Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Pesem morja

družinska domišljijska animacija
Podnapisi
Na sporedu od: 31.12.2015, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Will Collins
Režija: Tomm Moore
Režiser čarobne animacije Skrivnost iz Kellsa predstavlja novo popotovanje v svet čudovitih irskih legend. Mladenič Ben za mamino skrivnostno izginotje krivi mlajšo sestrico Saoirse, dokler ne odkrije, da deklica premore čarobno moč spreminjanja v belega tjulnja. Ker je zaradi tega v nevarnosti, se mora z bratom preseliti k strogi babici v mesto, vendar jima uspe pobegniti. Na poti spoznata čarobna bitja, ki Saoirse prosijo za pomoč, saj jih lahko osvobodi zgolj njeno magično petje. Toda zlobna sovja čarovnica deklico ugrabi, zato mora Ben poiskati svojo čarobno moč in rešiti sestrico.

Ena najlepših animacij vseh časov, ki bo v kinodvorane vrnila izgubljeno čarobnost

Tomm Moore je irski ilustrator, stripar in filmar, ki nas je pred petimi leti s filmskim biserom Skrivnost iz Kellsa prvič popeljal v magičen svet irske mitologije. Sedaj bo platna naših kinematografov ponovno prelil v nič manj kot čudež animacije v ročni tehniki akvarela … Pesem morja je ganljiva pripoved, ki skoraj pozabljene irske pripovedke mojstrsko prepleta z motivom sodobne družine v primežu žalovanja zaradi izgube matere. S tem to izjemno delo redke veličine vrača moč zgodbam ter ustvarja nežen in rahločuten svet, poln čudes, za katerega si boste po ogledu želeli, da bi resnično obstajal. Vizualnemu presežku, ki osupne v čisto vsakem kadru, se je prestižni oskar sicer izmuznil, vseeno pa mu je usojeno, da mu zasluženo pripnemo oznako klasike.

Deček Ben živi v svetilniku na samotnem irskem otoku z očetom, nosečo mamo in zvestim štirinožnim prijateljem Cújem. Neke noči mama skrivnostno izgine, za njo pa ostanejo le njene pripovedke iz irske mitologije in mala dojenčica Saorise. Ben goji zamero do sestrice, ki jo krivi za izgubo matere, očeta žalost povsem zlomi, prikupna Saorise pa je ujeta v svoj tihi svet, saj še vedno ni spregovorila niti besede ... Na svoj šesti rojstni dan deklica v očetovi skrinji odkrije belo tjulnjo kožo in se odpravi do morja. Vso premraženo jo na obali najde babica, ki zažene vik in krik ter oba otroka odpelje s seboj v mesto, kjer bosta na varnem.

Ko Ben svoji sestrici končno nameni nekaj pozornosti, spozna, da je Saorise zadnji selkie – bitje iz materinih pripovedk, ki je na kopnem človek, v morju pa se spremeni v tjulnja. Obenem je edina, ki lahko s svojo pesmijo osvobodi vilince, ki jih je v skale začarala sovja čarovnica Mancha. Da bi pomagal sestri in jo odpeljal nazaj domov, kjer se nahaja njena tjulnja koža, se Ben poda na razburljivo popotovanje v izginjajoč svet starodavnih legend in magije. To pa od njega terja veliko mero poguma, saj se bo moral soočiti tudi z resnico o materinem izginotju.

Varuh tradicionalnih pripovedk

»Čarobnost Moorovih filmov je v tem, da so hkrati preteklost in sedanjost. Stare zgodbe, umetelno povedane na novo. Slike bežijo mimo, njihova lepota pa pri gledalcu pušča pečat. Selkiji bi temu filmu z vsem srcem pritrdili.« – The Telegraph

Tomm Moore se je z obema njegovima filmoma, Skrivnost iz Kellsa (2010) in Pesem morja (2014), zavzel za obuditev zgodb iz bogate irske mitologije. Te počasi tonejo v pozabo, saj mlajše generacije ne čutijo več odgovornosti, da bi jih ohranile za kasnejše rodove. Da ne bi izgubili njihove simbolike in naukov, jih Moore s spoštovanjem adaptira za sodobno občinstvo. Upa, da bo tako spodbudil ljudi k raziskovanju starih pripovedk, ki jih bodo nato sami reinterpretirali in jih predali naslednjim generacijam.

»Prebral sem zbirko irskih in škotskih ljudskih zgodb Ljudje morja. Zgodbe o selkijih se berejo kot nekakšne alegorije o izgubi. Kot da bi si ljudje, ki živijo ob morju, te zgodbe izmislili, da bi lažje preboleli izgubo ljubljene osebe. Zdelo se mi je, da bi bilo vredno narediti sodobno priredbo.« – Tomm Moore, režiser in soscenarist

Zanimivosti:

  • Ime "Saorise" v irskem domačem jeziku pomeni svoboda, ime njene matere "Bronach" pa žalostna.
  • Oba Moorova filma, Skrivnost iz Kellsa (2010) in Pesem morja (2014), sta si prislužila prestižno nominacijo Ameriške akademije za oskarja za najboljši animirani film.

Komentarji

10.12. 2015 ob 15:04

TO RISANKO SMO DONS Z RAZREDOM ŠLI GLEDAT IN JE NA ZAČETKU,NA KONCU IN V SREDIN FUUUUUULLL ŽALOSTNA TAKO ,DA SVA Z MOJO B.F.F. BLE ČIST OBJOKANE SKRATKA JE ŽALOSTEN!
P.S. NA TO SEM PA FUL JEZNA,DA OTROŠKA RISANKA NEMORE BIT SINHRONIZIRNA!MISLIM NA PESEM MORJA!!!!!!!!!!!!!!................!!!!!!!!..........

— EVA TOMŠE

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.