Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Otožna Jasmine

drama
3 nominacije za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 17.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Woody Allen
Režija: Woody Allen
Režiser življenjskih dram Zadnji udarec, Polnoč v Parizu in Rimu z ljubeznijo predstavlja na videz popolno življenje lepotice Jasmine, ki uživa v brezdelju in moževem bogastvu. Toda ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje.

Elegantni Newyorčanki Jasmine (Cate Blanchett) se po končanem zakonu z bogatim poslovnežem Halom (Alec Baldwin) popolno življenje obrne na glavo. Preseliti se mora v skromno stanovanje sestre Ginger (Sally Hawkins) in začeti znova.

V San Francisco pripotuje v izjemno slabem duševnem stanju, ki ga skuša prebroditi z ogromno količino antidepresivov. Še vedno ji uspe ohraniti videz pripadnice bogatega sloja, toda brez prebite pare je čustveno negotova. Nasprotuje sestrinemu razmerju s Chilijem (Bobby Cannavale), ki se ji zdi »zguba«, kakršna je bil tudi Gingerin bivši mož Augie (Andrew Dice Clay). Ginger psihološko nestabilni sestri svetuje kariero na področju notranjega oblikovanja, kar bi bilo v skladu z njenimi ambicijami, Jasmine pa sprejme službo receptorke v zobni ambulanti, kjer nehote razvname svojega šefa dr. Flickerja (Michael Stuhlbarg).

Ginger spozna, da ima sestra morda prav glede njenega slabega okusa za moške, zato se prične videvati z Alom (Louis C.K.), tonskim tehnikom, ki naj bi bil korak v pravo smer. Jasminina rešilna bilka je Dwight (Peter Sarsgaard), diplomat, ki ga takoj prevzameta njena lepota in prefinjenost.

Jasminina napaka je v tem, da se ceni glede na to, kako jo vidijo drugi, sama pa ne opazi, kaj se dogaja okrog nje. Sočustvujemo z njo, saj je nevede instrument lastnega propada. Nova drama Woodyja Allena, Otožna Jasmine, je celovečerec o posledicah, ki nastanejo, ko si ljudje zatiskajo oči pred realnostjo in resnico, s katero se ne morejo sprijazniti.

Produkcija

Woody Allen je ustvaril mnogo nepozabnih ženskih likov, ki so jih upodobile najboljše igralke na svetu, kot so Diane Keaton, Geraldine Page, Mariel Hemingway, Charlotte Rampling, Mia Farrow, Barbara Hershey, Gena Rowlands, Dianne Wiest, Mira Sorvino, Judy Davis, Samantha Morton, Scarlett Johansson in Penelope Cruz. Ti zapleteni ženski liki bodisi v sproščenih komedijah bodisi v tragičnih dramah, ali v kakršnih koli vmesnih žanrih, nam za vedno ostanejo v spominu kot osrednja točka njegovih filmov. Nedvomno se bo skupini večplastnih in izstopajočih ženskih likov pridružila Jasmine, nesrečna junakinja Allenove nove drame Otožna Jasmine, ki jo je znova zaigrala ena izmed najbolj nadarjenih igralk, Cate Blanchett.

