Kolosej
Film distribucije Continental Film

Podzemlje: Upor likanov

akcijska grozljivka
Vsaka vojna ima začetek
Podnapisi
Na sporedu od: 29.1.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
29.1.2009, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Danny McBride, Dirk Blackman in Howard McCain po zgodbi Lena Wisemana, Roberta Orra, in Kevina Greviouxa
V preddelu srhljive serije Podzemlje spoznamo korenine več stoletij trajajočega spora med vampirji in volkodlaki, ki so bili nekdaj jasno razporejeni v dva razreda - kultivirani vampirji so bili gospodarji, divji volkodlaki pa so bili obsojeni na suženjstvo. Toda mladi volkodlak Lucian se upre nepravičnemu sistemu in svoje ljudstvo popelje v krvavi boj z okrutnim vampirskim kraljem Viktorjem. Sredi neusmiljenega boja se - razcepljena med naklonjenostjo očetu Viktorju in ljubeznijo do Luciena - znajde odločna bojevnica Sonja, ki bo za vedno spremenila razporeditev moči med nesmrtniki.
Napovednik

Med dvema mogočnima in nesmrtnima plemenoma izbruhne stoletje dolg krvav spor.

Tretji del epa Podzemlje se vrne nazaj v čas in prikaže izvor konflikta med aristokratskimi vampirji, znanimi kot Trgovci s smrtjo, in barbarskimi volkodlaki, linijo neustrašnih volkodlakov. Podzemlje 3 nima le še več neverjetne računalniške grafike in neverjetnih učinkov v primerjavi z obema predhodnikoma, razkriva tudi nekaj najbolj zanimivih skrivnosti franšize

Podzemlje je ob premiernem prikazovanju leta 2003 očaralo občinstvo po svetu z bogastvom podob in zgodbo o stoletni vojni med dvema nesmrtnima rasama. Neusmiljeni vampirji in divjaški volkodlaki so se vrnili v drugem delu Podzemlje: evolucija. Svetovno občinstvo je požiralo njegovo elegantno vizualno estetiko, srhljive like in privlačne akcijske prizore. Tretji del občudovalce popelje skoraj tisočletje nazaj v čas na začetek epskega konflikta. Zamislila sta si ga dolgoletna prijatelja Len Wiseman in Kevin Grevioux. Wiseman je režiral prva dva filma, tokrat pa je producent, Grevioux pa že tretjič igra volkodlaka Raza. "Zgodovina je bila vedno gonilna sila Podzemlja," pravi Wiseman. "V preteklosti smo večkrat pokukali na začetek. Zdaj pa bomo končno lahko prikazali Trgovce s smrtjo, njihove oklepe, konje in mase volkodlakov."

Še pred nastankom prvega filma si je dvojica zamislila kompleksno mitologijo za svoje vampirske in volkodlaške antijunake. "S Kevinom sva si vseskozi zamišljala trilogijo," pravi Wiseman, ki je med drugim režiral Umri pokončno 4. "Takrat sva se odločila, da časovno začneva na sredini zgodbe in res je fino zdaj snemati njen začetek, ki sva si ga zamislila tako daleč nazaj."

 "Velik del celotne serije Podzemlja predstavlja dejstvo, da dogodki, ki so se zgodili v osmih stoletjih, določajo, kaj se dogaja v sedanjosti," pravi producent Richard Wright. "V prvem delu so cele sekvence posvečene ozadju zgodbe. V drugem delu je 8-minutni obisk Tannisovega brloga posvečen ozadju zgodbe."

Grevioux je izvirni scenarij napisal z Dannyjem McBridom. "Len je hotel posneti film o volkodlakih in me je vprašal, če imam kakšno zamisel. Ko smo začeli oblikovati like in strukturo, smo pomislili: Kaj če bi naredili zgodbo o Romeu in Juliji, z volkodlaki na eni in vampirji na drugi strani? Vse skupaj naj bi bila kul, surrealistična sodobna ljubezenska zgodba. Odločili smo se spremeniti tudi ustaljeni videz volkodlakov in vampirjev in se odločili za bolj znanstveno osnovo njihovega obstoja, ne pa za tradicionalni misticizem."

