Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Pes

Dog
komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 24.2.2022, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Reid Carolin
Poleg glavne vloge je Channing Tatum tudi sorežiral film, v katerem se mu v glavni vlogi pridruži simpaticna belgijska ovcarka.

Nekdanjemu vojaškemu čuvaju Briggsu je dodeljena skrb za vojaško izšolano psičko padlega vojaka. Njegova naloga je pripeljati psičko na drug konec države, da bi bila lahko prisotna na pogrebu svojega umrlega lastnika. Njuna pot ju prisili v prav posebno sobivanje, ki pa ni nič bolj enostavno zaradi nepredvidljivega obnašanja tega „kosmatega demona”. Vendar pa ravno te neverjetne situacija Briggsa potisnejo na rob svojih zmožnosti in ga spodbudijo, da ponovno razmisli o sebi in o svojem novem odnosu s pasjim sopotnikom.

GLAVNA LIKA:

JACKSON BRIGGS je živeči paradoks. Po eni strani je izjemno discipliniran bojevnik in predstavlja utelešenje fraze »vojak ne pozna predaje«, po drugi strani pa je divja zver, vročekrvna raketa v človeški obliki. Vojna je edini svet, ki ga je Briggs kadarkoli poznal. Zanj je edina slaba stvar vojne njen konec, še posebaj, ko vojno vzamejo iz tvojega življenja. Če ga vprašate, kako je, ne glede na okoliščine, vam bo odgovoril, da je pripravljen na akcijo. Je zelo pameten in ima dober smisel za humor, vendar pa naj vas to ne zavede. Če ga potisnete v kot, vas bo ugriznil. Močno.

LULU se je rodila na slikovitem norveškem fjordu pri uveljavljenemu rejcu belgijskih ovčarjev. Imela je prikupen in družaben karakter, rada se je igrala in je bila naravni vodja med svojimi vrstniki. Zaradi njenega hitrega razvoja so jo na njen 1. rojstni dan prodali za usposabljanje kot ameriško vojakinjo K9. Med usposabljanjem se je hitro povzpela na vrh svojega razreda in poslana je bila v elitno šolo ameriških vojakov za posebne operacije K9. Tam se je združila s svojim vodnikom in bodočim najboljšim prijateljem, polkovnikom Rileyem Rodriguezom. Lulu je v posebni enoti služila šest let in je bila vključena v več kot 115 bojnih misij. Med služenjem so jo oskbeli zaradi dveh strelnih ran, treh poškodb zaradi eksplozije v neposredni bližini ter anksioznosti. Obožuje zrezke, teniške žogice, preganjanje velikih živali, gleda Grey's Anatomy in ne pusti, da bi se kdorkoli iz nje delal norca. Podrobnosti njene službe pa so strogo zaupne.

KAJ STA O FILMU POVEDALA REŽISERJA REID CAROLIN in CHANNING TATUM

PES je ljubezenska zgodba dveh nekdanjih elitnih bojevnikov, le da ima eden od njiju po naključju štiri tačke. Na prvi pogled gre za komedijo o trdoživem nekdanjem vojaku in še bolj trdoživi belgiski ovčarki, ki drug drugega spravljata ob živce, vendar obtičita skupaj z namenom, da prepotujeta celotno zahodno obalo ZDA, da bi pravočasno prišla na pogreb svojega najboljšega prijatelja. Pod vsem tem, navidezno smešnem scenariju, pa leži čustveno nabita zgodba o ranljivosti in učenju, kako nadaljevati svoje življenje po tragediji in izgubi. To je zgodba o raziskovanju osebne moči; kako se, ko smo soočeni z veliko stisko, velikokrat utrdimo in zapremo sami vase, medtem ko bi se morali odpreti. Film PES raziskuje tezo, da je predaja edina situacija, težja od boja. In edina stvar, za katero se je vredno predati, je ljubezen.

Pred nekaj leti sva z našim prijateljem Brettom Rodriguezom posnela dokumentarni film za HBO (War Dog) o odnosu med vojaki za posebne operacije in delovnimi psi K9, ki poleg njih služijo na misijah. Ko smo se poglobili v našo zgodbo, smo spoznali, kako močno navdušeni smo nad globino vezi, ki so se spletle med temi vojaki in njihovimi štirinožnimi spremljevalci. Razlike med človekom in živaljo so postale ne samo zamegljene ampak v večini primerov popolnoma izničene. Vojake, ki smo jih spremljali, so njihovi pasji tovariši pogosto spravili v solze. Samo psi so lahko prebili njihov na videz neprebojen čustveni oklep, kar je zelo pogosto vodilo do celjenja globokih psiholoških ran.

Poleg tega smo opazili, kako so psi svoje vodnike po navadi silili v nenavadne in nepredvidljive situacije, s čimer so iz sicer stoičnih posameznikov izvlekli smeh in mnogo komičnih trenutkov. Skratka, vojaki in psi, ki smo jih srečali, so bili eni najbolj briljantnih in najbolj zapletenih likov, kar smo jih kadarkoli spoznali; živeli so na krvavem robu med življenjem in smrtjo in imeli osebnosti za celoten spekter, od najbolj čustvene drame do komedije, kjer se ne moraš nehati smejati.

Leta 2018, ko je bila Channingova psička diagnosticirana s terminalnim rakom, jo je Chan odpeljal na potovanje po pacifiški obali, kjer sta lahko skupaj ustvarila še nekaj zadnjih lepih spominov. Ko se je vrnil, sva vedela, da želiva posneti film, ki se odvija na cesti oz. na poti, in vedela sva, da želiva povedati zgodbo o človeku in psu, ki se vsak po svoje soočata s koncem pomembnega poglavja v svojem življenju in si nevede pomagata, da začneta na novo.

Film PES je tudi vesel in srčen poklon prijateljstvu, ki sva ga imela tako jaz kot Channing s svojimi psi in vsem odličnim potovanjem, ki smo jih skupaj doživeli. Za naju je PES zelo oseben film, vendar veva, da je to tudi film z velikim srcem in pristnim humorjem, v katerem bo užival prav vsak gledalec od začetka do konca. Iskreno upava, da se nama boste pridružili na tej vožnji!

Rein in ChanTvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.