Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Podvodna deklica

domišljijski triler
Možnosti za srečen konec so štete ure.
Na sporedu od: 7.9.2006, Kolosej Ljubljana
21.9.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 50min / 110min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: M. Night Shyamalan
Režiser M. Night Shyamalan, ki je našo domišljijo in zaznavanje nadnaravnega buril že s filmi Šesti čut, Nezlomljivi, Znamenja in Vas ob gozdu, se tokrat vrača z zgodbo, ki jo je najprej ustvaril za svoje otroke, a je nato prerasla v pravljično pripoved o iskanju doma, upanja in ljubezni. Zadržani in skromni Cleveland Heep (Paul Giamatti - Stanpota, Cinderella Man: legenda o boksarju) v bazenu stavbe, ki jo upravlja, neke noči odkrije nenavadno mladenko Story (Bryce Dallas Howard - Vas ob gozdu, Manderlay), podvodno deklico, ki skuša najti prehod v svoj svet. Ker so ji na sledi krvoločna bitja, Heep zbere pogum in ji ponudi pomoč, toda počasi pride na dan šokantna resnica o življenju Heepa in njegovih prijateljev, časa za srečen konec, kot ga sicer poznamo iz pravljic, pa je vse manj!

Cleveland Heep (Paul Giamatti) želi neopazno polzeti skozi življenje, zato si krajša čas z menjavanjem pregorelih žarnic in popravljanjem pokvarjenih naprav v stanovanjskem kompleksu Cove. Toda na večer, ko se mu življenje za vedno postavi na glavo, odkrije še nekoga, ki se prav tako skriva v skromni zgradbi - skrivnostno dekle Story (Bryce Dallas Howard), ki živi v prehodih pod bazenom zgradbe.

Cleveland odkrije, da je Story v bistvu "narfinja" - nimfi podobno bitje iz epske pravljice za lahko noč, kateri so za petami zlobna bitja, ki ji želijo preprečiti prehod z našega sveta v njenega. Kmalu se izkaže, da so usode Clevelandovih sostanovalcev povezane z njeno, zato morajo stopiti skupaj in razvozlati več šifer, ki bodo odklenile njen izhod v svobodo. Toda časa za povratek domov je vse manj, zato stanovalci tvegajo lastna življenja, da bi ji le pomagali. Cleveland se bo moral soočiti z demoni, ki so mu sledili v Cove, stanovalci pa bodo morali zbrati posebne sposobnosti, ki jih je iz njih izvabila Story, če želijo uspeti na svoji drzni in nevarni poti ter tako rešiti njen svet... In našega.

Zgodba & pripovedovalec

Leta 1999 je scenarist in režiser M. Night Shyamalan očaral občinstvo s svetovno uspešnim trilerjem Šesti čut, ki je postal pravi fenomen. Temu je sledilo še nekaj njegovih uspešnic, in sicer Nezlomljivi, Znamenja in Vas ob gozdu - tako si je Shyamalan ustvaril ime plodnega pripovedovalca zgodb, ki imajo neko vizijo in namen.

Živimo v časih, ko nam televizije in kina postrežejo z vedno istimi zgodbami, samo v drugačni preobleki, Shyamalan pa nas vedno znova preseneti z izvirnimi in vznemirljivimi zgodbami, ki nosijo pečat zanimive mešanice napetosti, drame, humorja in seveda čustev.

"Moji filmi so izraz vsega, kar sem, in kar trenutno čutim," pravi Shyamalan. "Vsak film postavlja določena vprašanja, s katerimi se trenutno ubadam. Vedno hočem biti iskren do občinstva, zato tudi iskreno spregovorim o zadevah, s katerimi se soočam, seveda vse v kontekstu fiktivne zgodbe, v kateri lahko ljudje uživajo."

Podvodna deklica, verjetno eden njegovih najbolj izvirnih in drznih filmov, je bila sprva pravljica za lahko noč, ki si jo je Shyamalan izmislil za svoji hčerki. "Moje zgodbice nastanejo zelo poljudno - povem vse, kar mi pade na misel," pove režiser o svojih večernih običajih.

Tako se je nekega večera domislil naslednjega vprašanja: "Vesta, da nekdo živi pod našim bazenom?" Iz tega je nastala zgodbica, ki se je odvijala več tednov. "Zgodba se je razvila v pravo odisejado," se spominja. "Zgodba je v sebi skrivala nekaj posebnega in zaradi tega sem jo hotel vsak večer nadaljevati. Ko se je zgodba naposled končala, smo se s hčerkama še dolgo pogovarjali o njej in o njenih likih. Še dolgo je odmevala v naših mislih."

