Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Pokora

romantična vojna drama
Združena v ljubezni. Ločena zaradi strahu. Odrešena z upanjem.
Podnapisi
Na sporedu od: 10.1.2008, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Hampton po romanu Iana McEwana
Režija: Joe Wright
Brezskrbno življenje in cvetoča ljubezen med premožno Cecilijo in sinom oskrbnika posesti Robbijem se za vedno spremeni, ko Cecilijina 13-letna sestra Briony v navalu ljubosumja Robbija obtoži posilstva mladoletne sestrične. Po nekaj letih v zaporu Robbija mobilizirajo, na krutih frontah 2. svetovne vojne pa mladenič vse bolj hrepeni po nekdanji ljubezni, ki še vedno tli tudi v Cecilijinem srcu. Med tem odrasla Briony išče način, da bi se odkupila za povzročeno krivico, toda usoda ima bolj tragične načrte.

Zgodba

Zgodba se začne v Angliji leta 1935 na najbolj vroč dan leta. V senci bližajoče se druge svetovne vojne Briony Tallis in njena družina živijo priviligirano življenje bogatašev v ogromnem viktorijanskem gotskem dvorcu. Ko se družina zbere za vikend, zmes zatohle vročine in izbruh dolgo zadrževanih čustev ustvarijo zlovešč občutek grožnje in nevarnosti. Nadebudna pisateljica Briony ima bujno domišljijo. Zaradi vrste katastrofalnih nesporazumov obtoži Robbieja Turnerja, sina njihove gospodinje in ljubimca svoje sestre Cecilie, zločina, ki ga ni zagrešil. Ta obtožba uniči Robbiejevo in Cecilijino mlado ljubezen in dramatično spremeni tok življenja vseh udeleženih.

O produkciji

Snemanje je potekalo na lokacijah v različnih delih Anglije in v Londonu. Pustivariti je bilo treba tri različna obdbja, leto 1935, 1940 in sedanjost, kar je pomenilo precej dela za scenografijo in masko. Za vlogo Briony so potrebovali tri igralke, saj jo srečamo kot 13-letnico, 18-letnico in na stara leta. Vsa ekipa je uživala v snemanju te globoke čustvene zgodbe.

O igralcih

Keira Knightley (Cecilia Tallis)
Mlada igralka je nase opozorila s filmom Bend It Like Beckham in takoj nadaljevala z vlogo v 1. delu trilogije Pirates of the Caribbean, ki jo je ponovila tudi v drugem in tretjem delu. Igrala je še v filmih King Arthur, Pride & Prejudice, Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace in drugih.

James McAvoy (Robbie Turner)
Mladi igralec je debitiral v filmu The Near Room ter nadaljeval s filmi Bollywood Queen, Regeneration, Inside I’m Dancing, Bright Young Things, Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe in drugih.

Romola Garia (18-letna Britany)
Igrala je v filmih I Capture the Castle, Dirty Dancing 2: Havana Nights, Vanity Fair, Amazing Grace, As You Like It, Scoop, Angel in drugih, nastopa pa tudi na televiziji.

Saorise Ronan (13-letna Britany)
Z devetimi leti je začela igrati na irski televiziji, videli pa smo jo v filmih Death Defying Acts, I Could Never Be Your Woman, City of Ember.

Vanessa Redgrave (starejša Britany)
Oskrajevko in priznano gledališko igralko z bogato filmsko kariero poznamo iz filmov The Bostonians, Howard’s End, Blow Up, A Man for All Seasons, Camelot, Isadora, The Devils, Mary, Queen of Scots, Julia, Murder on the Orient Express, Mission Impossible in številnih drugih.

O ustvarjalcih

Joe Wright, režija
Debitiral je s filmom Pride & Prejudice, prej pa je uspešno režiral za televizijo.

Komentarji

25.12. 2007 ob 9:48

ja bi se ga dalo pogledat :)

— pikica
27.12. 2007 ob 17:39 zvezdica

Pravkar sem gledal film,je res odličen;tako kot zgodba je tudi igralska zasedba odlična!
Film vreden ogleda!

— Marko
29.12. 2007 ob 15:46 zvezdica


Resnično dobr film. Sem ga že poleti videla v Angliji. Sedaj bo pa treba

še knjigo prebrat. Resnično se ga splača pogledat. Tudi filmska glasba

je neverjetna.

