Kolosej
Film distribucije Fivia

Pisma Sv. Nikolaju

romantična komedija
Na sporedu od: 15.12.2011, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2011
Država: Poljska
Scenarij: Karolina Szablewska, Marcin Baczynski in Sam Akina
Režija: Mitja Okorn
Slovenski režiser mladostne uporniške komedije Tu pa tam se vrača na velika platna z božično romanco, v kateri z obilico zabavnih prigod združi zgodbe številnih zelo različnih ljudi v Varšavi. Razočarani policist se skuša pobotati z odtujeno družino, radijski voditelj s pomočjo navihanega sina išče novo ljubezen, razuzdani bahač v božičkovem kostumu lovi mladega tatiča, urejeni poslovnež pa priskoči na pomoč osiroteli deklici. Drobna naključja in kanček božičnega čudeža združijo njihove usode v nepozabno zgodbo o upanju in ljubezni.

Nikoli ne veš, kdaj pride ljubezen.Seveda ne smeš preveč misliti o njej, ker potem ne pride. Ampak enkrat bo prišla in takrat bo jasno, da je bilo vredno čakati… Maciej Stuhr v filmu Pisma Sv. Nikolaju

Vrsto let so ženske točile solze v družbi Bridget Jones, se na smrt zaljubljale v Hugha Granta in se smejale, čeprav se je v perspektivi štirih porok pojavil tudi pogreb. Zdaj je čas za film Pisma Sv. Nikolaju, v katerem v vrtincu življenja izgubljeni junaki odkrijejo, da je to, kar jih je doletelo, v resnici ljubezen! Na poseben dan v letu se pet žensk in pet moških prepriča o tem, da pred ljubeznijo in prazniki ni mogoče pobegniti. Paweł Małaszyński, Maciej Stuhr, Piotr Adamczyk, Tomasz Karolak, Roma Gąsiorowska, Agnieszka Dygant in Katarzyna Zielińska v najbolj romantični uspešnici leta pokažejo, kako je treba ljubiti.

O čem govorijo Pisma Sv. Nikolaju?

»Film Pisma Sv. Nikolaju govori o ljubezni, o tem, da je dobro in lepo imeti ljubljeno osebo, ki bo, ne glede na vse, vedno poleg nas. Pogosto ne dovolimo, da bi ta potreba prišla do izraza. V glavi se nam valijo pomembne zadeve, ki pa se na koncu izkažejo za popolnoma nepomembne. Hoteli smo posneti film, ki bi povezal čudovito romanco, res zabaven humor in tisto prijetno toplino, ki jo občutimo, ko smo srečni.«

Iza Łopuch, producentka filma

»V tem filmu poskušamo pokazati določeno dvoumnost. Pripovedujemo o zvezah med ljudmi, ki seveda niso preproste in kaj hitro lahko nekoga izgubimo. Ta film na zelo rahločuten način kaže, da je sreča minljiva in da je treba zanjo skrbeti.«

Agnieszka Dygant

»To je scenarij, ki so ga avtorji dolgo pilili in to se vsekakor vidi, jaz to čutim, ko izgovarjam besedilo. To bo ganljiv, smešen in moder film.«

Tomasz Karolak

»Vsak od vas bo gotovo našel svoj najljubši par in peripetije, s katerimi se bo lahko istovetil. Upam, da boste iz kina odšli dobro razpoloženi, obkroženi z romantično toploto«.

Katarzyna Zielińska

»Scenarij za ta film mi je bil zelo všeč in takoj sem vedel, da hočem sodelovati v tem projektu. Ob branju scenarija sem se raznežil, smejal in malo so se mi celo zarosile oči«.

Paweł Małaszyński

Zanimivosti s snemanja

Zima nikakor ni šla na roke oblikovalcem filma Pisma Sv. Nikolaju. Na filmsko prizorišče je morala tako stopiti kinematografska čarovnija in posebni stroji za proizvajanje umetnega snega. Ekipa Pisma Sv. Nikolaju je tako začela mrzlično zasneževati gozd v narodnem parku Kampinos ter ulice Varšave. Prava ironija usode pa je, da je bila še nekaj dni pred začetkom snemanja vsa Poljska prekrita s pravim snegom…

Pravi izziv za ekipo so bili prizori, ki so jih snemali v priljubljenem trgovskem središču. Filmska ekipa je film lahko snemala izključno ponoči, seveda pa je snemala prizore, v katerih dogajanje poteka na zelo živahen predbožični dan. Na prizorišču snemanja je takrat vladalo pravo praznično vzdušje in huda zmešnjava. Kasia Bujakiewicz je kot snežinka pela „Santa Claus is coming to town”, Tomek Karolak in Roma Gąsiorowska sta v prelepih prazničnih kostumih Božička in Božičke zabavala preko 150 otrok in 300 odraslih statistov, ki so igrali Varšavčane, ki hitijo po prazničnih nakupih.

