Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Otroci sreče

drama
Na sporedu od: 13.5.2004, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2004
Država: Hrvaška
Režija: Igor Mirković
Producent: Rajko Grlić
"Otroci sreče" je dokumentarni rock'n'roll film o duhu časa, v katerem so nastali "Djevojke u ljetnim haljinama", "Kad si mlad", "Mi plešemo", "Maljčiki", "Lijepe žene prolaze kroz grad", o Zagrebu iz začetka osemdesetih let in glasbi novega vala.

Glasba v filmu (Azra, Bijelo dugme, Električni orgazam, Film Haustor, Idoli, Pankrti, Patrola, Prljavo kazalište) je bila uporabljena z dovoljenjem CROATIA RECORDS, SUZY, HIT RECORDS in HELIDON.

Zgodba

Nikoli se ni tako plesalo kot v tistem letu ali dveh na začetku osemdesetih let. Časi pravzaprav niso bili rožnati: državo je pretresala gospodarska kriza, umrl je mogočni predsednik Tito, iz Poljske prihajajo novice o izrednem stanju ... mladi pa živijo v duhu takratne glasbene uspešnice "Zamisli život u ritmu muzike za ples".

"Otroci sreče" je rock'n'roll film o duhu časa, v katerem so nastali "Djevojke u ljetnim haljinama", "Kad si mlad", "Mi plešemo", "Maljčiki", "Lijepe žene prolaze kroz grad", o Zagrebu iz začetka osemdesetih let in glasbi novega vala.

Režiser filma je bil takrat srednješolec in to je njegova osebna, celo skrajno osebna zgodba o čudežnih spremembah, ki so se odvijale okoli njega, ko je njegovo malo in zaspano mesto postalo središče vznemirljive glasbene scene. Danes, 25 let kasneje, že dolgo nima več svojih starih plošč - Prljavo kazalište, Idole in Haustor, Azru, Orgazam, Film in Pankrte - a čuden splet okoliščin je botroval temu, da se je ponovno srečal s preteklim časom in dojel, da ga je ravno ta glasba usodno oblikovala in da je zaradi nje postal takšen in ne drugačen človek.

Preko Zagreba, Ljubljane, Dunaja, Beograda, Budimpešte, Pariza, Utrechta in New Yorka se avtor podaja v iskanje junakov svoje mladosti in poskuša samemu sebi razodeti zgodbo o razvoju punk rocka in razpadu socializma.

Ob obilju glasbe in posnetkov iz časov novega vala so "Otroci sreče" spomenik generaciji, ki je odraščala v prepričanju, da je rock'n'roll najpomembnejši.

Kritike

... Mirkovićevi "Otroci sreče" so morda najpomembnejši filmski spomenik njegovi generaciji ... Mirkovićev film bi lahko ubral mnogo napačnih poti, vendar jih ni. Ena od značilnih, velikih napak bi bila lahko tema "poglej, kako lepo je bilo včasih, zdaj pa ...", ki so ji podlegli tudi takšni pisatelji, kot je Aleksandar Hemon. Mirković niti za trenutek ne podleže tej mistifikaciji: skozi celoten film je jasno, da "Otroci sreče" odraščajo v ne tako srečnih političnih okoliščinah.
Jurica Pavičić, Jutarnji list

Zelo spretno narejen dokumentarec, ki ne prikazuje zgodovine novega vala, temveč avtorjev pogled na ta glasbeni fenomen. Glede na bogato količino posnetkov menim, da bi bilo bolje, če bi Mirković posnel televizijsko mini serijo v petih delih.
Nenad Polimac, Nacional (anketa Total filma)

Najboljši film nacionalnega programa (Pula Film Festivala) ni bil uvrščen v tekmovalni spored. Mirkovićev celovečerni dokumentarec je lep poskus avtobiografske rekonstrukcije navdušenja nad novim valom. Tisto, kar bo navdušilo ljudi, ki so imeli srečo živeti v tem času, so redki filmski posnetki ...
Damir Radić, Hrvatski filmski ljetopis (anketa Total filma)

"Otroci sreče" je lahko velika uspešnica v domačih kinematografih, kar bi si dokumentarec, posnet s srcem in glavo, zaslužil. Filmu manjka nekaj elementov, a ti se zdijo popolnoma nepomembni.
Josip Juričić, Večernji list (anketa Total filma)

Z odlično montažo arhivskih in novih posnetkov Mirković podaja značilen pogled na takratno glasbo, razmišljanje, način življenja in neko obdobje. Vsi, ki so ga doživeli, si bodo z veseljem ogledali film, prav nikomur pa ne bo dolgčas.
Sanjin Petrović, Jutarnji list

Komentarji

29.3. 2009 ob 18:39

COOL FILM!!!!!!!!

— TINA
2.2. 2011 ob 13:54

To naj bi bil prevod za ta film! Ne pa otroci sreče !? Polega tega pa trakrat ni bilo toliko izpostavljanja in vsi so bili kot en celoten narod skupaj, v tisti družbi ni bil noben več niti manj, današnji svet je pa šel v .... !

— Srečen otrok

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.