— Masha
4.1. 2008 ob 23:12 zvezdica

Pred tremi leti sem prvič prebrala knjigo. Sedaj jo berem četrtič. Film ji zelo zvesto sledi, kar me je zelo razveselilo. Tako knjiga kot film sta neverjetna. Poleti sem ga v Angliji gledala 2x, sedaj pa še v Sloveniji 1x. Ni bilo zadnjič. Ne naveličam se ga:) Keira in James sta odlična, scenografija je čudovita, glasba Daria Marianellija pa je, tako kot v Pride&Prejudice, neverjetna! Toplo priporočam knjigo in film!

— Arya
5.1. 2008 ob 17:16 zvezdica

film je res odličen morate si ga ogledati posebaj glasba je fantastična. res je da je malo težji tako da maraš pozorno brati in spremljati vsebino ker če ne na koncu ne dojameš smisev filma. Najlepše pa je ker ni film tak kot so vsi je realen sicer malo žalosten na koncu glavna junaka v resnici propadeta ker umreta v teh strašnih vojnah. Ko pride na naša platna si ga grem še enkrat ogledati ker sm v angliji marsi kaj izpustila.

— nastja
5.1. 2008 ob 17:19

filma se nisem gledala, sem pa prebrala knjigo in je res dobra! upam da me film ne razocara=/

— mala
11.1. 2008 ob 10:29 zvezdica

Men je bil film kolikor toliko vsecen. Malo me samo skrbi opis zanra na tejle Kolosejevi strani. Zakaj ste film rangirali kot romanticno vojno dramo? V ta zanr bi jaz uvrstil Pacienta pa mogoce Tanko rdeco crto (brez romanticnosti), nikakor pa ne tegale filma.

Kakorkoli ze, za tiste, ki jim je vsec filmska glasba pa rahlo zablujeni zapleti, bo tale film kar dober.

— Hehec®
12.1. 2008 ob 9:27

Mislim,da je to vrei film pa da ga grem dans gleat:D

— Nika&Julija
12.1. 2008 ob 15:33

zelo zanimiva zgodba z dobrimi igralci, vendar so nekatere prizore vlekli v neskončnost...ta film bi bil boljši če bi trajal 1,5h ne pa 2 uri!

— ana
16.1. 2008 ob 12:26

filma si še nism ogledala si ga pa definitivno bom
tok k sm slišala od filma je fantastičn

— lol
19.1. 2008 ob 21:11

Keira Knightley is HOT! Ze stokrat viden love scenarij, ne bi ga se enkrat gledal.

— Uros
20.1. 2008 ob 13:51 zvezdica

film se na začetku preveč vleče, prve pol ure je precej dolgočasen in mi nikakor ni bil všeč. Morda je dober le konec, ko se vse tako silovito zasuka in te preobrne v realnost. Če ga ne bi gledala do konca bi rekla, da je slab, a konec občutno zviša raven filma. Opisan je lahko le z besedo realnost.

— x
20.1. 2008 ob 19:08

hudddd film do konca

— tjasa
21.1. 2008 ob 1:45 zvezdica

Film dosledno uprizarja zgodbo iz knjige, predvsem začetek je zelo dober prikaz zapisanega razpoloženja (rahlo napeto, nostalgično in s pričakovanjem neznanega ...). Glasbena tema male Briony je popoln opis njene osebnosti - z njo sočustvujemo in hkrati je antijunakinja. Slaba stran filma: nekje v sredini izgubi "drive" in malo zavleče čustvovanje glavnih junakov - na žalost se že približuje solzavosti, namesto da bi podaljšal in malo bolj poudaril trenutek soočenja med junaki (ko se Robbie vrne in sledi pokora). V knjigi je tudi bolje opisana izgubljenost stare Briony, njene blodnje; prevara bralca je tam dejansko boljša, ker na koncu ne vemo več, čigava zgodba je resnična (tista, ki jo beremo, ali kakšna iz množice zgodb, ki se pletejo v glavi Briony). Film nam ponudi samo dve varianti in je tako celo bolj tragičen. Pohvala gre režiserju, ki se drži svojega sloga (primerjava s P&P se kar ponuja: osredotočenost na detajle, na obraze od blizu in roke/geste, čutni prizori, snemanje pokrajin v dolgih kadrih, poseben pomen glasbe itd.). Pohvala tudi igralcu McAvoyu (mešanica moškosti in rahločutnosti), Keira je tudi dobra, vendar morda ni prava izbira za premožno koketo (na trenutke izgleda celo bolehno, aleluja, anoreksično). No ja, stvar okusa. Povzetek: ekranizacija, ki ni slab ponaredek knjige. Zato tudi toliko nominacij. Odličen scenarij pač ne zataji.