Čarobno ozračje praznikov je bilo zlasti opazno v prizorih, ki so jih snemali v agenciji za prireditve, ki jo vodi Vlado oziroma Paweł Małaszyński. Marija, Božički, sneženi možje, trije kralji, pingvini, jelenčki in vsi drugi praznični liki so postopali po hodniku agencije. Za izjemne kostume več kot 100 statistov je poskrbela Magdalena Biedrzycka.

O filmu

»Film Pisma Sv. Nikolaju je zbirka pripovedi z romantičnim konceptom, toda kljub temu znanemu žanru nisem želel posneti še enega filma, ki bi skušal biti definicija kot denimo: “danes se imejmo pa vsi noro radi, ker je božič”. Gre za (ne)navaden življenjski preplet lepega in žalostnega, spet neobvladljivega, globokega, v ljudeh, ki poskušajo s tem neobvladljivim v sebi obračunati, tako ali drugače. Želel sem posneti film o resničnih ljudeh z resničnimi čustvi, v resničnih zgodbah, ki jim en prelep, čarobni božični dan spremeni življenja za zmeraj. Upam, da mi je to tudi uspelo.«

Mitja Okorn, režiser

«Ena od najprijetnejših stvari v življenju je narediti nekaj, o čemer si dolgo razmišljal, s čimer si zelo zadovoljen in na kar si celo malo ponosen. Pisma Sv. Nikolaju so zame tako doživetje. To je film, ki bi si ga šla z veseljem pogledat. Sama, s prijateljico, s fantom, s prijatelji ali z mamo na dekliško popoldne. V kino gremo med drugim zato, da bi junaki velikega zaslona izpolnjevali naše sanje o doživetju velike ljubezni, prijateljstvu, izpolnitvi, zadovoljstvu. Radi se nasmejimo in potočimo solzo, zaradi česar se potem vneto opravičujemo, ampak zahvaljujoč temu nam je vendar nekako lažje, počutimo se srečnejši. In spet imamo moči, da bi sanjarili. Mislim, da imajo „Pisma” moč, da izboljšujejo počutje. To tudi želim vsem gledalcem.«

Iza Łopuch, producentka

«Zakaj sem posnel film Pisma Sv. Nikolaju? Všeč mi je bil scenarij, premamili so me možnost sodelovanja z dobrimi igralci in zanimivi pogoji produkcije. Poleg tega me je ambiciozni in zanesenjaški režiser Mitja Okorn prepričal, da imamo priložnost narediti sijajen film. Verjel sem mu in zdaj imamo „zelo romantično komedijo”. Po mojem mnenju bo film zlahka našel svoje privržence.«

Marian Prokop, snemalec

«Redko izbiram filmske projekte, pri katerih moram oblikovati sodobne kostume, toda film Pisma Sv. Nikolaju je bila ponudba, ki je nisem mogla zavrniti, in velik izziv za kostumografa. Všeč sta mi bila zabaven, inteligenten in večplasten scenarij s pozitivnim nabojem in navdušenje mladega režiserja Mitje Okorna. Kostumi v tem filmu so morali natančno opredeljevati vsakega od likov, saj svoje junake srečamo samo na en dan v njihovem življenju. Gledalec mora preko kostuma takoj razumeti, kdo je določen lik, od kod izvira, kje dela, kakšen je njegov življenjski slog.

Zame in za mojo ekipo je bil največji izziv preobleči lik, ki ga igra Maciej Stuhr, v velikega zimskega sneženega moža. Kostum je moral biti estetski, vesel, zimski, impresiven s svojo velikostjo, hkrati pa je moral igralcu omogočiti normalno funkcioniranje in povezavo s civilnim kostumom. Posledica tega je bila, da se je ubogi Maciej kuhal na snemanju, oblečen v puhovko in kombinezon iz pene in debelega flisa. Toda bil je zelo pogumen in je to prenesel, kot se tudi spodobi za pravega profesionalca.«

Magdalena Biedrzycka, kostumografka

Najbolj romantični junaki leta

Doris (Roma Gąsiorowska) – samka v velikem mestu: ima celih 30 let, kot jo opominja ljubeča družina! Ni še poročena in po navadi se zjutraj zbudi sama, toda to je ni spremenilo v obupanko, ki se meče okrog vratu vsakemu moškemu, ki ga sreča. Nasprotno, tako kot Bridget Jones verjame, da jo nekje čaka polovica pomaranče in da se v velikem mestu ne zgodi le seks, ampak tudi prava ljubezen.

Nikolaj (Maciej Stuhr) – moški s preteklostjo: je romantik, ki spretno in z očarljivostjo Hugha Granta osvaja ženske predvsem na valovih radia! Kajti v življenju… mu to ne gre tako dobro. Njegova največja aduta sta samoironičen smisel za humor in globok moški glas, ki buri domišljijo vanj zaljubljenih poslušalk.

Vlado (Paweł Małaszyński) – 35-letnik s fantazijo: mnogi moški bi hoteli imeti njegovo prodornost in brezbrižen odnos do življenja. Njegova očarljivost deluje na ženske kot afrodiziak. Presenetiti zna z nevsakdanjim predlogom, v restavracijah pa vedno plača za oba. Toda nobeni ženski še ni uspelo, da bi ga ukrotila. Se bo končno našel kdo, ki bo odkril ključ do njegovega srca?

