Kolosej
Film distribucije Cenex

Palača strahov

komedija
Že pred vrati preverite srčni utrip... če ga še imate.
Na sporedu od: 19.2.2004, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: David Berenbaum
Režija: Rob Minkoff
Producent: Andrew Gunn, Don Hahn
Osnovna ideja za film prihaja iz Disneyevih zabavišč, kjer so Palače strahov ene najbolj obiskanih atrakcij. V taki palači se znajde Eddie Murphy s svojo družino, ki jo čaka nemalo grozljivih, a komičnih preizkušenj.

Kratka vsebina

Palača strahov, ki je z osupljivimi vizualnimi in posebnimi učinki dobila novo razsežnost, je Disneyjeva najnovejša komedija. Nekoč veličastna palača, dom najpremožnejše družine v New Orleansu, je danes grozljivo in razpadajoče prebivališče zaljubljenega kavalirja iz 19. stoletja in 999 duhov.

Nepremičninski posrednik Jim Evers (Eddie Murphy) in njegova žena in poslovna družabnica Sara (Marsha Thomason) prejmeta nekega večera nenavaden telefonski klic. Edward Gracey želi prodati svojo graščino v najelitnejšem predelu mesta. Ker je to odlična poslovna priložnost, se Jim, Sara in otroka odpravijo na obisk h graščaku.

Nepričakovana silovita nevihta prekriža Eversovim nadaljnje načrte in jih prisili, da prespijo v stari graščini skupaj z mrakobnim in čudaškim lordom Graceyjem, njegovim skrivnostnim strežajem Ramsleyjem in drugimi - vidnimi in nevidnimi - prebivalci hiše. Sprva se Jim posmehuje Graceyjevim zgodbam o duhovih in strašenju. Ko pa začne razkrivati temačno skrivnost graščine, izve, da je njegova Sara povezana z grozljivo preteklostjo in strašenjem.

Walt Disney predstavlja družinsko komedijo PALAČA STRAHOV. V njej igrajo Eddie Murphy (Očkov vrtec, Bowfinger, Dr. Dolittle 1 in 2, Trčeni profesor 1 in 2, Kolo sreče, Policaj z Beverly Hillsa, Princ odkriva Ameriko), Terence Stamp (Šefova hčerka, Rdeči planet, Vojna zvezd: Grozeča prikazen, Bowfinger, Hladnokrvnež, Priscilla, kraljica puščave), Jennifer Tilly (Preko vseh mej, Ti, ti lažnivec, Pobeg, Pošasti iz omare), Wallace Shawn (Dupleks, Intenzivna nega, Manhattan, Vanja na 42. ulici, Nimaš pojma), Nathaniel Parker (Beverly Hills Ninja, Hamlet, Othello, Telesni stražar) in Marsha Thomason (Črni vitez, Las Vegas, Pure). Film je režiral Rob Minkoff (Mišek Stuart 1 in 2, Levji kralj), scenarij pa napisal David Berenbaum (Škrat). Producenta sta bila Don Hahn (Lepotica in zver, Levji kralj, Notredamski zvonar, Kdo je podtaknil Zajcu Rogerju, Cesarjeva nova podoba) in Andrew Gunn (Odštekani petek, Sam doma 3) ter izvršna producenta Barry Bernardi (Zverina, Moški žigolo) in Rob Minkoff.

Ustvarjalci so navdih za film našli v hiši strahov v Disneyjevem zabaviščnem parku. Ponovijo se celo nekateri liki in prvi in zadnji stavki v filmu. Pri hiši so ravnali drugače. Odločili so se za južnjaški slog, ki prevladuje v New Orleansu. Seveda niso posnemali tistih izredno romantičnih belih vil, ampak so hiši vdahnili nekaj skrivnostnega in temačnega. Zunanje kulise graščine in velik vrt so postavili v Južni Kaliforniji. Posušena drevesa v bližini so bila kot naročena. Notranjost in duhove so dodali računalniško.

Igralci

Eddie Murphy (Jim Evers) se je rodil v Brooklynu v New Yorku. Kariero je začel pri petnajstih letih, ko je na prireditvah na srednji šoli na Long Islandu in v mladinskih centrih v predmestjih New Yorka pripovedoval šale. Zvezdniška vrata so se mu odprla z nastopom v legendarni manhattnski predstavi The Comic Strip. Nadaljeval je kot komik v nočnih klubih. Pri devetnajstih se je leta 1980 pridružil ekipi oddaje Saturday Night Live in postal zvezdnik svetovnega formata. V štirih letih dela v tej oddaji je bil dvakrat nominiran za nagrado emmy, eno nominacijo si je delil s scenaristi. Potem se je uveljavil še na velikem platnu. Zaslužki filmov, v katerih igra, so med najvišjimi v industriji.

