Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Podzemlje

znanstveno-fantastična akcija
Nesmrtna bitka za prevlado!
Podnapisi
Na sporedu od: 11.12.2003, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2003
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Kevin Grevioux, Len Wiseman, Danny McBride
Režija: Len Wiseman
To je zgodba smrtonosne akcije, neusmiljenih intrig in prepovedane ljubezni. Za vsem dogajanjem stoji starodavni spor med vampirji in volkodlaki v brezčasni srednjeveški metropoli. V glavni vlogi igra Kate Bekinsale.

Zgodba

Že stoletja so globoko v človeški kulturi skriti aristokratski, intelektualni vampirji in kruti, podivjani volkodlaki. Njihov obstoj je za človeštvo zgolj mit, med seboj pa so od nekdaj smrtni sovražniki, med katerimi se bo do zmage ene ali druge strani bila bliskovita vojna.

Vampirska bojevnica Selene (Kate Beckinsale) odkrije, da nameravajo volkodlaki ugrabiti mladega zdravnika Michaela (Scott Speedman). Sledi mu po mestu in neverjetno se zbližata. Ko volkodlaki skušajo napasti, se jim Selene postavi v bran in pomaga Michaelu. Ob tem pa odkrije skrivnost, ki ima lahko grozovite posledice za obe vrsti. Grozi rojstvo nove, nepremagljive vrste, ki združuje moč tako vampirjev kot volkodlakov. Tehtnica se nagiba v smer volkodlakov, ki so že stoletja na strani poražencev.

Kate Beckinsale (Serendipity, Pearl Harbor) in Scott Speedman (Dark Blue, Felicity) igrata glavni vlogi v zgodbi smrtonosne akcije, neusmiljenih intrig in prepovedane ljubezni. Za vsem dogajanjem stoji starodavni spor med dvema vrstama v brezčasni srednjeveški metropoli.

Produkcija

Ideja za Podzemlje se je porodila med pogovorom režiserja Lena Wisemana in njegovega prijatelja Kevina Greviouxa, ki je soustvarjalec scenarija in hkrati igra vlogo Razea. Grevioux je predlagal zgodbo tipa Romeo in Julija, kjer vlogi Montegov in Capuletov prevzamejo volkodlaki in vampirji. V ospredje je potisnil znanost in ne mistike. Ustvaril je virus, ki je bil razlog, da so vampirji in volkodlaki danes tisto, kar so. Kasneje se je Wisemanu pridružil še scenarist McBride.

Kate Beckinsale sprva vloga ni zanimala, ko pa je prebrala scenarij, se ji je lik zdel zanimiv, sodoben in predvsem realen, povsem v nasprotju z liki v tovrstnih stripih. Ustvarjalci filma so toplo pozdravili njene ideje, saj so se povsem dopolnjevale z njihovimi. McBrideu se zdi Kate v filmu izredno ostra, kar bo gledalce povsem očaralo: "Njeno igranje je neverjetno, izgleda čudovito. V Selene je vdihnila življenje in ustvarila spreten, hladnokrven ter zapleten lik."

Kate pravi, da ji je ta vloga doslej najljubša, čeprav so jo pred snemanjem (predvsem zaradi tematike) preganjali številni dvomi. Njeno sodelovanje je motiviralo raznoliko zasedbo pravih profesionalcev.

Ključni filmski lik je tudi Michael Corvin, ki ga je zaigral Scott Speedman. Slednji je režiserja navdušil predvsem s svojo resnostjo in željo, da bi vse izgledalo kar najbolj resnično. Navdušenje pa prihaja tudi s Speedmanove strani, saj ima za režiserja le pohvalne besede: "Ne glede na to, pod kakšnim pritiskom in v kakšnem položaju se nahaja, Wiseman vseskozi uživa v svojem delu, kar bo zagotovo opaziti tudi v samem filmu." Michael se iz človeka spremeni v volkodlaka, zato so imeli maskerji precej težavno delo. Maska je bila končana v petih urah, za odstranitev pa so potrebovali poldrugo uro.

