Kolosej
Film distribucije 2i Film (prikazovalec Cenex)

Pepelka

domišljijska družinska pustolovščina
Predfilm Pepelke je Vročica ledenega kraljestva (Frozen Fever)!
Podnapisi
Na sporedu od: 12.3.2015, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Chris Weitz
Režija: Kenneth Branagh
Nova igrana adaptacija nepozabne Disneyjeve pravljice o Pepelki, znova pričara večno zgodbo o deklici, ki ji dobrohotno umirajočo mamo nadomesti zlobna mačeha z ošabnima hčerkama. Pepelka se trudi ugoditi zahtevam nove družine, njeno dobroto in pogum pa poplača dobra vila, ki ji pričara obleko in prevoz za ples na gradu. Toda ker se urok konča ob polnoči, mora Pepelka zapustiti svojega sanjskega princa, ob tem pa izgubi stekleni čeveljček. Z njegovo pomočjo se princ odloči poiskati izvoljenko svojega srca, toda na poti do sreče stojijo številne prepreke in zlobne mačehine nakane.
Zgodba, ki temelji na animiranem filmu o Pepelki iz leta 1950, sledi usodi mlade Elle, katere oče se je po smrti njene matere ponovno oženil. Tako v svoj dom trgovec in njegova hči sprejmeta novo mačeho in njeni dve hčeri, Anastasio in Drisello. Po nenadni očetovi smrti, Elle ostane na milost in nemilost prepuščena novi okrutni družini, ki ji dodeli vlogo služabnice. Ker je od dela v kuhinji vedno vsa posuta s pepelom, jo okličejo za Pepelko. Nedolgo zatem v gozdu sreča neznanca, očarljivega princa. Po usodnem srečanju dveh sorodnih duš, na gradu priredijo ples, na katerega so povabljena vsa dekleta v kraljestvu, z namenom, da si princ izbere svojo bodočo soprogo. Mladi Elli, navkljub vsem nalogam, ki so ji jih zadale zlobna mačeha in sestri, uspe priti na ples in ponovno očarati princa. S pomočjo čarobne kočije, nekaj mišk in slavnega steklenega čeveljca se Pepelki spremeni življenje za vedno.

Komentarji

28.1. 2015 ob 20:50

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=McQ_cCBaiac

— marko
15.2. 2015 ob 11:29

če gledam trailer me najbolj preseneča, da je uprizoritev tako zvesta Disneyevi originalni risani verziji, ki jo poznamo. Mogoče ga grem celo gledat, saj ravno zato ker ni neka izpeljanka deluje presenetljivo popolnoma sveže.

— dragobabi
13.3. 2015 ob 14:09

Film je preprosto čudovit.

— Zvezdica*
13.3. 2015 ob 15:05

Kaj pa sinhronizacija za mojo 5 letno princesko???

— krneki
14.3. 2015 ob 19:36

Filem je bil zelo super,zanimiv,dober...😛

— Lana
19.3. 2015 ob 18:49

morda kdo, ki je že videl film, ve, kako je s tem predfilmom? koliko časa traja oz. koliko časa zato trajata oba skupaj? (se pravi skupna dolžina predfilm+Pepelka (1h 53 min))

— Pepelka
21.3. 2015 ob 9:36

ali bo zraven igral tudi FROZEN FEVER?

