Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Podlih osem

western
Ogleda filma zaradi nazornih prikazov nasilja ne priporočamo osebam, mlajšim od 16 let. / 3 nominacije za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 7.1.2016, Kolosej Ljubljana
2h 48min / 168min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Quentin Tarantino
Režiser kultnih filmov Šund, Neslavne barabe in Django brez okovov predstavlja novo soočenje najbolj brutalnih človeških karakterjev. Nekaj let po ameriški državljanski vojni se poskuša lovec na glave John skupaj s svojo ujetnico Daisy prebiti do mesta Red Rock. Na poti se jima pridružita razvpiti plačanec Marquiz in novi mestni šerif Chris. Ledeni metež jih prisili, da se ustavijo v osamljenem gostišču, kjer naletijo na okorelega oskrbnika Boba, rablja Oswalda, kavboja Joeja in zagrenjenega generala Sanforda. Kot se hitro izkaže, nimajo vsi dobrih namenov, ločevanje zrnja od pleve pa povzroči kaotično spiralo verbalnih in fizičnih soočenj.

Šest ali osem... ali pa dvanajst let po državljanski vojni skozi zimsko pokrajino Wyominga drvi poštna kočija. Potnika v njej – lovec na glave John Ruth (Kurt Russell) in njegova zajeta ubežnica Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) – se nezadržno približujeta mestecu Red Rock, kjer namerava Ruth, v teh krajih znan tudi pod vzdevkom »Rabelj«, Domerguejevo privesti pred roko pravice. Na poti naletita na dva neznanca: na majorja Marquisa Warrena (Samuel L. Jackson) , temnopoltega nekdanjega pripadnika vojske Severa, ki se je prelevil v zloglasnega lovca na glave, in južnjaškega ubežnika Chrisa Mannixa (Walton Goggins) , ki trdi, da je novi šerif Red Rocka. Ko jih ujame snežni metež, se druščina zateče v Minniejino galanterijo na gorskem prelazu, v kateri običajno postojijo poštne kočije, a jih ne pričaka lastnica, temveč štirje neznani obrazi: tam so se zabarikadirali Bob (Demian Bichir) , ki skrbi za postojanko, medtem ko je Minnie pri svoji materi, Oswaldo Mobray (Tim Roth) , rabelj Red Rocka, gonjač živine Joe Gage (Michael Madsen) in general konfederacijske vojske Sanford Smithers (Bruce Dern) . Gorsko postojanko čedalje bolj biča snežni metež in osem popotnikov spozna, da jim morda nikoli ne uspe priti do Red Rocka…

Podlih osem je svoj krst doživelo aprila 2014 v obliki bralne predstave v korist neprofitne organizacije Film Independent, ki se zavzema za neodvisne filmarje. Nekdanja kinodvorana hotela Ace v centru Los Angelesa s 1600 sedeži je bila nabita do zadnjega kotička, saj so oboževalci Quentina Tarantina hoteli biti priče žive izvedbe najnovejšega dela kultnega režiserja in scenarista, kakršne še ni bilo. Tarantino je podajal akcijo in opise iz svojega scenarija ob naboru svojih rednih – in večkrat nagrajenih – igralcev, med katerimi so bili Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, James Parks, Dana Gourrier in Zoë Bell. In čeprav si je zadevo zamislil kot samostojen in enkraten dogodek, ga je neverjeten odziv na branje primoral, da si premisli in Podlih osem ovekoveči tudi na filmskem traku. »Ljudje so po zaključku branja skakali s sedežev in neutrudno ploskali,« se spominja Samuel L. Jackson. »Spogledali smo se, češ, le kako po vsem tem ne bo posnel še filma?«

Igrajo še Channing Tatum, James Parks, Dana Gourrier, Zoë Bell, Gene Jones, Keith Jefferson, Lee Horsley, Craig Stark in Belinda Owino. Tarantino je režiral po lastnem scenariju, producirali so Richard N. Gladstein, Stacey Sher in Shannon McIntosh, izvršni producenti pa so bili Harvey Weinstein, Bob Weinstein in Georgia Kacandes.

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Robert Richardson, kostumografinja Courtney Hoffman in scenograf Yohei Taneda. Glasbo je zložil legendarni Ennio Morricone.