Podzemlje: vzpon volkodlakov sledi izvoru starodavnega rivalstva med volkodlaki in vampirji do njegovih starodavnih začetkov v prepovedanem razmerju. Lucian (Michael Sheen) je prvi volkodlak, bitje, ki se lahko po lastni volji spremeni iz volkodlaka v človeka in nazaj. Sonja (Rhona Mitra) je trgovka s smrtjo in hčerka Viktorja (Bill Nighy), mogočnega vampirskega starešine. "Njuno razmerje dejansko neposredno pripelje do vstaje volkodlakov proti vampirjem," razloži Grevioux. "Vse se vrti okrog dejstva, da sta Sonja in Lucian zaljubljena. Čeprav je Sonja Viktorjeva hčerka, se med njima splete vez, ki je ni moč nadzirati. Že zaradi tega se ta zgodba razlikuje od prejšnjih dveh"

Wiseman je režijski stolček tokrat prepustil Patricku Tatopoulosu, ki si je za prvi film zamisli fantastična in strašljiva bitja pa tudi scenografijo za drugega.  Čeprav je to storil z veseljem, se mu je na začetku vseeno zdelo čudno, "ko sem dogajanje opazoval z drugačnega zornega kota. A ker sva s Patrickom vse oblikovala skupaj, je bilo vzdušje prijetno."

Spoznajte like

Sluge volkodlakov

Več stoletji so bili volkodlaki sužnji vampirjev, čuvaji, ki so jih varovali, ko so podnevi spali. Podžgal jih je upor volkodlakov pod Lucianovim vodstvom, s katerim se je začela krvava vojna. Ko se je vojna razplamtela, so Luciana ubili in volkodlake so trgovci smrti skoraj iztrebili. Vsaj tako so mislili.

Lucian je preživel, skrivaj je zbiral armado volkodlakov. Za razliko do razkošnih dvorcev vampirske zaveze volkodlaki živijo po opuščenih tunelih podzemske železnice. Kot gverilci plenijo v majhnih skupinah močno udarijo in izginejo v noč. Čakajo na pravi trenutek, dokler ne bodo po Zavezi udarili s polno močjo.

Raze – pribočnik volkodlakov
120 kilogramov volkodlaške groze. Raze uživa v morilskih nakanah in maščevalni strasti za pravico, ki pripada njegovi vrsti. Je varuh in bojevnik volkodlaškega režima, gladiatorski tip bojevnika z dobrim poznavanjem gverilskega bojevanja, kar je posledica več desetletnega bojevanja v podzemlju. Je del elitne enote, ki lovi potomce Corvinusa, tistega, ki ima morda ključ do volkodlaške evolucije.

Lucian – volkodlaški gospodar
Legenda o Lucianu govori o temačnem gospodarju horde volkodlakov. Ob spominu nanj zatrepetajo srca in duše vampirjev. Njegove volkodlaške moči presegajo moči ostalih njegove vrste ne le zaradi silovitosti, ampak tudi zaradi pretkanosti in prefinjenosti. Lucianova zapuščina je za vampirje neverjetna količina pokolov, smrti in trpljenja.

 600 je minilo od njegove vladavine, šest stoletij brez prave groze v podzemlju. Vendar se je Lucian samo potuhnil, čakajoč na pravi čas, da najde sredstva, ki bi mu omogočala postati močnejši od kateregakoli vampirja ali volkodlaka. Zaroto kuje s Kravenom in uprizori lastno smrt, da bi se skril, zbral armado in načrtoval konec vampirjev. Lucianova smrt, za katero je kriv Kraven, omogoči Kravenu postati zelo vplivna osebnost v Zavezi. Po vrnitvi Luciana in njegove armade naj bi postal vodja. Medtem ko Lucian še vedno spletkari s Kravenom, ta še naprej išče Corvinusovo kri, ki bi mu dala tako moč volkodlaka kot vampirja.

Tannis – vampir
Pred stoletjem je bil Arnaud Tannis zaupanja vredni svetovalec starešin, zgodovinar Zaveze. Vendar je padel v nemilost, potem ko je odkril, po Viktorjevem mnenju, "zlobne laži." Za kazen so ga izobčili – za veke vekomaj.

Od takrat je živel v samotnem, starodavnem samostanu – čeprav še zdaleč ni menih. Odrezan od vampirskega sveta lahko živi tako, kot si želi, se predaja dekadentnim užitkom in v zameno za varnost trguje na črno z volkodlaki.

Kot aktivist zaveze je seznanjen z najpomembnejšimi informacijami, ki lahko pomagajo Selene ustaviti Marcus in končati vojno. Vendar ničesar ne da zastonj.