— ina
22.3. 2015 ob 9:12

Danes ga grem gledat s prijatelico laro

— Lana
25.3. 2015 ob 10:27 zvezdica

Kdor pozna film Teorija letenja (The Theory Of Flight) iz leta 1999, ve, da je sodelovanje Kenetha Branagha in Helene Bonham Carter vedno prežeto z nekakšno prisrčno čudaškostjo, ki vsak njun visoko kakovosten in skrbno profesionalen izdelek le še popestri. Tudi pri pričujoči zgodbi ni nič drugače.
Zadnje čase postaja trend, da se igralci preizkušajo tudi v vlogi režiserjev. Čeprav Keneth Branagh poleg igre režira že od leta 1989 (njegov zadnji opaznejši režijski izdelek je film Thor), je morda prav Pepelka tisti film, ki se od ostalih razlikuje po svoji originalnosti.
Kdaj vemo, da je režija dobra? Kadar prav vsi, celo statisti, opravljajo svoje delo brezhibno popolno. Ker vsi naravnost žarijo, tudi film žari. V filmu se prav redko zgodi, da vsa igralska ekipa ustvari tako enakomeren mozaik različnih vlog, ki jih je pravi užitek spremljati. Seveda so žebljico na glavico zadeli tudi z izbiro glavnih igralcev, ki v svojo vlogo poleg miline vnašata tudi veliko mero iskrenega čustvovanja ter nerazložljivega naboja privlačnosti.
Posebni efekti? Zagotovo razlog, da so se v studiu Disney odločili, da naredijo prenovo priljubljene pravljice. Vse od samega začetka razvoja filmske umetnosti smo namreč lahko priče le bledim poskusom (seveda tistemu času in razvitosti opreme primerno). Posebne - tiste, pravega čaranja primerne - efekte smo - po vsem čakanju - končno dobili, z nekaj izjemami: vseeno bi lahko trajali malo dlje.
Petje v pravljici o Pepelki ... Režiser Branagh je dokazal, da se petje lahko uporabi tudi kot stranski spremljevalec zgodbe in da zgodba o Pepelki ni nujno muzikal.
Ne razumite me napak; kdor ima v zgodbi o Pepelki rad petje, si lahko pogleda odličen film iz leta 1976 The Slipper and the Rose (igrata Richard Chamberlain in Gemma Craven), ali pa na YouTubu poišče izsek iz broadwayskega muzikala Pepelka (zraven odtipkajte še Laura Osnes, ki je res odlična; v tej vlogi se je sicer preizkusila tudi pop zvezdnica Carly Rae Jepsen, ki jo poznamo po pesmi "Call me maybe", ki name ni naredila takega vtisa - presodite sami). Sicer pa je priljubljeni muzikal Cinderella (Z grammiyi nagrajena avtorja glasbe in besedila Rodgers&Hammerstein sta napisala tudi "Moje pesmi moje sanje") tudi bil že dvakrat adaptiran v film: prvič leta 1957 (z odlično Julie Andrews) in drugič leta 1997 (z ne tako odlično Brandy Norwood (vtis je malo popravila dobra vila Whitney Houston); nekako so stavili na pop glasove, kar pri klasični zgodbi o Pepelki res nima takega efekta).
Tako imenovanih "pop" adaptacij zgodbe o Pepelki (najbolj izstopa morda A Cinderella Story, z leta 2004 s Hillary Duff v glavni vlogi), pa sploh ne gre naštevati, ker jih je preveč. Vse pa imajo isti imenovalec - predelavo zgodbe o Pepelki na sodoben način.
Obratno kot pri bledem poskusu Ever After Cinderella: Love Story (Pepelko igra Drew Barymore) z leta 1998, gre v zadnjem, zdajšnjem filmu Cinderella za pravljico, ki jo s ponosom lahko pokažete svojemu otroku. Ne skrbite, ker ni v slovenščini; čarovnija je pravljična v vseh jezikih (moja hči na primer tak film požira z očmi od začetka do konca in je prav nič ne briga, v katerem jeziku je, pa je stara tri leta in pol). Tudi stvari, ki bi se jih otroci lahko bali (srhljiva glasba, efekti), ni. Hkrati pa se film poleg lepote odlikuje tudi po odlični sporočilnosti, ki je za današnje generacije otrok nujno potrebna. Pa ne le za otroke, tudi za odrasle!
Uživajte v ogledu čudovitega filma. Zdaj res zelo dolgo ne bo potrebno delati nove adaptacije, ker je ta do sedaj najbliže popolnosti.

— jesse45613
27.3. 2015 ob 19:30

jutri grem gledat s prijatelcama upam da je tako dobr kot zgleda.

— komaj čakam
4.4. 2015 ob 15:27

super filem in rada ga bi šla gledat še enkrat

— Lana
10.4. 2015 ob 19:09

najboljši film ! priporočam vsem ki imate radi Disney pravljice. naravnost super !

— jana
24.4. 2015 ob 18:39

film je res izvrsten malo žalosten na začetku ampak se lepo konča upam da naredijo še kakšno nadaljevanje.Igralska zasedba je tudi super zato zelo priporočam vsem tudi odraslim! Disney the best
pred film je pa tudi zelo zabavn saj mi je film frozen tudi perfect!

— charlie
29.4. 2015 ob 21:47

Zelo lep in čaroben film. Poln sreče in dokaza ljubezni do družine.

— Nika
7.5. 2015 ob 15:03

Super film. Še enkrat ga bom šla gleat.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Roxy Poxy
11.5. 2015 ob 15:41

Ta film je zelo lep,ker ima pepelka(lily James)prečudovito obleko,ki naj bi imela 2000 swarowskih kristalov.Koliko je to stalo?

— Piki miki
21.6. 2015 ob 15:51

lustkano

— ...
9.8. 2021 ob 8:18

to je pa predvsem bl za otročke
ne za tvelike

— gandalf

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.