Kolosej
Film distribucije Continental Film

Podzemlje: Prebujenje

akcijska fantazijska grozljivka
Na sporedu od: 19.1.2012, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Len Wiseman, John Hlavin, J. Michael Straczynski in Allison Burnett po zgodbi Lena Wisemana in po likih Kevina Greviouxa ter Dannyja McBrida
V nadaljevanju priljubljene franšize o vojni med vampirji in volkodlaki usodna vampirka Selena uspe pobegniti iz dolgoletnega ujetništva, toda čaka jo neprijetno presenečenje. Ljudje so izvedeli za obstoj nesmrtnih bitij in jih želijo iztrebiti, zato se Selena odloči združiti razkropljene vampirske klane. Ker pohod na oblast načrtujejo tudi volkodlaki, se vname neizprosna vojna, polna strelskih obračunov, divjih pregonov in neusmiljenega boja na življenje in smrt.

Zgodba

Tisočletna bitka med vampirji in likani se razplamti v osupljivem Podzemlju: prebujenje (tudi v 3D), četrtem in najbolj spektakularnem delu izjemno priljubljene franšize. Svojstveno akcijo, ki odlikuje znamenito sago, so ponesli na nov nivo. Podzemlje: prebujenje zoperstavlja legendarno vampirsko bojevnico (Kate Beckinsale) z najbolj mogočnim nasprotnikom, ko odkrije šokantno skrivnost, ki bo spremenila vse, za kar se je kadarkoli bojevala.

Minilo je 15 let, od kar sta Selene in njen ljubimec Michael, hibrid človeka in likana, uničila starodavnega vampirja Marcusa v Podzemlju: evolucija. V letih, ki so sledila, je človeštvo odkrilo obstoj vampirjev in likanov in začelo vsesplošno vojno, da bi iztrebilo obe vrsti. Selene, ki so jo med genocidom ujeli, se prebudi več kot desetletje pozneje, ujeta v zapečatenem laboratoriju Antigena, vplivni biotehnični korporaciji, ki skuša najti cepivo zoper viruse, ki so ustvarili vampirje in likane.

Selene se zlomi srce ob odkritju, da je Michael mrtev, vendar njeno žalost kmalu zasenči šok ob odkritju, da je v zamrznjenem stanju rodila njegovo hčerko Eve (India Eisley). Med iskanjem azila zase in svojega otroka se Selene znajde v svetu, v katerem je njeno nekoč ponosno ljudstvo pregnano na rob izumrtja.

Preostali klani se je izogibajo, zato Selene poišče pomoč mladega vampirja Davida (Theo James), ki se ji pridruži v krvavem maščevanju proti Antigenu, kjer temačne sile kujejo zaroto, da bi uničile njo in njenega otroka. Ob tradicionalnih sovražnikih likanih, ki so ponovno v vzponu, se celo Selene zdi nemočna, ko se sooča z najbolj okrutnim nasprotnikom v zgodovini Podzemlja – genetsko izboljšanim uber-likanom.

O snemanju

“To je nadaljevanje zgodbe, ki se je končala v Podzemlju: evolucija,” pravi izvršni producent David Coatsworth. “Selene smo postavili v kontekst sodobnega sveta, v katerem prihaja v interakcijo z ljudmi. To je eden od dveh pomembnih novih elementov. Drugi je odkritje, da je mati najstnice. To prinaša povsem nov zaplet v Selenini evoluciji in nakazuje možnosti za nadaljevanja v prihodnosti.”

Podzemlje: prebujenje ima tudi nove like in nova pravila zgodbe. “Najzvestejši oboževalci bodo videli, da je v tem delu več akcije in do neke mere več nasilja, kot ga je Podzemlje kadarkoli videlo,” pravi Lucchesi. “Selene je v tem filmu bolj trdoživa kot do zdaj. Zna biti bolj agresivna. To je zelo močna dramatična zgodba in izjemno dobro odigrana. V vseh delih smo si zastavili res visoke cilje in mislim, da se bo občinstvu to zdelo zares zanimivo.”

Posodobitev zgodbo popelje iz mitološke preteklosti in jo umesti naravnost v svet znanstvenofantastičnega trilerja. “Ne dogaja se v naši preteklosti ali sedanjosti ali prihodnosti,” pravi Richard Wright iz Lakeshora. “Dogaja se v lastni verziji vseh treh obdobij.”

