Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Planet terorja

grozljivka
Zadnje upanje za človeštvo ... sloni na brezkompromisni maščevalki!
Na sporedu od: 6.9.2007, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Robert Rodriguez
Robert Rodriguez, ki je najbolj temačne strani človeštva odkrival že v Mestu greha, tokrat k življenju obudi zombije, edino upanje za človeštvo pa leži v rokah nadvse nenavadnih ljudi. Ko obupani znanstvenik v zrak spusti skrivnosten virus, se pričnejo ljudje spreminjati v krvoločne zombije. V kaosu krvi in trupel se ubijalskim stvorom po robu postavijo odločni mestni šerif Hague, prestrašena Dakota, ki skuša s hčerko zbežati pred okuženim možem, in eksotična plesalka Cherry, ki ji zombiji raztrgajo desno nogo, a si namesto proteze namesti brzostrelko, s katero prične nečloveškim prikaznim vračati udarce.

Zgodba

Robert Rodriguez, ki se je kot režiser podpisal pod mojstrovino Mesto greha, tokrat predstavlja Planet terorja, izvrstno retrofuturistično vizijo grozljivke.

Zakonca, zdravnika William in Dakota Block, na pokopališču odkrijeta trumo meščanov z gangrenoznimi ranami in sumljivo praznimi pogledi. Med ranjenimi je tudi Cherry, go-go plesalka, ki je sicer ubežala zombijem, a so ji raztrgali nogo. Varuje jo Wray, njen nekdanji partner. Resda je pohabljena, a zadnjega plesa še ni odplesala. Invalidi hitro postanejo podivjani napadalci. Cherry in Wray zbereta naključno skupino bojevnikov in jo popeljeta v noč, v spopad z usodo, ki vključuje več milijonov okužencev, nešteto mrtvih in nekaj srečnežev, ki se jim je uspelo ubraniti in iščejo zadnji varen kotiček na Planetu terorja. Ob Rose McGowan, Marley Shelton in Freddyju Rodriguezu igralsko zasedbo dopolnjujejo Michael Biehn, Jeff Fahey, Naveen Andrews, Stacy Ferguson in Michael Parks.

Rodriguezovo zamisel za scenarij je spremljala želja po obuditvi žanra, ki ga ni bilo moč zaslediti vrsto let. Že dolgo namreč nismo videli filma, v katerem vladajo zombiji. Režiser, sicer oboževalec zombijev in grozljivk nasploh, je želel napisati scenarij, v katerem kri prelivajo zombiji, in hkrati ustvariti nekaj povsem drugačnega, presenetljivega in nepričakovanega.

Igralska zasedba

Rose McGowan (Pam)
Za prelomnico v njeni igralski karieri bi lahko označili leto 1992, ko je zaigrala v komediji Lesa Mayfielda, Encino Man. Mnogi oboževalci jo verjetno poznajo iz komercialnih uspešnic, vendar je svojo prvo glavno vlogo zabeležila leta 1995 v neodvisnem filmu Gregga Arakija, The Doom Generation. Sledila je vloga v grozljivki Scream Wesa Cravena.

Leta 1998 se je preizkusila v neodvisnem filmu Johna Sheae, Southie. Z vlogo najstnice Courtney Shane v komediji Jawbreaker Darrena Steina si je na MTV-jevih filmskih nagradah leta 1999 priigrala nominacijo za najboljšo zlikovko. Leta 2001 je v izredno priljubljeni televizijski seriji Charmed zamenjala Shannon Dougherty z vlogo izginule sestre Paige. Lani smo jo lahko ob Hilary Swank, Joshu Hartnettu in Scarlett Johansson videli v uspešnici Briana De Palme, The Black Dalia.

Marley Shelton (Dr. Dakota Block)
Nazadnje je zaigrala v romantični komediji The Last Kiss Tonyja Goldwina, in pred tem v uspešnici Sin City Roberta Rodrigueza. Od svoje prve igralske vloge, ko je leta 1991 opozorila nase v filmu Grand Canyon, je nanizala vloge v številnih filmih. Med prve sodijo tiste v filmih The Sandlot Davida M. Evansa, Nixon Oliverja Stonea in Warriors of Virtue Ronnyja Yua.

Leta 1998 je koproducirala in tudi zaigrala v kratkem filmu Perfect-O-Man, ki ga je režiral njen oče Christopher Shelton. Leto kasneje je znova prepričala s stransko vlogo v romantični komediji Garyja Sinyorja, The Bachellor (ob Renee Zellweger in Chrisu O’Donnellu), ter v komediji Raje Gosnella, Never Been Kissed.

