Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Petelinji zajtrk

romantična komedija
V slovenščini
Na sporedu od: 18.10.2007, Kino Komuna
18.10.2007, Kolosej De Luxe Kranj
18.10.2007, Kolosej Ljubljana
2h 5min / 125min
Leto: 2007
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Marko Naberšnik
Ljubezenski film o malih ljudeh, v katerih tlijo velike strasti in sanje, se dogaja v Gornji Radgoni, kamor mladi avtomehanik Djuro pride za vajenca k mojstru Gaješu. V delavnico pot kmalu zanese lokalnega kriminalca Lepca in njegovo zapeljivo ženo Bronjo, ki hitro vname Djurovo srce. Na srečo Gajaš ne opazi teh čustev, saj ima oči le še za hrvaško pevko Severino, ki jo časti kot boginjo. Napetost preseže točko vrelišča, ko Lepec Gajašu obljubi, da ga bo spoznal s Severino, kar usodno vpliva tudi na ljubezen med Djurom in Bronjo.
Vse fotografije: Stane Sršen

Kratka vsebina

Petelinji zajtrk je ljubezenski film, katerega zgodba se dogaja v Gornji Radgoni. Mlad fant Adi Slavinec, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Gajašu, starejšemu lastniku avtomehanične delavnice. Gajaš mu za bivanje ponudi tudi majhno sobo in Djuro se vanjo preseli. Z Gajašem vzpostavi odnos vajenec-mojster, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo. Ko v prometni nesreči poškoduje svoj avto, v avtomehanično delavnico zaide tudi Bronja, sicer poročena z Lepcem, lokalno barabo, zvodnikom in organizatorjem glasbenih dogodkov v okolici. Med njo in Djurom se prebudijo čustva in skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Gajaš sanja o Severini, hrvaški pevki, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi v Gornji Radgoni. Ko se ponudi priložnost, da jo spozna tudi osebno, njegovo srce vztrepeta.

Marko Naberšnik, režiser in scenarist

Petelinji zajtrk je njegov prvi celovečerni igrani film. Režiser, rojen leta 1973 v Mariboru, je 1996. obiskoval študijski semester na New York Film Academy in tam posnel svoj prvi kratki igrani film, s katerim je opravil sprejemni izpit na AGRFT v Ljubljani. Leta 2002 je študij zaključil z diplomo in se na AGRFT zaposlil kot asistent pri predmetu televizijska režija. Trenutno zaključuje magisterij na isti ustanovi. Do sedaj je posnel že več kratkih igranih filmov, med ostalimi filma Pavle (nagrada Vesna na 5.festivalu slovenskega filma Portorož - najboljši študentski film) ter Z ljubeznijo (Univerzitetna Prešernova nagrada 2001). Na televiziji ga poznamo kot režiserja oddaj Studio City, Viktorjev (2004, 2005) in idejnega očeta uspešnega televizijskega lika Zmaga Batine, ki ga je za oddajo Vzemi ali pusti odkupil POP TV.

Produkcija

Film Petelinji zajtrk je posnet po istoimenskem romanu pisatelja Ferija Lainščka, katerega literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij. Ob romanu Petelinji zajtrk so celovečerne igrane filme posneli še po romanih: Namesto koga roža cveti ( film in TV nadaljevanka v treh delih Halgato ), Ki jo je megla prinesla (film Mokuš ) ter Vankoštanc (film Traktor, ljubezen in rock'n'roll). Po njegovi kratki zgodbi Hit poletja pa je posnet TV film z enakim naslovom, ki bo javnosti predstavljen v začetku leta 2008.

Izvedbo filma je prevzela produkcijska hiša Arsmedia, ki sodi med najvidnejše produkcijske hiše v Sloveniji. Njen producent Franci Zajc je med drugim sodeloval pri snemanju legendarne uspešnice Cvetje v jeseni in televizijske nadaljevanke Dekameron. Kasneje pa se ga spomnimo po uspešnih premierah filmov Temni angeli usode, Sladke sanje, Nepopisan list, Barabe, Ljubljana je ljubljena, ter vrste dokumentarnih filmov, med njimi Zgodba gospoda P.F in Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine...

Režiserju Marku Naberšniku je producent roman Petelinji zajtrk prvič predstavil že leta 2003. Kmalu zatem je sledil sestanek z Lainščkom in ekipa se je strinjala, da pripravijo vse potrebno za realizacijo filma. Predpriprave so trajale dve leti, saj so scenarij sprejeli na mednarodnih scenarističnih delavnicah kot sta CineLink Sarajevo in delavnica scenaristične šole Pokaži jezik v sodelovanju z nemško družbo Script House Berlin. Rezultat vztrajnega dela je gledljiva, zabavna in romantična zgodba Petelinji zajtrk, za katero je pisatelj Feri Lainšek po premieri dejal, da je s svojo celovito filmsko govorico nadgradila njegov roman. Petelinji zajtrk namreč sodi med najbolj brana sodobna slovenska literarna dela, bil pa je tudi med nominiranci za prestižno nagrado Kresnik.

Posebej odmevno je pri filmu sodelovanje s hrvaško pop zvezdnico Severino, ki tako v romanu kot v filmu pooseblja sanjsko žensko, v katero se zaljubi osrednji lik, starejši avtomehanik Gajaš. Severina je sprejela povabilo slovenske filmske ekipe in plod tega sodelovanja je tudi njena glasbena uspešnica Gardelin, pesem, ki je nastala posebej za film Petelinji zajtrk. Njen avtor je Saša Lošić, mnogim znan po legendarni skupini iz nekdanje Jugoslavije Plavi Orkestar. Pesem Gardelin se je izkazala za tisto posebno vrsto skladbe, ki je uspela prepričati tako zveste poslušalce Severine kot tudi filmsko publiko. Saša Lošić je tudi sicer avtor glasbe v filmu Petelinji zajtrk.

Igralci

Vlado Novak
Vlado Novak sodi med najvidnejše gledališke in filmske igralce v Sloveniji. Je član Drame SNG Maribor. V svoji karieri je odigral več kot sto različnih gledaliških vlog, večinoma glavnih, in nastopil v vrsti filmov. Prejel je nagrado Prešernovega sklada za leto 1985, Glazerjevo listino, Marulićevo nagrado v Splitu (za vlogo don Zana) in sedem Borštnikovih nagrad: 1985 nagrado strokovne žirije in žirije občinstva za vlogo Simona Vebra, 1989 nagrado strokovne žirije za vlogo Janningsa, 1993 nagrado strokovne žirije za vlogo Simeonov Piščika v Češnjevem vrtu A. P. Čehova, 1996 nagrado strokovne žirije in občinstva za vlogo Roberta v Prevari H. Pinterja, 2004 nagrado strokovne žirije za vlogo W. Lomana. Leta 1995 je prejel tudi Stopovo nagrado za igralca leta za vlogo v filmu Striptih režiserja F. R. Dorina. Izmed filmskih vlog pa nedvomno odmeva sodelovanje pri uspešnicah Kajmak in marmelada (2003), Zvenenje v glavi (2002), Barabe! (2001), kontroverznem trilerju Poker (2001), udeležencu cannskega filmskega festivala Umetni raj (1990) ter zgodovinski pripovedi Kavarna Astorija (1989).

Primož Bezjak
Primož Bezjak je na filmskem platnu prvič opozoril nase v filmu Barabe režiserja Mirana Zupaniča. Za uspešno vlogo v tem filmu je leta 2001 na filmskem festivalu v Portorožu prejel nagrado revije Stop za najbolj obetavnega igralca. Poleg tega smo ga lahko spremljali še v filmih Slepa pega (Hana W. Slak, 2002), Zvenenje v glavi (Andrej Košak 2002), Nikogaršnja zemlja (Danis Tanovič, 2001) in Oda Prešernu (Martin Srebotnjak, 2001). Primož Bezjak je svoje ustvarjanje zaznamoval tudi z gledališko plesno skupino Betontanc, kjer je sodeloval v vrsti predstav režiserja Matjaža Pograjca. Prav tako je gibalno in plesno aktiven v sodelovanju z uspešnimi režiserji kot so Matjaž Farič, Branko Potočan in Tanja Zgonc, srečali pa smo ga lahko tudi na odrih SNG Drama Ljubljana (Hodnik, Šolski zvezek, Razmadežna) in Slovenskega mladinskega gledališča (Ep o Gilgamešu).