Mel Gibson (Tomasz Karolak) – šarmantni silak: s testosteronom nabit ljubitelj življenja in oboževalec ženske lepote. Ars amandi obvlada kot malokdo. Ta nesramno čedni Don Juan zna zapeljati z enim pogledom (ponavadi v dekolte). Ostaja pa vprašanje, ali mu bodo narcistična nagnjenja dovolila ustvariti dolgotrajno zvezo.

Štefan (Piotr Adamczyk) – brezmejno zaljubljen: je prezaposlen psiholog, ki kot Umazani Harry hiti na pomoč vsemu svetu. Nekega dne en dogodek poruši njegov mir in ga pripelje do izbruha. Česa je sposoben moški, ko se bojuje za ljubezen ženske svojega življenja? Nekaj je jasno - čustva bodo prekipevala.

Karina (Agnieszka Dygant) – »desperate housewife«: Zelo energična Štefanova žena, ki je prepričana, da je ljubezen kot zrak in bi morala vedno biti na dosegu roke. Toda kaj naj stori, ko mož več časa posveča svojemu zahtevnemu delu kot ženski svojih sanj? Ali je romanca brez ljubezni že prevara?

Marjeta (Agnieszka Wagner) – idealna ženska: bolestno popolna, hladna kod led in brezbrižna direktorica radia. Poveljuje podjetju in možu Vojmirju, enako angažirano in brez možnosti nasprotovanja. Jo lahko kaj vrže iz ravnotežja? Zdi se, da ne. Toda izkaže se, da vendarle, kajti celo ledena kraljica v srcu nosi veliko potrebo po ljubezni.

Vojmir (Wojciech Malajkat) – ljubezen v vlogi copate: na videz idealen mož. Miren, strpen, moder. Povrhu se spozna na vina in svoji ženi nikoli ne reče „ne”. Dolgčas. Toda tudi največja copata zna, na svoje presenečenje, stopiti iz togih okvirov rutine, ko nekaj ali nekdo v njem zbudi globoko skrita hrepenenja in čustva.

Betty (Kasia Zielińska) - sanjska ženska: kjerkoli se pojavi lepa in čudovita Betty, nase prikuje poglede vseh. Lahko bi imela vsakega moškega, toda zanjo je najpomembnejši skrivnostni Kazik. Kdo je moški, za katerega je sklenila spremeniti vse svoje življenje?

Larva (Kasia Bujakiewicz) – nesojena družica: bila bi dobra družica, ko bi se le njena najboljša prijateljica Doris poročila. Larva prijateljici pričara prekrasne vizije uspešne zveze. Nikoli se ne preda in kadar le more, spodbuja v velikem mestu izgubljeno prijateljico; njen sprevržen smisel za humor deluje na Doris bolje kot protistresna maska.

O režiserju

26. januarja 2005 je bil celovečerni film Tu Pa Tam (»Here And There«) režiserja Mitje Okorna premierno predvajan v Sloveniji in v Angliji na Sunderlandskem filmskem festivalu. Ne samo da ga je film vpeljal kot enega najbolj vročih mladih režiserjev TU v Sloveniji in TAM v tujini, temveč se mu je z njim izpolnila ena največjih želja in je bil najboljše darilo za njegov 24. rojstni dan.

Do takrat je že posnel dva dokumentarna filma o skejtanju Not sponsored in Not sponsored 2, v katerih je združil veselje do skejtanja in ustvarjanja filmov ter do režiranja številnih videospotov. Prvi spot je bil spot skupine Los Ventilos za njihovo pesem 2000, nadaljeval pa s spoti za skupine Backstage, Select, Kosta, Kocka, Bohem, Elvis Jackson in C.R.A.S.H. Asistiral in učil se je pri nekaterih najboljših slovenskih režiserjih TV oglasov, glasbenih videospotov in celovečernih filmov, kot sta Ven Jemeršič in Peter Bratuša. Vendar tudi to za hiperaktivnega režiserja ni bilo dovolj: organiziral je nekaj koncertov in dogodkov (med drugim skejtarsko srečanje Razstur) in se preizkusil v vlogi novinarja za internetni časopis. Tako je imel priložnost spoznati in intervjuvati zvezde, med drugimi ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona.

Njegov talent ni ostal neopažen in Okornov kratki film Be Flexible je dobil nagrado za najboljši kratki film na Filmskem festivalu Motovun na Hrvaškem, film pa je bil nominiran tudi na Mednarodnem filmskem festivalu kratkih filmov SNIFF v Sloveniji. Celovečerni film Tu Pa Tam (Here And There), za katerega je Okorn napisal scenarij, ga produciral in režiral, pa mu je prinesel še večje uspehe in nove priložnosti. Celovečerec je bil narejen skoraj brez denarnih sredstev, kljub vsemu pa je bil predvajan in prikazan po vseh kinematografih v Sloveniji. Predpremierno je bil predvajan na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (LIFFe), kasneje pa se je udeležil še mednarodnih filmskih festivalov v Sunderlandu, Torunu, Bradfordu, Pecsu in Dundeeju. Jeseni leta 2005 je film prejel »zlato rolo«, nagrado, ki jo za nadpovprečno število gledalcev podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, saj je postal najbolj gledan slovenski celovečerni film v letu 2005.

