Kolosej
Film distribucije Fivia

Otrok

drama
Na sporedu od: 26.1.2006, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2005
Država: Belgija, Francija
Scenarij: Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne
20-letni Bruno in njegovo dve leti mlajše dekle Sonia živita od njene socialne podpore in njegovih občasnih tatvin. Nezavidljivi življenjski ritem spremeni rojstvo njunega prvega otroka, ob katerem se Bruno zaobljubi, da se bo poboljšal. Toda dobri sklepi trajajo le, dokler Bruno ne odkrije, da lahko sina za dober zaslužek proda na črnem trgu. Film je dobitnik zlate palme v Cannesu leta 2005.

Zgodba

Popolnoma amoralni dvajsetletni Bruno (Jérémie Renier) živi s svojo osemnajstletno punco Sonio (Déborah François) v Seraingu, industrijskem mestu na vzhodu Belgije. Živita od njene socialne pomoči in izkupička od njegovih tatvin. Ko se Sonia vrne iz porodnišnice z njunim malim Jimmyjem, jo čaka prvi šok: Bruno je oddal njuno stanovanje popolnim tujcem. Da bi si poiskal kakšno delo, mu ne pride na misel. Po njegovem delajo samo bedaki. Da ne bi izgubil punce, ki jo ima po svoje rad, se z ukradenim denarjem odpravi v trgovino po voziček. Medtem ko Sonia prijavlja malčka na matični službi, sklene, da bo prisluhnil nasvetu neke znanke: če otroka nočeta obdržati, ga lahko dobro prodata in mu obenem omogočita brezskrbno življenje pri bogatih posvojiteljih. Odpravi se h "kupcu" in se vrne domov s praznim vozičkom. Ko ji naposled le mora priznati, kaj je storil, Sonia omedli od groze. Za Bruna je to trenutek delne streznitve. Če hoče otroka dobiti nazaj, ni dovolj, da vrne kupnino. Zbrati mora veliko več denarja. Kako? Drugega kot krasti in ropati ne zna. Za pomočnika si izbere štirinajstletnega Steva, ki sicer hodi v šolo in še ni dokončno izgubljen. Oropata žensko in odvihrata z mopedom, a policija jima je za petami. Skočiti morata v ledeno reko. Prizor, ki ga Jérémie Renier, filmski Bruno, takole opisuje: "Grozno je bilo. Res je bilo obupno mraz. Voda je imela šest stopinj. Po njej je plavala nafta. Ker sem jo precej popil, sem zvečer moral v bolnico, da so mi izprali želodec." Tu brezčutni Bruno prvič pokaže nekaj sočutja in mlademu pajdašu, ki taki grozljivi preizkušnji ni kos, skuša pomagati. Steva ujame policija, Bruno pa se tja odpravi sam. Čuti se odgovornega, kar je zanj nekaj povsem novega.

O režiserskem tandemu

Z Otrokom, za katerega sta napisala tudi scenarij, sta se belgijska brata Luc in Jean-Pierre Dardenne pridružila elitnemu klubu režiserjev (Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Billie August in Emir Kusturica, ki je leta 2005 tudi predsedoval canski žiriji), ki so dvakrat dobili Zlato palmo. Prvič sta jo prejela leta 1999 za režijo filma Rosetta.

Že dobrih dvajset let sta režiserja/producenta dokumentarnih in režiserja/scenarista/

producenta celovečernih filmov. Pravita, da sta idejo za Otroka dobila med snemanjem prejšnjega filma, ko sta zjutraj, popoldne in zvečer videvala dekle, ki je brezciljno porivalo otroški voziček: "Pogosta sva mislila na to mladenko, na voziček, na spečega otročka, na tistega, ki ga ni bilo, otrokovega očeta. Odsotni je postal pomemben v najini zgodbi. V ljubezenski zgodbi, ki je tudi zgodba o očetu."

