Kolosej
Film distribucije Fivia

Pet krat dva

5x2
romantična drama
Pet zgodb iz življenja dveh zakoncev.
Na sporedu od: 13.1.2005, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2004
Država: Francija
Scenarij: Francois Ozon, Emmanuele Bernheim
Režija: Francois Ozon
Film v petih zgodbah opiše skupno pot dveh zakoncev (od tod tudi naslov filma). Le da njune zgodbe zavrti nazaj. Film se tako začne z ločitvijo in konča z navideznim srečnim koncem - sveže zaljubljena Gilles in Marion, ki sta se komaj dobro spoznala, objeta odideta proti pravljičnemu sončnemu zahodu. Film je prejel nominaciji za beneškega zlatega leva in evropsko filmsko nagrado.

Kratka vsebina

Francoski režiser François Ozon preseneti z vsakim filmom. S svojim novim delom z zgovornim naslovom 5 x 2, PET KRAT DVA skuša odgovoriti na navidez najbolj enostavno vprašanje na svetu: Kaj pomeni biti par? Ozon prikaže pet prelomnic v skupnem življenju Gillesa (Stéphane Freiss) in Marion (Valeria Bruni-Tedeschi), a z zanimivim preobratom. Dobesedno. Sklepanje razveze v odvetniški pisarni, večerja z bratom in njegovim prijateljem, rojstvo sina, poroka in prvo srečanje. Torej nekakšen srečen konec.

Po velikem mednarodnem uspehu 8 žensk in Bazena je Ozon z Valerio Bruni-Tedeschi in Stéphaneom Freissom posnel svoj najbolj oseben in najbolj čustven film PET KRAT DVA, ki je bil na letošnjem beneškem festivalu nominiran za zlatega leva.

Ozon je zamisel za pripoved v obratni smeri, od konca do začetka, dobil pri televizijski drami Prijateljici Jane Campion, v kateri spremljamo dobri prijateljici od njunega spora do prvega srečanja, ko izvemo, da izhajata iz različnih družbenih slojev in da je njuno prijateljstvo takorekoč že od samega začetka obsojeno na propad. Po koncu ljubezenskega razmerja se običajno osredotočiš le na najnovejše dogodke, tiste, ki so pripeljali do konca zveze. S pripovedovanjem zgodbe od konca do prvega srečanja pa dobiš resnično zgodbo o nekem paru.

Ozon je občinstvu želel prikazati različno paleto čustev, ki jo razvije par v skupnem življenju: ravnodušnost, gnus, strah, ljubosumje, tekmovalnost, intimnost in privlačnost. Vsako obdobje v življenju Gillesa in Marion je prikazano z drugačno fotografijo. Od temne proti svetlejši, neobremenjeni.

Film je sprva nosil naslov Nous Deux, Midva, a ga je Ozon spremenil. PET KRAT DVA zaznamujejo tudi italijanske ljubezenske pesmi, ki jih pojejo moški. In ne po naključju. Po režiserjevem mnenju je tisti, ki v filmu najbolj trpi, prav moški.

Igralca

Valeria Bruni-Tedeschi (Marion) je francoska igralka italijanskega porekla. Rodila se je leta 1964 v Torinu in je sestra znane manekenke Carle Bruni. Nazadnje je posnela Il est plus facile pour un chameau..., komično dramo, v kateri je igrala, jo režirala in zanjo tudi prispevala scenarij. Njena filmografija je bogata, zato naštejmo le nekaj filmov: Les Sentiments (2004), La Vita come viene (2003), La Felicità non costa niente (2003), Ah! Si j'étais riche (2002), Ten Minutes Older: The Cello (2002),
Peau d'ange (2002), Avocate (2002), L'Inverno (2002), Le Lait de la tendresse humaine (2001), Drugstore (2000)...

Valeria je vlogo Marion sprejela brez obotavljanja. Tudi ko je Ozon od nje zahteval, da shujša in se pobarva na svetlo, ni oklevala. PET KRAT DVA je njen prvi film, pri katerem je sodelovala z Ozonom.

Stéphane Freiss (Gilles) se je rodil leta 1960. Za vlogo Aurèla v Chouans! Philippea de Brocca je leta 1988 prejel cezarja za najobetavnejšega igralca. Freissa se gledalci morda spomnijo po vlogi v kriminalni komediji Mali lopovi (2003), ko so se mu pridružili Gérard Depardieu, Harvey Keitel in Johnny Hallyday. Igral je v Le grand rôle (2004), Monsieur N (2003), La Grande vie! (2001) in mnogih drugih.