Ker zaradi obveznosti pri filmu Popolni spomin Wiseman ni mogel režirati četrtega dela, so se po obsežnem iskanju nazadnje odločili, da ga bosta režirala Šveda Måns Mårlind in Björn Stein. Skupaj sta režirala zanimiv film Storm, za katera se jim je zdelo, da je Podzemlje vplivalo nanj. “Videli smo, da sta razumela, kako je zastavljena junakinja, način, kako je bil film posnet, premike kamer, barvno paleto, vse,” pravi Wright. “Potem sta nam predložila zelo razdelano predstavitveno knjigo, ki nam je pokazala, kako sta si zamislila videz filma. Bilo je očitno, da bosta veliko prispevala v tej zabavi.”

Mårlind in Stein, ki sta filme režirala tako ločeno kot skupaj, se poznata že od otroštva. Med njima se je stkala posebna vez, ki jima omogoča učinkovito delo v tandemu, režirala sta izmenično vsak en dan. “Dan pred začetkom snemanja mečeva kovanec,” pravi Stein. “Običajno zmaga Måns, kar pa ni nujno zmaga. Kdor zmaga pri metanju kovancev mora režirati prvi dan in prvega dne je vedno kaos.”

Brezčasna arhetipa volkodlakov in vampirjev v franšizi vseeno ostajata. “Vampirji predstavljajo seksi, temačno plat v vseh nas,” pravi Mårlind. “Imamo pa tudi volkodlačjo stran, ki je naša destruktivna sila. “

»Največja razlika v tem delu je ravnotežje moči,« doda Stein. “Vampirji so tokrat prvič ponižani, zato postanejo manjšina, za katero navijate,” pravi režiser. “Človeka zlahka ubijejo, človeštva pa ne morejo ubiti. Oboževalcem se bo zdelo vznemirljivo, ker stopimo korak globlje v mitologijo, ki bo razširila vesolje.”

To omogoča več novih likov. Med drugim podzemno shajališče premaganih vampirjev in Selenino hčerko Eve (ki jo igra 17-letna India Eisley). Po njej se pretaka kri vampirjev in likanov, zato ima neznane lastnosti in moči, ki jih mora še odkriti. “Eve ni ne vampir ne likan,” pravi Eisley. “Je prvi hibrid med likani in vampirji in zadnja potomka Aleksandra Korvina, kar pomeni, da ni dobrodošla ne med vampirji ne med likani.”

Nov dodatek je tudi evolucija med likani, ki ogroža ravnovesje med starodavnimi sovražniki. “Zdaj obstajajo tri vrste,” pravi Lucchesi. “Komaj preživela vrsta likanov, ki so jo nagnali v podzemlje. So podhranjeni. Potem so zlobni, zombijem podobni likani. Imamo pa tudi likane, ki jih nismo videli v prejšnjih filmih.”

Najpomembnejša novost pa je uber-likan. “To je povsem novo bitje,” razlaga producent. “Uber-likan je velikanski. Bolj je podoben gorili kot prejšnjim likanom. Za zdaj obstaja samo eden in videti je, da je vedno jezen. Razmetava avtomobile, dela luknje v stenah in nima posebej rad Selene.”

Mårlind novemu bitju pravi: “Likan najvišje vrste. Je rezultat človeških poskusov. Izvemo, da lahko preživi napad s srebrom, ki je za volkodlake Ahilova peta, zato je tako rekoč neustavljiv.”

“Liki Podzemlja so do določene mere poetični,” dodaja Burnett. “Igralci so večinoma zelo spretni z jezikom. Njim in njihovim likom smo hoteli dati določeno stopnjo govorništva.”

Coatsworth je prepričan, da bo film uspel na vseh nivojih in sam zase. “Ni vam treba videti nobenega od prejšnjih filmov, da bi vam bilo Podzemlje: prebujenje všeč. Mislim, da se bo našemu obstoječemu občinstvu pridružila še nova skupina gledalcev, ki imajo radi akcijske in 3D filme.”

