Kolosej
Film distribucije Cenex

Pirati s Karibov: Z neznanimi tokovi 3D

akcijska pustolovska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 19.5.2011, Kolosej Ljubljana
2h 17min / 137min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ted Elliott in Terry Rossio po likih Stuarta Beattieja in Jaya Wolperta in po romanu Tima Powersa
Režija: Rob Marshall
Neprekosljivi piratski kapitan Jack Sparrow in zviti morski volk Barbossa skušata najti legendarni izvir večne mladosti, a jima pot prekriža pustolovka in nekdanja Jackova simpatija Angelica. S spretnimi nakanami Jacka zvabi na ladjo legendarnega gusarja Črnobradca. Ko se v zgodbo vmešajo tudi pogubne morske deklice, dvolična angleška mornarica in trdosrčni morski razbojniki, mora Jack znova pokazati obilico čudaških spretnosti in zaupati svoji obešenjaški sreči.

O piratih s Karibov, četrtič …

Spoznali smo ga, ko je brez posadke v zadnjem hipu stopil na pomol s potapljajočega čolna, ki niti spominjal ni na kakšno mogočno gusarsko ladjo. Kapitana Jacka Sparrowa, seveda. Na njegovo ime brez priponke kapitan ne smemo niti pomisliti. Stopil je na pomol in naravnost v naša srca. V treh srečanjih doslej smo skupaj z njim iskali Črni biser, spoznavali in premagovali legende, uroke ter pošasti, okusili vseh vrst preizkušenj na morju in na kopnem, v morskih globočinah in celo na robu sveta (in morda tudi malce onkraj njega), v prijateljstvu, ljubezni in sovraštvu. Spoznali smo mnoge okrog njega, le njega bolj malo. Od kod se je pravzaprav vzel? Kje vse je plula njegova barka pred tistim znamenitim korakom s potapljajočega čolna na suho? Zakaj mu vse predstavnice ženskega spola ob srečanju pripeljejo klofuto namesto strastnega poljuba? Prišel je čas tudi za to zgodbo.

WALT DISNEY PICTURES in JERRY BRUCKHEIMER FILMS so pod vodstvom režiserja Roba Marshalla piratoma Johnnyju Deppu in Geoffreyju Rushu dodelili mednarodno druščino Penelope Cruz, Iana McShanea, Kevina McNallyja, Astrid Berges-Frisbey, Sama Claflina in številnih drugih. Osvetlili bodo zgodbo, ki jo je popisal Tim Powers in govori, med drugim, tudi o zloglasnem Izviru mladosti. Ga bo kapitan Jack našel? Mu bo znameniti kompas, ki kaže smer le v njegovih rokah, pokazal pot do njega? Mu jo je že kdaj prej? Če Izvir sploh obstaja, kolikšna je cena, da spiješ njegovo čarobno vodo? Kdo je prelepa Angelica, ki ga zvabi na krov strašnega Črnobradca, pirata, ki je strah in trepet vseh piratov?

Za več kot tri desetletja so filmski gledalci pozabili na piratske zgodbe, dokler ni kapitan Jack Sparrow načel čisto novega poglavja v tej zvrsti. Producent Jerry Bruckheimer je prepričan, da sta scenarista Ted Elliott in Terry Rossio po motivih romana Tima Powersa odkrila in ustvarila povsem nov svet, ki ga je v Jackovi družbi vredno raziskati. Johnny Depp priznava, da se je nesmrtno zaljubil v svoj lik in da je ob koncu vsakega druženja z njim doživljal hudo ''dekompresijo''.

''Rad sem v njegovi koži in biti on mi je v največji užitek. Kot kapitan Jack Sparrow imam neomejeno licenco, da sem popolnoma nespoštljiv, totalno prevratniški, nor, nepredvidljiv in vrhunsko nerazumljiv v vseh situacijah,'' priznava igralec. Z Bruckheimerjem sta si bila edina, kdo bo tokrat kot režiser krmaril to gusarsko ladjevje: Rob Marshall, dobitnik oskarja za spektakularni muzikal Chicago in režiser intimnih Spominov gejše ter svojstvenega muzikla Devet. V slednjem je zbral bržkone eno najboljših in najbolj zvezdniških filmskih zasedb v zgodovini te zvrsti: ob fantastičnem Danielu-Day Lewisu so se zvrstila velika ženska imena od Sophie Loren do Marion Cotillard, Judi Dench, Penelope Cruz, Kate Hudson in Nicole Kidman. Rob Marshall priznava, da kot večina drugih tudi on obožuje Disneyjeve filme in da se je zaljubil v Pirate s Karibov s prvim kadrom prvega filma.