Okorn se je dvakrat udeležil Berlinale Talent Campus, poleg tega pa je večkrat tudi poučeval mlade o snemanju nizkoproračunskih filmov in jih spodbujal k snemanju. Poleg filmskih del je zrežiral in napisal scenarije za okoli 30 videospotov. Velik uspeh atraktivnega prvenca in izkušnje z ustvarjanjem videospotov so Okornu ponudile priložnost, da je sodeloval z glasbenimi zvezdami v Sloveniji in tujini. Videospoti za Alyo, Sasha, Omarja, Dan D, Nino Osenar in posebej za Tamoto in Jah Waggie-ja, ki niso bili predvajani samo v Sloveniji, ampak tudi na tujih glasbenih televizijah (tudi na MTV-ju), so prispevali k njegovi razpoznavnosti in vedno novi ustvarjalnosti.

Leta 2007 se je uvrstil med deset evropskih nominirancev za nagrado IYSEY – Young Film Entrepreneur 2007 (mladi filmski podjetnik 2007), ki jo podeljuje British Council. Septembra je tako preživel štirinajst dni v Londonu in Walesu, kjer se je predstavil strokovni žiriji, v kateri so sedeli v svetovnem merilu zelo cenjeni filmski ustvarjalci in podjetniki, kot sta tudi Duncan Kenworthy (produciral je Štiri poroke in pogreb, Notting Hill in Pravzaprav ljubezen) in Chris Auty (kot producent je sodeloval pri filmu Prah Mančevskega, Bertoluccijevih filmih Mali Buda in Plešem sama ter pri filmih Michaela Winterbottoma in Stephena Frya). Kenworthy je za Okorna zapisal, da je bil navdušen nad njegovo nalezljivo energijo in zagonom. »Brez dvoma neverjetno zmožen in podjetniški v sposobnosti, da stvari uresniči, se je Mitja v zelo kratkem času uveljavil kot eden vodilnih slovenskih režiserjev. V njegovem pristopu »To lahko storim – Sledite mi« je čutiti veliko plemenitosti, kar povečuje ustvarjanje resničnih priložnosti za druge mlade slovenske režiserje. Žirija verjame, da ima Mitja talent in osebnost za mednarodni uspeh,« je še zapisal Kenworthy. Okorn se je v desetdnevnem bivanju na Otoku srečal z mnogimi ljudmi z najpomembnejših britanskih filmskih institucij in podjetij (med drugim iz produkcijske hiše RSA, katere lastnik je Ridley Scott, distribucijske hiše The Works, snemalnih studijev Pinewood...)

Jeseni 2007 ga je poljska komercialna televizijska postaja TVN povabila k sodelovanju pri nadaljevanki 39 in pol, kjer je soustvaril scenarij in režiral prvo sezono serije. Nadaljevanko so začeli premierno predvajati 1. marca letos in je imela izredno gledanost – gledalo jo je kar 30 odstotkov poljskih gledalcev, to je 4,5 milijonov Poljakov. Kot gledalci so bili tudi producenti nadaljevanke nad njegovim delom navdušeni, zato je s septembrom 2008 prevzel tudi režijo 2. sezone serije, pa tudi sicer je dobil še precej ponudb za ustvarjanje na Poljskem. 2. sezona nadaljevanke 39 in pol je doživela premiero marca 2009 in spet doživela rekordno gledanost.

Mitjo Okorna so kot eno najbolj vročih režiserskih imen, ki krojijo sedanjost in prihodnost evropskega filma, predstavili v 1677. številki mednarodne filmske revije Screen International, ki je izšla 6. februarja. Priznani britanski producent Duncan Kenworty ga je v članku primerjal z režiserjem Trainspottinga, Britancem Dannyjem Boylom, čigar zadnji film Revni milijonar je za šalo pometel s konkurenco in nabral že čez osemdeset mednarodnih filmskih nagrad (med njimi osem oskarjev, sedem nagrad BAFTA in štiri zlate globuse). Kenworthy je za Screen International še povedal, da sta Boylov film Trainspotting in Okornov Tu pa tam primerljiva po »odlični pripovedni energiji in nenehni inovaciji«. Dodal je še, da bi Okorn po njegovem mnenju lahko uspel tudi v Veliki Britaniji, saj ima za to vse atribute: odlično govori angleško, ve, kako najbolje izkoristiti vložena sredstva v film in - najboljše od vsega: je na razpolago – za zdaj!

