Kolosej

Ona je prava

komedija, romantični
Na sporedu od: 30.9.1999, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: R. Lee Fleming Jr.
Režija: Robert Iscove

Vsebina

Duhovita in prisrčna romantična komedija o svetu trendovske srednje šole v Los Angelesu. V tem središču najnovejše mode, razkošnih zabav, srednješolskih potegavščin, vsakodnevnega rivalstva, ustaljenemu družbenemu redu kar naenkrat preti razpad.
Najpomembnejši par višjih letnikov, Zack (Freddie Prinze, Jr.) in Taylor (Jodi Lyn O'Keefe) - zadnji par ljubimcev, ki je še ostal skupaj od prvega letnika - je v krizi. Bila sta "The Couple", za katerega so vsi mislili, da bosta za vedno ostala skupaj. Idila se konča, ko Taylor, nekronana kraljica šole, pusti Zacka zaradi novega fanta Brocka Hudsona (Matthew Lillard), vase zagledanega zvezdnika iz serije "Resnični svet", ki ga je spoznala med pomladnimi počitnicami.
Takšna novica bi bila lahko pogubna za fanta, kot je Zack - razrednega predsednika, častnega študenta in kapitana nogometne ekipe - še posebej zaradi šolskega D.J. (Usher Raymond), ki študente, skupaj s svojimi komentarji, sproti obvešča o dogodkih. Toda Zack vrne udarec, ko s svojim najboljšim prijateljem Deanom (Paul Walker) sprejme stavo, da lahko katerokoli dekle - s pravo frizuro in ustreznim ličenjem - spremeni v kraljico maturantskega plesa. Kot določajo pravila stave, Dean izbere dekle, ki ga mora Zack preobraziti v zvezdo šole.
Pogled jima pritegne popolna ničla v podobi Laney Boggs, ki se dobesedno spotakne v njuno stavo. Nenehno poškropljena z barvami svoje "jezne" umetnosti, ki jo ustvarja v družinski kleti, to drobno, ranljivo dekletce nima časa za nepomembnosti, kot je ličenje, opravljanje in fante. Skrbi jo za Bosno in se izogiba konzervirani hrani. Po smrti matere je pri desetih letih prezgodaj odrasla prevzela skrb za svojega očeta (Kevin Pollak) in čudaškega brata (Kieran Culkin). Ker potrebuje štipendijo za šolo umetnosti, dela v restavraciji hitre prehrane in ne namerava pustiti nikomur, da bi jo odvrnil od njenih načrtov.
Še najmanj pa Zacku. Kljub vsemu njegovemu šarmu, mu nedostopna Laney komaj nameni pogled. Pa vendar ne more odgnati vztrajnega fanta. Medtem ko se maturantski večer vse hitreje približuje, med Laney in Zackom počasi začne rasti nepričakovano prijateljstvo - prijateljstvo, ki bo spremenilo oba. Ko Laney nekoliko stanjša svoj oklep, začne privlačiti tudi druge sebi enake šolarje, vključno z Zackovo mlajšo sestro Mack (Anna Paquin) in vse tiste Harrisonove izobčence, ki se kar naenkrat začnejo zanimati za tekmovanje za kraljico maturantskega plesa. In, medtem ko jo Zack želi dvigniti k svojemu želenemu in popularnemu statusu, namesto tega sam pade - k "z nogami trdno na tleh" in uporni Laney Boggs.