''Misel, da bi režiral akcijsko pustolovski film, česar nisem še nikdar počel, se mi je zdela fantastična in takoj sem bil za. Vedno sem med prvimi v vrsti za vstopnice vseh poletnih uspešnic, kot režiserju pa mi je bila sprememba po Chicagu, Gejši in Devet izjemen izziv.''

Jack Sparrow, ali Jakec, kot ga sme imenovati edino njegov oče, pred katerim ima Jack nemalo spoštovanja, ostaja Jack zdaj in za zmerom. Scenarist Rossio priznava:
''Jack Sparrow je eden tistih likov, ki se ne spreminja; filmski gledalci nočejo, da bi se spremenil in tudi jaz nočem tega. Vendar pa je kriv za to, da se spreminjajo liki okrog njega. Posebej zabavno je bilo soočiti ga z Angelico, saj se doslej še ni spopadel z žensko, ki bi mu tako zelo nasprotovala in mu bila celo sovražna, obenem pa mu je povsem kos, zlasti kar se sebičnosti in pretkanosti tiče.''

To dejstvo je bila le ena od mikavnosti ponudbe za Penelope Cruz, da zaigra v četrtih Piratih, poleg tega, da bo spet združila igralske moči z Johnnyjem Deppom, s katerim je igrala pred leti v drami Blow. Da je oskarjevka Penelope, zvezda mednarodnih razsežnosti, obenem tudi občudovalka te piratske serije, ni škodilo.
''Občudujem Pirate s Karibov in kar je Johnny naredil iz lika Jacka Sparrowa. Snemanje pa je ena sama pustolovščina in nikoli ti ne more biti dolgčas.'' O Penelope tudi režiser Marshall najde le pohvalne besede:

''Ker ni igralca, ki bi v liku Jacka segel Johnnyju do kolen, sem hotel ob njem igralko, ki pooseblja enako moč in nadarjenost: humor, erotično privlačnost, odločnost, lepoto in strast. Ker sem z njo že delal (v muziklu Devet), sem vedel, da ima enkratno kombinacijo vseh teh potrebnih odlik.''
Za lik zloglasnega Črnobradca, pirata, ki je strah in trepet vseh piratov, je Marshall potreboval igralca, čigar izjemna in več kot 50 let dolga kariera na televiziji in filmu nudi zbirko vseh človeku in Satanu znanih razpoloženj in čustev.

''Črnobradec je bil verjetno eden najbolj zloglasnih piratov v zgodovini,'' pripoveduje Ian McShane. ''O njem kroži nešteto zgodb, od katerih je ena bolj neverjetna od druge. Koliko pa je v njih resnice, je stvar piratske mitologije.''

Johnny Depp meni, da je največja lepota in izziv tega lika to, da je na zunaj videti kot razumen in racionalen možak.

''Toda dlje ko si z njim, bolj spoznavaš, da je hladnokrven morilec kamnitega srca, ki brez pomišljanja pogubi vsakogar, ki bi lahko ogrozil, kar si pač vtepe v glavo. Niti najvišja čustva ali vrednote mu niso svete. In mislim, da ga nihče ne bi mogel zaigrati bolje in prepričljivejše od Iana McShanea.''

Za vlogi epizodnih, vendar pomembnih likov, morske deklice Sirene in pogumnega misijonarja Philipa, so se Bruckheimer, Marshall in odgovorne za zasedbo vlog Francine Maisler, Susie Figgis in Lucy Bevan odločili za obširno klasično izbiranje med mladimi, še nepriznanimi igralci. Po dolgem iskanju so izbrali Francozinjo Astrid Berges-Frisbey in Angleža Sama Claflina. Oba že imata za seboj nekaj igralskih izkušenj, na mednarodni ravni pa sta povsem neznana. Lahko ste prepričani, da vas bosta prijetno presenetila in navdušila.