Eddie Murphy je prejel nagrado za življenjsko delo NAACP, za najboljšega zabavljača po izboru gledalcev in grammyja. Trikrat je bil nominiran za grammyja, trikrat za emmyja, dvakrat za zlati globus in bil prvi NATO/ShoWest zvezdnik desetletja.

Posnel je trilogijo Policaj z Beverly Hillsa, 48 ur, Še 48 ur, Bumerang, Harlemske noči (režiserski prvenec, za katerega je tudi napisal scenarij), Princ odkriva Ameriko, Raw, Zlati otrok, Kolo sreče, Fin gospod, Vampir iz Brooklyna, Metro, Trčeni profesor 1 in 2, Dr. Dolittle 1 in 2, Shrek, Življenje, Bowfinger in Mulan. Nazadnje smo ga lahko videli v Očkovem vrtcu.

Izdal je dve humoristični LP plošči s svojim izvirnim materialom. Za ploščo Eddie Murphy je bil nominiran za emmyja za najboljšo humoristično ploščo in najboljšo R&B instrumentalno izvedbo uspešnice Boogie In Your Butt. Plošča Eddie Murphy: Comedian je prejela grammyja za najboljšo humoristično ploščo leta 1984. Murphy je izdal tudi tri povsem glasbene albume: How Could It Be, So Happy in Love's Allright.

Terence Stamp (Ramsley) je na velikem platnu debitiral leta 1962 z vlogo v filmu Billy Budd Petra Ustinova, ki mu je prinesla nominacijo za oskarja za stransko vlogo in pozornost svetovne javnosti. Temu uspehu je sledilo sodelovanje z nekaterimi najbolj cenjenimi filmskimi ustvarjalci. Igral je v The Collector Williama Wylerja, Modesty Blaise Josepha Loseyja, Far from the Madding Crowd Johna Schlesingerja in Poor Cow Kena Loacha. Nato se je preselil v Italijo, kjer je več let živel in igral v enem od treh delov Spirits Of the Dead Federica Fellinija in filmu Theorem Piera Paola.

Pozneje je igral v filmih The Mind Of Mr. Soames, Superman in Superman II, Meeting With Remarkable Men, The Hit, Sicilijanec, Wall Street, Prince Of Shadows, Link, Legal Eagles, Alien Nation, Priscilla, kraljica puščave, Bowfinger, Hladnokrvnež, Vojna zvezd: Grozeča prikazen, Randevu, Rdeči planet in Revelation. Pravkar ga lahko občudujemo kot zoprnega in nadutega šefa Ashtona Kutcherja v komediji Šefova hčerka.

Terence Stamp pa ni le igralec, ampak tudi priznan in uspešen pisec. Doslej je napisal in izdal tri memoare (Stamp Album, Coming Attraction in Double Feature), roman in kuharsko knjigo za tiste, ki so alergični na gluten in mleko.

Režiser

Rob Minkoff (režiser, izvršni producent) je najbolj znan po režiji obeh delov uspešnice Mišek Stuart. Predtem je sodeloval pri nastajanju Disneyjevih uspešnic Levji kralj, Mala morska deklica in Lepotica in zver. Kot režiser je debitiral pri kratkih filmih o Zajcu Rogerju Tummy Trouble in Roller Coaster Rabbit.

Komentarji

1.11. 2004 ob 11:07

film je v redu, ker je veliko domišljije in ker igra eddie murphy

— Miro
28.6. 2005 ob 10:50

ful je dobr ej vreden gledat ampak si morte vzet dvd v metulju v Lublan

— sabrina
21.12. 2005 ob 12:20

greit, super, enkratno ,prečudovito. beutiful

— sakec
21.6. 2006 ob 14:46

ja ta film je tok carski.morte si ga ogledat ni key

— bojana
7.7. 2006 ob 13:22

RES EN NAJBOLJŠIH FILMOV KAR SM JI GDEJ GLEDALA. MORTE GA GLEDAT VSI! JS SM SI SPOSODLA PRED KRATKIM DVD. SVETOVN FILM V GLAVNEM!11

— :P
25.12. 2007 ob 19:11

brezveze

— jan
29.6. 2008 ob 2:00

sj kr ql

— emo
23.5. 2009 ob 22:02

tole sem pa js gledala na Akanalu.....sploh ni newem kako strašno

— tea
9.10. 2009 ob 20:53

9.10.2009 je the best

— aleksandra
26.12. 2009 ob 12:21

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ej ta film je HUDO DOBR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— domen
3.4. 2010 ob 13:08

carsko

— jkkggk
15.4. 2010 ob 22:02

to je pa najhujši film ka sm ga gledala......
in upam da ga bom še kdaj gledala!!!!!
najboljši mi je Eddie Murphy!

— Paty

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.