Okorn že od leta 2005 piše scenarij za svoj drugi celovečerni film Član, ki ga bo, povzetega po resnični zgodbi, tudi sam režiral in soproduciral. Film je sedaj v fazi predprodukcije. Igralsko ekipo sestavljajo igralci iz področja celotne bivše Jugoslavije, avtorska in tehnična ekipa pa prihaja tako iz območja nekdanje Jugoslavije kot tudi iz Poljske.

Komentarji

20.11. 2011 ob 9:16 zvezdica

najboljši božični film kar sem jih kdaj videla!!!!!!!! priporočam vsem :) <3

— :)
22.11. 2011 ob 22:56

....gledal na LIFF-u, huuuuuud,...smeh, jok, smeh,....vse lahko doživiš in na koncu z nasmeškom odkorakaš iz dvorane, bravo Okorn!

— Klemen
9.12. 2011 ob 15:55

Film je zakon!!!

— Urš
12.12. 2011 ob 22:02

naj naj najboljši božični film! res top romantična komedija!! :D new year's eve se res ne more primerjat :)) bravo mitja!

— Teja
13.12. 2011 ob 12:25

Ej film je zakon ;) ..Priporočam ogled...

— Leja
14.12. 2011 ob 11:39

Zelo dober film. Začetek malo dolgočasen, vendar se zgodba zaplete in na koncu razplete preko različnih čustvenih, ljubezenskih in komičnih situacij. Kot se opazil pri nežnejšemu spolu poteče marsikatera solzica, ki jo težko skrijejo tudi po zaključku predstave.

— Janez
14.12. 2011 ob 22:15

Film je okej, sam žal preveč pokopiran od filma Love Actually, tko da nič novega. Vseeno pa vredu film.

kaj sm se naučil iz njega.

Da so poljaki tok bogati da mečejo lcd tvje čez okno, da se vozjo sam v volvotih, da majo kamine v hišah pa da majo najlepše nakupovalnce centre.

Osebno ostajam mal skeptik da so poljaki tak fancy kot v filmu prikazujejo v scenografiji. Pa tole ...božiček sredi poljske..lepo prosim. Bolj bi se spodobilo kak dedek mraz za to državo

— Felipe
15.12. 2011 ob 16:37

Žalostno je samo to, da morajo tako sposobni ljude iz svoje države, v tujino.. ker doma ni cenjen in spoštovan... v tujini pa dosega zavidljive rezultate... Bravo Mitja!

— mala
17.12. 2011 ob 16:21

Odličen film, vse pohvale tudi režiserju!! :))

— No_name:)
17.12. 2011 ob 20:28

Spostovani Felipe - priporocam odpotovati v Varsavo in se prepricati kako jej tam - zares. Varsava je fantasticno napredovala in je danes pravo velemesto z veliko moznostmi.

P.S.Bozic in Bozicni Veceri so na Poljskem bili uradni prazniki v najtezjih casih, v Slo smo takrat lahko samo sanjal da bi 'mel frej 25.12 - edino kar smo imeli takrat mi je bil tovaris dedek mraz. Aha... zdaj zivim na Poljskem in you know what? V hisi imam kamin :)

— skoraj poljakinja
18.12. 2011 ob 7:54

film je prva klasa, priporočam ogled. Res suprca, cela dvorana je bla v smehu ob momentih, .... OKORN je res legenda, to je dokazu že s Tu pa tam.
TOP, TOP in še enkrat TOP!
Najbolši film trenutno v Koloseju, res.

— mrga
18.12. 2011 ob 11:05 zvezdica

Film je svež, ganljiv, duhovit. Zgodbe se dobro izpeljane, dialogi smešni. Čeprav se najde več vzporednic z Love Actually je ta film samosvoj. Režija je krasna in vse čestitke Okornu. Res mi je žal, da je moral film narediti na Poljskem, saj bi tudi mi rabili kakšno romantično komedijo, ne pa samo neke artsy, globoke filme.
Torej, film mi je bil zelo všeč, očitno tudi vsem ostalim, saj je bila dvorana skoraj razprodana in ob končni špici (Okornovem imenu) so vsi zaploskali. :)

— Maruška
18.12. 2011 ob 23:11

Mitja, svaka ti čast, za Krasen film, zagotovo eden izmed mojih ljubših v Času božiča. Žalostno je to, da morajo iz naše države sposobni ljudje, zaradi načina vodenja države in nepodpiranja dobrih projektov, tam pa si polnijo žepe, in zapravljajo javni denar za nepotrebne stvari! Film vreden ogleda, vsekakor Ocena: 9/10.

— Tado
20.12. 2011 ob 23:48

Svetovn film!! ----------------ogled obvezen!! :)....... ko so tudi moški ganjeni!!

— nikica
22.12. 2011 ob 10:53

Zelo luškan film ****

— Vanessa
23.12. 2011 ob 15:20

Že dolgo časa nisem gledala tako lepega filma! Vreden ogleda!!

— Lola
24.12. 2011 ob 11:15

še nikol se mi ni zgodil da bi ljudje ploskal po predstavi!!! d best film :))))))))))))

— rkc
24.12. 2011 ob 11:18

Zakaj že ta Okorn snema na poljskem, namesto da bi se osredotočil na našo filmsko sceno ki je itak slaba. Meni je to totalni nonsense zakaj raje poskrbi za drug narod...