Ekipa

Samuel L. Jackson (major Warren) je na ameriškem filmu pustil neizbrisen pečat z vlogo filozofirajočega morilca v Tarantinovi kultni klasiki Pulp Fiction, ki mu je med drugim prinesla bafto ter nominaciji za oskarja in zlati globus. Kmalu ga bomo ob Alexandru Skarsgårdu videli v Yatesovem Tarzanu, v Chiraq Spika Leeja in v Miss Peregrine's School For Peculiar Children Tima Burtona, sicer pa je igral v Captain America: The Winter Soldier (igra tudi v The Avengers in v nadaljevanju, The Avengers: Age Of Ultron), v novi verziji zf srhljivke Robocop, v ameriški verziji korejske klasike Oldboy, v Kingsman: The Secret Service, Django Unchained, Mother And Child, Iron Man 2, Lakeview Terrace, Soul Men, Jumper, 1408, Black Snake Moan, Snakes On a Plane, Freedomland, Star Wars: Episode III – The Revenge Of the Sith, The Incredibles, S.W.A.T, Changing Lanes, Star Wars: Episode II – Attack Of the Clones, Caveman's Valentine, Unbreakable, Rules Of Engagement, Shaft, Deep Blue Sea, Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, Jackie Brown, 187, A Time To Kill, Die Hard With a Vengeance, Jungle Fever, The Long Kiss Goodnight, Ragtime, Sea Of Love, Coming To America, Do the Right Thing, Mo’ Better Blues, Goodfellas, Patriot Games, True Romance… Za TV je produciral risano serijo Afro Samurai, ki je prejela emmyja, iz nje pa so izpeljali tudi video igrico; sicer pa smo ga na malih zaslonih videli v TV filmih The Sunset Limited in Against the Wall (nominacija za zlati globus).

Jennifer Jason Leigh (Daisy Domergue) je nase opozorila ob Seanu Pennu, Phoebe Cates in Nicolasu Cageu v Fast Times At Ridgemont High Amy Heckerling, šest let pozneje pa si je prislužila nagrado newyorških kritikov za vlogi v Last Exit To Brooklyn in Miami Blues. Zatem je igrala v Short Cuts, Kansas City, The Hudsucker Proxy, Single White Female, Existenz, Washington Square, Road To Perdition, Georgia (tudi producentka), Rush, Backdraft, The Big Picture, The Machinist, Palindromes, Margot At the Wedding, Synecdoche, New York, Greenberg (tudi producentka), Mrs. Parker And the Vicious Circle (nominacija za zlati globus)… Nedavno je z Davidom Thewlisom posnela revolucionarni »stop-motion« film Anomalisa z oskarjem nagrajenega scenarista Charlieja Kaufmana in igrala v The Spectatcular Now, Hateship Loveship in Kill Your Darlings. Svoj režijski prvenec The Anniversary Party je spisala in režirala z Alanom Cummingom, s katerim sta v filmu tudi igrala.

Walton Goggins (Chris Mannix) se je z vlogo v seriji Justified potegoval za emmyja in trikrat za nagrado Zveze TV kritikov; nedavno je spet nastopil v seriji Sons of Anarchy Kurta Sutterja, s katerim je sodeloval že pri seriji The Shield, in igral v filmu American Ultra ob Kristin Stewart. Na velika platna prihaja v Mojave po romanu Craiga Clevengerja. Videli smo ga v Django Unchained, Lincoln, G.I. Joe: Rise Of the Cobra, Predators, Cowboys & Aliens in Straw Dogs, zadnjih deset let pa se preizkuša tudi izza kamer – s scenaristom Adamom Fierrom ( The Shield) sta ustvarila pilotsko epizodo za serijo Gringo, s podjetjem Ginny Mule Pictures je za kratki film The Accountant, v katerem je tudi igral, ga produciral in režiral, prejel oskarja, njegov celovečerni prvenec je bil Chrystal z Billyjem Bobom Thorntonom. V tretje je za Ginny Mule produciral Randy And The Mob, nato še nagrajeni That Evening Sun.

