Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Osnovni delci

drama
Posneto po romanu
Na sporedu od: 26.10.2006, Kino Komuna
1h 45min / 105min
Leto: 2006
Država: Nemčija
Scenarij: Michel Houellebecq in Oskar Roehler
Režija: Oskar Roehler
Čeprav sta Bruno in Michael polbrata, sta si povsem različna. Učitelj Bruno zaradi erotičnih fantazij o svojih učenkah izgubi službo in ženo ter odide v psihiatrično bolnišnico, po odpustu pa skuša svoje fantazije zadovoljiti na drugačen način. Na drugi strani je Michael zadržan znanstvenik, ki po dolgem času zopet sreča mladostno ljubezen Annabello in z njo doživi prvo seksualno izkušnjo. Razlogi za težave bratov se skrivajo pri njuni radoživi mami, ki se s sinovoma v mladosti ni kaj prida ukvarjala, tokrat pa usoda življenja znova prekriža njihove poti.
Polbrata Michael in Bruno odraščata v 70-ih letih prejšnjega stoletja vsak pri svojih starih starših, pri katerih ju je pustila njuna seksualno osvobojena hipijevska mati. Michael je vase zaprt in seksualno popolnoma neizkušen molekularni biolog, ki najde v svoji nekdanji sošolki Annabelle ljubezen svojega življenja. Bruno je seksualno zelo aktiven pisatelj, čigar zakon je že zdavnaj šel po zlu in ki na ezoteričnem taboru spozna učiteljico Christiane in se zaljubi vanjo. Ko obe ženski hudo zbolita, postavita neenaka brata pred resno izbiro. Bosta vztrajala v osamljenosti ali pa bosta zaživela novo življenje v dvoje?

Oskar Roehler se je med snemanjem dosledno držal literarne predloge Michela Houellebecqa in pogumno kršil tabuje. Sleherni prizor filma razčlenjuje značaje glavnih igralcev in analizira njihova čustva. Ravno zaradi odlične igre glavnih igralcev je film Osnovni delci zelo gledljiv in globok film o življenju obeh značajsko različnih bratov. Izstopata predvsem filmski upodobitvi Moritza Bleibtreua in Martine Gedeck, ki sta svoje delo opravila več kot odlično.

Na letošnjem berlinskem filmskem festivalu je Moritz Bleibtreu prejel srebrnega medveda v kategoriji najboljšega igralca.

Komentarji

3.11. 2006 ob 14:26

tisti ki imate radi romantične filme je za vas to pravi film

— lea
5.11. 2006 ob 12:48

Me zelo presenetil pozitivno. Dost seksi, huda zgodba, na konc pa... No sej nom izdal. Upam da ob vsem Hollywoodu greste tut tole gledat. igralci vrhunski: Bleibtreu igral v meni zakon Eksprerimentu!

— pameten

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.