— lalala
24.12. 2011 ob 21:05

Odličen film s sporočilom,ki bi ga jaz takole napisala: "Ne pričakuj preveč, pa se bo zgodilo." Ko začnemo poslušat ljudi in opazovat okrog sebe, se začne veliko dogajat v nas samih.

— Tanjuška
25.12. 2011 ob 7:32

Film je eden boljših, res vreden ogleda!

— damjana
26.12. 2011 ob 8:34 zvezdica

Film je romantična komedija v dobesednem pomenu besede. Kaže več zgodb v katerih se ljudje, ki so na nek način osamljeni, trudijo, da bi se za božič imeli lepo v krogu svojih bližnjih.
Vendar v filmu je toliko življenjskih resnic, ki so bile, ki so in ki bodo, da se dotaknejo prav vsakega, ki gleda film. Če se koga ne, naj se sam vpraša, ali ni z njim nekaj narobe.
Zgodbe se večino filma dogajajo na dan pred božičem, a film je primeren za vse dni v letu in vse čase.
Kako dober pa je režiser Mitja Okorn pa se vidi tudi iz igre dveh otrok v filmu.

— Bojan
26.12. 2011 ob 9:42

Prosim, če lahko popravite moj komentar. Pomotoma sem zapisal igra dveh otrok. mislil sem treh.
Hvala!

— Bojan
26.12. 2011 ob 10:29

Res vrhunski film...smeješ se, jočeš se...eden najboljših filmov kar sem jih kdaj gledala:)

— Nina
27.12. 2011 ob 9:08

To je najboljši božični film, ki sem ga kdaj videla. Pri ogledu sva uživala oba s partnerjem, čeprav on v kinu ponavadi gleda samo akcijo in znanstveno fanstastiko. Robčke sem sicer samo jaz rabila :)

— Miška
27.12. 2011 ob 13:06

Film po katerem odideš iz dvorane z upanjem.

— tomaz
27.12. 2011 ob 22:06

extra film...vreden ogleda!!!

— blabla
28.12. 2011 ob 20:00

Kdaj ste nazadnje ploskali v kinu?

— lenka
29.12. 2011 ob 8:37

Nisem tip cloveka za romanticne komdije, kar ta film tudi je, le da je ta postavljen v bozicni cas, ker so vse zgodbe romanticnih komedij iste in ze na zacetku ves kaj se bo zgodilo, vendar lahko recem da je to eden boljsih filmov kar sem jih gledal. Okorn je legenda!! Po koncu filma je cela dvorana ploskala ob napisu reziserja, cesar se nisem nikoli dozivel in verjetno tudi ne bom do novega filma Okorna.

— kekec
29.12. 2011 ob 17:13

Bravo Mitji Okornu!!!!!!! Film sem si ogledala včeraj in bilo je super: veliko smeha, kakšna solzica, pa precej romantike ... res si ga je vredno ogledati! Na koncu smo vsi ploskali :)))

— Meri
29.12. 2011 ob 18:57

Res zelo dober film. Vsekakor vreden ogleda.

— Vesna
30.12. 2011 ob 17:14

ocene (1_10)

scenarij:10
režija:10
igra:10
skupna ocena :10

zaplet na videz nepovezanih zgodb, katere se kasneje prepletejo me spominja na filma short cuts in les un et les autres.Globok poklon režiserju Mitji Okornu z moje strani.

— marko
30.12. 2011 ob 17:46

To ni romantična komedija v klasičnem pomenu. Vse zgodbe so na zanimiv način prepletene in prinašajo upanje. Moj fant - sicer skeptik - je bil navdušen nad filmom, jaz pa tudi. Super film. In prvič v življenju se mi je zgodilo, da sem v kinu ploskala! Res vredno ogleda!!

— Anja
30.12. 2011 ob 20:07

Mitja, hvala ti za ta čudovito lep film, poln upanja in zaupanja v prihodnost. Ponosni smo nate!

Taty

— taty
30.12. 2011 ob 20:47

Pravkar iz dvorane. Film je špica!

— Simon
30.12. 2011 ob 21:30

mene pa zanima kdo to poje na koncu filma če mi gdo pove prosim

— luka
30.12. 2011 ob 21:32

Bravo okorn legenda kakšn film,punca me je zvlekla v kino in ni mi niti malo žal.... upam da čimprej posnameš tu pa tam 2 in Člana.....Slovenski filmski sklad zbudite se pa si pejte pogledat ta film ki bi bil lahko posnet v Sloveniji

— Miro
31.12. 2011 ob 11:53

vredno ogleda. super.

— Benjamin
31.12. 2011 ob 14:46

Kapo dol režiserju. Odličen film za vso generacijo, V kinu so bili vsi od mladih do starejših generacij.
lalala- Namesto kritike Okornu glede njegovega ustvarjanja na tujem si iz RTV arhiva - (Nedeljski gost na Valu 202 - režiser Mitja Okorn) naloži in poslušaj pogovorno oddajo z njim. Celiko užitkov.

