Kolosej
Film distribucije Cenex

Pogum (sinhronizirano)

družinska animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 20.9.2012, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Andrews, Steve Purcell, Brenda Chapman in Irene Mecchi
Ustvarjalci zabavnih animacij Reševanje malega Nema, Wall-E in V višave predstavljajo zgodbo o svojeglavi škotski princesi Meridi, ki se ne želi podrediti želji staršev in poročiti neznanega plemiča. Na begu v gozdu spozna čarovnico, ki ji zvari urok za spremembo usode, vendar čarovnija v nevarnost spravi Meridino mamo. Da bi jo rešila uroka in obvarovala očetovo kraljestvo pred vojno, mora Merida zbrati ves svoj pogum, razvozlati čarovničine skrivnosti in sama zakoličiti svojo usodo.
»Glavna tema filma je pogum in kako zbrati dovolj poguma, da prekineš spone. Merida je hrabro in neustrašno dekle – pleza po pečinah, strelja z lokom in se bori z medvedi – vendar pa je najtežje najti pogum v svojem srcu.« ~ Mark Andrews, režiser

Pogum prikazuje junaško dogodivščino princese Meride, izurjene lokostrelke in trmaste hčere kralja Fergusa in kraljice Elinor. Merida je odločena, da se bo podala na svojo pot v življenju in se tako upre starodavnemu običaju, ki je svet za neposlušne in uporniške lorde: mogočnega lorda MacGuffina, čemernega lorda Macintosha ter nergavega lorda Dingwalla. Meridina nepremišljena dejanja povzročijo v kraljestvu zmešnjavo in sprožijo val besa. Ko se po pomoč obrne na čudaško čarovnico, ji je izpolnjena usodna želja. Zaradi nevarnosti, ki sledi, mora Merida uporabiti vse svoje sposobnosti in spretnosti (pri tem ji pomagajo tudi njeni prebrisani in nagajivi bratje trojčki), da pravočasno izniči vražje prekletstvo in odkrije pomen pravega poguma.

»Pogum govori o najstnici, ki si želi najti samo sebe in si sama krojiti svojo usodo,« pravi Mark Andrews, režiser Pixarjevega 13. celovečernega filma. »V bistvu gre za to, da se mora sprijazniti s tem, kako jo vidi svet. Pravi pogum je treba poiskati v sebi.«

Pogum je nepozabna pustolovščina, v kateri ne manjka pogumnih dejanj, nepozabnih likov in prepoznavnega Pixarjevega humorja. Režirala sta ga Mark Andrews in Brenda Chapman, producentka pa je Katherine Sarafian. Film temelji na zgodbi Brende Chapman, scenarij zanj pa so napisali Mark Andrews, Steve Purcell, Brenda Chapman in Irene Mecchi.

Glasove za film so zaradi pristnosti večinoma posodili igralci s škotskimi koreninami. Kelly Macdonald (Imperij pregrehe, Ni prostora za starce, Harry Potter in Svetinje smrti - 2. del) je oživila živahno najstnico Merido. Z oskarjem nagrajena igralka Emma Thompson (Howardov kot, Razsodnost in rahločutnost) je dostojanstvena kraljica Elinor. Priznani škotski komik in igralec Billy Connolly je posodil glas kralju Fergusu, dobrovoljnemu in junaškemu bojevniku, ki se želi maščevati demonskemu medvedu Mor'duju, ki mu je vzel nogo. Lordu MacGuffinu in njegovemu sinu, MacGuffinu mlajšemu, je glas posodil igralec Kevin McKidd (Trainspotting, Talenti v belem). Priljubljeni gostitelj nočne pogovorne oddaje in igralec Craig Ferguson, je razposajeni in bojeviti lord Macintosh. Robbie Coltrane (Harry Potter) je lord Dingwall, priznana britanska igralka Julie Walters (Vedoželjna Rita, Billy Elliott, Harry Potter) pa je skrivnostna čarovnica.