Podobno izkušnjo je doživel britanski veteran Bill Nighy, ki igra gospodarja vampirjev, Viktorja. Še sanjalo se mu ni, kaj pomeni protetika, potem pa jo je izkusil na lastni koži: "To je bolečina, a zaradi tega jih ne moreš sovražiti. So neverjetno prijetni in nadarjeni."

Vlogo Luciana je dobil Michael Sheen, ki je navdušil s svojo preudarnostjo, odgovornostjo in profesionalnostjo.

Shane Brolly igra Kravena, čigar želja po nadvladi igra ključno vlogo pri usodi obeh vrst. Shane pravi, da je bila ta vloga zanj doslej najtežja, saj se v glavi Kravena prepletajo številne misli. Poleg tega je moral 12 ur dnevno kričati, zato je bil kozarec vina oziroma krvi neizogiben.

Iščoč edinstven svet so ustvarjalci prepotovali vzhodno Evropo in se ustavili v Budimpešti. Wiseman se spominja, da je takoj vedel, da morajo film posneti prav tam. Iskali so točno takšne stavbe in natanko tako notranjost, za katero pa bi sicer porabili ogromno denarja.

Luchessiju se zdi Budimpešta zelo elegantno mesto in malce spominja na Pariz: "Ima veliko stavb in je arhitekturno gledano zelo zanimiva." Wright pa pripomni, da je Budimpešta tako dom vampirjev kot volkodlakov, saj je bila Transilvanija nekoč madžarska.

Bitja v podzemlju

Patrick Tatopoulos je s svojo ekipo ustvaril težavne in nepozabne maske ter protetike. Naredili so številne skulpture volkodlakov v naravni velikosti in poskrbeli za vsako malenkost, celo za pore in lasne mešičke. Izdelovalci protetičnih udov so izdelali protetične obleke s posebnimi hoduljami. Tatopoulos je ustvaril volkodlake s 25 vrtilnimi osmi, s čimer je poskrbel za življenjske gibe in povsem novo vrsto volkodlakov.

Igralska zasedba

Angleška igralka Kate Beckinsale (Selene) je priljubljena na obeh straneh Atlantskega oceana.

Pred kratkim smo jo lahko občudovali v drami Lise Cholodenko Laurel Canyon, leta 2001 pa je ob Johnu Cusacku zaigrala v filmu Petra Chelsoma Serendipity. Istega leta smo jo ob Benu Afflecku in Joshu Hartnettu videli tudi v zgodovinski drami Pearl Harbor, ob Nicku Nolteju, Jeremyju Northamu in Umi Thurman pa je nastopila tudi v odlično ocenjenem The Golden Bowl.

Ob Claire Danes in Billu Pullmanu je zaigrala v drami Jonathana Kaplana Brokedown Palace, ob Chloe Sevigny, Chrisu Eigemanu, Jennifer Beals in Robertu Seanu Leonardu v filmu Whita Stillmana The Last Days of Disco in ob Stuartu Townsendu in Danu Futtermanu pa v britanski komediji Shooting Fish.

Kate Beckinsale je odigrala tudi vlogo v filmu Diarmuida Lawrencea Emma, kjer so izključno britansko zasedbo sestavljali še Mark Strong, Samantha Morton, Prunella Scales, Samantha Bond, Olivia Williams in James Hazeldine.

V Ameriki je prvič opozorila nase kot ognjevita, oblastna Flora Poste v uspešnici Johna Schelsingerja, Cold Comfort Farm. V filmu, ki se je prvotno zavrtel na BBC-ju, so nastopili še Joanna Lumley, Ian McKellen, Eileen Atkings in Rufus Sewell.

Njen ameriški prvenec Much Ado About Nothing, režiserja Kennetha Branagha, je bil pri kritikih odlično sprejet film. V njem so ji družbo delali še Emma Thompson, Keanu Reeves, Denzel Washington in Robert Sean Leonard. Med njene preostale filme sodijo še Haunted (ob Aidanu Quinnu), Uncovered, Marie Louise in The Prince of Jutland.

Za televizijo je zaigrala v filmih One Against the Wind (Hallmark Films), Anna Lee in Rachel's Dream, njene dramske vloge pa vključujejo Clocks and Whistles, Sweetheart in The Seagull.