Leta 2001 je v kinematografih gostovala v filmih Sugar and Spice Francine McDougal in Bubble Boy Blaira Hayesa. Svoje novejše vloge poleg že omenjenih je odigrala v romantični komediji Just a Kiss Fisherja Stevensa, Uptown Girls Boaza Yakina, prav tako komediji, poznamo pa jo tudi po nedavnih vlogah v celovečercu Davida Caffreyja, Grand Theft Parsons, in Wima Wendersa, Don’t Come Knocking.

Freddy Rodriguez (Wray)
Lani je ob Laurenceu Fishburneu, Williamu H. Macyju, Anthonyju Hopkinsu, Sharon Stone in Demi Moore zaigral v drami Emilia Esteveza, Bobby. V njegovo filmografijo sodijo tudi Harsh Times Davida Ayerja, Havoc Barbare Kopple, A Walk in the Clouds Alfonsa Araua, Dead Presidents bratov Hughes, Poseidon Wolfganga Petersena, Dreamer Johna Gatinsa in Lady in the Water M. Nighta Shyamalana. Gledalci pred malimi zasloni ga poznajo po vlogi Federica Diaza v kritično odlično ocenjeni HBO-jevi seriji Six Feet Under, ki mu je prinesla nominacijo za emmyja v kategoriji najboljši stranski igralec, prejel pa je tudi dve nagradi SAG, dve nagradi Alma in tri nagrade Imagen.

Fimska ekipa

Robert Rodriguez (scenarij/režija/produkcija/fotografija/montaža)
Že med študijem na teksaški univerzi v Austinu, leta 1991, je napisal scenarij za svoj prvi celovečerec. Dve leti kasneje je nastal film El Mariachi, poskrbel pa je tudi za fotografijo, montažo in zvok. Na filmskem festivalu Sundance je prejel nagrado občinstva. Njegovo delo je bilo nagrajeno tudi na festivalih v Berlinu, Münchenu, Edinburghu, Deauvilleu in Yubariju. El Mariach je postal najbolj nizkoproračunski film, ki ga je kdaj koli v kinematografe poslal kakšen večji studio, poleg tega pa tudi prvi ameriški film v španščini. Te izkušnje je Rodriguez opisal v svoji knjigi z naslovom Rebel Without a Crew.

Kljub neverjetnemu prvencu je sicer ustvarjal že poprej, v svojih domačih filmih, pri katerih so igralsko zasedbo in filmsko ekipo sestavljali kar njegovi sorodniki. Leta 1991 so skupaj ustvarili kratek film Bedhead, ki je bil med nagrajenimi na številnih domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Kot scenarist, producent, režiser in montažer se je nato preizkusil v projektu Desperado (1995), nadaljevanju filma El Mariach, v katerem se je ameriškemu občinstvu prvič v glavni vlogi predstavil Antonio Banderas. Slednji je še istega leta zanj vlogo odigral tudi v enem izmed štirih segmentov filma Four Rooms, The Misbehavers. Rodriguez je tokrat prevzel vlogo scenarista, režiserja in montažerja.

Naslednje leto je režiral uspešnico From Dusk Till Dawn, v kateri je zaigral Quentin Tarantino, sicer tudi scenarist in izvršni producent. Leta 1998 je sledila režija grozljivke The Faculty, v kateri so zaigrali Josh Hartnett, Elijah Wood in Jordana Brewster. Leta 2001 je Rodriguez uresničil svojo dolgoletno željo in ustvaril družinsko pustolovščino Spy Kids, ki je navdušila tako kritike kot občinstvo. Sledila sta tudi Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams in Spy Kids 3-D: Game Over.

Še zadnji del iz trilogije EL Mariachi, Once Upon a Time in Mexico, se je premierno zavrtel 12. septembra 2003. Rodriguez se je znova izkazal kot scenarist, režiser, producent in montažer, poskrbel pa je tudi za glasbo. 1. aprila 2005 je v kinematografih prvič gostoval akcijski triler Sin City, v katerem so nastopili zvezdniki Bruce Willis, Jessica Alba, Brittany Murphy in Benicio Del Toro. Istega leta je razveselil tudi ljubitelje družinskih pustolovščin, in sicer z uspešnico The Adventures of Shark Boy and Lavagirl in 3-D.

Komentarji

30.7. 2007 ob 1:02

to je samo pol filma grindhouse! Kaj ko bi predvajali tudi Transformers 1/2 potem pa še Transformers 2/2???