O igralcih

Kelly Macdonald (Merida) v televizijski nadaljevanki Imperij pregrehe igra Margaret Schroeder. Znana je tudi po osrednjih vlogah v filmih enih najbolj vplivnih filmskih ustvarjalcev našega časa: Ni prostora za starce bratov Coen, Gosford Park Roberta Altmana in Trainspotting Dannyja Boyla. Za zadnji dve sezoni Imperija pregrehe je bila nominirana za emmyja, prejela pa je tudi dve zaporedni nominaciji za zlati globus. Njen igralski prevenec je bil leta 1996 v filmu Trainspotting. Leta 2001 je igrala služabnico v Gosford Parku. Za vlogo v Ni prostora za starce je bila nominirana za nagrado BAFTA. V kratkem jo bomo lahko videli v filmski priredbi Tolstojeve klasike Ana Karenina, v kateri so zaigrali tudi Keira Knightley, Jude Law in Aaron Johnson. Njene vlogo vključujejo tudi filme The Decoy Bride, Choke, Nanny McPhee, Lassie, All the Invisible Children, Intermission, Cousin Bette, Strictly Sinatra, The Loss of Sexual Innocence, Harry Potter in Svetinje smrti - 2. del. Za vlogo v televizijskem filmu The Girl in the Cafe, ki ga je režiral David Yates, je prejela emmyja.

Billy Connolly (King Fergus), po rodu Škot, je najbolj znan po svojih komičnih vlogah. Igral je v številnih filmih, med drugim v Guliverjevih potovanjih, Dosjejih X: Želim verjeti, Fido, Garfield 2, Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov, Poslednji samuraj in Časovna past. Igral je tudi v teh filmih: White Oleander, The Boondock Saints, nadaljevanju All Saint's Day, Beautiful Joe, An Everlasting Piece, The Impostors, Absolution, Bullshot and Water, Crossing the Line, Gabriel and Me. Glas je posodil tudi v filmih Pocahontas in Sezona lova. Kariero je začel kot glasbenik.

Emma Thompson (kraljica Elinor) je ob koncu 80-ih ob Jeffu Goldblumu in Rowanu Atkinsonu zaigrala v komediji The Tall Guy Mela Smitha. Leta 1988 je posnela film Henry V režiserja in soigralca Kennetha Branagha. Naslednje leto je zaigrala v celovečercu Jamesa Lapina Impromptu. Ob koncu leta 1990 je znova sodelovala s Branaghom v filmu Dead Again, sledila pa je vloga Margaret Schlegel v filmu Howardov kot Jamesa Ivoryja. Slednja ji je prinesla oskarja in zlati globus za najboljšo igralko, pa tudi nagrade New York, Los Angeles in National Film Critics ter nagrado BAFTA. Leta 1992 je kot Maggie zaigrala v Branaghovem filmu Petrovi prijatelji in Beatrice v filmu Veliko hrupa za nič, ki ji je prinesel nominacijo za najboljšo igralko pri Independent Feature Project West (Spirit Awards) in American Comedy Awards, ter nagrado London Film Critics Circle za najboljšo igralko. Za vlogo v filmu Ostanki dneva je bila nominirana za oskarja in zlati globus, prejela pa je nagrado London Film Critics Circle. Nominacijo za oskarja in zlati globus si je priigrala tudi z vlogo v filmu Jima Sheridana V imenu očeta. Leta 1994 je ob Arnoldu Schwarzeneggerju in Dannyju DeVitu zaigrala v komediji Junior režiserja Ivana Reitmana. Leta 1995 je odigrala glavno vlogo v filmu Carrington Christopherja Hamptona. Po romanu Jane Austen je napisala scenarij za film Razsodnost in rahločutnost Anga Leeja in prejela oskarja za najboljši prirejen scenarij, pa tudi zlati globus, nagrade Writers Guild, Boston Society of Film Critics, Broadcast Film Critics, Chicago Film Critics, Los Angeles Film Critics in New York Film Critics. Nominirala jo je tudi Britanska akademija filma in televizije. Vloga v Razsodnosti in rahločutnosti ji je prinesla nagradi BAFTA in National Board of Review za najboljšo igralko, nominacije za oskarja, zlati globus in Screen Actors Guild. Sledile so glavne vloge v filmih The Winter Guest Alana Rickmana, Primary Colors Mikea Nicholsa in neodvisnem filmu Judas Kiss Sebastiana Gutierreza. Igrala je tudi v Harryju Potterju. Trenutno jo lahko vidimo v Možeh v črnem 3.