Ker so Selene in Michaelu dali hčerko, filmarji upajo, da bo franšiza živela tudi v prihodnosti. “Ker sta Selene in Eve nesmrtni, kdo ve, kaj se bo zgodilo,” pravi Wright. “Morda bosta skupaj tisoče let.”

O igralcih

Kate Beckinsale (Selene) je posnela filme Veliko hrupa za nič, Klik, Vsi so v redu, Podzemlje 1-2-3, Igra usode, Nothing But The Truth, Cold Comfort Farm, The Last Days of Disco, Brokedown Palace, Shooting Fish, Haunted, Mary Louise ou la permission, Pearl Harbor, Laurel Canyon, Aviator, Snow Angels, Fragments. Na televiziji je nastopila v Emma in One Against the Wind.

Stephen Rea (Dr. Jacob Lane) je posnel filme Igra solz, Intervju z vampirjem, V kot vroče maščevanje, Konec afere, Angel, Company of Wolves, Michael Collins, The Butcher Boy, In Dreams, Breakfast on Pluto, Ondine. Blackthorn, Stella Days, Styria, Shadowline, The Untitled Werewolf Thriller, Life is Sweet, Pret a Porter, Still Crazy, Guinevere, Evelyn, Ulysses, Tara Road, Spies ,The Reaping, Sisters, Sixty Six, Till Death, Devil’s Mercy, The Heavy.

Michael Ealy (detektiv Sebastian) je posnel Barbershop, Barbershop 2, Think Like A Man, Takers, For Colored Girls, Sedem duš, The Miracle at St. Anna, Never Die Alone. Na televiziji je nastopil v Dobri ženi,Speči celici, Kaliforniciranje, Po sledeh prihodnosti, Common Law, The People Speak, Their Eyes Were Watching God, Teacake.

O ustvarjalcih

Mans Mårlind je z Björnom Steinom režiral filme Shelter, Storm, Snapphanar in Disco Kung Fu. Sta avtorja švedsko-danske serije The Bridge, za katero je Mårlind napisal dve epizodi. Leta 2001 je Mårlind zasnoval, napisal in režiral švedsko serijo The Befallen. Bil je tudi scenarist in režiser serije The Sixth Day. Leto prej je zasnoval in napisal scenarije za 24 epizod serije Crimewave.

Björn Stein je z Mansom Mårlindom režiral filme Shelter, Storm, Snapphanar in Disco Kung Fu. Za male ekrane sta Stein in Mårlind zasnovala serijo The Bridge. Stein je režiral številne epizode serije Spung. Režiral je tudi več epizod serije The Befallen. Režiral in montiral je tudi reklame za Toyoto, Coca-Colo, Forda in Ikeo.

Komentarji

9.1. 2012 ob 19:44

neke brezvezniga!!!!!!pa še o vlkodlakah se gre,zelo so nagravžni!!!

— x-girl
16.1. 2012 ob 13:09

Do zdej so mi bili še vsi deli fajn in mislim da bo ta tudi! Vsekakor paše mal spremembe po "Twilight-fever";-)

— Spela
20.1. 2012 ob 21:21

Sem ga gledala v 3D in moram reči, da sem bila navdušena. Konec je zgledal, kot da bodo še nova nadaljevanja. Morda se nam res obeta nova trilogija Podzemlja. =) Če bodo res posneli še naslednji del, bi res rada, da dajo Scotta Speedmana nazaj v film, ker on je vlogo Michaela Corvinusa odigral res odlično. Povrh vsega je pa še paša za oči. <3

— underworld_fan<3
21.1. 2012 ob 17:37

špela, komentarje piši šele ko pogledaš film ne pa prej. x-girl, res je brezvezn

— matej
22.1. 2012 ob 1:24

Res hud film, žal prekratek

— Riddle
26.1. 2012 ob 20:51

Brez veze! Razočaran nad filmom totalno! BEDA!!

— Luka
26.1. 2012 ob 20:52

Mi je ZF všeč, ampak to je pa bedn film. Ne priporočam nobenmu

— Sanja
27.1. 2012 ob 18:51

meni se je zdel film popolno zapravljanje denarja.... zgodba je bila brezvezna... edino kar mi je všeč je glavna ženska junakinja in pa vampir david.... ne priporočam ogleda.... če bi ga morala ocenit bi ga ocenila z 2 od 5 =D

— leja
28.1. 2012 ob 22:43

Film se mi zdi kot, da bi se peljal dol po klancu, na koncu klanca pa je prepad. Torej na zacetku je film res super potem pa postaja vedno bolj milo receno "beden". Konec pa je kot, da bi jim zmanjkalo traka, KR EN.