Ne nazadnje je vendarle treba omeniti, da bo Pirate tokrat mogoče videti  tudi v tretji dimenziji. Snemanje je v celoti potekalo v tej, zdaj že skoraj obvezni tehniki. Tako so Pirati s Karibov: Z neznanimi tokovi eden prvih velikih pustolovskih filmov, ki so jih v tej tehniki posneli na dejanskih lokacijah in ne v studiu pred zelenim zaslonom.  Ker je snemanje potekalo večinoma v včasih neprehodni džungli, na morju in na londonskih ulicah, je bilo toliko bolj zahtevno in počasno, ter posledično tudi dražje. Toda producent Bruckheimer je prepričan, da le 3D tehnika filmu daje vzdušje, širino in veličino, kakršne si zasluži.

Premiera Piratov s Karibov: Z neznanimi tokovi je bila v Disneyjevem parku v Anaheimu v Kaliforniji in sicer v 3D tehniki prvič pod milim nebom. Celoten izkupiček je producent namenil neprofitnemu združenju Girls & Boys of America, ki skrbi za vse tiste mlade, ki nimajo dovolj lastnih sredstev, da se izobrazijo in razvijejo v odgovorne, produktivne in skrbne državljane. Vstopnice po ceni 1.000 $ so razprodali v treh dneh!

Komentarji

5.5. 2011 ob 16:35

3-D :)))

— gjgmn
6.5. 2011 ob 17:51

V 3D? To bo zakon! Absolutno je treba it gledat v 3D!!!!

— Jeniffer
7.5. 2011 ob 18:15

3-D KOMAJ ČAKAM

— kjmk
9.5. 2011 ob 12:13

ZAKON FILM

— BIĆ
11.5. 2011 ob 9:36

komaj čakam, v xpandu...

— gilraen
18.5. 2011 ob 19:57

Huuudo :D

— Leđenda
18.5. 2011 ob 22:07

Lih sm biu na premieri u Xpandu sm gledu u 3D full dobr film res priporočam :)

— Kristjan Potočnik
19.5. 2011 ob 15:56

iooooi kooomii ćaakaam daa gaa gleedaam <3 ;))

— MaaiKeemi
20.5. 2011 ob 16:31

Tisti, ki je gledal v 3D a mi lahko pove, kako je bilo? A je v redu posneto ali je bolj slabo?

Zahvaljujem se za odgovore.

— rokec
20.5. 2011 ob 22:12 zvezdica

Ravnokar sem ga gledala in ga toplo priporočam! Res, fantastičen film! Ponavadi pri serijah filmskim ustvarjalcem pri tretjem ali četrtem delu že zmankuje idej, rezultat pa so brezvezni filmi, od katerih smo pričakovali veliko več, ampak tukaj ni tako. S Cruzovo smo dobili malo svežine, nekaj novih obrazov, še vedno pa je v filmu Johnny Depp, zaradi katerega sem jaz in najbrž še kar nekaj drugih filme sploh začela gledat. Najprej se mi je zdelo, da bo vse skupaj brez Keire in Orlanda nekoliko slabše, saj sta mi bila njuna lika zelo všeč, a sedaj vidim, da so ju filmski ustvarjalci iz scenarija po vsej verjetnosti izbrisali zato, da ne bi naleteli na kakšno ustvarjalno blokado.

— Me
21.5. 2011 ob 13:23

mejbi ga bom su dons gledat

— jack
21.5. 2011 ob 13:47

Tale film si res splača ogledat, še posebej v 3D. Je poln akcije in zanimivih dogodkov... Najboljši je kapitan Jack Sparrow - kot vedno. L e škoda je da v filmu več ne nastopata Orlando Bloom in Keira Knightley - bila sta mi tako všeč. Film zelo priporočam za ogled. :d

— neznanka**
21.5. 2011 ob 18:16 zvezdica

Tale film je res odličen in ga priporočam za ogled v 3D. Škoda le da ne nastopata več Orlando Bloom in Keira Knighley... Ali veste da so prve tri filme posneli na Karibih zadnji del pa na Havajih? Ali veste tudi, da je bila Pénelope Cruz med snemanjem noseča in v nekaterih prizorih, da se ne bi videl trebuh nastopa njena sestra Mónica Cruz? Ja , vse je res. Upam da si boste film šli pogledat ker je kot sem že rekla odličen. Lep pozdrav :d

— lili
22.5. 2011 ob 13:27

v 3D more bit ful carsk!!!!!!!!!!!!!!!
k da se bi ti pred učmi mečeval!!!!!!!!!!!!!!!!!!
komi čakam v petek k ga grem gledat!!!!!!!!