Robbie Coltrane (lord Dingwall) je eden najplodovitejših in najuglednejših britanskih filmskih in televizijskih igralcev, ki je v svoji 30-letni karieri prejel že številne nagrade. Igral je že v okrog 40 filmih, med katerimi so seveda vsi filmi o Harryju Potterju, poleg teh pa še: Oceanovih dvanajst, From Hell, bondiadi Vse in še svet ter Zlato oko, Ljubezen v steklenički, Buddy, Papež mora umreti, Henrik V., Let it Ride, Popolni začetniki, Defense of the Realm, Mona Lisa, Nune na begu (nagrada Petra Sellersa). Televizijskim gledalcem je najbrž najbolj znan kot Fitz iz po vsem svetu priljubljene serije Cracker, ki je v treh sezonah zbrala celo vrsto nagrad. Tudi sam Coltrane je prejel številne nagrade za upodobitev nepopustljivega in duhovitega policijskega psihologa Fitza. Kar tri leta zaporedoma je dobil nagrado BAFTA za najboljšega televizijskega igralca (1994, 1995 in 1996), leta 1993 nagrado Broadcasting Press Guilds za najboljšega televizijskega igralca, leta 1994 na televizijskem festivalu v Monte Carlu nagrado srebrna nimfa za najboljšega igralca, leta 1994 nagrado Royal Television Society za najboljšega igralca, nagrado FIPA za najboljšega igralca ter nagrado Cable Ace za najboljšega igralca v filmu ali miniseriji. Eno od zadnjih televizijskih vlog je odigral v seriji Planman, pri kateri je bil tudi izvršni producent. Coltrane je prvič opozoril nase leta 1978 v gledališki predstavi Slab Boys. V zgodnjih osemdesetih je navduševal s komičnimi nastopi v Alfresco, Kick up the Eighties, Laugh I nearly Paid my License Fee ter Saturday Night Live. Pojavil se je v številnih televizijskih šovih, med drugim v Blackadders III in Blackadder Christmas Special. Upodobitev Dannyja McGlona v Tutti Frutti Tonyja Smitha mu je prinesla nominacijo za nagrado BAFTA za najboljšega igralca.

Izza kamere

Mark Andrews(režiser/scenarist) se je Pixarju pridružil leta 2000 in je sodeloval pri štirih filmih, Neverjetni, Ratatouille, Avtomobili in Svet igrač 3. Poleg tega je bil tudi eden od režiserjev in scenaristov kratkega filma One Man Band, ki je bil nominiran za oskarja. Sodeloval je tudi pri filmu John Carter in Spider-Man.

Brenda Chapman (režiserka/scenaristka) se je Pixarju pridružila leta 2003 in je sodelovala pri Avtomobilih. Sodelovala je tudi pri Disneyjevih klasikah, kot so The Little Mermaid, The Rescuers Down Under, Lepotica in zver, Notredamski zvonar, Fantasia/2000 in Levji kralj. Ko je zapustila Disney, je pomagala ustanoviti nov studio za animacijo, DreamWorks Animation Studios, za katerega je leta 1998 režirala Egipčanskega princa.

Glasovi

Slovenska sinhronizacija

Studio: Studio Ritem

Prevod:Vesna Žagar

Režija: Tanja Ribič Djurić

Produkcija: Disney Character Voices International,Inc.

Lik Izvirni glas Slovenski glas
Merida Kelly Macdonald Ula Furlan
Elinor Emma Thompson Maja Boh Hočevar
Fergus Billy Connolly Boris Kobal
Čarovnica Julie Walters Marjana Brecelj
Lord Macintosh Craig Ferguson Gorazd Žilavec
Lord MacGuffin Kevin McKidd Primož Pirnat
Lord Dingwall Robbie Coltrane Gojmir Lešnjak
Mlada Merida Peigi Barker Ela Djurić Ribič
Maudie Sally Kinghorn/Eilidh Fraser Tatjana Djurić Ribič

Komentarji

22.6. 2012 ob 9:44

Rahlo sem razpočarana, da bo k nam film prišel po treh mescih, medtem ko so lahko ga v Ameriki že gledali.

Ampak mislim, da bo super film, vreden ogleda. Kot je bil film "Tangled"!

— Pikapoka
23.6. 2012 ob 15:45

Škoda, da se bo šele konec septembra prišel v naše koloseje. Včeraj je prišel ven, pa toliko časa moramo še počakati, ...

— -
3.7. 2012 ob 17:21

To bo sigurno najači film! cant wait

— lol
13.7. 2012 ob 12:10

to sm že v ameriki vidu ful hud film

— nejc
25.7. 2012 ob 19:56

Svetovna premiera je bila že zdavnaj... in še kar moramo čakati dva meseca? Kolosej in distributerji, zakaj vi ne hoteti naš' evre? (ok, predvidevam da zadevo zavira sinhronizacija, ampak vseeno se mi ne zdi smotrno)

— Titanium
1.9. 2012 ob 16:39

film mi je zelo všeč!!!! gledala sem ga že v nemški verziji.