O produkciji

Snemanje filma Ona je prava je trajalo osem tednom. Da bi prikazali dobro življenje v južni Kaliforniji je bila za snemanje uporabljena širša okolica Los Angelesa, vključno z vilami na Malibuju in Bel Airu, mirnimi zalivčki na državni plaži Leo Carrillo in prestižnimi butiki na aveniji Melrose. Gimnazija Torrance je postala Harrison High.
Čeprav je zgodba postavljena v Los Angeles, pa svet filma Ona je prava obstaja marsikje. "To bi bila lahko tudi moja gimnazija" pravi igralec Dule Hull, ki je odraščal na vzhodni obali in igra v filmu Zackovega prijatelja Prestona. "Ko sem prebral scenarij sem prepoznal vse like, vse do brucinje, ki pravi: "Ogovoril me je!', ko gre Zack mimo nje."
Čeprav je dogajanje postavljeno povsem v današnji čas, Ona je prava prenaša romantične ideje iz Pigmaliona in Pepelke. "Poskušali smo ustvariti nekaj, kar bo imelo odmev ne glede na to ali ste stari 14, 40 ali 80 let in ne glede na to kje živite," pravi režiser Robert Iscove. "Vsakega so že zbadali, vsakdo se je počutil kot izobčenec in vsakdo si želi, da bi ga imeli radi zaradi njega samega in da bi videli pod masko, ki jo nosi za ostali svet."
Humor, ki igra v filmu pomembno vlogo, ima korenine v njegovem jeziku. "Lee Fleming ima zelo specifičen govor," ugotavlja Iscove. "Sliši se kot moderen jezik, ker ga še nikoli niste slišali. Odrasli mislijo, datako pač govorijo otroci, otroci mislijo, tako pač govorijo surfarji in ljudje v Los Angelesu. Toda Lee je sam izoblikoval jezik in način govorjenja teh otrok."
Rachael Leigh Cook je prevzel humor v scenariju. "Le malo stvari te pripravi do smeha, če si sam. Toda ko sem brala scenarij, sem se smejala na ves glas, sredi noči, povsem sama," se spominja. "Enostavno sem želela zgrabiti nekoga in mu reči: 'To je resnično smešno!"
Humor je na sceni deloval prav tako dobro kot na papirju. "Bili so trenutki, ko smo morali ustaviti snemanje, ker sem se tako glasno smejala," pravi Jodi Lyn O'Keefe, ki je v vlogi neverjetno sebične Taylor Vaughan povedala nekatere najboljše stavke v filmu.
Vendar pa so v scenariju obravnavane tudi nekatere temnejše plati, kot pravi Anna Paquin, ki igra Zackovo sestro Mack. "Film ne ustvarja prevare, da so stvari ves čas samo zabavne," pravi mlada igralka. "Nekatere med njimi so nekoliko žalostne, kot je to tudi v resničnem življenju. V takšnih situacijah si zlahka zamišljate resnične ljudi." Tudi Laneyina umetnost je v kontrastu s humorjem na filmu. Je odločno resna v izražanju pogledov na svet iz perspektive sedemnajstletnice.
Iscove se je zelo trudil, da bi uravnotežil humor in romantiko v filmu. "Številni najstniški filmi imajo samo en nivo," pravi. "Toda v najboljših gimnazijskih filmih, še posebej v zgodnejših filmih Johna Hughesa kot so Prety in Pink, Sixteen Candles ali The Breakfast Club, gresta humor in romantika z roko v roki. Ona je prava ima humor, skupaj z veliko srčnosti in topline. Nisem želel, da humor nadvlada srce."
Jedro filma vključuje spremembo Laney in Zacka in še enkrat se je Iscove ognil, da bi povedal zgodbo preveč na splošno. "Pri Laney ne gre samo spremembo grdega v lepo," poudari Iscove. "Tudi sam imam hčerko in to ni sporočilo, ki bi ji ga želel prenesti. Laney je izločena iz družbe, preveč navajena odrivati ljudi iz svojega življenja in preveč zrela. Zato mora dovoli svojim čustvom do izraza in uživati svoja sedemnajsta leta."
Poiskati pravega igralca za Zacka je bil velik izziv. "Rachael smo našli zelo kmalu in vedeli, da bo odlična Laney - nekdo, ki ima prikupne lastnosti in ki bo lahko omamno lep na koncu - toda morali smo preizkusiti zelo veliko mladih fantov za vlogo Zacka," se spominja Iscove. "Nekateri med njimi so bili tako nepokvarjeni in odkritosrčni, da jih nisi mogel videti kot vase zagledana tesla, kakršno je Zack na začetku. Drugim se je odlično podala vloga tepca, toda niso imeli rahločutnosti, ki bi vas prepričala, da se lahko spremenijo. Freddie je zelo zbran in rahločuten, vendar pa je hkrati dovolj mlad, da ima domišljavost potrebno za začetne scene."
Sceno maturantskega večera in plesa so snemali pet dni. "To je bil moj prvi maturantski ples," pravi Paquin, gimnazijec nižjih letnikov. "Ne vem, ali bo tudi pravi maturantski ples tako popoln, toda na tega je bilo prav gotovo zabavno iti."
Dovršeno sceno maturantskega večera so posneli v preddverju centra Cerritos za gledališke umetnosti, šest let stare stavbe, ki še nikoli ni bila uporabljena za filmsko lokacijo. Kostumografinja Denise Wingate je oblekla vse igralce in vseh 250 igralk v črno, zlato in belo. Toda barve niso bile njen edini dogovor. Morala je obleči tudi 20 profesionalnih plesalcev v obleke, ki so morale izgledati prave za ples in hkrati dovoljevati vsakršno gibanje.
"Nobena gimnazija še ni imela takšnega maturantskega plesa," je zatrdil Prinze. "Gre za pravo koreografsko točko, ki je zelo podobna tistim v mjuziklih. Zack poskuša najti Laney, toda naenkrat mu pot prekriža velika skupina plesalcev s svojo točko. Uspe mu približati se Laney, toda pojavi se Taylor in z njim odpleše stran. To je pekel za Zacka, toda neverjetno je gledati vse te profesionalne plesalce in nas med njimi."
Prvotno tega plesa ni bilo v scenariju. Toda Iscove, nekdanji plesalec in koreograf, je izrabil to priložnost, da ponudi občinstvu nekaj nepričakovanega.