Bruce Dern (general Smithers) je igro študiral pri legendarnemu režiserju Elii Kazanu in debitiral v njegovem Wild River; v 55. letih odtlej se je uveljavil kot cenjen filmski, gledališki in TV igralec; nastopil je v mnogih kavbojskih serijah in celo v Hitchcockovi nanizanki; Hitchcock ga je režiral tudi v svojih zadnjih filmih Marnie in Family Plot. Zatem je Dern veliko sodeloval z Rogerjem Cormanom, med drugim v njegovem Wild Angels, in igral v uspešnicah in klasikah They Shoot Horses, Don't They?, Drive, He Said, The Cowboys, The King of Marvin Gardens, The Great Gatsby (nominacija za zlati globus), Coming Home (nominacija za oskarja in zlati globus), Hush, Hush, Sweet Charlotte ob Bette Davis, Silent Running, That Championship Season, The 'Burbs, The Haunting, All the Pretty Horses, Masked and Anonymous, Astronaut Farmer, The Cake Eaters, Monster, Twixt, Django Unchained… Za vlogo v drami Nebraska Alexandra Payna je prejel nagrado v Cannesu in se potegoval za oskarja.

Quentin Tarantino (scenarij, režija) je s scenarijem za Django Unchained prejel svojega drugega oskarja, zlati globus, bafto in oskarja za najboljši film. Tudi njegov Inglourious Basterds se je potegoval za več prestižnih nagrad. Pred tem je gledalce navdušil z Death Proof (ki so ga v kinematografih predvajali skupaj z Rodriguezovim Planet Terror pod skupnim naslovom Grindhouse), Kill Bill Vol. 1 in Kill Bill Vol. 2, Jackie Brown, Pulp Fiction (zlati globus in oskar za scenarij, zlata palma v Cannesu) in režijski prvenec Reservoir Dogs. Po uspehu le-tega je uspešno prodal scenarija za True Romance in From Dusk Till Dawn Roberta Rodrigueza; z njim je kot gostujoči režiser sodeloval pri uspešnici Sin City. Z Rodriguezom, Allison Anders in Alexandrom Rockwellom je režiral, spisal in izvršno produciral omnibus Four Rooms, za TV je režiral epizodo serije CSI, sicer pa je kot TV režiser debitiral z epizodo serije ER. Izvršno je produciral celovečerce Hostel, Hostel: Part II, Killing Zoe, Daltry Calhoun in From Dusk Till Dawn.

Komentarji

3.1. 2016 ob 15:22

Komaj čakam!! Tarantino je car!!

— Cartman
5.1. 2016 ob 8:59

Cartman - se strinjam

— Mare30
10.1. 2016 ob 11:39

Kako to da je film krajši za 19 minut od tega kar piše na imdb-ju (187-168)?

— Danilo
12.1. 2016 ob 14:30

Film ni tipičen Tarantinov (gledala vse doslej), se ga pa prepozna po slogu. Praktično vse se dogaja v koči, zato dobimo vtis, da smo v gledališču. Scene so zelo nasilne, ne manjka pa Tarantinovega črnega humorja. Brezvezno pobijanje, zlasti žensk. Osebno me je navdušila igra bodočega šerifa, pa tudi ostali so bili super. Film me je prepričal. Če bi dala Django čisto deseto, si ta zasluži 8.

— Eri Ross
14.1. 2016 ob 8:59

Zanima me mnenje o tem filmu... Je vreden ogleda?

— Cloe
22.1. 2016 ob 12:40

Film je vreden ogleda.Čeprav je večina ubojev v nasilna in brez umetniške osnove, so nekateri uboji v slogu Tarantina bizarno zabavni (npr: način "rokovanja " sestre z bratom po daljšem času).Potek zgodbe bi lahko imell malo več dinamike, a vendar tri ure minejo dokaj hitro, ker se nenehno odpirajo nova vprašanja in ustvarjajo nove teorije morebitnih korakov v razpletu.Na koncu se vse zaključi z nekaj lirične patetike kot bi se avtor hotel opravičiti za prekomerno nasilje.Morda pa je v tej zadnji sceni sporočilo,da smo lahko boljši ljudje takrat ,ko verujemo v določene ideale tudi,četudi so ti varljivi. Pohvalno je tudi to ,da se nam bo zaradi filma zdelo ,da je temperatura v dvorani nižja;)

— analizator

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.