O Jasmine

Newyorško povzpetnico Jasmine spoznamo po tragičnem razpadu njenega zakona z bogatim finančnikom Halom, zaradi česar je psihično povsem na dnu. Do tedaj je igrala vlogo prefinjene ženske z Manhattana, ki se giblje izključno v visoki družbi. Toda tisto poglavje je zaključeno in čustveno uničena Jasmine povsem skrene s poti. »Že na samem začetku filma je jasno, da je Jasmine izgubljena«, pravi Allen. »Pogovarja se sama s seboj. Znašla se je v velikih škripcih. Preživlja izjemno težko obdobje«. Finančno in psihološko uničena Jasmine poišče pomoč pri sestri Ginger v San Franciscu. »V navalu jeze je storila nekaj, kar je povzročilo travmatične posledice«, dodaja Cate Blanchett. »Jasmine je v hudi krizi. Za seboj mora pustiti vse, česar je vajena. Povsem nepričakovano vstopa v nov svet, v popolnoma drugačno družbo .« Jasmine se ni rodila v bogato družino. Hala, ambicioznega poslovneža, je srečala v študentskih letih. Nemudoma je vstopila v svet visoke mode, dragocenega nakita, elegantnih večernih zabav, obalnih hiš in zasebnih letal. »Očaral jo je«, pravi Allen. »Bil je čeden, šarmanten, uspešen, dinamičen in bogat. Spodnesel ji je tla pod nogami. Njeni načrti so se spremenili in nenadoma je prevzela vlogo bogate žene. Hitro se je privadila.« Cate Blanchett meni, da za Jasmine vstop v svet bogastva ni bil povsem nepričakovan. Verjetno je vedno sanjala o čednem princu, ki bi jo popeljal v lepši svet. »Če si želiš najti službo in si tlakovati svojo pot, se moraš biti pripravljen spopasti z vsemi preprekami, ki ti jih pripravi življenje. Dvomim, da je tega sposobna Jasmine. Verjetno ni ravno v njenem interesu, da bi si zavihala rokave in si umazala roke s kakšnim delom.«

Komentarji

21.10. 2013 ob 11:36

Film je vsekakor vreden ogleda, z jnim tehnično ni nič narobe, a mene se ni dotaknil, čeprav (ali pa prav zato) ker sem velika ljubiteljica Allena.

— Karmen
28.10. 2013 ob 9:31 zvezdica

Film je pač vrhunska (samo-)promocija Cate Blanchett! To je seveda mišljeno izključno v pozitivnem smilu! Woody Allen je pri tem svojem svojem izdelku "samo" režiser, čeprav še vedno pristen in v svojem značilnem slogu, pa tokrat dejansko ostaja kar malce v ozadju. Njegov vpliv je čutiti toliko, da uspešno vodi glavno igralko in ji daje precejšen prostor za igro in perfektno doživeto igro. Po drugi strani film skoraj ne vsebuje tistega pikrega, sočnega in intelignetnega humorja, značilnega za Allenove filme. Vsekakor pa je iskreno otožen in ne spada med filme za "dobro počutje", ampak med one, ki dajo človeku misliti. Z glavnimi liki se vsaj na nek način zlahka poistoveti vsakdo izmed nas, morda v tem primeru to še posebej leti na sodobne ženske ... Film je sicer lep odraz nekaterih pomembnih in v teh časih kar pogostih težav sodobne družbe .

Ocena: 8/10 (večji delež ocene gre na račun Cate Blanchett)

P.S.: Naslednji oskar za glavno žensko vlogo je s takšno predstavo Blanchett zagotovo že podeljen ...

— Georgie (zatarra@live.com)
29.10. 2013 ob 14:15

Gotovo si Cate za to vlogo zasluži oskarja, Woody pa je itak car.

— XY
2.11. 2013 ob 21:52 zvezdica

Je že tako, Woody je kot vino, bolj star boljši je in boljši filmi nastajajo pod njegovo taktirko.Čeprav se precej poudarja odlična igra Kate Blanchett ne smemo tudi mimo prav tako izvrstne Sally Hawkins, ki upodablja njeno sestro Ginger. Skratka odličen prikaz sodobne družbe, vsi liki natačno, prefinjeno obdelani, film vseeno še vedno precej značilen za tega režiserja kar se čuti tudi z uvodno in zaključno značilno glasbo.Zgodba nima veliko akcije, ki pa tudi zaradi vsebine in interpretacije likov ni potrebna, saj film lepo teče, pa čeprav se časovno neprestano spreminja, s čimer pa samo spodbuja gledalca, da mu zvesto sledi.Skratka mene je film navdušil, da me bolj ni mogel, za mene osebno čista desetka,ne bo vam žal ogleda.

— Brane
14.11. 2013 ob 14:23

Cate Blanchett sem prvič opazila v filmu Gospodar prstanov, kjer me je njena igra navdušila. In od takrat zavzeto spremljam njeno kariero. Čeprav me film ne posebej navdušil sam po sebi si Cate za to vlogo brez dvoma zasluži oskarja - neverjetna igra.

— navdušena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.