— kva te briga
24.5. 2011 ob 18:41

zakon film=)<3

— ivanaaa
25.5. 2011 ob 7:33

žal, pirate ne bom več gledal v kinu, z neznanimi tokovi je takšen padec....

— gilraen
25.5. 2011 ob 21:43

ej a so 3d efekti dobri?

— nwm
26.5. 2011 ob 11:35

Film je OK...mislil sem da bo več akcije..Kar se tiče pa 3D sm pa RAZOČARAN saj ni imel VELIKO efektov,pričakoval sem jih več...Drugače pa super ;)

— Don
28.5. 2011 ob 11:11

fulllllllllllllllll hudd filllllllmmmmmmmmmmmm sploh če si fen johnnyja

— gigi
28.5. 2011 ob 13:19

film je res odličen sem gagledal v 3d in je zakon kot preostali deli! Pénelope Cruz res dobro igra svojo vlogo in upam da bo naslednji del dober kot preostali ;)

— erik
28.5. 2011 ob 18:30

Ful ful ful dobr film, se splača (3D je res ful dobr!),
huda vsebina, grafika itd.

— Lipa
29.5. 2011 ob 8:16

ooooooo hudo v 3D bo kul grem gledat

— jej
29.5. 2011 ob 16:58

Film premore komaj kaj humorja, zgodba pa se vleče kot limonada. Sicer nekaj novosti v filmu gladko zbledi ob slabi predstavi igralcev... snemanje v 3D tehniki bi lahko bil vzrok za to.

— rascal
30.5. 2011 ob 14:11

komi čakm d ga grem gledat u 3D

— mjawwwwwwwwwww
31.5. 2011 ob 18:48

cool res ful dober filem
sm ga gledala v kinu

— kate
1.6. 2011 ob 19:56

joj! odličen film! le ni mi všeč,da ne nastopa Orlando Bloom za kar je res škoda!!

— tjaša
3.6. 2011 ob 19:08

Pozdravljeni vsi!
Jaz filma še nisem gledala ampak verjamem da je genialen. Tudi meni je res škoda da ni več Keire Knightley in Orlanda Blooma. Kakšna pa je bila Penelope C.? Ste vedeli, da so nekateri deli snemani v Hollywoodu? Pa tudi gozd je v studiu? Mene pa zanima kako so pričarali širno morje pa vse to. Pa Johnyju Deppu je lik Jack Sparrow najljubši. Jaz si bom šla film gledat v 3D in komaj čakam.
Čau :-)
Mia

— Mia
4.6. 2011 ob 19:11

kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul film !!!!!!!!!!!!!!

— bla bla bla
7.6. 2011 ob 13:01

zlo dober film.treba ga je gledat v 3D.to je najboljš od vseh delov.

— gašper
17.6. 2011 ob 19:29

jaz ga grem jutri gledat!!!!!!! komi čakam!!!!!!!!!!!
.................
mmm

— mmm
18.6. 2011 ob 19:10

komii čakam da ga grem ju3 gledat <3

— Capitan Jack Sparrow
22.6. 2011 ob 19:10

FuŁj hud.majkemii! Pejte gŁedaat!! SpŁooh pa 3D.!! The best movie ever!!

— NiKa
23.6. 2011 ob 18:36

ta film je d best forever pojte si ga ogledat naj naj bolši bolši

— lilči12
26.6. 2011 ob 20:20

super film,manka Orlando Bloom

— dororo
26.6. 2011 ob 23:12

johnny depp je the best..!

— thh
2.12. 2011 ob 22:48

Najjači ! :D
JACK SPARROW
JOHNNY <3<3<3<3legenda<3

— Sparrowgirl

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.