Kolosej
Film distribucije Continental Film

Pisatelj v senci

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 15.7.2010, Kolosej Ljubljana
29.7.2010, Kino Komuna
2h 3min / 123min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Roman Polanski po romanu Roberta Harrisa
Režija: Roman Polanski
Režiser filmskih mojstrovin Chinatown, Pianist in Oliver Twist prikazuje zgodbo o pisatelju, ki je dobil nalogo dokončati biografijo nekdanjega britanskega premiera Langa, po tem ko je prejšnji pisec umrl v skrivnostni nesreči. Lang se je po končanem mandatu preselil v ZDA, toda pisatelj med raziskovanjem naleti na srhljive dokaze o politični korupciji mednarodnih razsežnosti, kar njega in Langa spravi v smrtno nevarnost.

O filmu

Ko britanski pisatelj, ki se je uveljavil s pisanjem knjig v imenu drugih, privoli, da bo dokončal spomine nekdanjega britanskega premierja Adama Langa, mu njegov agent zagotovi, da je to edinstvena priložnost. Toda projekt je od vsega začetka ovit v zloveščo tančico – ne nazadnje zato, ker je njegov predhodnik, Langov dolgoletni pomočnik, umrl v tragični nesreči.

Novi pisatelj odpotuje v Ameriko, da bi se lotil projekta na otoku, kjer Lang trenutno prebiva z ženo Ruth ter pomočnico (in ljubico) Amelio. Toda dan po njegovem prihodu nekdanji britanski minister javno obtoži Langa, da je odobril protipravno izročitev osumljenih teroristov Cii, da bi slednja od njih pridobila podatke z mučenjem – kar pa velja za vojni zločin. Zaradi prahu, ki ga dvigne incident, se pred Langovo hišo začnejo zbirati novinarji, pa tudi številni demonstranti. Ob zbiranju podatkov za knjigo pisatelj medtem razkrije vse več prezrtih ali prikritih podrobnosti, zaradi katerih posumi, da je njegov predhodnik morda naletel na mračno skrivnost, ki bi Langa povezovala s Cio, in da je ključ do tega podatka skrit v njegovem nedokončanem rokopisu. Ali je Lang med svojim mandatom skrivoma sodeloval z ameriško obveščevalno agencijo? Je bil morda prvi biograf umorjen zaradi pretresljive resnice, ki jo je razkril?

Vznemirljivi politični triler, ki prepleta številne aktualne teme, je napeta zgodba o spletkah in prevarah – seksualnih, političnih in literarnih. V svetu, kjer nič – in nihče – ni to, kar se zdi, pisatelj v senci kmalu spozna, da je preteklost lahko smrtno nevarna ... in da o poteku zgodovine odloča samo, kdor preživi, da bi jo zapisal.

Komentarji

5.7. 2010 ob 22:22

kim catrall je angležinja?!

— pinček
14.7. 2010 ob 7:53

Knjiga je super, upam, da bo tudi film:)

— lenča
16.7. 2010 ob 22:43

ha prvi komentar!

— john
23.7. 2010 ob 19:24

Od R.Polanskega bi pa res pričakoval boljši film;ne vem ali gre za natego;da pa tako priznan režiser naredi tako bedo mi pa ni jasno;celo Bonda postavi za predsednika:)Kolosej je res postal Mc Donald's kino,kjer bi bilo najbolje,da vse filme-Mrke vrtijo v črnobeli tehniki za pol evra,ker kopije so itak tako slabe in neostre,da bom naslednjič zahteval nazaj denar,vse ima svoje meje-samo ne imejte ljudi za bedake...

