Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Podkupljeno mesto

kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 28.2.2013, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Brian Tucker
Režija: Allen Hughes
Režiser napetih trilerjev Iz pekla in Knjiga odrešitve prikazuje zgodbo newyorškega policista Billyja, ki po spornem strelskem obračunu skoraj pristane v ječi, vendar ga reši vplivni župan Nicholas. Billy postane zasebni detektiv, vendar zaradi težav z denarjem z veseljem pristane na županovo ponudbo, naj najde dokaze o domnevni nezvestobi Nicholasove žene. Billy opravi svojo nalogo, toda kmalu ugotovi, da je šlo za dobro premišljeno prevaro, zaradi katere se znajde v kaotičnem vrtincu strelskih obračunov, cestnih pregonov in nepričakovanih spletk.

V podkupljenem mestu, polnem krivic, se skuša nekdanji policist Billy Taggart (Mark Wahlberg) odkupiti – in maščevati – potem ko ga je prelisičila najbolj vplivna osebnost v mestu, župan Hostetler (Russell Crowe). Billy je neustavljiv v svoji zagnanostji, da doseže pravico, in žilavostjo, ki jo je prekalil na ulicah, obenem pa je županova najhujša mora.

Junak filma Podkupljeno mesto je ena najbolj bogatih vlog Marka Wahlberga na velikih platnih. »Scenarij me je spomnil na vse tiste ostroumne kriminalistične trilerje, ki jih poganjajo liki in ob katerih sem odraščal in jih oboževal,« pravi oskarjevi nominiranec.

Regency Enterprises in Emmett/Furla Films v sodelovanju z Black Bear Pictures predstavljata film Allena Hughesa v produkciji podjetij New Regency, Emmett/Furla Films, Closest to the Hole Productions in Leverage Communications. Igrajo Mark Wahlberg, Russell Crowe and Catherine Zeta-¬Jones, Barry Pepper, Kyle Chandler, Natalie Martinez in Jeffrey Wright.

Izza kamere so sodelovali kostumografka Betsy Heimann, scenograf Tom Duffield, direktor fotografije Ben Seresin in montažerka Cindy Mollo. Glasbo so zložili Atticus Ross, Claudia Sarne in Leo Ross. Izvršni producenti so bili George Furla, Stepan Martirosyan, William S. Beasley, Jeff Rice, Scott Lambert, Brandt Andersen, Brian Tucker, Adi Shankar, Spencer Silna in Mr. Mudd, producenti pa Randall Emmett, Mark Wahlberg, Stephen Levinson, Arnon Milchan, Teddy Schwarzman, Allen Hughes in Remington Chase. Po scenariju Briana Tuckerja je režiral Allen Hughes.

Zgodba

Nekdanji newyorški policist Billy Taggart je imel rad svoje delo in ga je odlično opravljal, dokler pri preiskovanju umora ni šel nekoliko predaleč. Zdaj je zasebni detektiv, ki se komaj preživlja, »dokler mu županov klic ne ponudi priložnosti, da si spet pridobi policijsko značko in pištolo,« razlaga Wahlberg. »Župan je prepričan, da ga žena vara, in skrbi ga, da bo to vplivalo na njegove možnosti za ponovno izvolitev. Billy začne zadevo raziskovati in spozna, da gre za precej več kot le za varajočo soprogo – in tako sproži vojno z županom.« S to vojno se bo Billy odkupil za svojo preteklost.

Napeti scenarij Briana Tuckerja se je znašel na t.i. »črnem seznamu« oz. seznamu najboljših scenarijev, ki še niso našli poti na filmska platna. »V njem je veliko likov,« pravi režiser Allen Hughes. »Taggart je na straneh scenarija deloval kot večplasten in izzivov poln lik.«

Podkupljeno mesto se odlično vklaplja v zavidanja vreden filmski opus Allena in Alberta Hughesa – znanih kot »brata Hughes« po neizprosnih filmih, ki svoje dinamične like postavljajo v izzivov polne, če ne celo nemogoče položaje. Allena je navdihnil Tuckerjev scenarij: »Pod črto je Podkupljeno mesto zgodba o odrešitvi,« poudarja. »Billy ne bo izbiral sredstev, da najde pravico za nekaj, kar ga je dolgo preganjalo.«

Allen Hughes je bil silno presenečen, ko se je izkazalo, da je ustvarjalec teh dovršenih in zapletenih likov povsem drugačen, kot si ga je bil predstavljal: »Čisto sem bil iz sebe, ko je v pisarno vstopil 25-letni mulo. Nisem mogel verjeti, da je mladenič, ki jih ne kaže več kot 19, napisal tako pretanjeno, napeto in večplastno zgodbo,« pravi Allen, hi priznava, da je ob branju scenarija v vlogi Billyja takoj videl Marka Wahlberga. »Pri Markovem igranju mi je všeč to, da pooseblja duha nekoga, ki mu je storjena krivica. Prisrčen je, in ko se nasmeji, ves prostor kar zažari. Mark takšnega filma še ni posnel; tudi to mi je bilo zanimivo. Mark zna presenetiti občinstvo, in to je zahtevala vloga v Podkupljenem mestu

O igralcih

Mark Wahlberg (Billy Taggart, producent) si je nominaciji za oskarja prislužil za sijajni vlogi v biografskem filmu The Fighter in Scorsesejevi drami The Departed, potem ko se je med najbolj iskane talente v Hollywoodu prebil z vlogo v biografski drami Boogie Nights. Začel je v Renaissance Man in The Basketball Diaries ter nadaljeval s Fear, Three Kings, The Wahlberg, Invincible Shooter, Ted... Pripravlja že filma Pain & Gain in Two Guns ter izvršno producira serije za HBO Boardwalk Empire, Entourage, In Treatment, How To Make it in America. Kot producent se je preizkusil najprej pri filmih Broken City, Contraband, The Fighter in We Own the Night in je za svoje delo pred in izza kamere prejel zlati globus, Peabodyjevo nagrado ter dve nominaciji za dva oskarja, deset zlati globus in pet za emmyja.