O igralcih

Bruna igra Jérémie Renier, ki je prvič zablestel prav v prvem uspešnem celovečercu bratov Dardenne Obljuba (La Promesse, 1996). Pred snemanjem Otroka ga je bilo kar malo strah, ker sta režiserja vmes zaslovela. Čakalo ga je prijetno presenečenje: "Mislil sem, da bosta bolj ukazovalna. Zamišljamo si ju kot precej toga, kar je daleč od resnice. Sredi snemanja sta mi rekla: Film ni več najin, tvoj je, midva ti bova sledila." Vsekakor je upravičil njuno zaupanje: "Prizor, v katerem me Sonia spotakne, smo neštetokrat ponavljali. Pri 80. ponovitvi sem se vrgel na kamne z enakim žarom kot prvič. Film je pač tak. Bil sem ponosen nanj, predal sem mu se z dušo in telesom."

V vlogi Sonie nastopa mlada Déborah François. Gledalci in kritiki se strinjajo, da je svoj filmski debi opravila z odliko in kar obžalujejo, da ji režiserja nista dala še večje teže.

Ker se vsa zgodba vrti okrog njega, je novorojenček Jimmy zelo prisoten v filmu. "Igralo" ga je 23 malčkov. Samo v enem nevarnem prizoru, v katerem ga njegov neodgovorni oče prevaža na mopedu, je imel "dvojnika", lutko, ki so ji člani ekipe nadeli ime Jimmy Crash.

Komentarji

22.11. 2005 ob 19:55

Solidna roba.

— Dakota
30.11. 2005 ob 16:52 zvezdica

Neverjetno dobra zgodba! Evropski film z odliko, kajti to je realnost, ne pa tisti hollywoodski leteči avtomobili in podobni mišičasto blond junaki! Upam da bo v prihodnje mnogo več takih filmov! Bolani komentarji so nezazeleni: otrok ni roba, otrok je novo zivljenje in edino upanje ali propad danasnje druzbe! Nekdo

— Nekdo
9.1. 2006 ob 13:39

No ja recmo da je film dokaj realistiicni ampak totalno bola mislim hallo da bi prodal otroka ja itak kdo se je to spomno res ne vem samo ocitno ga se ni zaslepil hollywood! Pa ce mi ne vrejamete ite gladat pa se sami prepricajte da je bolano ampak resnicno! Mejte se

— Anonimna
29.1. 2006 ob 11:24 zvezdica

Zvija me v zelodcu, ker se ravnokar spravljam kritizirat nagrajen film ampak pravijo, da iskrenost ne skodi.. tako da... Lahko da nisem bil razpolozen, ko sem si film ogledal,lahko da je bil za mano naporen teden... vendarle le s tezavo najdem kaksno pozitivno stran. Fotografija, ki naj bi bila temacna, siva in naturalisticna se mi zdi bolj kot neuspela in zacetnisko neizrazita... Zgodba, ki naj bi bila sokantna sokira na treh momentih v filmu, ki je normalne "celovecerne dolzine". V ostalih momentih se film vlece skozi zgodbo, kar je morda tudi namen; predstaviti zivljenje marginalcev iz dneva v dan in Brunovo ravnodusnost do vsega skupaj. samo... tempo, tempo! ko ti popusti koncentracija si kot gledalec za reziserja izgubljen. konec koncev pa je gledalcu film tudi namenjen. Navdusil pa me je konec, ki je res izrazit. Katarzicen izbruh custev po relativni vsesplosni otopelosti celega filma...res zadane. Tudi koncni rez v tisino in odjavna spica v tisini naredi svoje... S tem je film resen. Nagrada pa...?!

— Urban
2.2. 2006 ob 7:56 zvezdica

Ja tudi to je kruta realnost o prodaji otrok. Film je tako realističen, da te kar malo zadene, ko vidiš v kakšnih duševnih stiskah so kriminalci in ljudje na robu in kako je v vsakem tudi nekaj dobrega in da na koncu le zmaga ljubezen in želja po poštenem in normalnem življenju. Film priporočam.

— veda
9.2. 2006 ob 16:23 zvezdica

Film je bil meni še kar všeč, je realen, veliko družin živi od socialne podpore, čeprav si je igralec bil čisto sam kriv za nastalo situacijo ...

— Andrej
12.8. 2007 ob 22:09

je mogoče kdo videl film na dvd-ju?

— andrej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.