Kate je ob Hughu Jackmanu pravkar končala snemanje že težko pričakovanega ZF pustolovski grozljivki Van Helsing, ki na slovenska filmska platna v okviru distribucije Creativa prihaja predvidoma jeseni 2004.

Scott Speedman (Michael Corvin) je pred kratkim zaigral v filmu Dark Blue ob Kurtu Russellu in Vingu Rhamesu. Policijsko dramo, ki v Los Angelesu prikazuje sojenje Rodneyju Kingu, je režiral Ron Shelton.

V okviru letošnjega Ljubljanskega filmskega festivala smo Speedmana lahko ob Sarah Polley in Marku Ruffalu občudovali v drami režiserke Isabel Coixet in producenta Pedra Almodovarja - My Life Without Me.

Ob Gwyneth Paltrow in Marii Bello je nastopil v celovečercu Brucea Paltrowa Duets, navdušil v kanadskem filmu Garyja Burnsa Kitchen Party in očaral ameriško občinstvo v odlično ocenjeni televizijski seriji Felicity.

Prvo vlogo je odigral v kratkem filmu Can I Get A Witness, ki so ga posneli v filmskem centru Normana Jewisona v Torontu in ga leta 1996 tudi prvič predvajali na tamkajšnjem mednarodnem filmskem festivalu.

Leta 2000 je med poletnim premorom v torontskem gledališču Equity zaigral svojo prvo dramsko vlogo v Albeejevi The Zoo Story.

Bill Nighy (Viktor) je zaigral v odlično ocenjenem filmu Still Crazy in bil nagajen z London Evening Standard Peter Seller's Comedy Award. Za vlogo v filmu Lawless Heart je bil leta 2002 nominiran za najboljšega igralca na British Independent Film Awards, za Lucky Break pa še istega leta za najboljšega stranskega igralca na London Film Critics Circle Awards. Ob Lauri Linney, Liamu Neesonu in Hughu Grantu ga bomo že 19. februarja 2004 lahko videli v romantični komediji Love Actually, kasneje pa tudi v celovečercu I Capture The Castle in britanskem televizijskem filmu The Lost Prince.

V gledališču mu je vloga v Skylight prinesla nagrado za najboljšega igralca na Barclay's Theatre Awards, za vlogo v Blue/Orange pa je prejel nominacijo za najboljšega igralca na Olivier Awards. Med pomembnejšima sta še vlogi v dramah Betrayal, A Kind of Alaska in Landscape & Silence.

Priljubljenost odličnega britanskega igralca Michaela Sheena (Lucian) se iz gledališča hitro širi na filmska platna. Kmalu ga bomo videli v dveh velikih filmskih projektih: Bright Young Things Stephena Fryja (ob Jimu Broadbentu, Danu Aykroydu in Stockardu Channingu) ter Timeline Richarda Donnerja (ob Paulu Walkerju in Frances O'Connor).

Sheen je dramski prvenec doživel z vlogo v igri Roberta Ackermana When She Danced. Kmalu zatem mu je vloga v igri Declana Donellana Don't Fool With Love prinesla nominacijo za nagrado Iana Charlesona, za igro Henry V pa je bil nominiran še drugič. V Royal National Theatre je za Look Back In Anger prejel nominaciji za nagradi Olivier in Evening Standard. Svojo gledališko kariero je dopolnil z vlogami v filmih Othello Oliverja Parkerja, Wilde Briana Gilberta ter Marry Reilly Stephena Frearsa.

Vloga Mozarta v Amadeusu ga je pripeljala na Broadway in mu prinesla nominacijo za Outer Critics Circle Award.

Temu uspehu je kmalu sledila prva večja vloga v filmu The Four Feathers Shekharja Kapurja ter glavna vloga v filmu Damiena O'Donnella Heartlands.

V televizijskem filmu Stephena Freara The Rivals bo zaigral kot Tony Blair.

Filmska ekipa

Režiser Len Wiseman je v filmski industriji sprva nabiral izkušnje na oblikovalskem oddelku pri uspešnicah Godzilla, Men In Black in Independence Day. Podzemlje je njegov režiserski prvenec.