— Halo???
30.7. 2007 ob 14:36

o BED kera neizvirna vsebina

— :P
1.8. 2007 ob 21:41

Na prvi sliki, kjer je naslovnica ima dekle brzostrelko na DESNI nogi medtem, ko pa na deseti sliki (slika iz filma) ima pa na LEVI nogi...:)

— boombastic
4.8. 2007 ob 12:40 zvezdica

Ko je Tarantino rekel,da bo od zdaj naprej delal samo še filme B-produkcije,sem se vprašal,kaj z tem misli. No z tem filmom dobim odgovor,lahko rečem samo,da ne morem verjet,da ima na IMDB-ju takšno oceno(8+), saj je narejen resnično kot B-produkcija,sicer je precej Tarantinovskega humorja(predvsem neumestne scene, kratki filmčki,prekinitve itd.). Prva polovica filma je še kar obetavna,precej zaradi igralcev(Bruce Willis,Fergie itd.) o drugi polovici,predvsem pa koncu,pa sploh nebi izgubljal besed. Pa kot vedno se mora Tarantino prikazati v filmu in odigrati vlogo totalnega bedaka,ki umre na še bolj beden način. Kdo ve,mogoče bi mi bil pa film boljši,če bi bil zadrogiran,kot so bili najbrž tisti,ki so ga naredili?

— Rob
6.8. 2007 ob 18:02

Rob kaj sanjas, ta film je rezisiral Robert Rodriguez ... Tarantino je rezisiral Death Proof. film Grindhouse = Planet Terror + Death Proof + vmesni fake trailerji Ne priporocam gledati posameznih filmov loceno.

— \zx
12.8. 2007 ob 19:05

Tega filma ni jemati resno, ker če ga jemlješ resno popolnoma zgrešiš poanto. Grindhousa sicer še nisem videla, ampak kolikor je meni znano je zelo dober film in PARODIJA.

— Rebecca
21.8. 2007 ob 16:56 zvezdica

No,če je Tarantino naredil 1/2 Grindhousa,drugo pa Rodriguez(ki ima isti sistem kot Tarantino),a potem ne morem omeniti Tarantina? Itak je Tarantino glavni, Rodriguez je njegov "bivši učenec",film JE parodija, in je kot sem napisal dokaj dober,dokler ven ne udari B-produkcija o kateri je Tarantino toliko na veliko filozofiral. V končni fazi,pa dej pomislite na povprečne gledalce,kolko bo njim jasno zakaj se tukaj gre?

— Rob
22.8. 2007 ob 10:54 zvezdica

Hm... Ne vem ce bi blo fer omenjat Rodrigueza kot "učenca"... Navsezadnje sta samo kolega in ustvarjati sta začela istočasno. (El Mariachi-Reservoir Dogs)(Pulp Fiction-Desperado).. . Tarantino nima s tem odsekom filma nic. Ne vem pa kje si ti film gledal, da lahko sodiš o produkciji Rob. Take filme se splaca dejansko it v kino pogledat. Glede Tarantinotove vloge pa Tarantino igra tudi v drugih Robertovih filmih. V Desperadu tudi umre njegov lik. Daj filmu sanso preden ga vidis. Tega filma se veselim, saj so mi stare Rodriguezove stvari ZELO všeč (tud njegova glasba). Bolj se pa veselim Tarantinovega delčka. Zanima me samo ob katerem filmu bojo prikazali ovi fake trailer Machette?

— Jay
22.8. 2007 ob 23:56

Kot se za režiserja spodobi, mora biti v filmu vse krvavo... špljoc in brizg, čimveč krvi, yeee. Heh, ko pomislim na Tarantina mi pred oči skoči Kill Bill. Sej drugače bi pa Planet Terror šel gledat...

— ...Tudi Hmm
29.8. 2007 ob 14:22

Film sem gledal v ZDA,tko da vem kako zgleda celotna zadeva.Machete "fake trailer" bo pri Planet terror. Problem je v tem,ker je pri nas razdeljeno na dva dela za razliko od ZDA in ko gledaš Planet terrot kot samostojen film. jah boste vidl. Pa kar se tiče moje trditve,da je Rodriguez Tarantinov učenec in tvoje,da sta začela istočasno ustvarjat,je (skoraj) res,NIKOLI si pa nista dva enakovredna,vedno ima nekdo na nekoga večji vpliv in v tem primeru,kdo vpliva na koga,Rodriguez na Tarantina ali obratno?

— Rob
8.9. 2007 ob 22:13

Mislim, od vseh neumnih komentarjev se ni dal razbrat al je to sranje vredno 8 ocene al ne...ker meni se ze po opisu sodec dozdeva da gre za Sci-fi shit!

— Tiik
9.9. 2007 ob 12:04 zvezdica

Oba filma, ki sestavljata sklop Grindhouse sta odlična in ste tud nekaj česar že zelo dolgo ni bilo. zdi se mi bedno da greš šimfat b produkcijo sklopa filmov, katerega naslov je grindhouse. bodi srečen da ti pri filmu niso ponudli vrečke za spermo, kot so to delali v pravih grindhousih. odlično narejena filma, z odličnimi efekti in skoraj nelegalnimi stunti. če ti pa ne paše B-produkcija, pa idi gledat transformerje.