Liki

Cleveland Heep bi rad zbežal pred svojo preteklostjo, ker trpi zaradi izgube. Bivši zdravnik se zateče v stanovanjski kompleks Cove, kjer kot oskrbnik te povprečne zgradbe opravlja raznovrstna dela in se kar uspešno skriva pred zunanjim svetom. Ker skuša Cleveland potlačiti svojo neizmerno bolečino in žalost, začne jecljati, zato drugi stanovalci nanj gledajo kot na "izredno žalostno in obžalovanja vredno osebo - človeka, nad katerim je vedno črn oblak," pravi Giamatti.

Giamatti doda še: "Cleveland bi rad preteklosti obrnil hrbet, zato je sprejel preprosto službo in se zaprl pred svetom. Skriva se v hišici stanovanjskega kompleksa."

"Paul Giamatti je moj Richard Dreyfuss," pravi Shyamalan. Zanj sta Žrelo in Bližnja srečanja tretje vrste dva razloga, zaradi katerih se je sploh lotil filmov.

"Paul Giamatti je izredno inteligenten človek in sijajen igralec," ga občuduje Bryce Dallas Howard, ki v filmu igra Story, mlado boginjo, ki Clevelandu spremeni življenje. "Paul ni eden tistih igralcev, ki se skrije v kot in postane nedosegljiv. Je izjemno zbran in je zmožen marsičesa."

Story je najbolj pomemben lik zgodbe, še posebej, kar se tiče prihodnosti Zemlje, ampak njej se zdi to skrajno nenavadno, saj je sama mnenja, da ni kaj prida narfinja. Najbolj zanimivo pri vsem skupaj je ravno dejstvo, da nekdo, ki je utelešenje boga, ne vidi sebe kot nekaj posebnega in izjemnega. Največji čar zgodbe je, da mora tudi Story, tako kot Cleveland, najti samo sebe.

Vsak dan je bilo potrebno okoli tri ure, da so Howardovi nanesli vodo odporno masko, s katero so jo spremenili v skoraj prosojno narfinjo. "Story je bitje, ki ni vajeno dnevne svetlobe," pravi Howardova. "Večinoma živi pod vodo, zato je barva njene kože primerna tem okoliščinam."

Varuhi modrega sveta

Tako kot legenda o modrem svetu, so tudi bitja, ki služijo kot varuhi med njihovim in našim svetom, plod režiserjeve domišljije. "Prav zabavno si je bilo izmisliti nekaj povsem novega, nekaj, kar sploh ne obstaja in nima nobene povezave z obstoječimi pravljicami," pravi Shyamalan. "Domisliti sem si moral, kako lahko ta bitja obstajajo, ne da bi ljudje vedeli zanje. Zato sem se najprej spomnil dreves in trave."

Stanovalci Cova se ne zavedajo, da se na njihovem travniku skriva grozljivo bitje, ki ima nalogo ustaviti narfe, kot je Story, da bi se mirne duše sprehajali po tem svetu, in jim tudi preprečili vrnitev domov. S hrbta mu štrli trava, zato se lahko brez težav skrije na travniku. Zgolj njegov dotik lahko okuži plen s smrtonosnim strupom, ki počasi posrka življenje žrtve. Boji se le treh opicam podobnih bitij, ki ohranjajo red in mir v modrem svetu. Shyamalan pravi, da so ta bitja tako zlobna, da so celo ubila svoje starše, ko so se rodila. Zaradi svoje zunanjosti, ki spominja na veje in deblo, se lahko skrijejo med drevesi.

Igralci

Paul Giamatti (Cleveland Heep)
Paul Giamatti je prejel že mnoge pozitivne kritike. Bil je nominiran za nagrado Independent Spirit za najboljšega igralca. Videli smo ga lahko v filmu Rona Howarda Cinderella Man: Legenda o boksarju, v katerem nastopata tudi Russell Crowe in Renée Zellweger.

Giamattijeva prva vloga je bila v komediji Private Parts. Nastopil pa je tudi v filmih Stranpota, Človek z lune, The Cradle Will Rock, Pogajalec, Reševanje vojaka Ryana, Trumanov šov, Donnie Brasco, Storytelling, Planet opic, Duets, Hiša debela mame, Thunderpants, Strogo zaupno in Plačilo.

Na televiziji smo ga videli v The Pentagon Papers ter v nadaljevankah Oddelek za umore in Newyorška policija. V kratkem ga bomo lahko poslušali tudi v animirani Hudi mravljici, za katero bodo posodili svoje glasove še Julia Roberts, Nicolas Cage in Meryl Streep, igral pa je tudi v The Illusionist, ob boku Edwarda Nortona in Jessice Biel.