Russel Crowe (župan Nicolas Hostetler), ki velja za enega najboljših igralcev svoje generacije, je svet osvojil v kontroverznem filmu Romper Stomper. Za oskarja se je (poleg za druge nagrade) potegoval trikrat zapored – s filmi The Insider, Gladiator in A Beautiful Mind; dobil ga je v drugo. Pred kratkim je nastopil v akcijskem filmu The Man With the Iron Fists, na platna pa prihaja v najnovejši inačici muzikala Les Miserables,v Man of Steel in Noah. Med drugimi je po uspehu v Avstraliji (The Sum of Us, For The Moment, The Silver Brumby, Prisoners of the Sun…) in potem ko je v Hollywoodu debitiral v The Quick and the Dead, igral v The Next Three Days, Robin Hood, State of Play, Body of Lies, 3:10 To Yuma, American Gangster, L.A. Confidential, Cinderella Man, A Good Year, Proof of Life, The Crossing…

Catherine Zeta-Jones (Cathleen Hostetler) je filmska in gledališka igralka; za stransko vlogo v filmski inačici broadwayskega muzikala Chicago je dobila oskarja, na Broadwayu pa je pred kratkim debitirala ob legendarni Angeli Lansbury v Sondheimovem A Little Night Music, ki ji je prinesel tonyja za glavno vlogo v muzikalu. Kmalu jo bomo videli v Soderbeghovem Side Effects, nazadnje je igrala v Playing For Keeps, Lay The Favorite, Rock of Ages, The Rebound, No Reservations in Death Defying Acts, sicer pa smo jo videli v The Legend of Zorro, The Mask of Zorro, Ocean's 12, The Terminal, Intolerable Cruelty, Traffic (nominacija za zlati globus), Entrapment, America’s Sweethearts… Kariero je začela na domačih gledaliških odrih v Londonu in po Evropi zaslovela v TV seriji The Darling Buds of May.

Jeffrey Wright (Colin Fairbanks) trenutno snema The Hunger Games: Catching Fire, na platna pa prihaja še v Jarmuschovem Only Lovers Left Alive, v The Inevitable Defeat of Mister and Pete in A Single Shot. Nazadnje smo ga videli v Extremely Loud and Incredibly Close in The Ides of March, sicer pa je v svoji karieri upodobil obilo raznolikih vlog v filmih, kot so Basquiat, Casino Royale, Quantum of Solace, Cadillac Records, Syriana, The Manchurian Candidate, Ride With the Devil, Shaft… Sicer priznani in nagrajevani gledališki igralec je za vlogo v gledališki postavitvi Angels in America prejel tonyja, nato pa v TV priredbi še zlati globus in emmyja.

Kyle Chandler (Paul Chandler) je stari znanec s TV zaslonov (Friday Night Lights, Early Edition, Grey’s Anatomy, Homefront, China Beach) in iz filmov Super 8, The Day the Earth Stood Still, The Kingdom, King Kong, Mulholland Falls, The Color of Evening…, sicer pa smo ga nazadnje videli v filmih Argo in Zero Dark Thirty. Trenutno snema dramo The Spectacular Now, še nenaslovljeni projekt Terrencea Malicka in Scorsesejevo dramo The Wolf of Wall Street.

O ustvarjalcih

Allen Hughes (režiser, producent) je skupaj z bratom dvojčkom debitiral pri dvajsetih z realističnim Menace II Society. Pred tem sta doma snemala kratke filme, oddaje za javni TV kanal in glasbene video spote z izvajalci, kot so NWA, Digital Underground in Tupac Shakur. S kratkim filmom Menace in The Drive By sta nase opozorila kot na inventivna filmarja in pritegnila producente s ponudbami za celovečerec. Ker nista našla pravega, sta ustvarila svojega – Menace II Society je ob 3 milijonih stroškov prinesel 30 milijonov dolarjev. Sledili so Dead Presidents, dokumentarec American Pimp, From Hell in Book of Eli. Allen se je v producentske čevlje prvič postavil pri seriji Touching Evil, izkazal pa se je tudi kot producent glasbenih albumov za Menace II Society in Dead Presidents.

Brian Tucker (scenarij, izvršni producent) trenutno pripravlja scenarije za The Arrangement, ameriško priredbo korejske klasike Sympathy for Mr. Vengeance in Expiration, ki ga bo tudi produciral. Podkupljeno mesto je njegov prvi scenarij, ki prihaja na platna, sicer pa njegove igre uprizarjajo na gledaliških odrih v Chicagu, Los Angelesu in Washingtonu.

Komentarji

10.3. 2013 ob 16:16

tako dobri igralci...............film pa tako švoh........?????

— bertonni
20.3. 2013 ob 16:40

kaj je to film ?? S takimi igralci ?? Sramota

— karlo
21.4. 2013 ob 15:30

Film me je pozitivno presenetil. Ni presežek, je pa za pogledat, ko vam zapaše triler. Priporočam.

— mojca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.