Pia Zemljič
Pia Zemljič je študij dramske igre na končala na AGRFT. Že vrsto let je dejavna na področju gledališča, filma in televizije. Sodi med tiste slovenske igralke, ki združujejo v sebi izjemen igralski talent in naravno lepoto, ki vedno znova očara. Gledališke odre je osvojila v predstavah kot so Debeluhi v krilcih (SNG Drama Maribor), Zločin na kozjem otoku (SSG Trst), Drakula (SNG Drama Maribor), Hamlet (PDG Nova Gorica) in Trainspotting (SNG Drama Ljubljana). Na filmskem platnu pa je doživela izjemen uspeh s filmom Maje Weiss Varuh meje, ki ji je prinesel tudi mednarodni uspeh. Mnogi jo poznajo še iz televizijskih nadaljevank Pod eno streho in Blisk ter kot voditeljico Viktorjev 2004, kjer je bil njen sovoditelj Bojan Emeršič.

Dario Varga
Dario Varga je leta 1989 diplomiral na AGRFT, smer dramska igra. Od istega leta je zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču. Že med študijem je igral v predstavah SNG Drame Maribor (Brechtovi Bobni v noči v režiji Mire Erceg, Tako kot je Williama Hoffmana v režiji Vinka Möderndorferja) in SNG Drame Ljubljana (Schillerjeva Marija Stuart v režiji Dušana Mlakarja, Shakespearov Timon Atenski v režiji Vita Tauferja), pozneje tudi v SLG Celje (Alexandre Dumas: Pokvarjenec ali Lepota in moč, režija Vito Taufer), v Koreodrami Ljubljana (Balkon, 1996) in Teatru 55. Igral je tudi v filmih (Mokuš in Halgato v režiji Andreja Mlakarja, Bela krizantema Matjaža Klopčiča, Barabe Mirana Zupaniča, Kajmak in marmelada in Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića ter v kratkem filmu Igorja Vrtačnika Pirandello, v katerem je sodeloval z Georgijem Rerbergom, snemalcem Andreja Tarkovskega) in na televiziji (Strici so mi povedali v režiji Franceta Štiglica, Naša mala klinika v režiji Branka Đurića).

Večkrat se je preizkusil tudi v režiji (Projekt Vilmoš Tkalec, Andrej Rozman Roza: Walter Parsifal, Odprto Mladinsko, 1997, William Shakespeare - Andrej Rozman Roza: Hamlet, SMG, 2001).

V filmu sicer nastopa še cela vrsta priznanih igralskih imen kot so Davor Janjić, Janez Škof, Bojan Emeršič, Miloš Batellino, Matija Rozman, Gojimir Lešnjak-Gojc in seveda Severina, ki igra samo sebe na koncertu v Gornji Radgoni.

O ustvarjalcih

Pri filmu Petelinji zajtrk je sodelovala izkušena in številna filmska ekipa. Celoten film je bil posnet na realnih lokacijah v času od 9.avgusta do 10.oktobra 2006. Snemanje je potekalo v Gornji Radgoni, Mariboru in Ljubljani.

Ekipo so sestavljali direktor fotografije Valentin Perko, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nataša Rogelj, maskerka Mirijam Kavčič, snemalec zvoka Jože Trtnik, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, montažer Janez Bricelj, skladatelj Saša Lošić in direktor filma Frenk Celarc. Gre za imena, ki so v slovenskem filmskem prizorišču dejavna že vrsto let, tako v domačih produkcijah kot tudi v sodelovanju s tujimi filmskimi ekipami.

Komentarji

24.8. 2007 ob 12:30

Jaz sem ga včeraj videl v Medani, in je po dolgem času spet en slovenski film, ki mi je všeč.

— iztok
23.9. 2007 ob 18:49

Beseda SLOVENSKI, pove vse!

— Nejko
13.10. 2007 ob 18:23

Ful bedno... seveda so spet bosanci ki se zaljbijo v slovenske deklice s cudnimi imeni ;)

— Pikki
15.10. 2007 ob 8:33

Pikki vsaj poglej preden komentiraš!!! Je čisto lušten film, pri katerem se fajn narežiš!

— Boky
16.10. 2007 ob 11:12

Više o Severini na www.sevefanclub.com

— SeveFanClub
17.10. 2007 ob 17:25

Film me je popolnoma razočaral. Sploh Severina je bla čist brez veze. Škoda ogleda!

— Severina
18.10. 2007 ob 12:34 zvezdica

Jaz sem si ga ogledala in moram rečt, da se mi zdi zabavn. Igralci so bili super, sploh Pia in ta, ki je igral glavno vlogo, starejšega avtomehanika. Pejte v kino, bi rekla. Ni tipični slovenski film in je zlo gledliva zadevca.

— tjasa
18.10. 2007 ob 12:43 zvezdica

Moje mnenje o filmu je definitivno pozitivno! Predvsem, če ocenjujem v kategoriji slovenski film! Zakaj moje pozitivno presenečenje? Preprosto zato, ker se mi 125 minut, kolikor traja film, ni "vleklo", temveč sem ves čas sledila dogajanju na platnu, uživala v zares profesionalno upodobljenih glavnih protagonistov. Igralci so me res navdušili! Predvsem igra Pie Zemljič in Vlada Novaka. Celotna atmosfera filma mi je bila - preprosto - všeč. Zelo ZA

— A
18.10. 2007 ob 12:44

Jaz sn se zabavu. Pa Pia je zakon. Lepše od nje ni nobene. Tudi men se zdi čist solidn film.

— neo
18.10. 2007 ob 12:54 zvezdica

Igralci v tem filmu so zakon.Tako dobri so, da pozabiš, da igrajo. Vlado Novak je izjemen. Legenda!!! Pia pa prepriča s svojo dobro igro in lepoto. Mislim, da tako dobre igre že dolgo ni bilo v slovenskem filmu. Mene je prepričalo - vse, film kot celota. Všeč mi je tudi, da je v njem veliko humorja.

— Peter
18.10. 2007 ob 12:58

Vsak ma svoj okus, ampak se strinajm. Čist ok je film - zabavno.

— johnny
18.10. 2007 ob 21:11

ssmeh filem z naj. igralci

— p.zajterk
19.10. 2007 ob 8:54 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj in moram reči, da je izvrsten. Igralska zasedba je super, še posebej Pia Zemljič. Poleg tega sem bila pozitivno presenečena nad zgodbo. Iskrene čestitke tudi režiserju Marku Naberšniku. Priporočam vam, da si film ogledate, saj je res izvrsten. Ni običajen slovenski film.

— Sara
19.10. 2007 ob 13:53

Ni kaj za rečt. IDITE GLEDAT!!!

— Sašo
19.10. 2007 ob 14:38 zvezdica

Tjaša, ta ki je odigral vlogo starejšega avtomehanika je drugače Vlado Novak, en najboljših slovenskih gledaliških igralcev..:)..Drugač e se pa strinjam, da je film dober, dve uri mineta ko šus,slovensko neznačilno ne preveč zatežen.Ima več opraviti s slovensko realnostjo, kot marsikateri slovenski tranzicijski filmi pred tem, ki so bodisi igrali na karto stereotipiziranja do onemoglosti, bodisi depresije do onemoglosti.Petelinj i zajtrk je dokaz, da lahko tudi Slovenci delamo gledljive filme.In kot sem rekel: film na deloma hudomušen, deloma pa črn način slika našo tranzicijsko realnost realnost. (dogajanja je postavljeno v konec 90.).Vsak slovenski kraj ima kakšnega Levca, lokalno postranzicijsko barabo.Vsak slovenski kraj ima svojo Bronjo, lokalno lepotičko, poročeno z barabo, ki jo privlačijo drugi fantje..Da je film lahko dober, pa seveda potrebuje dobro zgodbo, ki jo mora nekdo znati napisati.In Lainšček je pač Petelinji zajtrk dobro napisal (čeprav film knjigi ne sledi čisto dobesedno, kar je logično).

— Knez
19.10. 2007 ob 17:45 zvezdica

Gledala včeraj. Na srečo nisem pričakovala veliko. Film ima simpatične momente, to pa je tudi vse. Razvlečen, neroden, večkrat tudi butast, podcenjujoč. Ne vem, odkod ugotovitev, da je duhovit!? Zgodbe je premalo za to dolžino (več kot dve uri!), zato vse skupaj v drugi polovici zelo pade in se ne pobere do konca. Inflacija slačenja Pije Zemljič ne doseže učinka. Mogoče kot ženska v tem ne vidim posebnega draža, se mi pa zdi, da je to narejeno zelo nespretno, kot da režiser ni slekel še nobene ženske. Igra je takšna kot Lainščkovi liki. Površinska, stereotipna, kot da so igralci vloge pobrali na prvo žogo. Novak, ki bi si zaslužil kak večji izziv, to rešuje nesporno rutino, njega pa rešuje lahkotnost vloge. Takšne so tudi situacije. Režiser ima pač Djurotov ustvarjalni domet. Vsaj deset slovenskih filmov v zadnjem desetletju tega šiša na celi črti. Nič takega kar bi upravičevalo ves ta medijski pomp okoli filma. Evo, to je to.

