Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Peklenski val

akcijski kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 31.12.2015, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2015
Država: ZDA, Nemčija, Kitajska
Jezik: angleščina
Scenarij: Kurt Wimmer
Režija: Ericson Core
V novi, vizualno osupljivi verziji kultnega filma iz leta 1991, spoznamo mladega agenta FBI-ja Johnnyja, ki skuša razkriti ozadje vratolomnih zločinskih podvigov. Da bi odkril storilce, se mora pod krinko ekstremnega športnika vtihotapiti v združbo pod vodstvom premetenega Bodhija. Neustrašna skupina poskuša izvesti Ozakijevo osmico, raznovrstne zločine po vsem svetu, katerih skupna točka je škodovanje pohlepnim korporacijam in brezkompromisno izzivanje smrti. Toda med drznimi podvigi se meja med dobrim in slabim hitro zabriše in Johnny se mora spopasti s številnimi dvomi o svojem poslanstvu.

Mladi agent FBI Johnny Utah (Luke Bracey) se pod krinko priključi pretkanemu moštvu elitnih športnikov, ki se pod vodstvom karizmatičnega Bodhija (Edgar Ramirez) ženejo za vznemirjenjem, FBI pa jih sumi, da pri tem na precej nenavaden način izvajajo vrsto zločinov. Utah, čigar življenje globoko pod krinko je nenehno na nitki, skuša dokazati, da prav deskarji stojijo za temi nezaslišanimi nezakonitimi podvigi.

Film, ki ga je navdihnila istoimenska kultna uspešnica iz leta 1991, v kateri sta pod režijsko taktirko Kathrine Bigelow igrala Keanu Reeves in Patrick Swayze, je poln najbolj drznih ekstremnih športnih vragolij, kar jih je kdaj krasilo filmska platna, uprizarjajo pa jih najboljši svetovni deskarji, padalci, deskarji na snegu, prosti plezalci in motoristi (nekateri so služili tudi kot vodje kaskaderskih skupin), med njimi Laird Hamilton, Sebastian Zietz, Billy Kemper, Brian Keaulana, Ian Walsh, Dylan Longbottom, Raimana Van Bastolear, Louie Vito, Christian Haller, Lucas DeBari, Ralph Backstrom, Bob Burnquist , Oakley Lehman, Noah Bahnson, Chris Sharma, Faris Al-Sultan, Seth Troxler…

Igrajo še Teresa Palmer, Delroy Lindo in Ray Winstone. Ericson Core je režiral po scenariju Kurta Wimmerja, ki je zgodbo razvil na podlagi scenarija izvirne inačice Ricka Kinga in W. Petra Iliffa. Producirali so Wimmer, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson, John Baldecchi, David Valdés in Christopher Taylor.

Core je bil tudi direktor fotografije, izza kamer pa so sodelovali še scenograf Udo Kramer, z oskarjem nagrajena kostumografinja Lisy Christl in z oskarjem nagrajeni strokovnjak za posebne učinke John Nelson. Glasbo je zložil Tom Holkenberg.

Zamisel za novo inačico klasike Smrtonosni val se je začela v glavah pravih privržencev: »Izvirni film je bil neverjeten, navdihujoč. Oboževali smo ga in iz njega črpali navdih,« pravi režiser Ericson Core, ki je želel obdržati glavno zgodbo in tematiko izvirnika, pri tem pa fizične meje zgodbe privesti do skrajnih meja… in te meje celo prestopiti na način, kakršen pred 25 leti ni bil mogoč. »Ta navdih smo skušali vnesti v svojo interpretacijo Smrtonosnega vala, jo razširiti na mednarodno raven in podpreti z vragolijami najbolj proslavljenih ekstremnih športnikov današnjega časa.«

Hkrati so se Core in njegovi sodelavci zavedali, da je tisto, zaradi česar je Smrtonosni val tako privlačen, odnos med dvema trmastima glavnima likoma – med še zelenim agentom FBI Johnnyjem, ki se skuša otresti svojih strahov in najti svoj kotiček pod soncem, ter izmuzljivim Bodhijem, karizmatično silo narave z nenavadnimi naklepi. Osrednji konflikt med dvema posameznikoma, ki sta si na videz skrajno nasprotna, a sta si nenavadno naklonjena, je še vedno srčika zgodbe. Drugačno pa je ozadje, na katerem se spopadata glavna lika; zločini Bodhijeve bande so bolj prefinjeni in nevarni, motivi globlji in posledice hujše…

Komentarji

2.12. 2015 ob 11:57

hej, kdaj bo pa ta film v kinotekah

— matej
28.12. 2015 ob 21:05

Pa da vidimo kako bo. Original ni bil neki ekstra

— AAAAAAAAAAAAAAA
10.1. 2016 ob 6:33

Film je bil tooooooppppp

— bxbx
11.1. 2016 ob 21:29

Film je res vreden ogleda. Da ti čisto nov pogled na stvari - da ne moreš narediti nič narobe, ker to je tvoje življenje tvoja pot. Sam se odločaš kaj boš naredil in s kom. Film ti da vedeti stvar, ki bi jo marsikdo moral vedeti... Da moraš živeti svoje življenje in si upati/biti pogumnem ker... vsi umremo, vprašanje je samo kako.

— asdfghjk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.