Kolosej
Film distribucije Cenex

Osamljeni jezdec

akcijska pustolovska komedija
2 nominaciji za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 4.7.2013, Kolosej Ljubljana
2h 15min / 135min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Justin Haythe, Ted Elliott in Terry Rossio, Eric Aronson
Režija: Gore Verbinski
Ustvarjalci zabavne gusarske pustolovščine Pirati s Karibov nas iz morskih prostranstev vabijo na Divji zahod, ki ga spoznamo preko oči čudaškega Indijanca Tonta. Ta v puščavi naleti na napol mrtvega šerifa Johna in ga s pomočjo indijanske magije vrne v svet živih. Da bi se maščeval zlobnim zločincem in podkupljenim uradnikom, si John nadene identiteto skrivnostnega pravičnika Osamljenega jezdeca. S Totom se pogumno spustita v številne vrtoglave dogodivščine in divje spopade, ki jih lahko preživita le s pomočjo neustrašne drznosti, velike mere spretnosti in tudi kančkom neverjetne sreče.

Producent Jerry Bruckheimer in z oskarjem nagrajeni režiser Gore Verbinski - ustvarjalni par, ki je filmoljubom že postregel priljubljeno uspešnico v nadaljevanjih Pirati s Karibov - vam bosta to poletje spet ponudila nekaj posebnega: Osamljenega jezdeca (The Lone Ranger), napeto, z akcijo in izbornim humorjem začinjeno avanturo, v kateri znani zamaskirani junak oživi skozi nove oči. Domorodni ameriški bojevnik Tonto (ki ga bo upodobil - tako kot to zna le on - Johnny Depp) vam bo pripovedoval do zdaj zamolčane zgodbe o tem, zakaj in kako se je John Reid (Armie Hammer), mož zakona, prelevil v legendarnega bojevnika za pravico. Ljubitelje filma in predvsem nikoli dolgočasnega Tonta/Johnnyja Deppa bosta popeljala na dirjajoči vlak epskih prigod, presenečenj in zabavnih konfliktov, ko se bosta povsem različna junaka morala naučiti sodelovati v boju proti pohlepu in skorumpiranosti.

V Osamljenem jezdecu bo zaigral tudi dobitnik emmyja in zlatega globusa Tom Wilkinson (John Adams) kot voditelj novo nastajajočega naroda Latham Cole; William Fichtner (Vitez teme) kot smrtni sovražnik Tonta in Osamljenega jezdeca, Butch Cavendish, dobitnik emmyja Barry Pepper (Kennedyjevi, Reševanje vojaka Ryana) kot strogi stotnik J. Fuller, James Badge Dale (Iron Man 3) kot teksaški ranger Dan Reid, Johnov starejši brat, Ruth Wilson (Luther) kot Danova žena in Johnova nekdanja izvoljenka Rebecca Reid in pa dvakratna nominiranka za oskarja ter šestkratna nominiranka za zlati globus Helena Bonham Carter (Kraljev govor, Charlie in tovarna čokolade) kot sijajna, enonoga lastnica salona Red Harrington.

Film je režiral Gore Verbinski in ga skupaj z Jerryjem Bruckheimerjem tudi produciral. Zgodbo za film so napisali Ted Elliott & Terry Rossio (Pirati s Karibov) ter Justin Haythe (Revolutionary Road), vsi trije pa so jo družno tudi predelali v filmski scenarij.

Oživljena zapuščina

Osem let zatem, ko sta prvič prijezdila v zavest bralcev, sta ste klasična lika Osamljenega jezdeca in Tonta globoko ugnezdila v ameriško kulturno dogajanje. »Nekaj tako posebnega je v teh dveh junakih, da se priljubita vsaki generaciji,« trdi Jerry Bruckheimer. »Odraščal sem v Detroitu in radijske ter televizijske oddaje o Osamljenem jezdecu so bile neločljivi del ne le moje mladosti, temveč tudi milijonov drugih.« Radio, televizija, gledališče, TV animirani filmi, stripi, ilustrirani romani in video igrice so vzdrževale in širile priljubljenost teh ameriških junaških ikon, ki očitno ne bo nikoli zbledela.

Preko radijskih valov sta se prvič predstavila 30. januarja leta 1933 po zaslugi radia WXYZ iz Detroita v Michiganu. Lastnik radijske postaje George W. Trendle je hotel predstaviti vestern, ki bo pritegnil tudi otroške poslušalce. Ustvaril je junaka, ki je bil otroškemu razvoju koristen, pošten in avtoritativen in so ga otroci občudovali. Tako se je rodila zasnova Osamljenega jezdeca, ki so ga nato predali v roke Frana Strikerja, pisca scenarijev iz Buffala, in kadrovskega direktorja radia Jamesa Jewella.