— mojca
19.10. 2007 ob 19:43 zvezdica

Mene je film fasciniral na vsakem koraku; od kadrov, do glasbene podlage, načina podajanja zgodbe, igalske zasedbe, vpetosti zgodbe v slovensko okolje ... Res, vse pohvale ekipi in predvsem režiserju Marku Naberšniku!

— Anita
19.10. 2007 ob 19:56 zvezdica

Genialno... Meni je bil film odličen. Z levo roko opravi s slovenskim konzervativnim obnašanjem, ki smo ga podedovali iz Evope - nič cigaret, nič alkohola in nič seksa... Kmalu bomo kot zategnjeni ljudje iz plastike. V Petelinjem zajtrku pa se pije, kadi in seksa tako, da se spomnimo, da je včasih lepo biti samo človeški in preprosto krvav pod kožo. Naj živi petelin - po filmu sem si z užitkom prižgal cigareto. V spomin na stare čase. Bravo!!

— Kadilec
19.10. 2007 ob 20:17 zvezdica

Jaz moram rečt, da sem šou v kino kar malo s strahom. Narečje pa slovenski filmski igralci...? To bi znal bit problem, sem si reko. Ker v naših filmih večinoma govorijo lublansko... Pa sem bil prijetno presenečen. Novak raztura. Ni čudno, da je mariborska legenda!!! In Bezjak je car! Pa Pia fantastična... Meni je blo super in dvorana je kar pokala od smeha. Toti film je zakon!

— Štajerc
19.10. 2007 ob 21:16 zvezdica

Film je simpatičen. Ne želi biti več kot to, se mi zdi. In igralci so dobri. Humor in ljubezen, tragično in zabavno - vse to se prepleta. Tako kot v življenju. In zgodba je simpatična. Meni ni žal. Eden izmed boljših slovenskih filmov.

— Stane
19.10. 2007 ob 23:38 zvezdica

Film sem si ogledala in bil je zelooo dober. Igralska zasedba je bila odlična sploh pa Vlado Novak in tudi režiser Marko Naberšnik se je zelo potrudil! Film vreden ogleda!!!

— Klara
20.10. 2007 ob 1:19

mojca je že vse povedala. kao zabavno, kao emocionalno. totalno na prvo žogo, totalno predvidljivo. nekdo je omenil atmosfero. zezanje ne pa atmosfera. en hud dolgcajt. pa kaj, če je pia seksi, ko je pa igralsko na nivoju nine osenar. kao igralka leta, ne me basat. zarad česa? zarad jošk? joške zarad jošk so pa itak simptom slovenskega filma in neizživetih luzerjev režiserčkov, ki žensk drugač ne morejo slečt kot samo v svojih kao filmih. klinc pa tak kino.

— MAKSSI
20.10. 2007 ob 13:13

Dobr igrajo. :))

— Cmoky
20.10. 2007 ob 13:19

Daj Makssi... Ne tko dramatizirat. Kva pa Gasilca pred oltarjem, al pa Vsemogočni Evan. So to kao neki ful filmi al kej? V tem pogledu je Petelinji zajtrk čist ok. Ni to Gospodar prstanov, jasno, ampak je pa bolš od nekih ameriških jajc, ki se sučejo po kinih.

— Grega
20.10. 2007 ob 13:26 zvezdica

Meni se zdi film soliden. Ni presežek, da dol padeš, a če bi delali v Sloveniji takšne filme, bi blo kul. Petelinji zajtrk je zabaven, ne teži, igralci so dobri, glasba tudi. Meni ni blo žal, da sem ga vidla.Za pogledat.

— Anja
20.10. 2007 ob 15:09 zvezdica

Film je vreden ogleda! Vloge so res igralcem pisane na kožo.

— Super
20.10. 2007 ob 15:12 zvezdica

Film se mi je dobesedno vsedel v srce. Super igralci, dobra glasba, lepe fotografije in poetična, romantična zgodba o sanjah preprostega človeka. Bravo celotni ekipi in predvsem Lainščku za izvrstno zgodbo. Slovenski film, le še tako naprej!

— klementina
21.10. 2007 ob 2:11 zvezdica

film je dinamicen, zivljenjski in duhovit, igralska zasedba pa izjemna. vsi v kino! :)

— nina
21.10. 2007 ob 10:48

usi tisti k ste šli gledat...a je kj takih odnosov..k bi rada peljala mojo 8 letno hčerko???

— a je kj?
21.10. 2007 ob 11:01 zvezdica

Nepretenciozno zastavljen in se niti ne trudi biti kaj več- v tem je njegov čar. Odlični igralci, gladka režija. Pojdite pogledat. Ni pa za otroke...

— kaja
21.10. 2007 ob 11:22

živjo!tole ni nč žaljivo!mene sam zanima če je ta film tut za otroke 8-15 let?

— hi
21.10. 2007 ob 14:02 zvezdica

Flm traja več kot dve uri. Razen osnovne zgodbe kaže tudi like nekih na prvi pogled posebnežev. Ljudje, ki pa gledamo na svet malo širše, vidimo v teh "posebnežih" našo kruto realnost. In to daje filmu še dodatno vrednost. Ob gledanju filma se lahko tudi smejiš, samo ta film ni komedija. Film je odličen. Tisti, ki ga kritizirajo na te kadre niso bili pozorni, ali pa vedo o življenju bolj malo. Je pa igra v filmu eden od vrhuncev slovenskega filma. Igra Vlada Novaka je izven vseh kategorij. Name pa je izreden vtis naredil tudi Dario Varga. Občutek dobiš, da jes mafijec. Menim pa, da je malo preveč golih scen. Mene osebno ne motijo, vendar je marsikdo zaradi manj pozoren na bistvo filma.

— Bojan
21.10. 2007 ob 14:06 zvezdica

Pozabil sem dodati. Film za otroke od 8 do 15 let ni najbolj primeren. Ampak ne zaradi nekih scen golote in seksa temveč zaradi tega, ker zgobe ne bodo razumeli. Tudi mnogi komentatorji pred mano je niso,

— Bojan
21.10. 2007 ob 16:27

definitivno ni za otroke, je pa mus za starse

— tjasa
21.10. 2007 ob 20:38

Za ogled me je prepričala punca. Najprej nisem bil za, potem pa sem se le predal :) Bil sem prijetno presenečen nad filmom. Priporočam ogled. lp

— jst
21.10. 2007 ob 21:28 zvezdica

Želel sem verjeti, da je film res dober in sem šel dobre volje v kino. Po ogledu mi ni jasno, kaj je tako posebnega. Slab humor, patetično, naivno. Tako infantilnega filma že dolgo nisem videl. Prav slovensko razvlečen, kopija nekih poceni balkanskih for. Seveda je za otroke. Odrasli pa v kino samo na lastno odgovornost in če radi mečete svoj čas skozi okno. Presežek, to bo ja. Zelo dolgočasen presežek.

— s
22.10. 2007 ob 1:27 zvezdica

film je najboljši kar ga je slovenska scena kdaj imela. igralski kader točno tak kot mora biti. pesem ki jo poje severina totalno paše v film. zame ni glih bla komedija-nasmejiš se ker novak tak dobro govori radgonsko. ponosen sem

— dread
22.10. 2007 ob 11:19 zvezdica

Film sem si ogledala v Ljubljani. Bila sem skupaj s starši, ki v kino ne hodijo pogosto. Tokrat pa so bili prav oni tisti, ki so me prosili, da kupim karte. Po ogledu smo se strinjali, da gre za dober in predvsem zelo tekoče narejen film. Igra je izvrstna. Vlado Novak je svojo nalogo opravil neverjetno dobro in upam, da ga čaka še kakšna mednarodna nagrada. Film toplo priporočam vsem, ki imate radi zgodbe o življenju, ljudeh in ljubezni.

— Petra
22.10. 2007 ob 11:32 zvezdica

Punca me je čez vikend zvlekla v kino. Bil sem skeptičen ob vsej tej samopromociji ustvarjalcev filma, a ker sta s prijateljico tako navijali za ta film, sem šel. Pa nimam nič proti slovenskim filmom, nekaj je bilo zelo dobrih v zadnjih letih. Nisem razočaran, ker pač nisem pričakoval dobrega filma. Dobil sem, kar sem pričakoval. Cel film je jasno, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju, režiser očitno ne pozna najbolj enostavnih Hitchcockovskih trikov. Me je pa zabaval razočaran obraz moje drage po koncu filma. Njena prijateljica ni bila navdušena, kot je pričakovala da bo, pa je hotela prikriti, da je film kar v redu. Škoda časa za kar v redu. Obe sta se zgražali nad posiljenimi ljubezenskimi scenami, pa kako Slovenci ne znajo posnet takih stvari. Potem pa gledaš štiri, pet enakih ljubezenskih scen in zehaš. Humor v filmu je v najboljših momentih na nivoju NMK, igra zelo amaterska. Moraš bit zelo obupan nad filmi nasploh, ne samo nad slovenskimi, da ti je tole lahko všeč.