— Obiskovalec
1.1. 2012 ob 22:20

super!
aja pa za tiste, ki vas moti, da dela na Poljskem in ne poskrbi za slovensko sceno, najprej se pozanimajte, v Sloveniji s talentom ne more veliko narediti, ker je potreben tudi denar, na Poljskem mu ga dajo, slovenci, ker ni študiral na agrftju, pač ne.

— kaka
3.1. 2012 ob 13:33

mene pa zanima kera muzka je na koncu filma

— luka
3.1. 2012 ob 15:09

Včeraj sem si ogledal film. Na koncu je cela dvorana zaploskala - to pove vse. Kaj takega na filmskih predstavah še nisem doživel. Res izjemen scenarij, igra in režija vseh vpletenih. Bravo Mitja!!!

— Tedi
4.1. 2012 ob 7:45

Bravo Mitja, super film. Najbolši film z božično tematiko! Všeč mi je kako se zgodbe prepletajo, polno dodelanih detajlov in govorov. Super je tudi, ker nisem mogel predvideti dogajanja v filmu, torej nekaj drugačnega kot v ameriških...

— jay
4.1. 2012 ob 14:06

Film je čudovit in nabit z ljubezenskim nabojem. Hvala Mitja, pa še tako dobrih filmov ti želim. Lp :)

— stella
5.1. 2012 ob 11:16

Res simpatičen film, se strinjam z enim izmed zgoraj zapisanih komentarjev... po ogledu greš iz kina z upanjem:D In ja... tud jaz sm prvič doživela da so po predvajanju gledalci v dvorani stoje ploskali.. pa nisem bla na premieri. Le tako naprej Mitja!

— -Pokrajculja
6.1. 2012 ob 17:52

mene ni preveč navdušil.. še po sebaj mi je šel naživce jezik.. škoda da filma niso posneli angleži oziroma američani.

— lala
7.1. 2012 ob 2:36

Okorn, ti si car!! =D =D Ta film je legenda! Vsi, ki oklevate, idite gledat! Ne bo vam žal!! =D =D

— Susi
7.1. 2012 ob 6:23

Film je res odličen! Škoda da mora človk v tujino da mu lahko rata...

Imam pa eno drugo VELIKO grajo, namreč na KOLOSEJ - kvaliteta slike je bila katastrofalna! Že na začetku so med trailerji in reklamami potovale črte (kot v starih filmih) in potem še celoten filem, kar je izredno moteče in potem bolijo tudi oči. dva obiskovalca sta celo zapustila dvorano..
skratka kolosej - ne serji!, popravi napako al pa znižaj vstopnino ker 5eurov za tako kvaliteto nemislim več dat!

— Tanja
7.1. 2012 ob 21:10

Dober film...bravo Okorn!!!

— Urša
10.1. 2012 ob 18:47

Dober, resničen... lep!

— obvezna
10.1. 2012 ob 23:27

Kljub zelo ugodnim odzivom film preseneti. Je kvaliteten,čustven,realen in daje tisto nekaj več.Menim,da prekaša večino filmov zahodne kinematografije s podobno tematiko.Lep uspeh in vzpodbuda za Mitjo Okorna !

— Tone
14.1. 2012 ob 19:29

bedn film, ne ga it gledat

— lulček
19.1. 2012 ob 12:14

Ena boljših romantičnih komedij, če ne celo najboljša! Bravo Okorn!

— Teja
19.1. 2012 ob 22:58

Havajski ritmi Israela Kamakawiwole spremljajo zakljucne kadre odlicnega filma Mitje Okorna. Vprasajte windsurferje...

— Mogard
21.1. 2012 ob 23:09

Živjo vsem ,

Danes sva si ogledala film sv. Nikolaj in film je nad vsemi pričakovanji, ne more se primerjati z ničemer, ker je edinstven tako kot zgodba filma!! Bravo vsem in upam, da bo v prihodnje več takšnih kvalitetnih filmov!!! Če bi mogla dati oceno filma od 1 do 10 bi ga ocenila 20!! Pojdite ga gledat , ne bo vam žal!! Okoren ti pa prosim na delo in še več taksnih filmov!!
Lepo gledanje in občudovanja filma vam želiva!!