Viktor – nesmrtni starešina
Je eden treh vladajočih vampirskih starešin. Viktor je ošaben in gizdav vampirski lord, star več kot 1400 let. Je eden redkih vampirjev, ki mu je Selene zaupala in ga spoštovala. Prezgodaj ga je zbudila iz njegovega 200-letnega spanja, da bi mu zaupala svoje domneve, da bodo zvezo kmalu množino napadli volkodlaki.

Kot večina vampirjev strahovito prezira volkodlake. Zaradi mogočne osebnosti in stoičnega vedenja se ga bojijo ne le njegovi minjoni, ampak tudi tisti, ki si ga želijo videti mrtvega. Ima še temačnejšo stran, ki je ne pozna noben drug vampir.

Na svojo grozo Selene odkrije, da so njegova dejanja pred tisoč leti botrovala začetku brutalne bitke med volkodlaki in vampirji. Hčerko je raje zažgal in Luciana prisili, da je to gledal, kot da bi jima dovolil poroko. Viktorjevih morilskih laži in izdajstva je bilo konec, ko ga je Selene pokončala z njegovim mečem.

Sonja – vampirka
Sonja je Viktorjeva hčerka in vedno kljubuje očetu in zavezi, ko hodi iz obzidja in lovi volkodlake. Z Lucianom ima skrivno razmerje in tako mora tudi ostati, saj je prepovedano, ker je on volkodlak.  Njena plemenita prizadevanja, da bi osvobodila Luciana in druge ujetnike, je z njene strani veliko žrtvovanje.

Sabas & Xristo – dva volkodlaška sužnja, ki Lucianu sledita v bitko z vampirji in trgovci s smrtjo.

Coloman – član visokega sveta vampirjev.

O igralcih

Michael Sheen (Lucian) je posnel filme Frost/Nixon, Kraljica, Krvavi diamant, Nebeško kraljestvo, Podzemlje 1-2, Music Within, The Deal, Mary Reilly, Laws of Attraction, Bright Young Things, The Four Feathers, Wilde.

Bill Nighy (Viktor) je posnel filme Pirati s Karibov 2-3, Dreams of Leaving, Pravzaprav ljubezen, Podzemlje 1-2, Zvesti vrtnar, The Little Drummer Girl, Still Crazy, Love, Shaun of the Dead, Enduring Love, AKA, Lawless Heart, I Capture The Castle, Hot Fuzz, Valkyrie ter nadaljevanke The Men's Room, State of Play, Gideon's Daughter, The Girl in the Cafe.

Je izjemno cenjen gledališki igralec.

Rhona Mitra (Sonja) je nastopila v nadaljevankah Praksa, Zvezde na sodišču ter Pod nožem lepote ter filme Številka 23, Strelec, Sodni dan, Melanie se poroči, Nevidni mož, Ujemite Carterja, Boy in the Box, The Life of David Gale, Highwaymen,

O režiserju in kreatorju bitij

Patrick Tatopoulos je s tretjim delom Podzemlja debitiral kot režiser.

Pred tem se je uveljavil kot scenograf in kreator različnih bitij. Njegov prepoznavni slog je moč videti v filmih Dan neodvisnosti, Jaz, legenda, Jaz, robot,  Zvezdna vrata, Godzila, Umri pokončno 4, Podzemlje 1-2,, Silent Hill,  Nevidno zlo 3, Planet teme, Dark City.

Sodeloval je tudi pri filmih 10.000 B.C., Van Helsing, Riddickove kronike, Glasniki smrti, Alien proti predatorju, Dracula, Aquaman, Gallow Walker, The Dead Girl, The Cave.

Tatopoulos je oblikoval tudi volkodlake za film režiserja Michaela Doughertyja Trick R Treat in posebno masko za novo grozljivko Joela Schumacherja Creek. Sodeloval je tudi pri grozljivki The Ruins in dizajniral rastline, ki žrejo ljudi, v The Evil Entities.

Leta 2008 je sodeloval pri filmih Solomon Kane in Onimusha.

Oblikoval je tudi več priljubljenih glasbenih videospotov, med drugim tri za priljubljeno rock zasedbo Linkin Park. Sodeloval je tudi pri reklamah.

Komentarji

25.12. 2008 ob 17:35

moti me da se vračamo čisto na začetek zgodbe,ti so že vsi mrtvi,zdaj bodo pa spet oživeli .škoda da se ne nadaljuje zgodba naprej med selen in maiclom.upam da bo tudi 4.del podzemlja

— anita
5.1. 2009 ob 0:00

Film brez Bekinsale Kate ni pravi. Upam da bo v 4 delu Underworlda.