— Matic
22.10. 2007 ob 12:52

vidu sn film in me je sram da sn štajerc. pa za koje loleke nas mate u totem filmi, čuj? ko da smo neka zaostala rasa. idite bek s takšimi filmi. pa še štajerc ga je delo, ka si ti nor. sramota!

— štajerc
22.10. 2007 ob 16:18 zvezdica

Filma ne morem drugo kot priporočati. Ker izhajam iz podobnega okolja, kot je posneti film, mi je bila predvsem všeč realnost dogajanja (točno tako je in nič drugače). Verjetno je to razlog, da filma tisti iz zahodne in osrednje Slovenije ne razumejo popolnoma. Tudi igra skoraj vseh igralcev je navdušojoča, posebej pa Vlade Novaka, Pie in Daria Varga. Ljubezenske scene so tipično realistično evropske, daleč od lažnih, nesproščenih ameriških (mogoče zato maticu in kolegicam niso bile všeč). In tako tipično slovenske, posebej znane tistim, ki smo doma iz podeželja :). Zelo lepo so vpete v film. Filma ne morem drugo kot priporočati. Zagotovo eden najboljših slovenskih izdelkov zadnjega desetletja.

— Aleš
22.10. 2007 ob 18:21 zvezdica

Zabavno. Kul. Ni teženja in je veliko humorja. Pejte gledat... Je užitno.

— Bonsai
22.10. 2007 ob 22:09 zvezdica

Končno dober slovenski film. Res dober, film, igralci in vse drugo. Super.

— ok
22.10. 2007 ob 23:04 zvezdica

Izvrstna igra je tisto, kar je največja odlika tega filma. Vlado Novak je izjemen. Seveda tudi ostali, a pred Novakom kapo dol. Pa glasba me je navdušila. Saša Lošič je uspel ujeti čustva in jih stopnjuje vse do konca filma. Navdušen! Priporočam!

— Andrej B.
23.10. 2007 ob 11:28

beden film

— bljak
23.10. 2007 ob 20:49

Ok film. Priporocam! Zabavno, ceprav res ni glih komedija...

— David
24.10. 2007 ob 9:18

Super film, eden izmed edinih slovenskih filmov, ki mi je bil zares všeč!!!

— Špela
24.10. 2007 ob 22:20 zvezdica

Brala sem komentarje, preden sem videla film. Lahko samo rečem, da nekateri iščejo samo slabo, če le lahko. Škoda. Za ta slovenski način. Imenitni so igralci, občudujem monologe Novaka in ljubezenske scene Zemljičeve in Bezjaka. Res ni globok film o nasplošni depresiji današnjega časa, a JE hkrati tudi to in , mnogo, mnogo več. Bravo vsem ustvarjalcem in hvala, za slovenski film, ki mi je bil v veselje. Lp, Mateja

— gledalka
24.10. 2007 ob 22:36

ne sekirite se. ustvarjalci. cez 30 let boste ful nostalgicen film, ki so ga radi gledali ljudje. Zdaj je pa bolj mesano na zaru, kot vidim.

— fiona
25.10. 2007 ob 13:30

Men osebno dalec najboljsi slovenski film! Priporocam;)

— spelca
25.10. 2007 ob 13:48

Pozdravljeni. Zanima me, kako dolgo se bo predvajal film Petelinji zajtrk? Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Vlasta Senica

— Vlasta
25.10. 2007 ob 14:49 zvezdica

Izjemno dober film, povsem svež scenarij, da o režiji ne govorim!

— Direktor
25.10. 2007 ob 15:35 zvezdica

Super film! Krasna glasba. Duhovito in čustveno... zelo pristno... Čestitke gospodu Novaku za igro.

— MS
26.10. 2007 ob 11:06 zvezdica

vsekakor najboljši slovenski film, glasba svetovna, igralci so moji junaki, fotografija fantastina, okolje resnično, zgodba je lepa, poetična, ni pocukrana preveč, vsa hvala režiserju in ostali ekipi, ki se je trudila. to je le še en dokaz, da tudi slovenci znajo naredit film, ko jočeš in hočeš še, ne le hollywood, tok da se ve. priporočam ga vsem, ki se želijo naužiti malo vsakdanjosti, počasnega tempa življenja in prijetne domačnosti. Severina je pri vsem tem le češnja na vrhu smetane- pesem tega filma je fantastična! Ga grem gledat še enkrat ;)

— Beti
26.10. 2007 ob 20:59 zvezdica

eden najlepših slovenskih filmov kar sem jih videla v zadnjih desetih letih.predvsem zato ,ker se prekmurščina premalo sliši v medijih.pa še preprosta zgodba.tega manjka naši mladini.

— duška
26.10. 2007 ob 21:44

Mislim, da bo film zelo zanimiv, kajti sneman je bil v GORNJI RADGONi, kjer živim jaz! jEee.

— Nina
26.10. 2007 ob 22:29 zvezdica

sem si ogledal film, da podprem te revčke od naših filmarjev. pa mi je kar žal. film je precej neumen, nič manj kot večina ameriških samo da se ta še vleče v nedogled. humor, kar ga sploh je, je en sam prežvečen balkanski štos na drugega in očitno se tem bedarijam smejejo samo še tisti slovenci z manjvrednostnim kompleksom. za tiste, ki bi težje sledili počasnemu dogajanju, nastopajoči zraven še vse na dolgo razložijo in pojasnijo. igralci se ves čas derejo, tudi če se pogovarjajo na razdalji pol metra. navada iz gledališča pač. p. zemljić je pa igralsko res bolj boga, tudi ko je tiho. če imaš končano vsaj osnovno šolo, težko rečeš, da je to dober film.

— klemen
26.10. 2007 ob 23:17 zvezdica

Ne razumem pluvanja po filmu kar tako... Napisati kaj ti v filmu ni všeč je eno, pisati neumnosti pa drugo. Film sem si ogledal tudi sam in v kino je šla cela naša familija, kar se ni zgodilo že od pamtiveka. Moram rečt, da je film super, gledljiv in nikakor ni res, da so igralci slabi. Ker če je kaj v filmu res dobro, so to igralci. Vlado Novak, Pija, Primož bezjak, pa Darijo Varga in pesem od Severine je fantastična. Da je film zelo gledliv tudi pove to, da je bla dvorana v mariboru polna skoraj do zadnjega sedeža in publika je uživala. Tisti, ki ne znate pisat normalnih mnenj se raje vsaj vzdržite kritik, ki ne povejo ničesar. Idite v kino, pravim jaz... Bravo!

— Andrej
26.10. 2007 ob 23:22

Meni je sentiš od Severine ful ful lep. Ali kdo ve, če obstaja CD za film... Se ga dobi kje na netu? Pesem od Severine sem našla, kaj pa ostalo?

— Polona
27.10. 2007 ob 1:25 zvezdica

Res dober slovenski film. Vreden ogleda in si zasluzi pohvale. Karakterji so kot nalasc vsi po svojo pasali v vloge.in tocno tako je tudi bilo pred 10leti, vrjemite mi da se dan danes najdemo taksno delavnico, muzikatna itd. v kaksni slovenski vasi.:)

— sasko
27.10. 2007 ob 12:47

Film sm si ogledala in je res fuuull dobr,tk da tisti k si ga še niste,pejte to čim prej pogledat...pol si pa prvošte še kak PETELINJI ZAJTERK;)heh ...res vse pohvale tej ekipi!!!sploh glavnima igralcema,kr sta prikazale res ful dobre scene!pa tut pesm je ful dobra!!...SKRATKA EN VELIK +

— sanja
27.10. 2007 ob 19:19

Vsak ima lahko o filmu svoje mnenje. Če res to misliš o filmu, kar si napisal, je tudi prav. Ni pa mi jasno od kod tebi mnenje, da je to za vsakogar, ki je končal vsaj osnovno šolo, dober film. Če sodim po tem, koliko znaš slovensko, je ti najbrž nisi.

— Bojan
27.10. 2007 ob 21:34 zvezdica

Meni film ni bil všeč. Ne samo zato, ker žensko obravnava kot meseno blago brez pameti, ki je lahko veselo, če doseže vsaj estradno vrednost. Moški v filmu so impotentni brezvezniki, tako da lahko kdo celo reče, da je vse skupaj uravnoteženo. Strinjam se tudi z večino tistega, kar so napisali tisti, ki jih je film pustil hladne. Odzivi dobršne mere pristašev filma na tem forumu pa povedo več o njihovi nestrpnosti kot o filmu. Razen, če je to le dokaz, da morda film na njegove slepe zagovornike ne deluje ravno pozitivno. Mnenja verjetno ne bi napisala, če nekateri v odgovorih ne bi bili tako netolerantni. Vsak ima pač svoj okus. Ne pustim pa si vzeti pravice, da mi nekaj lahko tudi ni všeč, pa če so zagovorniki še tako agresivni. Pa lep pozdrav.