V letu 1938 je Jewell režiral celotno radijsko serijo Osamljeni jezdec, ki je takoj prerasla v nacionalni fenomen. Jewellov tast je bil lastnik oporišča Kee-Mo-Sah-Bee ob jezeru Mullet v Michiganu, ki je postalo očiten jezikovni navdih Osamljenemu jezdecu za vzdevek prijatelja Tonta (poslušalcem se je predstavil v enajsti epizodi serije). Menda so oporišče imenovali z izpeljanko besede jezika Ojibwe »giimoozaabi«, kar bi v prostem prevodu pomenilo »zanesljivi izvidnik« ali celo »nekdo, ki ne ubira običajnih poti«. Tudi ime Tonto naj bi bila izpeljanka iz tega jezika »N’da’aanh-too« (izg. »Ndžah-on-tou«), kar bi pomenilo »divji« ali »spremeniti«. Jewell je za uvodno glasbo oddaje tudi predlagal Uverturo Williama Tella Gioachina Rossinija.

V eter so spustili skupno 2956 radijskih epizod Osamljenega jezdeca (zadnjo so predvajali 3. septembra 1954). V 21 letih sta se uspešno prepletali radijska in televizijska kariera junakov; v slednji je Clayton Moore upodobil Osamljenega jezdeca in Jay Silverheels Tonta. Televizijske epizode so doživele mednarodni uspeh, predvajala pa jih je TV hiša ABC od leta 1949 do 1957.

Seveda so se zgodbe preselile tudi na velika platna in sicer z dvema filmoma, Osamljenim jezdecem (1956) ter Osamljenim jezdecem in izgubljenim Zlatim mestom (1958). Zdaj je čas, da legendi vtisneta svoj edinstveni pečat še Johnny Depp in Armie Hammer kot Tonto in Osamljeni jezdec. Ob spoštovanju tradicije, ki se je utrdila v zadnjih osmih desetletjih, bosta drzno podala oba lika v veselje in občudovanje povsem nove generacije ljubiteljev.

Oblikovanje zgodbe

Pot do nove različice Osamljenega jezdeca ni bila ne lahka ne ravna, toda Jerryja Bruckheimerja in Gora Verbinskega je nemogoče odvrniti od začrtanega cilja, ko se enkrat s srcem in razumom odločita zanj. »Vedela sva, da je čas za preporod vesternov in z njimi Osamljenega jezdeca,« pravi Bruckheimer, »kot sva vedela, kdaj je bil čas za oživitev piratskih zgodb in likov, ki so bili ljudem pri srcu pred desetletji, v novi, sodobni preobleki pa jih bodo spet vzljubili.«

Verbinski trdi, da zgodbo Osamljenega jezdeca tokrat pripovedujejo s Tontovega vidika. V svojem bistvu gre za zgodbo o moškem prijateljstvu z akcijo in avanturo, prepleteno z veliko humorne ironije in nenavadnih posebnosti.

Jerry Bruckheimer pojasni, da bo zgodba razložila, kako je John Reid postal Osamljeni jezdec, vendar v okviru komične drame med obema likoma iz povsem različnih okolij. Sprva se ne razumeta prav dobro, vendar sta prisiljena sodelovati in njun odnos se od začetnega nelagodja vedno bolj krepi.

Igralci in njihovi liki

Potem ko so si že pridobili Johnnyja Deppa za lik Tonta, so se filmarji podali v iskanje popolnega Johna Reida kot Osamljenega jezdeca. Tako Bruckheimer kot Verbinski sta bila prepričana, da je vloga kot nalašč za mladega, izjemno nadarjenega in v enaki meri po zunanjosti privlačnega igralca Armieja Hammerja. Na filmu je že pustil svoj pečat z dvojno vlogo dvojčkov v Socialnem omrežju Davida Fincherja in v J. Edgarju Clinta Eastwooda.

Johnny Depp (Tonto): Tonto je klateški Komanč, izgnanec iz svojega plemena, ki išče človeka, ki sta zakrivila uničenje njegove vasi. Njegova pot se usodno križa s potjo ranjenega mladega odvetnika Johna Reida, ki ga Tonto spremeni v Osamljenega jezdeca.