— Mika
21.1. 2008 ob 17:48 zvezdica

ojoj še vedno pod vtisom filma,ki sem ga gledala,na začetku sem mislila ah spet nekaj ,ampak film te povleče vase in na koncu ti da še malo misliti,res je vredn ogleda,super je

— nagajiva
22.1. 2008 ob 11:45

Tudi meni je bil film zelo všeč....ga priporočam, da si ga ogledate

Pa še nekaj bi dodala...ni prav, da vnaprej razkrivate konec filma, saj si komentarje preberejo tudi tisti, ki si še filma niso ogledali

— Katja
27.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

film je za moje pojme slab. Videl sem že neskončno boljših, edino, kar ga drži pokonci, je dobra glasba.
Ne priporočam ga mladim družinam z otroki...

— Pugo
4.2. 2008 ob 15:31

gumza - oprosti ampak hej, da poveš konec v komentarju, ki berejo ljudje preden so videli film je pa malo mimo. meni je prav konec rešil drugače zelo dolgočasen in nič kaj dober film.

— pikica
5.2. 2008 ob 0:00

ta film sem si ogledav je ka dobr

— matjaž
7.2. 2008 ob 0:00

zanima me kdaj ta film pride v Koper?...

— xy
7.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

film me je zares razočaral, par stvari je nepojasnjenih.
če pa ste ljubitelji solzavih filmou ki te pustijo depresivnega - priporočam.

— poppy
8.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Nad filmom sem navdušena, zgodba je zelo zanimiva, film te ves čas drži v pričakovanju, konec morda res ni hollywoodski, vendar je film vseeno fantastičen!Priporočam!

— sanja
17.2. 2008 ob 15:02

Film sem si ogledala s fantom na Valentinovo. Bil mi je zelo vces, tudi fant je enakega mnenja. Resnicno bi se moral vsakdo zamisliti nad tem.

— anja
25.2. 2008 ob 16:24 zvezdica

Sprva sem mislila, da je film predvidljiv, a konec me je nadvse presenetil. Zelo dober film! Priporočam!

— TeA :)
26.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Zelo dobra zgodba, zelo slab in razvlečen scenarij in posledično tak tudi film. Dober potencial, ki pa se žal prelevi v slab film. In tako tudi na Oskarjih, cel kup nominacij, veliko pričakovanj, izkupiček (zadovoljstvo = 0) . Nobenega Oskarja (samo eden nepomemben,se mi zdi za montažo ali nekaj takega), glavni očitek: razvlečen dolgčas.

— tinka
26.2. 2008 ob 17:04 zvezdica

kdor ni bral knjige filma ne razume kot je treba

— tit
28.2. 2008 ob 16:28 zvezdica

Film me je nadvse fasciniral. Že same slike in posnetki filma so nepopisno božanski in povsem estetski, že samo to je dober zazlog za ogled filma. Posnetki v naravi so me povsem očarali, lahko bi jih primerjala z rajskimi, medtem, ko je predvsem drugi del filma pestr z realsitčnimi posnetki 2 svetovne vojne, kateremu oko nemore vrjeti.Vsemu temu pa je primerna sama zgodba, ki je več kot odlična, sicer nekoliko drugačna, pravzaprav je prikazana nekoliko drugače - nekoliko izvirnejše - in ravno zato zelo dobro. Skratka prizori so ganljiviin s tem tudi zgodba, katera je za 2 svetovno dokaj tipična, toda z globjim pomenom. Edino kar me moti je nekoliko predovgo vse skupaj, morebiti bi lahko kaj skrajšali.
PRIPOROČAM OGLED FILAM !!!

— janca
1.3. 2008 ob 18:50 zvezdica

Dobr film, zelo realen. V začetku film veliko obeta, vendar se proti koncu vleče in zaide z rdeče niti. Drugače konec je zelo ne holivudski, tragičen, nepričakovan. Pohvalit je treba igralce, ki so odlični.
ocena: 8,5/10

— saraaa
2.3. 2008 ob 17:04 zvezdica

Odlična režija in dobro odigran nevsakdanji film.

— me
9.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Zelo dober film. Zaslužil bi si več oskarjev kot pa jih je dobil. Vsekakor boljši film od Ni prostora za starce, ki je zelo brezvezen. Pokora je eden boljših filmov tega desetletja. Mogoče je le začetek malo predolg, a konec je vsekakor dober, saj se dogajanje preseli v današnji čas. ocena:9/10

— INCHA*
1.11. 2008 ob 12:41

ej... ej... faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak... ker film... mene je totalno zamoril... fak... noro... noro... noro... GLEJTE GA!!!!!!

— Filmofil

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.