Pred kamero

Freddie Prinze JR. (Zack Siler)
Kot Zack Siler, Freddie Prinze Jr. igra Gospoda Popolnega - razrednega predsednika, spoštovanega dijaka, nogometnega zvezdnika in že štiri leta fanta Taylor Vaughan. "Laney odpelje Zacka na prireditev nenavadne poezije, kjer so ljudje oblečeni v barve in smeti in on panično išče izhod iz tega," pravi Prinze. "Če postavite nekoga kot je Zack v takšno artistično okolje, mora izpasti smešen, vendar pa se na koncu izkaže, da je to zanj veliko olajšanje. Pripravljen je sprejeti svet!"
S svojim dobrim temnim videzom in karizmo, Prinze prinaša svežino med gimnazijske igralce. Najbolj znan po svojem nastopu v hitu I Know What You Did Last Summer, je nedavno nastopil v njegovem nadaljevanju I Still Know What You Did Last Summer. Prav tako smo ga lahko gledali v avanturistični akciji Wing Commander in v drami Vig. Prvič je nastopil v filmu To Gillian on Her 37th Birthday, pojavil pa se je še v filmu The House of Yes.

Rachael Leigh Cook (Laney Boggs)
Laney Boggs je resno dekle s prevelikim številom obveznosti, da bi lahko uživala prijetnejšo plat gimnazijskega življenja. "Kratkoročni cilj Laney Boggs sestoji iz končanja njene naslednje slike," pravi Rachael Leigh Cook. "Celotna zadeva z Zackom in maturantsko kraljico je enostavno čudna. Do sebe je zelo zaščitniška, toda če postavi okrog sebe še toliko zidov, se vseeno znajde v sredini te grozne stave."
Z enajstimi filmskimi vlogami v zadnjih treh letih, je Cook prav tako zaposlena kot Laney. Prvič je požela priznanje kot Becky Thatcher v filmu Tom & Huck, nastopila pa je še v filmih Carpool, The Kiss, The House of Yes, The Eighteenth Angel in Strike. Nedavno je nastopila v najstniški drami The Bumblebee Flies Anyway, ki se dogaja v bolnišnici in Naked Man, komediji, ki jo je napisal Ethan Coen.

Jodi Lyn O'Keefe (Taylor Vaughan)
"Taylor Vaughan je dedinja pomembne zapuščine - njena mati, njena sestra in njena teta so bile vse kraljice maturantskega plesa, zato misli, da nikakor ne more izgubiti," pravi Jodi Lyn O'Keefe o svojem liku. "Dobila bo tisto kar hoče, ne glede na ceno in dobiti hoče vse."
"Na sebi ima samo obleke priznanih kreatorjev in vsak dan nosi visoke pete. V visokih petah celo teče. Je točno takšno dekle, ki jo v gimnaziji nisem marala. Je zlobna čarovnica, toda veste kaj? Pred tem sem igrala Pepelko in sedaj je zabavno igrati zlobno čarovnico."
O'Keefe je prvič nastopila leta 1998 v grozljivki Noč čarovnic: 20 let pozneje. Pred kratkim je nastopila v drami Another World.