— Red Rooster
24.7. 2010 ob 17:02

Red, stil tega filma je v resnici precej tipičen za Polanskega. Je pa res stvar okusa in razpoloženja. Meni je bil prav OK. Če odmislimo določene malo verjetne zadeve (recimo kako je lahko bivši minister tako hitro priletel do motela, kjer se skriva McGregor).
Bond pa ni bil predsednik :-) Premier je bil, ampak OK. Imaš pa čist prav glede kopije. Jaz ne hodim pogosto v Kolosej, ampak to je bil že ene tretji film, pri katerem so me na momente bolele oči zaradi motne slike. Sramota. Pa celo eno sceno so kar odrezali sredi stavka, zelo očitno je blo da je operater prehitro zamenjal kolut, al kaj takega.

— Ego
28.7. 2010 ob 1:22

danes sem po ogledu tega filma zelo navdušen stopil iz kinodvoran.
Nekaj besed o filmu:
Zgodba je aktualna in sveža, igralska zasedba je izvrstna.
Tu se izkaže predvsem glavni igralec - Ewan McGregor (s svojo energičnostjo in mimiko). Blesti pa tudi Pierce Brosnan (v vlogi premierja).

Istočasno je film odlično režiran, kadri so vsi po vrsti odlično posneti in premorejo res kvaliteto. Skratka zares vreden ogleda!!
Eden najboljših filmov, ki sem si jih ogledal letošnje leto.

— Leone
28.7. 2010 ob 10:20

Knjiga super, film zelo dober, kvalieta predvajanja filma (kopija) slaba

— mia
29.7. 2010 ob 3:20

Nezanimiva zgodba, film sploh nima nobene prave napetosti, ki bi te pritegnila k ogledu. Film pač je, se začne in se konča, ne pusti nobenega vtisa. Ni vreden ogleda oz. denarja. Lp

— nekdo
29.7. 2010 ob 11:51

Film sem si ogledal zaradi komentarja s 5 zvezdicami v Vikendu. Sem razočaran. Zgodba je razvlečena in pretežni del dolgočasna. Spet gre za tipično ameriško skovanko na preteklih sodelovanjih s CIO nekih upokojenih politikov in sodelovanje njihovih najbližjih itd. Zgodba privlečena za lase, z zapletanjem nečesa, kar ni zapleteno in poveličevanjem nečesa,kar ni vredno omembe. Moram priznati, da bi bil zame film bolj gledljiv, če bi bilo vsaj nekaj pametne akcije. Za osebo, ki sem jo pripeljal s sabo, pa je bil film čisti dolgčas in ga tudi akcija ne bi rešila.

Glede Koloseja Ljubljana pa lahko rečem, da še porabim Jokerja do konca, potem pa se mu bom izogibal: napol razpadli sedeži, slaba kvaliteta predvajanja, klima izklopljena, notranji WC popolnoma onesnažen, kartomati enkrat delajo, enkrat ne, dolge vrste pred okenci- tipičen primer kapitalistične naložbe, ki lastnikom ne prinaša več zadosti dobička in so minimizirali vzdrževanje in zaposlene.

Glede sporeda pa me že boli glava od teh ameriških filmov. Mar Kolosej ne more sestaviti sporeda tudi iz kvalitetnih filmov iz drugih dežel. Velik del ameriških filmov je prava beda kapitalistične ameriške propagande in limonadastih zapletov.

— Ivan
29.7. 2010 ob 14:04

Dober film, zmazek od slike. Mislim, da sem bil zadnjič v Koloseju, saj jim je za kvaliteto projekcije prav malo mar.

— Ghost
30.7. 2010 ob 16:49

men osebno je biu film čist kul, ni biu full dobr sam tok slb pa spet ne! čeprou bi lohka biu bl napet, pa skrivnosten. ker že na začetku nekak sumš, da je žena vpletena v to. za mene je še zmeri iluzionist najbolši film vseh časov. :D

— ana
3.8. 2010 ob 1:35 zvezdica

če odmislim, da ga ja režiral polanski (od njega bi RES pričakovali kaj boljšega), je bil presenetljivo gledljiv v okviru svojega žanra - predvsem res dobre igralske izvedbe, mcgregor in fantastično karizmatična olivia williams. a žal je tudi težko pozabit, da je polanski avtor - premier ki se obtožen zaradi vojnih zločinov odloči, da ostane v zda, ki ne priznavajo haškega sodišča in kjer je torej na varnem pred pravico, na koncu se izkaže za pozitivni lik, zmanipuliran z ženine strani, ki je (hipokritsko) prej delovala kot glasnica pravice oz vsaj ne-izmikanja sojenju. rings a bell?