— Yuri & Spella
24.1. 2012 ob 14:59

Bravo Mitja, bravo ekipa. Film je odličen. O tem pričajo odzivi in obisk kinodvoran. Pa nasvet: Mitja, nikar se ne vračaj v Slovenijo. To ni dežela za nobenega, ki bi rad delal filme in živel od uspešnega dela pri filmu. Ker, če bi ta film posnel v Sloveniji, to ne bi bilo nič posebnega. Primerov je veliko. Pisma sv. Nikolaju si je v Sloveniji doslej ogledalo nekaj čez 50.000 gledalcev, zna biti, da jih bo še enkrat toliko, več pa ne. Torej ima gledalcev manj kot Outsider (90.000 gledalcev), Kajmak in marmelada (150.000), Zadnja večerja (60.000), Petelinji zajtrk (180.000) in Gremo mi po svoje (205.000). Kaj želim povedati? Da imamo tudi Slovenci lepo število uspešnic, pa to slovenskim filmarjem ne pomaga nič, tudi domačemu filmu ne! Ne v javnosti, ne pri delu, ne pri zaslužku. Slovenija je pač premajhna. Film na vasi ne živi, tudi v malih državah ne. Poljska ima 38 milijonov prebivalcev, in to pri filmu nekaj velja. Je dežela od koder prihajajo režiserji Polanski, Kieslowski, Wajda... Zato Mitja - ne vračaj se nazaj, kar se delovnega okolja tiče. Raje prihajaj nazaj s filmi, ki jih boš posnel v tujini, ker Slovenija je za film to, kar je voda za papir - razkroji te. Tudi tisti slovenski filmarji, ki ste ambiciozni (nekaj jih vendarle je) naj čimprej poskušajo delati kje v tujini. Še enkrat bravo Mitja!!!! Zdaj pa iz Poljske v Svet, da šokiraš še Hollywood.

— Cinefil
25.1. 2012 ob 18:33

V soboto sem si četrtič ogledala Pisma. Še nikoli, ampak res nikoli, nisem šla v kino pogledat nobenega filma več kot enkrat. Na koncu smo vedno ploskali. Tega tudi še nisem doživela v kinu. In zraven sem peljala tudi mlajšo hči, ki se mi je cel mesec izmikala, češ pa kaj je v tem filmu takega, da ga moram gledat v kino. Njenemu navdušenju ni ne konca ne kraja. In takoj si je posnela glasbo iz filma in jo skoraj vsak dan posluša. In seveda je nujno kupiti tudi DVD, da bo vedno pri roki.

Mitja, sama sreča, da si posnel ta film na Poljskem, s poljskimi igralci, ker si teh čudovitih likov ne znam predstavljati s slovenskimi igralci. Pa nočem nobenemu delat krivice. Vsi igralci po vrsti so enkratni, odlični in naravno lepi. Vsi. Moški in ženske in otroci. Izbor je enkraten, odigrano je popolno. Otroci so pa sploh FENOMENALNI. Glasba in jezik pa seveda celemu filmu dajeta dodatno mehkobo in nežnost. Tako kot zgornji komentatorji lahko dodam samo še to, da si s tem filmom pokazal, da za ta naš svet še ni prepozno in obstaja upanje na svetlo prihodnost. Iz celega filma se čuti tvoja srčna pripadnost temu kar delaš. Naj ta tvoja enkratna energija samo raste in naj ti je ne zmanjka in glavo visoko pokonci, ker sem prepričana, da si bil opažen daleč preko meja Evrope.
Veselim se tvojih novih filmov in ti želim vse NAJ NAJ.

Uživajte ob gledanju.

— Damijana
27.1. 2012 ob 16:43

carsko

— blabla
1.2. 2012 ob 9:26

Fenomenalno posnet filem, odlična produkcija, super igralci pa samo še dodajo k zgodbi...

— Tone
5.2. 2012 ob 16:35

Film je luštkan. Ploskat v kinu je pa res pametno ja, to se mi je res zdelo butasto do amena.

— Ursh29
7.2. 2012 ob 14:14

Osladen film do konca, ampak mi je bil vseeno izredno všeč :) Lepa in res dobro prepletena zgodba :)
Če ste romantično razpoloženi je vsekakor vreden ogleda. Če niste, pa raje ne, saj se vam bo marsikatera situacija zdela butasta in se vanjo ne boste mogli dobro vživet. Izbira je torej vaša :)

— norah
14.2. 2012 ob 13:33

do kok starosti je naj bolš

— leaa
22.2. 2012 ob 21:56

Čudovito!!! :-)

— Tajda
11.11. 2012 ob 13:00

film mi je bil zelo všeč , zelo lep , romantinčen smešen ganljiv . priporočam vsem

— scooby doo
9.12. 2012 ob 19:10

Vcasih malo traja, da nastane kaksen dober film. Svetujem, da tega ne pogledate takoj, ker boste morali se dolgo cakati na tako dober film. ;-)

— urby
9.12. 2012 ob 20:02

Film je odlicen se posebej za bozicni cas!!!!!!!!!!!!!

— ju
24.12. 2013 ob 19:25

super film...

— vcv
24.12. 2014 ob 21:32

Svetovno dober film, zelo bi mi bilo žal, če si ga ne bi ogledala, upam, da Mitja bere tele komentarje in da mu je ob njih zelo lepo. Mitja, zaslužiš si vse čestitke in priznanja...Še več takšnih dobrih filmov in svet bo takoj lepši......

— Rada
4.4. 2015 ob 17:02

Zelo lep filem mi lahko kdo zaupa kako se reče na koncu oz ko je že konec filma tej glasbi kakšen je naslov
hvala

— boštjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.