— Mik
9.9. 2007 ob 18:49

Kaj je B-produkcija? Vsi nekai o tem, noben pa se ne zjasni če vreden ogled filma.

— Kaj?
11.9. 2007 ob 14:47

Daite no samo res nai se nekdo zjasni če je film vrei pa vreden ogleda ker eni nevemo kai je B-produkcija?!

— Lizika
12.9. 2007 ob 16:24 zvezdica

js morm rečt, da nisem vidla projekta grindhouse, sm pa vidla vsak film posebi in morm rečt, da je planet terorja neprimerno boljši kot smrtno varen.menim, da je rodriguez, tarantina prekosil na celi črti. Dobra glasba, zanimivi igralci in čeprav že povedana zgodba v novi preobleki.film je krasna parodija.sama ne maram grozljivk, a ta film to sploh ni. priporočam...in ne se ozirat na to ali je nizkoproračunski ali ne in tako naprej. je stokrat boljši od katerega drugega v A produkciji

— mirta
12.9. 2007 ob 20:13

Sem si ogledla film pa je full dober, vreden ogleda, pa full se nasmejiš, čeprav so vmes prizori da ti kr slabo postane (tisto z jajci mislim).

— Lizika
18.9. 2007 ob 10:49 zvezdica

Rodriguez od genialnega El Mariachija dalje ni proizvedel nobenega omembe vrednega filma, ki bi bil gledljiv - kaj zame pomeni gledljiv? v tem primeru film, ki ni parodija in ki ne teži z nekimi vampirji, zombiji itd. če sem se ob "Od mraka do zore" še veselo smejal, zdaj ob njegovih filmih samo še zeham negledljivo

— kulpims
22.9. 2007 ob 23:26

tako brezveznega filma pa še ne ne vem kaj je Tarantino s tem mislil ustvarit ker to sploh ni podobno grozljivki totalna beda.

— melita
27.9. 2007 ob 20:29

film je bil dober gledat sem ka šel že trikrat zato vem vse od začetka do konca jutri ob 22.00 grem gledat še enkrat jaz sem fen od rose mcgowan

— 8-leten fant
5.10. 2007 ob 13:41 zvezdica

Grindhouse je nenadoma završalo med slovensko populacijo. Kaj, za vraga, je pa to? No, ja. Grindhouse so bili kinematografi, ki so v svojih filmih povečevali spolnost in in nasilje. In ponovno obujanje grindhousa na način Tarantina in Rodrigueza je popolnoma kulistično. In res. Vračanje mrtvega v živo, iz zombijev v ljudi, pravi Resurrection, katerega bi se ustrašil celo Michael Myers. In film vzame vstajo dobesedno. Tako dobesedno, da imajo eno izmed vlog v roki zombiji - ki jim malo manjka, da bi rekli: "Hej, folk!Pazite se! Grindhouse-filmi niso več zastareli in se bomo vrnili!!!" In res. Drugi del, Planet terorja je odlično nadaljevanje prvega g-filma Smrtno varen. In tu se pokažejo tudi skriti igralski talenti. Rose McGowan, ki ji reševanje sveta ni tuje (4-5 sezon odlične popularne serije Čarovnice "Charmed"), spremeni svojo potezo - če ji v Kriku ni uspelo pobegniti iz garaže - tu lomi kot "nora". Pobija vse pred seboj. In to z, ne boste verjeli, desno nogo, na katero si je namesto proteze nastavila brzostrelko. Zdaj imamo McGowanovo, ki se maščuje zaradi noge, Rodrigueza in Tarantina. In ta trio se odlično sklaplja. In Rose je prava izbira za glavno vlogo - dovolj nevarna in zelo seksapilna. :P In rezultat filma je pretiravanje, oz. absurdnost. In to velja tu za kompliment, kajti film hoče biti absurden in "pretiraški". In tako film, ki naj bi bil film B-produkcije, sije v popolnem blišču filma A - produkcije. :D Lep pozdrav

— Dejan
9.10. 2007 ob 9:23

Že dolgo nism gledala tku bednega filma...

— nina
21.2. 2008 ob 15:48

Gledala sm film....in lahk rečm sam da u življenju nism vidla bl bednega filma....polovico filma razumem..pol kao kr neki.....res film je totalno bedn....

— Tinna
2.3. 2010 ob 15:18

kul kuol najbolš film

— mata
10.4. 2010 ob 13:12

ful smešn in hud film

— xD
23.7. 2012 ob 19:10
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.