— Ni vazno
29.1. 2012 ob 20:13

kdor je videl prve 3 dele filma, si gre lahko pomirjeno ogledati tudi tega ker je fenomenalen...sama sem bila sprva skeptična da nebo tako dober saj po odlomkih je bilo videti da so vse nekaj preveč na futoristično obrnili, ter tudi ker vedno ko delajo nadaljevanja filmov se ti nekako nikoli ne obnesejo tako dobro....pri teh pa kapo dol vsem ki so ga delali...vse skupaj se superca drži zgodbe, in napeto je vseskozi film, tako te povleče notri da ti čas kar uide...z kolegico sva imele občutek da v dvorani sedive šele 15 minut, ko se je film že končal in nestrpno pričakujeve nadeljevanje

smešno mi je ko takole preberem kakšne komantarje v tem primeru mislim od x-girl...kdo pozna Podzemlje ve da tu so volkodlaki, saj je seveda do sedaj bil boj med njimi in vampirji...praviš tudi nagravžni? hja po bajkah in mitih še nisem zasledila da bi ta bitja morala biti lepa....super je ko vidiš da se v filmu nekako še vedno nagibajo na lastnosti ki so v starih mitih...zame osebno volkodlak ni samo 5x povečan navadni volk, tako kot je bilo to prikazano v Twilightu. pri tej sagi je že res da so se držali po knjigi vendar tu se vidi da amerikanci so naredili nekaj po svoje, tako kot po njihovo se sedaj vampirji svetijo na svetlobi -__- ta film oz. filmi so bili veliko razočaranje vsaj kar se prikaz teh mitoloških vrst tiče.

kakokoli že film po mojem mnenju in mnenju mojih kolegov in kolegic je film presegel naša pričakovanja, v vsaki minuti smo uživali in ni ga vraga da ga gremo še enkrat pogledati v kino, ter komaj čakamo na nadaljni del ^__^

— - dum-dum
1.2. 2012 ob 0:31

Res nisem mogu it mimo teh komentarjev....:) Torej,naj vam zaupam eno skrivnost...TO SE NI ZARES ZGODIL...;) Res,sem preveru,to je samo film...;) samo film,prjatli.In komur ni všeč ta žanr,nej ne gre tega gledat,prosm,da potem ne blebeta neumnosti....prosm...:) Ker ostali radi pogledamo kakšno tako pravljico...;) Tisti,ki smo gledal že prejšnje dele...;) To je samo uro pa pol,dve zabave in porcija kokic,res no,prsežem! :)) Aja,pa dobr je pač narjen,to je vse...u bistvu je to nekak cel point...;)

— JAN
2.2. 2012 ob 14:17

@dum-dum se kr podpišem, film je fenomenaln, zgodba se ujema s prvimi tremi, upam da bojo še kej snemal. Seveda tud glede tega da volkodlaki naj bi bli smrdeči, kosmati, slinasti mesojedci z dolgimi kremplji ne pa 10x povečani kužati k zgledajo bl čisto in zdresirano k pudlčki tko kot v nekaterih sci-fi filmih kjer se vampirji lesketajo na soncu... Ampak vsakemu svoje :)

— ^^
9.2. 2012 ob 17:21

kak je pa drgač film je za otroke(7+) primeren??

— kolosejmb
10.2. 2012 ob 20:51

Film me je čist razočaru! Začetk je biu kr vredu, potem pa je biu sam še boj(odbite glave itd.). Brez zgodbe! Komi sm čakala, da se poberm vn! Čista potrata(vsaj men). Je pa dobra glavna igralka ;)

— Twilight
11.2. 2012 ob 19:39

js sm gledala že pru del in je bil tok cool in zihr je ta še bolši.

— p!nk
18.2. 2012 ob 20:22

Po prejšnjih delih je tale pravo razočaranje. Vsaj zame.

— tarok

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.