Režiser

François Ozon se je rodil leta 1967 v Parizu. Filmi so ga začeli navduševati že zelo zgodaj. Nanj so vplivali Hitchcock, Max Ophuls in Jean Renoir, navdih pa je črpal tudi iz filmov Rainerja Wernerja Fassbinderja (v enem njegovih zgodnejših del je našel navdih za Hladne kaplje na vroče kamne).

Po diplomi iz filmske režije na prestižni pariški filmski šoli FEMIS je snemal kratke in dokumentarne filme. Leta 1996 je bil na filmskem festivalu v Locarnu nagrajen za Poletno obleko, zgodbo o mladem geju, ki je prisiljen nositi obleko dekleta, s katerim je imel kratko aferico njegov fant.

Leta 1998 s celovečernim prvencem Sitcom sodeluje na filmskem festivalu v Cannesu. Sledijo mu Zločinska ljubimca, Hladne kaplje na vroče kamne, Pod peskom in 8 žensk, za katerega je našel navdih v istoimenski drami iz leta 1960 avtorja Roberta Thomasa.

Na slovenskih velikih platnih smo si lahko ogledali 8 žensk, Hladne kaplje na vroče kamne in Bazen, ki je bil slovenskemu občinstvu premierno predstavljen predlani (2003) na Ljubljanskem filmskem festivalu.

Komentarji

15.1. 2005 ob 14:50

Zio! a je slucajn kdo že vitu ta film? me ful zanima če je vredn ogleda - od Ozona sm že vidla Bazen, pa mi je bil ful všeč. Prosm za kšn komentar.lp

— *
16.1. 2005 ob 17:04

ful vredi film...

— tjaša
20.1. 2005 ob 7:11 zvezdica

zanimiv film, zelo realističen,prikaz od konca do začetka je vsekakor sveža sprememba, poln je neizpolnjenih pričakovanj, saj z njene strani zelo dobro odigrana vloga,

— VERA BITUNJAC
20.1. 2005 ob 15:00

ljudje pejte gledat ta film, da ne bote gledal sam ameriških romanc...mim grede film sploh ni slab

— m
22.1. 2005 ob 14:26 zvezdica

Film preprosto ne ponuja nove vsebine, pač pa klišejsko predstavi razpad nekoč vroče zveze in kasneje poročenega para. Zanimiv naj bi bil le potek filma in sicer od konca proti zacetku. Moramo pa si priznati, da tudi to ni noviteta (Memento, itd...). Na račun ne boste prišli tudi ljubitelji lepih kadrov, saj so le ti dokaj dolgočasni in razvlečeni. V tem primeru bi raje priporočil izbor filma, ki je ameriško obarvan ali celo ameriški, pa čeprav sem ljubitelj evropskih filmov.

— zigi
30.1. 2005 ob 22:25

Kera BEDA!

— Lo
12.2. 2005 ob 16:00

Za film bi lahko reko, da se je končal z srečnim začetkom. Moja ocena- gledljiv. Odgovor zakaj "ne piti na poročno noč" pa si oglejte v Koloseju. p.s-kadri mogoče resnično razvlečeni ampak(vedno je kakšen AMPAK), v spremljavi z prekrasno muziko.

— Kokomarko
24.2. 2005 ob 12:57 zvezdica

Nepovratno. Pet krat dva, najnovejši film opevanega Francoisa Ozona, se prične, nadaljuje in konča kot Nepovratno. Kot kultna mojstrovina iz leta 2002, kjer je kot veste igrala Monica Bellucci. Tu imamo grobo in glasno analno posilstvo, vročo romanco moškega in ženske ter vrtenje filma v nasprotno smer. Od konca proti začetku. Od tipke play do tipke rewind. Pač film, kjer je treba happy end poiskati na začetku, ki je v bistvu konec. In film, ki nikakor ne more v korak z Nepovratnim, pa četudi nam skuša servirati njegovo nežnejšo inačico, se pravi verzijo, kjer je analno posilstvo v resnici le malce grob poslovilni seks.

— iztok gartner
16.9. 2007 ob 8:46

brezveze,no,brezveze !

— alja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.