj oče niso nič krivi za to kar se je zgodilo, pa čeprav sem izgubil dva strica, ampak druga "žlahta" je pa bila partizanska.

Pač niso se odločili za pravo stran.

— dule
9.11. 2008 ob 16:46

3. razredni ameriški blockbuster, ki hoče bit žaner ala Freddy K., drži pa se ne zakonitosti le tega. Zgodba, lepo vas prosim, na zelo trhlih temeljih; čisto slučajno imam doma v bajni vili, ker sem general, pod ukradeno sliko sef, v katerem je papir, ki lahko razkrinka celotno zgodovino fojb. Vsi se pokoljejo, 2 noseči ženski pa umreta. To much?

Vsa pohvala igralcem

— kkk
9.11. 2008 ob 16:46 zvezdica

Pridružujem se mnogim, ki imajo pozitivno mnenje o filmu. Lahko bi pretiravala in rekla, da je to eden najboljših slovenskih filmov, a bom namesto tega le pokomentirala. Film te ne pusti ravnodušnega, ampak o njem razmišljaš še naslednji dan. Zgroziš se nad krutostjo likvidatorja in začudiš nad neobičajno dvojno ljubeznijo Sergeja, ki ti da misliti. Aktualne teme, ki se prepletajo z zgodovino, nesrečne ljubezni in padli heroji. Zanimivo in hkrati pohvalno za režiserja.

— Marijeta
16.11. 2008 ob 0:00

Odličen film.

— Tomaž
17.11. 2008 ob 0:00

Filem vreden ogleda.

— dzuli
19.11. 2008 ob 0:00

Jurij in Vates, če že pametujeta o zgodovini na strani kjer se ocenjujejo predvsem filmi, vama samo nekaj povem, vzamita knjige kot so npr. Slovenska novejša zgodovina,precej debeli bukvi sta, zato se jih ne vstrašit, pa si preberita objektivno predstavljeno zgodovino,ne pa knjige Tamare Greisser Pečar, zagrižene klerikalke, ki si iz principa še rdečega avta ne bi kupila. Za vse nedolžne žrtve tistega obdobja bomo morali nažalost poskrbet mi, današnja generacija, ker prejšnje tega niso bile sposobne. In ne mečita vseh partizanov v koš v katerem so tisti,ki so res zakrivili zločine. Domobranci pa niso bili nikoli takšni domoljubi, da bi jim danes peli slavo. Ko enkrat prisežeš zvestobo okupatorju si izdajalec,sprijaznite se s tem dejstvom. Pa berite prave knjige kot sem že na začetku omenil, da ne boste širili krive vere.
Da ne pozabim, sem prebral knjige od Pečarjeve zato vem kaj govorim,ko pišem o objektivnih knjigah. Lp

— g. Rupnik
22.11. 2008 ob 13:54

ja men je biu tut film prou dober, velik slovenskih je ful dougočasnih ta pa je zanimiu, poln akcije

— Aleš
23.11. 2008 ob 15:05

Hehe, ti partizani so pa moji frendi :D:D, jst še nism imu 18 pa nesm smeu na snemanje :S

— horuk
27.11. 2008 ob 0:00

bral knjigo in vidu film in bil navdusen in hkrati razocaran zaradi prazne dvorane. ni mi jasn kaj sploh folk hod gledat.

— mulhollDR
28.11. 2008 ob 16:06

Film mi ni bil ravno všeč, saj je v njem preveč nasilja in tega ne maram. Raje imam mladostniške filme kot so Divjakinja, Hišna zajčica itd. Filma tudi nisem najbolje razumela saj je zgodba zelo zakomplicirana in nejasna!

— Mala poskočnica
2.12. 2008 ob 0:00

kako lahk nrdite tok bedn ne da ne rečm bedn ogabn film !!!! halo režiser

— bla bla
3.12. 2008 ob 0:00

moj komentar je da bi lahko posneli en majhen filmček!

— barbara horvat
15.1. 2009 ob 0:00

a mi kdo pove kdo je ta jaka lah... a je on bolj stranska oseba?

— neznanec

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.