— Tina
28.10. 2007 ob 11:29

filma nisem videl pa ga tut ne bom kr so vsi slowenski filmi bedni. če je slučajn ta film dobr pol pohvale režiserju producentu in igralcem ter vsem sodlljučimi da so naredl prvi slovenski film ki dobr.

— kaj te briga
28.10. 2007 ob 15:53

FIlm je vsekakor fantastičen, glede na druge slovenske filme. Nasmejo sem se fejst in tudi na koncu se vse lepo izide. Mogoče tisti, ki ga šinfate tu gor, ste z ljubljane al pa tam nekje okoli, ker itaq vam bi mogli samo po ljubljansko govorite. Če že pogledamo TLP katastrofa. Sama lublanščina vsepovsod. Tako da je ta film zadel v POLNO! Vsaka čast vsem, ki so sodelovali pri filmu.

— blaz
29.10. 2007 ob 6:48

Čestitke piscu Feriju, režiserju in seveda igralcem, šeposebej Vladu Novaku, primožu in Pii. Krasen film za sprostitev. Le od doma je treba in si ga ogledat.

— Angelca
29.10. 2007 ob 9:28 zvezdica

Ta film je dokaz, da se te filmska umetnost najbolj dotakne, če je sta vsebina in jezik iz domačega okolja. In Petelinji zajtrk se človeka res dotakne, če je le sposoben kakšnega (nostalgičnega) čustva. Tisti, ki pravite, da je humor slab - a se vam zdi, da sicer pa imamo v Sloveniji v realnem življenju povsod blazno dober humor? Da ljudje ne nakladajo in ne razlagajo okoli starih vicev? Pa da karakterji iz filma ne obstajajo v vsaki vasi pa tudi v mestu? Meni so se zdele scene realne in prepričljive in predvsem se mi je zdelo dobro, da se je film izognil osnovnim napakam večine slovenskih filmov, da sicer realnim karakterjem dajejo v usta besede in vsebino, ki ne gredo skupaj s karakterjem, npr. intelektualna debata lokalnih pijančkov v knjižni slovenščini itd.

— Tanja
29.10. 2007 ob 11:00 zvezdica

Film se mi ni zdel najboljši in lahko priznam da sem videl že boljše. Marsikateri slovenski in tudi ameriški film bi ga z lahkoto prekosil. Igralci že da so dobri, a vseeno sem prepričan, da se meni, film ni zdel vreden ogleda.

— Tako,tako
29.10. 2007 ob 11:46 zvezdica

Petelinji zajtrk je nežen, duhovit, pronicljiv filmski dosežek, ki za svojo učinkovitost ne potrebuje milijone evrov in ne Angeline Jolie- saj jo Pia Zemljič v lepoti in igri krepko prekaša in ne Richarda Gere-a, ki se še v nobenem filmu ni tako lepo dotaknil ženske, kot je to storil naš Primož. Mimogrede- vse pohvale kamermanu, ki je ujel igro barv in lepo prikazal Primožove lepe modre oči. Igra Vlada Novaka je izjemna, mimika obraza prepriča vsakega občutljivega gledalca. Glasba je izbrana z občutkom, Severinin Gardelin pa je meni osebno do zdaj njena najlepša balada. Vse pohvale režiserju in pa seveda piscu te nore ljubezenske zgodbe Feriju Lainščku. Film je dokaz, da je Slovenija eden izmed najlepših koščkov zemlje in, da na njem živijo izjemni umetniki. Lepo vabljeni vsi, da z ogledom filma podpremo dobre slovenske filmarje in igralce! Hvala vsem ustvarjalcem filma za lep in ganljiv košček časa...

— Nina *
29.10. 2007 ob 11:46

no... knjigo sem prebrala, ta teden pa me čaka še ogled filma. Knjiga me je naudušila... verjamem, da me bo film tud:)

— taša
29.10. 2007 ob 14:03

Film sem si ogledal in kaj naj rečem. Kapo dol. Končno nekaj fajnega. Berem pa komentarje nekih kvazi poznavalcev slovenskega filma in mi gre na smeh. Toliko idiotskih "poznavalskih" mnenj na enem kraju. To še svet ni videl. Še sreča, da so v naši ljubi Sloveniji še ljudje, ki nimajo črednega nagona in si ne rezervirajo časa samo za ogled Maria, Poglej in zadeni in Rakete pod kozolcem. Fajn bodite vsi skupaj.

— mirč
29.10. 2007 ob 17:40

Vidm, da so moj komentar zbrisal.. se prav, da večino slabih zbrišejo.. zanimivo.. uglavnm.. film bedn! butast.. no razn za une k majo radi romantična jajca.. lp

— NEKDO
29.10. 2007 ob 19:07

ful fšečn film. pia je pa sploh... khm-khm... :-D sicer pa odlična igra od vlada, primoža, pie, daria naprej do janeza, miloša, davorja, ... feri, zakon zgodba. superca.

— tine
29.10. 2007 ob 20:41 zvezdica

Prazen, površen, žaljiv film za rajo s črednim nagonom, ki ji Big Brother, Kmetija, NMK, Vzemi ali pusti, Spet doma in Na zdravje ponujajo hud razmislek in dobro zabavo. Pardon, razdvedrilo. In tudi v tem primeru se izkaže: razvedrilno = debilno. Kaj drugega od "idejnega očeta" bedastega Zmaga Batine tudi ne gre pričakovati.

— brina
30.10. 2007 ob 7:06 zvezdica

je seveda gledljiv, a nikakršen presežek nič izjemnega, vsekakor pa v ničemer nadpovprečen. Posebno, če ga človeg le gleda s perspektive evropske produkcije. Rekel bi, da je v rokodelskem smislu soliden izdelek, je npr. med izredno redkimi našimi fillmi z dobrim zvokom. Dejstvo pa je tudi, da slovenski film brez balkanskih štosov, streljanja, preklinjanja in golote in seksa, dejasnko ne zmore obstajati. Dejstvo je tudi, da je raven filmske kulture pri na porazna, tudi zato so osnovne (prej naštete sestavine) rdeča nit vsega kar je bilo posento po letu 1990. Prav zanimivo je bilo poslušati kako so se gledalci prešerno režali ob pogovoru o posilstvu in pedofiliji, nihče ne posluša vsebine - vsi se pač v maniri NMK režijo preklinjanju. To so pač dejstva o filmu in o gledalstvu...in filmi pa so ponavati takšni kot si jih gledalstvo želi.

— Direktor
30.10. 2007 ob 7:10

s 85 % gotovostjo menim, da ima ga. Pia silikonske. Kar ni načeloma nič slabega - vsekakor poživi film.

— Direktor
30.10. 2007 ob 9:28

Silikonskih verjetno nima, je pa res, da je šlo za retušo. Nemogoče je imeti naravno takšne zizke. POleg tega to izkazujejo fotografije iz reačlnega življenja, kjer so daleč od takšne oblike in čvrstosti. Poleg tega mi je sumljiva tudi tale perfektna postava. Punca pač ni če stara 18 let, ko je snemala film pa je imela tudi že en porod za seboj.

— Skeptik
30.10. 2007 ob 13:43 zvezdica

film mi je bil zelo všeč.Res seže v srce!Zraven se lahko nasmeješ,titsti malo bolj občutljivi pa bodo lahko izpustili tudi kako solzico.Že dolgo nisem videla tako dobrega filma!!!priporočam zelo!

— najbolšji
30.10. 2007 ob 17:32

Film me je navdušil... Dobri igralci, zanimiva zgodba.. dve uri sta minili, kot bi mignil.. Djuro pa ... no cukrčk :)

— Kroki
30.10. 2007 ob 17:59 zvezdica

V kinu sem si ogledal malo slovenskih filmov, a med videnimi je ta nedvomno najboljši.In je eden izmed redkih filmov, ki sem si jih želel ogledati še enkrat, a med njimi doslej še noben ni bil slovenski.In ta je! Film je zelo slovenski, zelo realno prikazuje vsakodnevno življenje mnogih Slovencev, vključno z alkoholizmom in seže v srce. Največjo pohvalo-slovenskega oskarja si brez dvoma zasluži Vlado Novak, ki je vrhunski igralec in povsem zasenči ostale.Tudi ostali igralci so dobri, pozitivno me je presenetil "Debevc" iz NMK.Čestitke vsej ekipi.Priporočam ogled filma,ki traja dve uri, kar zaradi kvalitete fima še opaziš ne, po moji oceni pa ni za otroke.