Bryce Dallas Howard (Story)
Hči priznanega režiserja Rona Howarda je v Vasi ob gozdu prestala svoj ognjeni igralski krst v celovečernem filmu. Opravila ga je izvrstno. Pred kratkim jo je k sodelovanju povabil kontroverzni režiser Lars Von trier, zaigrala je namreč v njegovem filmu Manderlay, nadaljevanju njegovega zadnjega filma Dogville. Študirala je na Tisch Scool, podružnici univerze New York za umetnost in takoj po študijo začela igrati na newyorških gledaliških odrih. Trenutno snema tretji del Spidermana.

Jeffrey Wright (Gospod Dury)
Za vlogo v Angels in America je dobil nagrado Tony. Igra dominikanskega preprodajalca mamil Peoplesa Hernandeza. Svojo vlogo je izpopolnil med dominikanskim prebivalstvom v New Yorku in se brezhibno naučil dominikanskega naglasa.

Pred kratkim smo ga lahko videli v filmu Jima Jarmuscha Strti cvetovi, v Mandžurskem kandidatu, v filmu Ali pa je igral fotografa. Zaključil je snemanje filma The Visiting, videli pa ga bomo lahko tudi v novem Jamesu Bondu.

Ekipa

M. Night Shyamalan (režiser/scenarist/producent)
Zanj je to že sedmi celovečerni film. Izjemen uspeh je doživel s psihološkim trilerjem Šesti čut, zaradi katerega je postal najbolj iskani mladi režiser v Hollywoodu. Film je eden najbolj uspešnih vseh časov in še vedno podira rekorde na video področju, prejel je šest nominacij za oskarja, od tega eno za najboljši film in dve za samega Shyamalana, in sicer za režijo in izvirni scenarij.

Po Šestem čutu je režiral še filme Nezlomljivi, Znamenja in Vas ob gozdu.

Komentarji

1.7. 2006 ob 9:42

Narjaje imam filme v katerih nastopajo podvodni ljudje. In spet je prišel tak film. Ampak nažalost v kino pride šele 7.9., ampak vseeno se ga zelo veselim. Ogledala sem si reklamo in ugotovila, da je ta film zelo zanimiv. Govori o moškemu, ki zvečer zagleda premikanje v bazenu, vzame svetilko in ga gre raziskovat itd. Komaj čakam, da si ga ogledam. In še pohvala proizvajalcem tega filma.

— anakersic
6.7. 2006 ob 7:47

Če bi sodil po trailerju, gre za precej obetaven in srhljiv film. Ker pa nas je g.Shyamalan, v vasi ob gozdu močno nategnil, dvom vsekakor ostaja.

— boy
30.7. 2006 ob 11:16

to bo grozno...jas bi šel to gleat ker sem grozlivka-frik...

— muu
5.8. 2006 ob 17:16

ful dobr film

— yuyu
21.8. 2006 ob 14:42

vas ob gozdu mi je bil fuuul qlski film in verjetno je ta tui, vendar kot ste že omenili nas je pri vasi ob gozdu režiser fuul nategnil tak da bo verjetno tu tui kaj takega

— aha
22.8. 2006 ob 14:09

filma še nitit glejala nisn pa vem da bo grozni hehe

— jas
26.8. 2006 ob 12:22

Če pomislim na režiserja in njegove filme, vem da bo ta fim tud zlo dober (samo morali še bomo malo počakati). Gledal se sem film Znamenje in vas ob gozdu in ni mi žal.

— dado
27.8. 2006 ob 14:07

FILM SI BOM ŠLA OGLEDAT DRUGAČE PA JE TO V BISTVU PRAVLJICA. ČE JE STORY TEMNOPOLTO DEKLE KI JE DEVICA IN ŽIVI VEČNO LAHKO REČEMO DA JE NIMFA. KAKŠEN PA JE FILM PA BOM VIDLA!

— Tijka
27.8. 2006 ob 14:48

Ta film sm si šla ugledat s frendico pa je bil kr bedn.Preveč pretiravanj paaa tega sheat-a.Psiho film je to!!! Mejte se mwa!!!

— Samy
28.8. 2006 ob 13:04

dober film

— Nina
6.9. 2006 ob 17:20

Ne si it ogledat filma! Razen če dobite zastonj karto...

— Judež
8.9. 2006 ob 20:50

Mene je ap film potegnu, čist huda zgodba kot se za tega režiserja pričakuje. Posebna pravila pa osebe pa pošasti... Fajn fajn!! Vreden karte k sem jo KUPIL!