— petunija
6.8. 2010 ob 19:15

Za. Lepo speljano, razen zaključka.

— goreči
8.8. 2010 ob 12:35

to da se ni smel vrniti v ZDA
to je simbolika (v samem filmu)
kajti Polanski se tudi ne sme vrniti v ZDA

— dj
14.8. 2010 ob 0:53

z mojega režiserskega vidika...scenografija in igralska zasedba je zlo zlo dobra in močna......zgodba pa totalno bedna, spet se gre za ameriško vlado in CIO ...brezveze za nov film....nobene napetosti razn na konc tistih nekaj sekund k McGregor sestav sporočilo....

— mike
27.8. 2010 ob 21:16

Rad bi komentiral le Ivanov komentar z dne 29.7.2010. Z njim se namreč v CELOTI strinjam in se podenj tudi podpišem! Mimogrede en nasvet Ivanu, čeprav mislim da nepotreben :) - tudi 5-zvezdične ocene filmov v raznih medijih so del takšne kapitalistične naložbe, ki ne prinaša (dovolj) dobička. Svoj delež pri tem ima nedvomno tudi (splošna in) gospodarska kriza (pri nas). In ja, dragi distributerji, izbor filmov je mnogokrat porazen, ozek in s tem le še dodatno prispevate k vsej negativi (poleg samega Koloseja, ki tak izbor filmske produkcije dopušča in očitno podpira). Pa seveda ne mislim sedaj, da bi bilo treba imeti tak program, kot je recimo v Kinodvoru. Čeprav tudi ena takšna "redna linija" predstav ne bi bila slaba ideja. Glede inventarja v Koloseju niti ne bom izgubljal besed. Stanje je znano več ali manj vsem, očitno in žal pa še najbolj gledalcem samim (pa najbrž čistilkam in čistilcem)! To je le eden izmed dveh glavnih razlogov, zakaj sam že dolga leta ne sprejemam s strani prodajalk kart ponujene sedeže in torej vedno zahtevam kakšno "ekscentrično" in oddaljneno pozicijo, ki je zgolj relativno neidealna. No, drugi razlog so gledalci ali bolje rečeno obiskovalci (vsaj za nekatere to velja) sami in njihova splošna(!) (ne-)kultura. Upam, da bo kdo vse te kritične komentarje, ki se jih čedalje več pojavlja tudi na nekaterih forumih, posredoval še naprej npr. gospodu Sergeju Racmanu ali komurkoli, ki je dovolj visoko, da bo lahko čimprej sprejel nujne ukrepe za izboljšavo.

— Georgie
29.8. 2010 ob 16:05

waw noro,
poznam pisatelja in tony je celo eno nedeljo klical k njim domow! tip je reku , sorry mam kosilo s familjo, pokličem pol nazaj. smešno ja ;) ***

— ela
30.9. 2010 ob 22:01

če vam v koloseju kvaliteta predvajanih filmov ni všeč, pejte si ogledat film v tuš planet Koper, pol boste videli, kaj je nekvalitetna slika, zmazek od slike, film z pomankljivimi podnapisi, film brez zvoka, skakajoča slika..... in še veliko nepravilnosti!

— sandra
8.10. 2010 ob 17:06

Tako je filem je bil super..kar se pa tiče koloseja pa katastrofa s kakovostjo
predvajanja filmov na filemskem platnu.
V kolosej definitivno ne bom šla nikoli več.

— sabina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.