— Robert
30.10. 2007 ob 19:57 zvezdica

Lep film. Gladko teče. Ni solzav, te pa vseeno pripravi do solz. Tudi, če so krivi hormoni :-) Čestitke igralcem in vsem drugim ustvarjalcem.

— sergeja
30.10. 2007 ob 20:40

men se je zdel precej butast tale film

— gregi
30.10. 2007 ob 21:51

Po dolgem času dober slovenski film. Igralci so svoje vloge super odigrali. Prava mera humorja ( čeparv žal nekateri osebki v kino dvorani ne vedo kdaj se lahko smejijo in se smejijo tudi kadar ni primerno-od žalostnih dogodkih). Vredno ogleda. ( Pa da boste vedeli, kaj pomeni, če vas kdo preseneti s vpašanjem ali ste imeli petelinji zajtrk:-)

— mm
30.10. 2007 ob 22:39

Lep filem... S punco sva ga vidla in obema je bil všeč. Polepšal nama je večer. Dobra zasedba, muzka, pa tut vse ostalo. Čestitke...

— Boban
31.10. 2007 ob 15:15 zvezdica

Glede na dosedanje slovenske filme sem šla v kino brez velikih pričakovanj. Pa sem bila prijetno presenečana. Simpatičen film. Igralska zasedba je dobra, glasba pa sploh.

— Bernarda
31.10. 2007 ob 21:36 zvezdica

Navdušena sem nad filmom. O njem se je sicer veliko govorilo, marsikaj sem tudi prebrala, a vseeno sem bila presenečena, saj je res dober. Igralci, glasba, posnetki pokrajine. Prizor na travniku me je očaral. Ljubezenska zgodba je prav ganljiva. Pia in Primož sta pravi magnet za oči. Vse čestitke tudi Vladu Novaku za res izjemno odigrano vlogo.

— Sara
1.11. 2007 ob 6:39 zvezdica

Večkrat grem v kino in tako polne dvorane kot sem včeraj doživela pri našem slovenskem filmu, sem doživela samo pri ameriških filmih, ki je prejel oskarja.Kaj naj rečem? Zaslužijo si oskarja vsi ali ameriškega ali pač kakršnegakoli, pomembno je, da je zadovoljen režiser in igralci, vsi, ki so sodelovali in jaz sem uživala. Preplet nostalgije, zabave, krutosti, ljubezni, smeha, žalosti in vsega kar nas je obdajalo in nas obdaja. V vsakem slabem je nekaj dobrega. ČESTITAM

— Tilika
1.11. 2007 ob 6:58 zvezdica

Pozabila sem dodati, da sem presenečena nad določenimi komentarji,čeprav ima res lahko vsak svoje mnenje,ker smo si ljudje različni. A menim, napiše se naj komentar, ne pa na način žaljivosti...mhm...k dor pravi,da je slovenski film beden, ne da ga prej vidi, no ja...kdo pravi, da se kaj drugega ne pričakuje kot seks, zabava in grdo govorjenje...mhm...k aj ni to svet, kako pa se pogovarjamo drugače na zabavah in med prijatelji, takrat si človek da ...prosto pot domišljiji...(ja na TV je vse lepo, ko pa odidejo med domače stene...mhmm)...žens ke so simbolj nežnosti in poželenje in tako je, imaš pa različne ženske in različne moške...odvisno kako ona gleda na življenje in kaj je doživela in kako moški gleda in kaj je v življenju že doživel. V tem filmu imaš različne osebe, različne značaje...in to smo ljudje. Kaj nam pa dajo ameriški filmi? So kruti filmi, ki prikazujejo življenje o tem kaj se dogaja, so takšni, ki se izognejo slabim in kažejo samo lepe stvari. Čas za trening...Nikogaršnj a zemlja...Kajmak in marmelada...Zadnja večerja...Rain Mann...Lak za lase...Babilon...itd .itn...vse ima neko zgodbo, kruto ali manj kruto, nekdo se smeji temu, drugi joče ob istih besedah...imejmo radi slovensko besedo, žal življenje je...kaj pravijo? :-) Uživanje ob filmu, slovenskem ali kakšnem drugem.

— Tilika
1.11. 2007 ob 9:20 zvezdica

Pri nas se pogosto zgodi, da se opevajo stvari, ki so zelo povprečne. Zato, ker so navidez preproste, razumljive, v bistvu so pa samo zelo brezvezne. Pri tem filmu se zdi, da bi nekdo rad naredil izdelek primerljiv z večino ameriških, a mu je za to manjkalo obrtnega znanja. Film je zato zelo predolg in zelo predvidljiv. Kljub dolžini je poln lukenj, ki jih je preskočil, ker bi zahtevale več spretnosti in občutka. Edini konkretni odnos v filmu (med poročeno žensko in mladim avtomehanikom) je poln takšnih lukenj, ki prispevajo k neprepričljivosti razmerja. Ker ne gre za tip filma, pri katerem gledalec sam polni te luknje, je to še bolj očitno. Tudi igra večine je precenjena, sploh Pije Zamljič, ki razen oprsja in nekaj patetičnih izrazov na obrazu ne pokaže ničesar. Film se preračunljivo in neuspešno opira na balkanske štose, kot so nekateri že opazili. Kar tudi pomeni, da ne govori o nas. Vsi liki so površni. Zanimivo je, da nekateri branijo film s protislovnimi besedami, da ne ponuja manj od ameriških, in da naj tisti, ki jim ni všeč, raje gledajo ameriške filme. Zanimiva logika, ni kaj. Gre za mnenje, ki krasi ljubitelje trapaste NMK. Na srečo smo imeli v zadnjem desetletju nekaj izvrstnih slovenskih filmov, ki pa so bili vnaprej diskreditirani, ker so slovenski. Ta film pa po neki čudni logiki nadaljuje tradicijo Kajmaka in marmelade. Oba sta živ dokaz, da površen izdelek ob agresivni reklami lahko postane kratkotrajno odmeven, čeprav si tega ne zasluži. Žalostno.

— Leon
1.11. 2007 ob 16:52 zvezdica

Po 20 letih prvi res dober, pristen slovenski film! Z naravno igro, brez izumetničenosti slovenskih igralcev, ki ponavadi igrajo identično, na nek določen, prisiljen način, katerega se zgleda naučijo na AGRFT. Vsa čast Vladu Novaku in vsem ostalim igralcem, za pristno, tipično slovenskost, ki so nam jo prinesl is filmom, ki je grenko-sladek, za smejat, za jokat, za se razjezit! In vsem tistim, ki menijo, da so bili liki za lase privlečeni, stereotipski, ženske pa glupi kosi mesa, naj samo rečem, da točni taki ljudje resnično obstajajo. Jaz sem Ljubljančanka, pa to vem in sem ji v svojem življenju že kar srečala! Je pa res, da film ne more biti všeč tistim, ki ste tako vajeni vsega ameriškega - humorja, seks scen, dramatičnosti in akcije. Zato ker je pač totalno slovenski, slovenissimo!

— Goba
1.11. 2007 ob 19:05 zvezdica

Meni je bil film vsec iz naslednjih razlogov: genialna zasedba, zelo tekoca kamera, dobra zgodba in se kaj.res film, ki tece. Kjer se velikoo zgodi, ceprav ni akcija, kjer ni momentov, ko gledas na uro, kjer kadri tecejo kot pesmica, skratka: da ne ves, da gledas film-za cemer stremi vsak reziser ze v osnovi, malo slovenskih jih pa zal to doseze. Tu sem res imela obcutek, da so se ljudije ukvarjali s tem, kako bodo tekli kadri... Liricna zgodba, ki se je meni dopadla ravno zato,ker sploh ni ekskluzivno slovenska...take zgodbe najdes povsod, v vsaki mali vasi po celem svetu. Tudi zato mi je vsec, ker med filmom pozabis, da se dogaja tukaj, oz. preseze to lokalno identificiranje. Seveda bi se dalo kaj narediti se drugace, ampak v osnovi res nisem imela pripomb (kar je menda prvic od...nevemkdaj :) Vse cestitke in upam na se kaj takega!