— pameten
9.9. 2006 ob 23:48 zvezdica

presenečen! :) sem res velik shyamalanov ljubitelj in sem kot od vseh njegovih filmov do sedaj tut od tegale pričakovau nek velik preobrat, ki pa ga nekako nisem dočakal. res prijetna zgodba, ki je polna lepe fotografije, čudovite glasbe (seveda spet v sodelovanju s James Newton Howardom), nekaj humorja ter "tu pa tam" presentljivi efekti, ki dvignejo gledalce v dvorani! po eni strani fajn, da se je spustil v popolnoma drugo smer, a za nekatere mogoč tut (rahlo) razočaranje! js sm še vedno različnega mnenja ... ampak si bom film zagotvo še enkrat pogledal, preden ga dokončno ocenim :) hkrati pa se že veselim shyamalanovga novega dela in po eni strani upam, da bo zaplaval nazaj u stare vode (6 čut & nezlomljivi)! oglejte si in presodite sami ;)

— Trouble
11.9. 2006 ob 1:08 zvezdica

Film vsekakor vreden ogleda. Ni nikakršna grozljivka. Le nekaj dobrih scen. Shyamalan je ponovno dokazal, da je pravi mojster. Morda res ne bo dosegel uspeha Šestega čuta... VREDEN ogleda

— KIKO
11.9. 2006 ob 9:03

sicer vsak ima svoje mnenje, ampak tko dolgočasnega filma pa še ne.. (še dobro, da so me povabili oz. kupili karto drugi, ker ni bil vreden niti 100 sit , ne pa 1.100 :)

— ajej..
11.9. 2006 ob 21:34

ta film je ful hud!

— maja
13.9. 2006 ob 22:17

Hecam se... ODLIČEN FILM! Res čista 10ka. Če vas je trailer odvrnil od ogleda filma pojdite obvezno gledat - trailer je res na trenutke temačen, skoraj moreč... film je pa vse prej kot to!

— Vger
14.9. 2006 ob 9:54

JA ČE JE FILM PODOBEN KROGU POL SE PO MOJEM SPLAČA IT GLEAT ,UPAM DA JE VSAJ VSEBINA DOBRA I DA SE BOM VSTRAŠO PEACE YA'LL

— ACE
16.9. 2006 ob 0:55

Ravnokar sem si ogledal trajler. Moram reči, da se spoznam na film kr dobro in da je to dober film. Tudi žanr je taprav. Fino se mi zdi da pride gospa iz bazena in ne iz morja (ali jezera) ker smo to že prevečkrat videli na filmu, to pa je res sveža ideja. Konec filma se mi zdi malo nepredvidljiv, ne vem kaj bi napovedal kot konec, se mi pa dozdeva da je srečen konec, ker sta v filmu glavna junaka par, pa ne moreš potem kar tako prekiniti zvezo, ker bi gledalci bili šokirani.

— Boris
23.9. 2006 ob 15:05

Prebrala sem kometarje!Filma še nisn gledala apak itak ti komentarji vse povejo!!Film mora bit ful kul

— Maja
4.10. 2006 ob 12:07 zvezdica

Gospodar prstanov. Paul Giamatti je Gospodar prstanov, no ja, gospodar podvodnih deklic, eh, rezervni Richard Dreyfuss, ki iz vode namesto morskega psa potegne sireno (Bryce Dalas Howard). Malo morsko deklico, no ja, najstnico, eh, dolgočasno vodno bejbo, ki mu dela sive lase. Ki rabi pomoč in svet pravljic. Svet, iz katerega je padla k nam in svet, kjer ji zlobne pošasti ne morejo do živega. Bedno, če pomislimo, da v našem svetu ni pošasti. In še bolj bedno, če vemo, da punca pride iz bazena in da nima niti kožice med nožnimi prstki. Zelo čudna in pretirano zagnana pravljica za odrasle, ki jo lahko brez slabe vesti proglasimo za najslabši film M. Night Shyamalana.

— iztok gartner
24.3. 2007 ob 10:26

kj je dobr film... ki js glih ne maram grozlivk.. kj je vsej kj smešnega

— kj je doro??
14.6. 2008 ob 21:51

to knjigo bi rada prebrala ali pa gledala film,ce obstaja...upam,da je zgodba tudi za mlajse bralce.rada imam pravljice,fantazije,zgodbe v katerih se marsikaj dogaja...upam,da ma srecn konec,ker vedno pristanem na zalostne.

— ura
26.12. 2009 ob 16:09

zanič je ta filem sANJE JE

— FHUIRIEW
31.7. 2010 ob 11:30

komaj cakam

— jaNA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.