Kmalu je produciral reklame za PlayStation, Time Warner, Oracle, Intel in Activision, kar ga je hitro pripeljalo v svet glasbenih spotov. Sledile so nominacije za številne nagrade, med drugim tudi za kostumografijo in scenografijo spota skupine Quarashi "Stick ‘Em Up" in za režijo spota Rufusa Wainwrighta "Across the Universe." Poleg tega je režiral povsem revolucionarne glasbene spote za Megadeath, En Vogue, Static X, Paula Oakenfolda in Brooke Allison.

Vse uglednejši Wiseman je pritegnil pozornost Skipa Williamsona, predsednika podjetja Lakeshore Records. Ko si je le-ta ogledal spot Rufusa Wainwrighta, je Wisemana takoj izbral za rhttp://www.kolosej.si/admin/multiplex/movie/11000000012WXNZIUE/ | Django site adminežijo Podzemlja.

Scenarij za Podzemlje je bil odlično sprejet, zato sta se Wiseman in McBride lotila novega projekta z naslovom Black Chapter.

Scenarist Danny Mcbride je po igranju v številnih glasbenih skupinah (Sabotage, American Steel, Copper Head in Dirty Blonde) odšel v Hollywood, kjer je srečal Scotta McElroyja, nadarjenega kaskaderja, ki ga je popeljal v svet akcije. Skupaj sta ustvarila številne nizko proračunske celovečerce.

Podzemlje so producirali Tom Rosenberg, Gary Lucchesi in Richard Wright.

Scenarij je napisal Danny McBride po zgodbi Kevina Greviouxa ter naveze Len Wiseman & Danny McBride. Direktor fotografije je Tony Pierce-Roberts.

Za oblikovanje volkodlakov je zaslužen strokovnjak za posebne efekte Patrick Tatopoulos, ki je sodeloval tudi že pri filmih Godzilla, Independence Day in Stuart Little.

Za masko je poskrbel oskarjev nagrajenec Trefor Proud (Topsy-Turvy).

Komentarji

23.6. 2005 ob 6:27 zvezdica

Ko sem prvič gledala film, nisem vedela, za kaj se sploh gre. Film te takoj vrže v zgodbo in komaj na sredini sem skapirala. Drugače pa je v redu film.

— Vesna
17.8. 2005 ob 19:30 zvezdica

film je super ker je do podrobnosti ispiljen in poln norofamtastične akcije ter super posebni9h efektou predlagam da si ga ljubitelji znanstvene fantastike kakor tudi ljubitelji mitologije čimprej ampak res čimprej ogledate!

— luka
25.9. 2005 ob 15:35

film je puune vrei ewo nikol nisn nekih grozlivk pa to gledla ampak ta vilm mi je bi pa fantastičen... kr lepo opisuje vse skup... pa vse podrobnosti pokaže in ni preveč krvi pa ne premalo :P

— naty
3.11. 2005 ob 20:08 zvezdica

za vse ki imate radi krvoločne prizore...s pridihom ljubezni...res dober..enkrat za spremembo Kate-Selene ni napol gola..v stilu poglejte me, vampirka sem...narejeno kakovostno,z dobro igralsko zasedbo...veliko užitka!

— lady
25.12. 2005 ob 12:49

Film mi je zelo všeč še posebej pa vloga igralca Michaela Sheena(Lucian) ki je tako zelo ljubil svojo Sonjo.

— Nina
30.1. 2006 ob 13:08

ta film je the best! čestitke:)

— laura
5.3. 2006 ob 13:17

FUL DOBER FILM.KOMAJ ČAKAM DRUGI DEL.

— kraven
14.6. 2006 ob 4:40

Me pa zanima, zakaj ni v naših kinih drugega dela, ki je že v kinu (v Ameriki) od februarja.

— nani
30.12. 2007 ob 20:11 zvezdica

Dobr film, dobra akcija, vredu zgodba - vampirji in volkodlaki pač. ;)

— Samy
17.4. 2010 ob 20:25

volkodlaki so bli čist carski, pa vampirji tut. tole je en mojih naj filmov. ful mi je všeč kako so vampirji ublečeni. naj scena je pa zihr tista k selene ubije viktorja. pa michael se mi je zdel res hud (čist razumm zakaj je selene všeč), pa še kate igra (moja najljubša igralka)

— lena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.