— Tina T.
1.11. 2007 ob 22:11 zvezdica

Nekdo je napisal-a: Je pa res, da film ne more biti všeč tistim, ki ste tako vajeni vsega ameriškega - humorja, seks scen, dramatičnosti in akcije. Zato ker je pač totalno slovenski, slovenissimo! A res? Nisem preveč navdušena nad ameriškimi filmi in Petelinji zajtrk mi ni bil všeč ravno zato, ker skuša biti ameriški v najbolj bebavem smislu. Za razliko od ameriških vzornikov pa je samo preveč razvlečen in še bolj banalen. Zanimivo, da tisti, ki pogrešajo "ameriškost" v slovenskih filmih zdaj druge zmerjajo, da jo pogrešajo. In čeprav bi me moralo veseliti, da je "slovenskost"nekega filma nekaterim naenkrat vrednota, se ne morem strinjati, da se je to zgodilo prav v tem filmu. Žaljivo je tudi reči, da je ta film odkril dobro igro v slovenskem filmu. To lahko reče samo nekdo, ki do danes ni ne hodil v kino na slovenske filme. In to po filmih (vrstni red ni pomemben): V leru, Pod njenim oknom, Šelestenje, Rezervni deli, Odgrobadogroba, Delo osvobaja, Oda Prešernu, po Ruševinah in Kratkih stikih... samih izvrstnih igralskih dosežkih. Sposodite si jih v videotekah, če ne verjamete. Da ne boste odkrivali Amerike, ki so jo drugi že odkrili. Po vseh teh filmih sem upala, da Petelinji zajtrk nadaljuje vzpon sodobnega slovenskega filma, a sem se uštela. V vseh navedenih in še kakšnem, ki sem ga mogoče spustila, so osebe stokrat bolj dodelane, bolj večplastne kot v Petelinjem zajtrku, v vseh dialogi tečejo gladko in prepričljivo, vsi so še kako slovenski in nam držijo ogledalo. Ampak dobri slovenski filmi iz zadnjih let niso bebavi. To je morda njihova napaka v očeh slovenske publike. Te hibe Petelinji zajtrk res nima. In ženske v tem filmu so žal res "glupi kosi mesa". Škoda.

— tanja
2.11. 2007 ob 16:40

ej film je bil cool mega carski pravi petelinji zajtrk.za slovence ki ne znajo filmov igrat že cool.najbolši slovenski film do zdaj.!

— sara
2.11. 2007 ob 17:54

film sm si ogledala, ker sta mela svak in sestra eno karto preveč. poleg njiju sta šla še moja starša. glavni igralc...primož e je zlo spominju na mojga prijatla. postavila sem se v vloge, ki so bile predstaulane. bila sem navdušena. vredu mi je tud zato ker ni veliko seksa in takih stvari.priporočam ga vsem, je delno tudi za otroke sam ne mlajše od 12 let. oglejte si ga, užival boste, verjemte.

— tatjana
2.11. 2007 ob 21:57

em kaj je film za otroke 12 let

— lol
2.11. 2007 ob 22:45

Nad filmom sem navdušena. Čestitke vsem ustvarjalcem in hvala za lep večer. Kar tako naprej.

— Anica
3.11. 2007 ob 9:55 zvezdica

Sedaj me je pa RES izučilo, da nikoli več ne nasedem kakršnemukoli medijskemu pompiranju; pa kaj si vsi filmski kritiki podkupljeni s strani filmarjev, da bi ja pridobili ljudi v kino? Ta film nikakor ni eden izmed (končno!) netipičnih slovenskih filmov (semiruralna tematika z obveznim alkoholizmom, impotentnimi moškimi in barabami z juga, zatežen, malo dialogov, dolgočasen, površen,...)-je prav to! Okej, kapo dol pred Pištijem, izjemen performance, Zemljičeva je sila povprečna, glavni mladi moški lik pa pod kritiko - spet en tipičen, nemi, v prazno strmeči, zakajeni lik; ne vem, če v celem filmu spregovori pet stavkov. Prav zato mi ni jasno, kako naj nam bo celo gonilo filma, to je ljubezen med njim in Bronjo, sploh verjetna?! Mene v glavnem ni prepričal, pravzaprav se mi je zdel prav podcenjujoč do gledalca, ki kar mora požreti finte na prvo žogo. Humor pa...hm...zdelo se mi je, da so se gledalci (spet) smejali le kakšni vsiljeni sočni domači kletvici.

— vesna
3.11. 2007 ob 13:02 zvezdica

Čestitke vsem ustvarjalcem. Film je uspešen prikaz življenja na obrobju mesta. Čustveno in duhovito. Preprosta (a vendarle tudi globoka, iskrena) zgodba, ki uspe ujeti gledalca. Čestitke tudi pisatelju Lainščku, ki je ustvaril ta pisani svet vaškega življenskega utripa že v romanu. Dokaz, da so zgodbe običajnih ljudi še kako zanimive. Film me je očaral s tem, da nikoli ni posegal in sodil življenja, ki ga prikazuje, temveč je to prepustil gledalcu. Izjemno sem bil navdušen tudi nad izborom glasbe v filmu. Toplo priporočam ogled.

— Frane
3.11. 2007 ob 14:40

a mi lahko kdo pove kako je naslov pesmi od severine katero je pela v filmu??

— Matic
3.11. 2007 ob 20:40

Naslov Severinine pesmi je Gardelin film pa me je zelo navdušil. Zagotovo si ga bom ogledal še enkrat.

— symon
3.11. 2007 ob 21:35

tanja, tole je pa res malce hudo brati, ko se takole skozi vsako tvojo besedno zvezo vidi, da filma sploh nisi štekala, potem pa se ti kao vse skupaj zdi bebavo. a nisi še nikdar slišala, da se ženske v bordelih slačijo za denar, pa počnejo še kaj drugega?

— igor
4.11. 2007 ob 1:08

ma dej prosm te, za flike in razmere u katerih je biu film delan je čist uredu, u bistvu še boljši od uredu... liki pa tak ne rabijo bit čist dodelani, pa zgodba tut ne rab bit taka da se spremeni usakih 5s. a ste pozabl vi mau, da se gre u kino tut za to, da se sprostiš sej ne rabm mislt sto na uro še ob tem ko film gledam! halo ps: slovenija ima dva res prava filmska vrhunca, ki sta: 1. kajmak in marmelada... špeli:) 2. na nikogaršnji zemlji(če ga prištevamo pod slovenske filme) no pa mogoče še rezervni deli, ta tut ni biu slab

— blaž
4.11. 2007 ob 20:37 zvezdica

Vse pohvale dobri igralski zasedbi in realističnemu prikazu okolja. Film globoko gane in je najbližji slovenskemu ljudstvu.

— majda
5.11. 2007 ob 10:47 zvezdica

potpuno se slažem ima Slovenija dva vrhunca filmska : A. kajmak i marmelata&B. na nikokaršnji zemlji. Ne strinjam pa se s tem, da gre za realističen prikaz življenja na polruralnem področju. Prikaz indealiziran in do konca romantičen. Posedanje ob kozarcu pijače cele božje dneve, pod lepo brajdico, preživiš, če popraviš 2 avta v pol leta, luštne deklice se valjajo z mehankarji po senu, vsi so prijatleji, ...tega ni več. Boj za denar in položaj, vse ostalo izumira.

— Direktor
5.11. 2007 ob 11:28

Ja film nam je bil všeč. Spet en slovenski film, ki zna dobiti dobre ocene. Morda je bil malce slabše zvokovno obdelan, če nisi ravno s "tote" štajerske, te pač manj kapiraš kako foro. Predlagam, da si ga ogledate. Ne bo Vam žal.

— Tanja
5.11. 2007 ob 12:07 zvezdica

Pa, a se vi delate norca. Lepo vas prosim, kdo vas je plačal da piše tele bedarije tukaj, da vas ni sram. Tudi jaz sem šel v kino, ker je prijateljica ''slišala'', od veliko takih kot ste vi tukaj, da je film še kar. Nisem pričakoval veliko, ampak to kar sem videl je bilo tako veliko manj. V življenju sem pogledal že res veliko filmov (in to je res veliko), med njimi tudi slovenske, ampak tale film je definitivno najslabši film vseh časov. Ravno toliko je slab kot drugi najslabši; SAMO DA JE DOLG 125 MINUT! Ko je bilo filma konec, sem začuden pogledal okoli sebe, ker sem bil presenečen, da sem po taki umojebini sploh še živ. Med večino pravkar se zbujajoči se publiki, sem takoj za sabo zagledal malce starejši par (imela sta tam okoli 50-60 let). Par, ki je doživel zlata leta slovenskih filmov kot so Vesna, To so gadi, vrsta klišejskih partizanskih filmov in navsezanje zakaj pa ne, tudi Kekec. Na obrazu teh dveh oseb je bilo zarisano nekakšno presenečenje, nekakšen obup, kot da so pravkar ubili nekaj v njima. Žal, ubili so nekaj v nas vseh. Z to slavno reklamo za petelinčka ste dosegli nekaj in verjetno še zdaleč nisem edini ki je prišel do takega zaključka. NIKOLI več ne grem gledat v kino nobenega slovenskega filma več; preveč tvegano. Lahko umrem

— grega
5.11. 2007 ob 12:53 zvezdica

Pa naj se kdo reče, da Slovenci ne znajo filmov delat. Ogledal sem si ga in reči moram, da tako dobrega filma nisem gledal že dolgo, nasmejal sem se kot že dolgo ne. Igralci odlični, res vse pohvale in priporočam!