— Grabrijan Lea
2.9. 2012 ob 13:22

film bo ziher super

— lucija
5.9. 2012 ob 19:01

film je zagotovo kul

— urška
7.9. 2012 ob 12:52

lep film se mi zdi, sem ga že gledala dolgo nazaj v ameriki :) ampak kaj ste pa počeli tri mesece, da je sedaj prišel k nam ?

— limonca^^
8.9. 2012 ob 20:16

zeke zeke ooo... filem dober je zeloooo

— zelo debela rit
16.9. 2012 ob 16:00

Wow komaj čakam!

— lisa 5555555555555555555555
24.9. 2012 ob 19:04

Ne morem verjeti, da se predvaja samo sinhronizirana verzija. Dvomim, da bodo slovenski igralci bolje opravili svoje delo, kot so ga originalni igralci, katere je Pixar najel, da posodijo likom svoj glas. Da ne govorim o raznih slovenskih naglasih in narečjih, ki jih bodo dodali naši igralci... Zgodba je postavljena v naravno škotsko okolje in temu primeren je tudi originalen jezik in narečje oz. bi vsaj mogel biti. Zakaj posiljujete gledalce s v slovenščino sinhroniziranimi verzijami in kvarite pristno izkušnjo, za katero plačamo? Razumem, da vam je v interesu imeti tudi slovensko verzijo za najmlajše gledalce, ampak da umaknete izvirno verzijo...

— Denis
28.9. 2012 ob 17:24

Denis,
Film se v Ljubljani predvaja v obeh (podnaslovljeni in sinhronizirani) verziji. V Kolosej Maribor in Kranj pa originalna verzija vedno pride po tem, ko se v LJ izteče.

— Miha
29.9. 2012 ob 14:19

Zero fino

— Tai
29.9. 2012 ob 20:06

S pričakovanjem ..., na koncu pa - kar razočaranje; zgodba je razmetana, za otroški žanr na momente tudi preveč nasilna, smeha skoraj nič, z naslovom pa zgodba tudi nima kaj dosti skupnega ...

— Gledalca
3.10. 2012 ob 13:35

obvezno bi morali dat v kina opozorilo za starostno mejo, ker ljudje pričakujejo((mo), da če je sinhro verzija je potem takoj za mlajše otroke, ampak ta animiran film definitivno ni za mlajše otroke, ker vsebuje elemente, ki mlajšim otrokom niso razumljivi ter tudi strašljive kadre.
Po mojem skromnem mnenju je pa ta film vrhunski in si zasluži visoko oceno.
LP

— LEPOTEC
4.10. 2012 ob 18:39

sto posto bo supr !!! lohk sklepamo že po videu!!! sicer pa , kaj so cakal dva mesca!!!!!!!??????

— nik!!!
15.10. 2012 ob 18:08

tale film si res morate ogledat.Je zanimiv in zelo priporočljiv za otroke ki imajo radi pustolovščine!Na kratko res božanski film!

— pikica mikica
27.10. 2012 ob 22:16

Super, fantasičen (Pixar itak vedno najboljše) ;)!

— EnJa
28.11. 2012 ob 12:12

ful kul

— ioio7io78
28.11. 2012 ob 15:52

super je

— ćc hjksthj
2.12. 2012 ob 12:01

Se mi zdi, da ravno Pogum nekako prebija žaner med risanko in filmom. Otroc, ki so prišli ven se jim je zdel film strašljiv, čeprav temu ni namenjen. Mimogrede, animirani film ne vsebuje nobenega elementa nasilja, kot je bilo omenjeno pri enem od komentarjev. Definitivno me je animirani film, še posebej proti koncu potegnil. Po moji oceni eden bolj pristnih animiranih filmov.

— bdbstone
9.12. 2012 ob 14:32

film je zelo dober moj naj ljubši

— ne povem imena
3.1. 2013 ob 15:47

luštna risanka :)

— Join me right now ✻ ✽ ✾ ✿ ❀ ❁ ❂ ☆♫ ♪ ♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮
6.1. 2013 ob 21:40

Mene pa zanima, če je kdo uspel razvozlati kaj izjavi mladi (debelušen) princ v sinhronizirani verziji, ko ga oče vpraša če se strinja s princesino izjavo ( cca. 1 ura in 6 min)... namreč nekej pove v dialektu, je smešno za krepat in nikjer ne najdem besedila :) je pa ta boljši del filma ravno ta odlomek =)

hvala...

— thadeus
11.5. 2013 ob 10:37

Mene pa zanima, katera poje glavno pesem ?

— Matjaž
8.3. 2014 ob 19:58

ZLO DOBR FILM. DRUGAČ MAL ŽALOSTN PA NAPET.KUUUUUUUUUUULLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— POGUMČEK

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.