— darko
8.1. 2009 ob 17:38

Prebral sem komentar anite. To pomeni anita da sem prav razumel, da se razloži kaj se je dogajalo pre prvim in drugim delom? Če je tako, upam da bo še 4. del in da se bo zgodba nadaljevala od drugega dela.

— Jure
8.1. 2009 ob 17:39

V tem filmu se ubistvu pokaže dagajanje pred prvima dvema filmoma? Vsaj tako jaz razumem. Pač se sem prav razumel bo bolj podrobno razloženo kaj se je prej dogajalao. Če kdo kaj ve naj mi odgovori.

— Jure
9.1. 2009 ob 0:00

Prva dva dela sta bila odlicna, tako da tud od tega velik prcakujem.....komi cakam na tole:P

— 53w3r
14.1. 2009 ob 0:00

Pa kdo vam to prevaja - kdo so likani?!
Lycans = volkodlaki.
Kar pa se tiče filma je dobrodošel pa če se gre za staro ali novo zgodbo. :D
Komaj čakam.

— Nataša
24.1. 2009 ob 0:00

komi čakam...........

— mihi
27.1. 2009 ob 16:24

kulski film do konca ej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— grega
28.1. 2009 ob 0:00

Ful dobr film.
Še boljši kot prva dva, če je to sploh mogoče.
Priporočam;)

— neznanec
28.1. 2009 ob 16:17

a bom kej razumela, ce nism gledala prve dva, al se prevec nanasa??

— Elle
29.1. 2009 ob 0:00

pogrešam Kate Beckinsale :(

— Lipnik
29.1. 2009 ob 8:58

Lahko bi se počasi že naučil pravilno prevajat, ker tole je pa res sramota. Od kdaj je lycan (volkodlak) postal likan po slovensko ? A mogoče likajo volkodlake v tem filmu ? Lepo bi blo če bi že enkrat najdl neke spodobne prevajalce.

— MadneZ
30.1. 2009 ob 17:17

Zakai pa filma ni v Mariboru??

— Mihela
2.2. 2009 ob 0:00

Film je kar uredu sam vam pred ogledom priporočam da si ogledate še prva dva dela. Ta del bi moral ubistvu bit čist na začetku, da bi se lažje razumel.

— ******
3.2. 2009 ob 0:00

rhona mitra je nastopila tut v filmu ali g in da house

— primož
3.2. 2009 ob 16:25

Prvi in drugi del podzemlje je zelo dobr film. Upam, da je tudi tretji del podzemlje dobr. komaj čakam, da si bom lahko ogledala ta film.

— sonja
3.2. 2009 ob 16:25

besn film :)

— aleš
5.2. 2009 ob 0:00

Filem je the best!!!!!!! Res je odličen!

— Mela
5.2. 2009 ob 18:31

no ja kr za silo film mogoce malenkost prekratk ampak je kr za gledat edin bl bi uzivu ce bi mel v koloseju se zmeri tavelko colo ne pa sam ta mjhne :S

— kr edn
6.2. 2009 ob 15:18 zvezdica

Podzemlje: Upor likanov

full dobra akcija!!!! zanima pa me zakaj je to grozljivka? to sploh ni potrebno!

jah svetujem ogled vsem ki ste usekani na vampire in volkodlake.
pa nekje do 30 leta.
starejšim odsvetujem ker ga nebodo jemali tako kot mlajši!
drgač so pa spet zlo dobri liki.
zdej morm še 1 in 2 del gledat! in tut ostalim ga predlagam da vse tri dele gledate, da boste vedeli točno zakaj se gre.

FILM JE RES DOBR IN ZA MLADINO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OD 16-26 LET

— skrat00
7.2. 2009 ob 17:03

fulll dobr film...sam je mal prekratk...zanimiv konc.....vredn ogleda!!!!!!

— smotka
11.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Film je predzgodba. Torej toliko in toliko let nazaj. Nekaj se sicer že obrazloži v prvem in drugem delu. Lepo je videti da so poskrbeli za isto igralsko zasedbo. Če si torej filme ogledaš se pojavljajo in navezujejo isti osebe in karakterji, kar je dandanašnji redkost. Zamenjajo edino Sonjo......v prvih dveh delih je prikazana kot svetlolasa vampirka v tretjem delu pa jo igra temnolasa Rhona Mitra ki ji da ravno pravi karakter, saj bi ji ga tista blondina stežka. Film primeren za sladokusce fantazijskega sveta, ostalim pa priporočam raje ogled kake drame.