Armie Hammer (John Reid): John Reid je neomajen idealist, ko stopi na vlak v teksaškem Colbyju, da bi kraje v revolveraškem brezpravnem območju nasilja na Divjem zahodu seznanil z zakoni in pravico. Ne zaveda se, da bo njegovo srečanje s komanškim bojevnikom Tontom sprožilo vrsto dogodkov, ki ga bodo popeljali na pot skrivnostnega junaka, zamaskiranega Samotnega jezdeca.

Tom Wilkinson (Latham Cole) , ki upodablja graditelja železnice in naroda Cola, je eden najsijajnejših britanskih igralcev in dvakratni nominiranec za oskarja ter štirikratni nominiranec za zlati glabus. »Latham Cole je na nek način eden od očetov Amerike, kakršna je danes,« pojasni Wilkinson svoj lik. V svojem bistvu pa je zagrizen železničar, ki verjame, da je moč in veličina dežele odvisna od njene zmožnosti, da širi meje, ne oziraje se na ceno in žrtve.

William Fichtner (Butch Cavendish) : Cavendish je brezobzirni izobčenec in kriminalec, čigar grozljivo brazgotinasti obraz odraža brezdanje brezno, v katerega je zdrsnila njegova duša. Je smrtni sovražnik Osamljenega jezdeca in dobro znan vsem ljubiteljem legende.

Barry Pepper (Captain J. Fuller): Strogi konjeniški častnik stotnik Fuller je obseden s služenjem bogu in domovini, kar na veliko začudenje vseh enači s higieno in nerazumno čistočo. Za svojo vlogo se je dobitnik nagrade emmy poglobil v like znanih borcev z Indijanci poznega 19. stoletja, zlasti Georgea Armstronga Custerja in Phillipa Sheridana. »Vsi so bili zelo togotni egocentrični možje, naduti in obsedeni s prividom lastne, vendar lažne veličine.«

Helena Bonham Carter (Red Harrington): Red Harrington je ženska z dramatičnimi čepicami in pričeskami, ostrega jezika in s slonokoščeno nogo, ki pa je obenem tudi lastnica mobilne ustanove s ponudbo strastne in razsipniške zabave.

Komentarji

1.4. 2013 ob 21:16

komej čakam na tale filmček.mislim resn ej.johnny depp je tko luškan u temle filmčku.ja sm že nekej prebrau o tem kok je seksi joj!!!!!pa kaj če sm gej vsako tele pa svoje vesele D

— pakošimi(male)
23.5. 2013 ob 14:54

Neki je res narobe s tistim konjem HAHA

— Anja
27.5. 2013 ob 1:15

Komentarje izločamo po lastni presoji

aha zdej vem zakaj pišem zmeraj v prazno....

— mojca
9.6. 2013 ob 9:52

Osamljeni jezdec? Pa kdo prevaja te filmske naslove, ker zadnje čase so res porazno slabi. Ne bi blo samorni jezdec čisto v redu? Osamljeni pomeni psihološko stanje, kar je v primeru lone rangerja čisto zgrešeno :/

— Jakob
11.6. 2013 ob 16:21

kdo je tok neumen da nezna napisat pravilno priimka, ni Johnny DEEP ampak Johnny DEPP!

— raulduke
11.6. 2013 ob 17:57

jaz se pa vedno zaljubim v geje.ampak johnny depp je tko seksi pa salome mi je tudi ušeč pa kristusov križ<3
v temle filmu pa je johnny depp luškan so cute<3<3<3

— katarina
27.6. 2013 ob 11:43

kumi čakam . k zmeri k igra johnny depp je sigurn ful smešn in ker je še pustolovščina in humor bo odličn film . to je dobra kombinacija (pustolovščina in humor )

— petja
1.7. 2013 ob 12:38

Jooj Johnny Depp je res najbolši igrauc ever<33 že v piratif s Karibou igra in so res tok najbolšiii<33 pa tok full je leppp, tko da komi čakam k grem gledat ta filmmm<333 res Johnny Depp je res najlepši najbolši igauc kar jih poznammm...v tistmu filmu k igra on je najbolši film<333

— love Johnny Depp
3.7. 2013 ob 11:37

Komi cakam k grem gledat ta filmm<3 tm k Johnny Depp notr igra so vsi filmi najbolšiii<3 tko da bo ta film tut full dobr..mislm tko Johnny Depp je res tok smesn igrauc da bl smesnga nii<33 love you Johnny Depp<333

— Johnny love<3
3.7. 2013 ob 11:45

OMG ni boljšega igravca od Johnny Depp-a res najboljši je<33 v unmu filmu k igra Johhny je najbolši film..k je res zabavn in use<3 tko da niso mogl izbrt boljšega igravca od Johnny k ga res ni boljšega od njega<33

— Johhny <333
4.7. 2013 ob 0:17

Tale film bo flop! Zdi se, da ni dovolj vsebine niti za en orng napovednik. Replike "nekaj je narobe s konjem" so smešne, a še ne naredijo filma. To je novi John Carter. Veliko hrupa za NIČ!