— tomaz
5.11. 2007 ob 14:48 zvezdica

mene je film navdušil. sem videl že nekaj zelo dobrih slovenskih filmov, nekaterih tudi zelo dobrih še nisem, za tega pa lahko rečem, da je po mojem mnenju eden najboljših, vsaj od teh, ki sem jih gledal. igralci so bili odlični, kakšne izraze je uspel narediti Vladov novak, kako so se mu oči svetile, res, kot da je vse to v resnici doživljal. film je veliko več kot romantična komedija. in ne da bi bil preveč pameten bi dodal to, da tsiti, ki kar počez pljuvajo po filmu ne vedo veliko o življenju, niti o slovenski kulturi in tradiciji, zgodovini. zgodba je tipično slovenska in se (lahko) dogaja tudi sedaj, blizu mene in vas. moje edino kritika leti na kletvice, ki jih je bilo po mojem okusu malo preveč, vse ostalo pa, KAPO DOL FANTJE.

— frenk
5.11. 2007 ob 14:55 zvezdica

Grega, ko berem tvoj komentar imam občutek, da je tvoje opisovanje pretirano. Ker toliko nesmislov je res preveč. Sam sem gledal film Petelinji zajtrk v kinu, polnem kinu do zadnejga sedeža, in gledalci so več kot uživali. Če ti film ni všeč, sprejmem, a ne morem se znebit občutka, da zelo, zelo, zelo pretiravaš. Po odzivih občinstva, ki sem jih sam doživel, lahko rečem, da film živi. Igralci so izvrstni, glasba, kamera in zgodba - meni je bil že roman od Lainščka zanimiv in prav zanimalo me je, kako se bo obnesel film. Moram rečt, da sem bil presenečen, saj je izdelek zelo soliden. Lahko mirno rečem, da sodi Petelinji zajtrk med boljše slovenske filme.

— Jaka
6.11. 2007 ob 15:43

ja film sem si ogledala in zdel se mi je zelo dober..končni en "pameten" slovenski film 21 stoletja..ta film ti zelo seže v srce..:)

— ewča
7.11. 2007 ob 8:28 zvezdica

Ne razumem kak lahko ma nekdo tooolko za povedat čez en film..Lahko rečem samo, da se mi zdi, da morajo nekateri poiskati vzrok svojega slabega počutja drugje:) No, kakorkoli že.Še nikoli nisem ocenjevala nobenega filma, pri tem pa se mi zdi škoda, da bi ga nekateri slabi komentarji odvrnili od ogleda. Film je SUPER, uživali so vsi okoli mene (stari in mladi). Po ogledu so bili še kako živi!!! Humorja v filmu je na tone, kdor tega ne vidi in ne sliši - priporočam obisk kakega specialista!

— urska
7.11. 2007 ob 15:49

Nad filmom sem navdušena,ravno tako nad glavnimi igralci.Primož Bezjak je resnično zelo seksi..najbolj seksi slovenski igralec.Ob filmu sem neskončno uživala.

— tejci
7.11. 2007 ob 19:02 zvezdica

Ogledala sem si film in bila tako navdušena, da sem si ga ogledala še 1x. Odlična filmska zasedba, dobra vsebina, zraven tega pa še veliko humorja za katerega poskrbi predvsem Vlado Novak v vlogi starejšega avtomehanika. Priporočam ogled filma

— Anita
9.11. 2007 ob 6:57 zvezdica

Film je preprosto čudovit, nostalgičen in poln življenjske preprostosti, ki je v današnjih časih ne poznamo več . Vse pohvale Vladu Novaku!

— Ana
9.11. 2007 ob 12:46 zvezdica

Najprej naj povem, da si ogledam večino slovenskih in evropskih filmov, če le imam čas, čeprav se vsakodnevno ukvarjam s čisto drugačnim delom. V zadnjih letih jih je bilo nekaj slovenskih filmov, ki so pred nas prinesli zelo zanimive obraze, usode in probleme. In jih tudi dosledno podali. Petelinji zajtrk pa je žaljiv do ljudi, ki jih obravnava, do ljudi na obrobju. Mogoče nehote in v dobri veri, a to je še slabše. Nobenega občutka za ljudi v stiski, ki jih kaže kot popolne bebce z nepomembnimi problemi. To lahko mirno rečem, ker sem odraščal na robu Slovenije in zelo dobro poznam ljudi, ki naj bi jih obravnaval ta film. Nekatere stvari so povzete iz takšnih okolij, a so povzete napamet, brez izkušnje. Kup naivnosti, kakršna je tista, ko Novak v hipu pade na komad od Severine, ki ga igra karikatura od vloge (Janjič). Vlado Novak sicer rešuje film, ki bi bil brez njega zelo ubog, Bezjak pa deluje popolnoma izgubljeno. Soliden je Škof, tudi Varga ima svoje momente. Zemljičeva pa res razen občasne ženske privlačnosti, ne pokaže ničesar in se s tem filmom ne more niti pod razno primerjati recimo s Polono Juh, Natašo Matjašec in Tjašo Železnik, ki so v zadnjih letih fascinirale s pristno filmsko igro. Glasba je še kar, film, ki se precej naslanja nanjo, pa je zelo površna muha enodnevnica. In humorja v filmu ni na tone. Kadar se zgodi, je na zelo nizkem nivoju. Nekateri pač pričakujemo mnogo več kot podcenjevanje nas, ki gledamo in tistih, ki jih film prikazuje.

— alessandro
9.11. 2007 ob 16:06 zvezdica

Film me je zelo navdušil. Priporočam ga vsem. Romantika, ki prežema ves film, me je dobesedno posrkala vase. Super!

— Sara
9.11. 2007 ob 16:39

Na kratko bi pokomentiral izjavo g.Leona.Zakaj samo kritiziramo slovenski proizvod oz.film.Menim, da je na splošno vspodbudno, da za tako majhno deželo kot je Slovenija spravimo skupaj kakšen film glede na sredstva, ki so na voljo za produkcijo le tega in na splošno populacijo ljudi, kateri sploh še zahajamo v kinematografe. Tak da moramo biti objektivni za vsak produkt-film katerega nam ustvarijo z dva milijona prebivalcev ne gledalcev. Leon luknje imate vi in ne film!!!

— andy
9.11. 2007 ob 23:40 zvezdica

Seksi romantičen in ganljiv. Globok in poučen. Vesel in žalosten. V malih ljudeh se skrivajo velike sanje in veliki, srčni možje. Ne pomnim, da bi mi kateri film vzbudil lepše občutke kot Petelinji zajtrk, ki je kot zdravilo za neozdravljivo bolezen. "Zgrabite za vrat, in spustite...in še 100x važneje: ne dovolite, da začne puščati, niti za malo!" Najboljši slovenski film vseh časov, ki si ga ne želite zamuditi! Vse pohvale in čestitke ustvarjalcem in seveda igralcem!

— Andrej Frece
10.11. 2007 ob 15:29

Hvala ker ste neobjavili moj komentar na komentar g.Leona. Če seštejemo pohvale in kritike tega filma vodijo seveda superlativi. Tako da nekaj kritik ne predstavlja skoraj nič. Film je bil tudi meni všeč kajti neizumetničena zgodba majhnega človeka, katerega srečamo skorajda v vsakem slovenskem mestu. Še enkrat super! (leon in njemu podobni žal za vas! Ste v manšini!)

— andy
11.11. 2007 ob 10:51

najbolši filem na vsem svetu svaka čast vsem igralcem najbol pa piji

— rok
11.11. 2007 ob 17:06

carsko je bilo k s pištolo strelal so...pa še severina poje.

— katka in tinka
12.11. 2007 ob 16:02 zvezdica

Izjemen film. Film, ki se ga pogleda na "dušek". Z lahkoto se postavlja ob bok ameriškim filmskim uspešnicam, saj ima film Petelinji zajtrk vse, kar imajo tudi veliki. Odlično igralsko zasedbo, dobro ljubezensko zgodbo, humor, izvrstno glasbo in kar dve divi - Pio Zemljič in Severino. Bravo!!!

— Sandi
13.11. 2007 ob 10:17 zvezdica

Film sem si ogledala zato, ker me zanima slovenska produkcija. Še sedaj mi je nekako drugače, ko se spomnim nanj, fasciniralo me je kar nekaj stvari - določeni prizori, ki so bili odlično odigrani, prikupno podajanje narečja, ki boža v uho, uigrana igralska zasedba, ko ne "štrli ven slovenska dolgočasnost", ki se kaže včasih pri katerih filmih, moti pa me, da sta v dobrih dveh urah zgodbe dva pogreba, čemur bi se zlahka izognili, pa konec je za moje pojme preveč "pocukran" in izniči avtentičnost fabule in se preveč poenostavi, ampak, če se je re