— mounton
15.2. 2009 ob 15:30

film je res vredn ogleda! svetujem pa, da si ogledate najprej ta film, potem pa še ostala dva dela, ki sta še boljša!!!
tole res ni podobno grozljivki!
morm pohvalt res odlično zgodbo v vseh delih, odlične igralce...
OGLEJTE SI!!!

— yamaha-
18.2. 2009 ob 0:00

ja film je res carski do daske sploh teli likani so podobni mojmu psu:)
P.S. pa drgač harmonko igram

— kuki
23.2. 2009 ob 14:13

po moje so bli vsi deli dobri. fajn je da so naredil tud tega k je res noro dobr. čeprav tud jaz ne vem zakaj naj bi bla to grozljivka? z veseljem bi ga šla gledat še 1x. pa dobr je k je res povezan s prvim delom in se konča kjer se prvi začne..... priporočam

— Bella
25.2. 2009 ob 18:27

Kako beden film. Ima velike potenciale (prvih pet minut), potem pa jih vrhunsko uničijo. Slabi igralci, topoumni dialogi in prav (pod)povprečna zgodba oz. njen razvoj.
Je boljše gledati Lord of the rings že šestnajstič. Škoda, pač.

— Trillian
27.2. 2009 ob 20:03

najboljši iz serije Underworld.
Kamot povem, da se bolš ne da narest filma na to temo. Res so ga nardil z okusom. Pohvalno

— Amir
28.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Film mi je res full ušeč, ker enostavno obožujem volkodlake in vampirje. Zdi se mi da je dovolj akcije, ljubezni ipd. igralska zasebda je tudi full dobra tko da ne pravit fa nebote filma gledal sam kr je nova igralka ;) to je pač začetek kk se je vse začelo. Film je RES vreden OGLEDA. Priporočam vsem najstnikom od 14-30 let :D
LP

— Veronika
1.3. 2009 ob 14:33

meni osebno eden boljših filmov zadnega časa. tudi če ni igrala kate beckinsale je rhona mitra odigrala odlično. posebni efekti in volkodlaki so odlično narejeni lokacij kjer so snemali pa pomoje nebi mogle biti bolše kot so v filmu.

— tethys
2.3. 2009 ob 0:00

najhujsi film dozdej

— likan
8.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Mislim da je Underworld Rise of the Lycabs naljboljši film iz serije Underworld (v vsakem primeru boljši od drugega dela, ki je najslabši). Nekatere moti da v njem ne igra Kate Beckinsale, kar se je izkazalo kot samo dobra stvar. Igranje Rhone Mitre v vlogi Sonje odpihne igranje Kate Beckinsale. Zdi se bolj prepričljiva vampirka in kar je še bolj pomembno: dosti boljša igralka je kot pa Kate Beckinsale, katere nastop je frigiden in robotski, brez čustev. Ena izmed najboljših scen v filmu je prizor seksa med Lucienom in Sonjo, na robu neke pečine, spremljajoča muzika je pa zadetek v center.
Ne vem zakaj imajo filmi iz serije oznako grozljivke, ker to sploh niso, mogoče za petletne otroke. Film je fantazijska akcija.

P.S.: filma v Mariboru ni zato, ker je režiser filma dovolil predvajanje filma v Sloveniji pod pogojem da ga ne bodo videli v mariboru.

— Blueeyeddevil
9.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Malce sem bila razočarana nad filmom, mislim, da bi morali pokazati, kako se je razvila ljubezenska zgodba med Sonjo in Lucien. Kako sta se našla gospodarica in njen suženj. Brez tega uvoda je ta ljubezenska zgodba malo neverjetna

— lili
11.3. 2009 ob 0:00

BRAVO,VREDEN OGLEDA!!

— simo
11.3. 2009 ob 0:00

nwm al sn glejo 1 al 2 del pa je bil film dober ta film mi je ful všeč

— n
19.7. 2009 ob 0:03

UNDERWORLD MOJA NAJLJUBSA TRILOGIJA <3

— bleble
21.8. 2010 ob 2:47

FUUUUULL DOBR FILM,EDEN NAJBOLŠIH.VSEENO PA BI LOHK BLO VEČ KLANJA.VIKTOR TUKAJ ŠELE PRIDE DO IZRAZA.

— DARJAN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.