Za kamero

Robert Iscove - režiser
Režiser Robert Iscove je prinesel svoje enkratno in veliko znanje iz televizije in gledališča v svoj filmski prvenec Ona je prava. Njegov najnovejši predhodni projekt Rodgers & Hammerstein's Cinderella televizije ABC je požel velik uspeh pri kritikih in gledalcih in je bil leta 1998 nominiran za sedem nagrad Emmy. Iscove je pred tem prejel nagrado Emmy in nagrado Peabody za režijo Romeo & Juliet On Ice.
Prav tako je delal s težkimi, dramatičnimi materiali, kot le bil pilot za, tudi pri kritih zelo dobro sprejeto, serijo Profit, ki jo je režiral in produciral. Prav tako je režiral pilote za The Flash in Sonny Spoon, kot tudi televizijske filme Dark Angel, Mission if the Shark in Miracle on I-880.
Iscove je režiral in koreografiral predstave na Broadwayu, vključno s Petrom Panom. Po študiju plesa na šoli Juilliard je začel svojo kariero kot asistent pri nekdanjem Broadwayskem režiserju Michaelu Bennettu. Prvič je prišel v kontakt s filmskim svetom, ko je napisal koreografijo za film Jesus Christ Superstar. Prav tako je napisal koreografijo tudi za film Mela Brooksa Silent Movie.

Komentarji

30.10. 2004 ob 18:12

dobr film za rom.kom... pač najstniška zgodba... fletn za pogledat...

— supergirl
13.12. 2004 ob 8:24

men je film ful dober

— zakon
13.12. 2004 ob 8:26

zakon film

— barby
13.12. 2004 ob 11:28

men se toti fil zdi ful vrei in sm si ga z veseljem ogledala. Če si ga ogledate vam ne bo žal=)

— sara
13.12. 2004 ob 13:54

res dober film freddie je ful dober in lep dobra zgodba res ful vredu film

— freddie
14.12. 2004 ob 8:20

ful zakon film a ne bi blo zakon če bi bil še enkrat v koloseju :)

— simy
20.1. 2005 ob 20:23

Film mi je biu res full dobr, zatu sm ga kr 3krat gledala. Pa še freddie mi je full lušn tku d... Sploh punce ga morte gledat k je glih prov romantike not pa je narjen bull za take zasanjance u popolni svet... res je dobr. UGLAVNM PEJTE GA GLEDAT=)

— maychy
21.1. 2005 ob 21:29

tok je doobr!!! freddie je ful lušn! ;)

— heha
30.1. 2005 ob 12:35

FILM JE FUL KULLL!

— BEYONCE
14.2. 2005 ob 18:54

I LOVE THIS MOVIE

— kr ena
26.3. 2005 ob 13:19

film je res zakon! in je moj najbolsi film;)

— tjaska
7.5. 2005 ob 18:16

TA FILM BI MORALI ŠE ENKRAT PREDVAJATI NA TV.KER JE TAKO DOBR! Jaz obožujem ta film!

— POHVALA
15.7. 2005 ob 12:09

film je zakooon! vsi ki si ga še niste ogledali si ga morte nujno fantje in dekleta!

— ena pač
23.12. 2005 ob 21:26

ta film je men najboljsi! ta zack siler pa mi je ful lustn! mogl bi bit velik takih filmov! mejta se! By By

— x
14.1. 2006 ob 21:27

ful fajni film!!! :-) zgodba je pa podobna kot pri 10 razlogov zakaj te sovražim. freddie je zakon!

— andy
2.2. 2006 ob 16:39

priporočam vam ogled tega filma kr je ful hud

— Matej
16.3. 2007 ob 18:04

ma film je res ful fajn upam da bojo posneli nadaljevanje.

— anja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.