Kolosej
Film distribucije Goethe-Institut Ljubljana

Piano, solo

Piano, solo
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 6.5.2008, Kino Komuna
1h 40min / 100min
Leto: 2007
Država: Italija
Jezik: italijanščina
Scenarij: Ivan Cotroneo, Claudio Piersanti, Sandro Petraglia, Riccardo Dilani
Režija: Riccardo Milani
Film pripoveduje zgodbo o Luci Floresu, genialnemu italijanskemu glasbeniku zaljubljenemu v jazz. Film nam ne prikaže samo njegove umetniške plati, ampak se poglobi tudi v njegove ljubezni, vznemirjenosti, eksistencialne negotovosti in na koncu tudi v norost.
Film Piano, solo je režiral Riccardo Milani. Ivan Cotroneo, Claudio Piersanti in Sandro Petraglia pa so skupaj z režiserjem avtorji scenarija, ki je nastal po že napisani knjigi. Knjiga z naslovom Il disco del mondo, avtorja Walterja Veltronija iz leta 2003, je nastala skoraj naključno, ko je takratni župan Rima naletel na cd ploščo Luce Floresa, ki pa ga do tistega trenutka ni poznal. Luca Flores, genialen jazzist, je naredil samomor leta 1995, pri 39 letih.

Rodil se je leta 1956. Skoraj celotno obdobje šestdesetih let je kot otrok preživel v Afriki, kjer je delal njegov oče, ki je bil geolog. Tam je na lastne oči videl, kako je v prometni nesreči umrla mati. Ko se je številčna družina ločila, se je Luca preselil z eno izmed sester v Firence, kjer je dokazal svoj zgodaj dozoreli talent in se tako povezal z drugimi jazz glasbeniki in sodeloval celo z osebnostmi kot je Chet Baker.

Čeprav mu kliše "genialnost in nered" ni pripadal, so bili sčasoma v njegovem kratkem življenu vedno bolj prisotni umetniški talent, paroksistična občutljivost, bolečina in samopoškodovanje, vse do trenutka, ko je z grozo zavedajoč se napredovanja duševne bolezni, naredil konec svojemu življenju.

Po naravi samotarskega in tihega Floresa v filmu odlično igra Kim Rossi Stuart. Michele Placido igra njegovega očeta, Sandra Ceccarelli njegovo mati, Paola Cortellesi, Mariella Valentini sestri, Corso Salani brata, Jasmine Trinca zaročenko, Roberto De Francesco in Claudio Gioè pa sočlana glasbene skupine.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.