— Pončo
4.7. 2013 ob 13:22

Podn od podna tale film, nisem še takooooo zehal, tudi Depp je bil nekaj zmatran, očitno je že v letih, ga bo moral počasi nekdo nadomestit.

— klemen
5.7. 2013 ob 6:33

joooooooooj, johnny depp je tolk kuuuuuuuuul! <3

— Miha
6.7. 2013 ob 9:46

ta film sm gledala in je res najbolšiii<333 johnny depp je full smešn in tut ves film tko da priporočam oged filma ne bo vam žal!!!

— <33
7.7. 2013 ob 0:23

zelo zabaven film, Johnny je pač Johnny:-)

— majchi
7.7. 2013 ob 11:09

Film sem si ogledala včeraj in ga res priporočam vsem! :)

— Ha
9.7. 2013 ob 10:36

Je tale film dober?

— film
19.7. 2013 ob 13:50

Ko pogledaš trailer za ta film te takoj potegne in si mislš ta more bit hud film.
No men osebno je bil film kr neki pa sm velik ljubitelj Johhnya. So kaki smešni vložki na trenutke,drugače pa je film bol kot ne dovgočasen. Ne vem tak brezvezen se mi zdi,noben presežek.

je pa to sam moje mnenje...

— klemen
21.7. 2013 ob 18:39

Film je ful zabavn, se ga res splača pogledat!!!!

— pikica
31.7. 2013 ob 18:52

super film s super konjem

— simona
1.8. 2013 ob 0:43

Film sem gledala in na začetku se ti zdi da nebo zanimiv ampak čez par minut se nasmeješ do solz :) seveza daradi johnny depp-a :)

— Nekdo
1.8. 2013 ob 12:57

Najbolšš film poleg pirato priporocam ogledd res je najbolšššš pa se johnny notr isra njbolšii je<3

— bla bla
2.8. 2013 ob 21:13

da ga neš pojedla mislim deppija.... :)

— xlllvv
4.8. 2013 ob 20:58

jej še en film od johnnya zihr je ful dobr morm it gledat. a veste tut da je ob tem filmu povedal da prihaja nov del piratov? ooooh se že zdj veselim! čeprou najbi šel že v pokoj... no sam da je on pa je film čis zakon :PP

— blabla
5.8. 2013 ob 5:53

Pirati iz karibov gredo na dopust na divji zahod. Trailer je vrhunski, izjemno akcijsko naravnan z hitrim tempom.

Film je malce drugačen. Bolj počasen, razvlečen. Đoni Dip je standarno dober. Pač koliko je lahko dober en indijanski vrač, ki pač ne govori preveč. Takšni so indijanci. Na koncu je le glavni junak Lone Ranger in bi bilo resnično krivično, če bi Tonto prevzel vse reflektorje.

Soliden film, zgodba klasično zlajnana o pohlepu in boj dobrega nad slabim. Ker je to Walt Disneyeva zadeva je mogoče malce moteče, ker v filmi tudi, ko se streljajo dejansko ni kaj prida mrtvih. Lahko bi jih blo več.

7.8 do 10

— filmozaver
5.8. 2013 ob 22:35

več kot dve uri dolgovezenja z 2-3 smešnimi forami. res določasen film, brez kakršne koli pametne zgodbe.

— dafj
16.8. 2013 ob 14:15

Dvomm da je tok dobr, k prav hollywood

— Jebitese
30.10. 2013 ob 20:14

Z mami sva šli gledat v kino jaz z upanjem,da me bo presenetil kot so me " PIRATI ", mami pa je bil divji zahod vedno pri srcu. Čeprav ga res priporočam so mi pirati vseno bolj všeč. HBC je odlično odigrala vlogo RED.ODLIČNO IN DIVJE! Johhny je že spet odlično opravil vlogo, ki mu je očitno pisana na kožo!! <3 tako naprej

— ivy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.