Kolosej
Film distribucije Fivia

Pionir

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 5.6.2014, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2013
Jezik: norveščina
Scenarij: Nikolaj Frobenius, Hans Gunnarsson, Cathinka Nicolaysen, Erik Skjoldbjaerg in Katherine Valen Zeiner
Konec 70. let prejšnjega stoletja pod Severnim morjem odkrijejo velika naftna polja in Norveška se odloči izkoristiti dragoceno naravno bogastvo. V skupini ameriških in norveških potapljačev, ki 500 metrov pod gladino pripravljajo teren za naftne ploščadi, sta tudi neustrašni Petter in njegov brat. Toda med nevarnim potopom se zgodi tragedija, zato Petter začne iskati krivca, ob tem pa naleti na zidove molka in zanikanja. Zaplete se v nevarno zaroto nepredstavljivih razsežnosti, kar ogrozi njegovo življenje, vendar je odločen resnici priti do dna.

Triler o zaroti se dogaja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ob razcvetu naftne industrije na Norveškem. V Severnem morju so našli velike zaloge nafte in zemeljskega plina. Oblasti jih hočejo na kopno pripeljati po naftovodu 500 metrov globoko.

Poklicni potapljač Petter je obseden z željo, da bi dosegel dno Norveškega morja. Za ta nevarni podvig je dovolj discipliniran, močen in pogumen, toda cilje mu prekriža tragična nesreča. Kmalu ne ve več, kdo ima vse niti v rokah, in spozna, da je njegovo življenje v nevarnosti.

Ekipa

Wes Bentley (Mike) je opozoril nase z vlogo v Lepoti po ameriško. Kot mlad igralec je veljal za problematičnega in slovel po svojem spremenljivem razpoloženju. Njegova predana in intenzivna igra v Štirih peresih je menda tako živcirala predsednika družbe Miramax Weinsteina, da se je zaklel, da ne bo nikoli več delal z njim. Po premieri filma je priznal, da se je prenaglil in da bi delal z njim kjer koli in kadar koli. Po Nevidnem jezdecu je zaigral v izjemno uspešni franšizi Igre lakote, v delu Arena smrti.

Aksel Hennie (Petter) je norveški igralec, scenarist in režiser. Igral je v številnih norveških uspešnicah in prejel več nagrad za igro (Jonny Vang) in režijo (Uno). Leta 2004 je bil izbran med evropske Zvezde v vzponu. Na slovenskih filmskih platnih smo ga lahko videli v komediji Prijatelji z nevarnimi akrobacijami po vzoru odštekane ameriške serije Jackass. Aksel je vztrajal, da večino teh prizorov odigra sam. Film se je v norveških kinematografih vrtel več kot pol leta.

Ane Dahl Torp (Mette) je diplomirala leta 1999 na norveški akademiji za dramsko umetnost. Debitirala je v kratkem filmu Anolit Stefana Faldbakkena. Zaslovela je s televizijsko nanizanko Črn denar - Bele laži (2004), za katero je tudi prejela naziv najboljša igralka. Uspešna je bila tudi s komedijo Ženska mojega življenja. Ane pa igra tudi v gledališču, glavno žensko vlogo v Ibsnovi Heddi Gabler, Carol v Oleanni Davida Mameta in Fireface Mariusa van Mayenburga. Z Nicolaijem Clevom Brochem sta zaigrala v Galebu Antona Čehova in Fedrini ljubezni Sare Kane. Leta 2006 je na berlinskem filmskem festivalu za glavno vlogo v Comrade Pedersen prejela naziv Vzhajajoča zvezda.

Erik Skjoldbjerg (režiser) se je rodil leta 1964 na Norveškem. Po končani londonski Šoli za film in televizijo je nase opozoril s celovečernim filmom Insomnia. Prodali so ga v 20 držav po vsem svetu in posneli ameriški rimejk pod režisersko taktirko Christopherja Nolana. V glavnih vlogah so zaigrali Al Pacino, Hilary Swank in Robin Williams. Leta 2002 je po romanu Elisabeth Wurtzel posnel Narod Prozaca s Christino Ricci, Jessico Lange, Anne Heche in Loujem Reedom. Leta 2010 je posnel norveški Nokas, ki je bil doma blagajna uspešnica. Skjoldbjerg je posnel tudi nekaj oglasov in nagrajenih kratkih filmov.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.