Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

On + ona

komična romantična pustolovščina
Podnapisi
1h 55min / 115min
Leto: 2015
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Claude Lelouch, Valérie Perrin
Režija: Claude Lelouch
Šarmantni pariški skladatelj Antoine ljubezenskih zvez nikoli ne jemlje preveč resno, dokler se ne odpravi na službeno pot v Indijo. Med pripravami na indijsko različico večne romance o Romeu in Juliji spozna ženo francoskega ambasadorja Anno, ki ga s svojo radoživostjo povsem očara. Odloči se, da ji bo sledil na njenem duhovnem popotovanju na jug Indije, nenavadna pustolovščina pa ju nepričakovano zbliža in romantično poveže. Toda Annin mož in Antoinovo pariško dekle še nista rekla zadnje besede, zato je nova ljubezen postavljena pred velike preizkušnje.

Antoine (Jean Dujardin) spominja na junake filmov, za katere sklada glasbo: očarljiv je, uspešen, in življenje jemlje z veliko mero tako humorja kot brezbrižnosti. Ko odpotuje v Indijo, kjer naj bi sodeloval pri nadvse izvirni inačici Romea in Julije, njegovo pot prekriža Anni (Elsa Zylberstein), ki ga – kljub temu, da sta si neizmerno različna – nadvse pritegne. Skupaj bosta doživela neverjetno pustolovščino…

Igrajo še Christophe Lambert, Alice Pol, Rahul Vohra, Shriya Pilgaonkar in Abhishek Krishnan. Claude Lelouch je režiral po scenariju, ki ga je spisal z Valérie Perrin, in produciral skupaj s Samuelom Hadido, Victorjem Hadido in Marcom Dujardinom. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Robert Alazraki, kostumografinja Christel Birot in montažerka Stéphane Mazalaigue. Glasbo je zložil legendarni Francis Lai.

»Pričujoči film je prelep splet okoliščin. Ko sem snemal nek drug film, sta me poklicala Elsa Zylberstein in Jean Dujardin in mi dala vedeti, da bi rada sodelovala z menoj. Nato sem spoznal Indijo, kar je bilo pravo razodetje. Naša skupna želja in naši pogovori so mi omogočili, da spletem ljubezensko zgodbo, kakršna mi je blizu. Jean in Elsa sta bila njena gonilna sila. Tako sta si različna, da sta prej ali slej idealen par! In ljubezen je prava človeška snov. Nič ni bolj lepega, pa nič bolj groznega. Kaos ljubezni je pravo plodno polje. Ljubezen je edini predmet filma. V ljubezni ni meja. Hotel sem pokazati, da se lahko nekdo, četudi je do ušes zaljubljen v nekoga, še vedno zaljubi v koga drugega. Zame je ljubezen odvisnost, ki se je ni mogoče otresti.« - Claude Lelouch

O igralcih

Jean Dujardin (Antoine) se je v svojih raznolikih vlogah uveljavil tudi zunaj rodne Francije – zlasti z vlogo v z oskarjem nagrajenemu poklonu Hollywoodu nemih filmov The Artist v režiji Michela Hazanaviciusa, ki je Dujardinu prinesel zlati globus, oskarja, bafto, nagrado Ceha filmskih igralcev in še več drugih priznanj. Kariero je začel kot stand-up komik v skupini Nous C Nous in se nato prebil na francoski TV v seriji Un Gars, une Fille. Sledili so celovečerci, med njimi Mariages! ob Miou-Miou in urbana srhljivka Le convoyeur. Nase je opozoril v komediji Brice de Nice Jamesa Hutha in nadaljeval v OSS 117: Le Caire, nid d'espions (nominacija za cezarja), 99 francs, Ca$h, Oss 117: Lost In Rio, Lucky Luke, Le bruit des glaçons, Les petits mouchoirs, Un balcon sur la mer, Les infidèles, Möbius… Martin Scorsese ga je režiral v drami The Wolf Of Wall Street, ki je bila Dujardinov prvi ameriški film; nato je igral v Monuments Men Georgea Clooneyja. V Franciji je nazadnje igral v La French v režiji Cedrica Jimeneza, na velika platna prihaja v komediji s Un homme à la hauteur Laurenta Tirarda. Na TV je ob Gillesu Lellouchu, Guillaumu Canetu in Laurentu Lafitti nastopil v oddaji skečev Le débarquement.

Elsa Zylberstein (Anna) je prva priznanja požela v biografski drami Mauricea Pialata Van Gogh in nato nadaljevala v Beau fixeChristiana Vincenta, Mina Tannebaum (z vlogami v vseh treh filmih je bila v igri za cezarja za najboljšo debitantko), Shadow Play ob Heleni Bonham Carter, Yvanu Attalu in Marie Trintignant, Les fantômes de louba, v za oskarja nominirani biografski drami Gérarda Corbiauja Farinelli, v Jefferson in Paris Jamesa Ivoryja, v Metroland ob Christianu Baleu in Emily Watson, Tenue correcte exigée Philippa Lioreta, XXL ob Gérardu Depardieuju, L'homme est une femme comme les autres, Lautrec, Le temps retrouvé po Proustovem delu À la recherche du temps perdu s Catherine Deneuve in Emmanuelle Béart, Je veux tout, Combat d’amour en songe, Monsieur N, Ce jour-là, Qui perd gagne!. Pourquoi (pas) le Brésil, Modligliani, La Cloche A Sonné ob Fabriceu Luchiniju in Françoisu Cluzetu, J’invente rien, La maison nucingen, La fabrique des sentiments, Il y a longtemps que je t'aime (za vlogo je prejela cezarja), La folle histoire d’amour de Simon Eskenazy (nadaljevanje filma L'homme est une femme)…Nazadnje smo jo videli v komedijah Les tribulations d’une caissière Pierra Rambaldija, JC comme Jésus Christ Jonathana Zaccaija, Plan de table Christelle Raynal in Gemma Bovery Anne Fontaine. Na TV smo jo med drugim lahko videli v filmu Jean Moulin, v miniseriji Petits meurtres en famille in v nadaljevanki Vénus & Apollon.

Christophe Lambert (Samuel) je nase opozoril v Le bar du téléphone Clauda Barroisa, potem pa ga je režiser Hugh Hudson izbral za vlogo Tarzana v uspešnici Greystoke: The Legend Of Tarzan, Lord Of the Apes. sledili so Love Songs, Subway (za vlogo je prejel cezarja), Highlander…Lambert se je vedno trudil, da nastopa v raznolikih filmih in vlogah; brez težav se je znašel v akcijskih filmih (Gunmen, North Star), komedijah (Hercule & Sherlock, Arlette) in srhljivkah (Knight Moves) kot tudi v znanstveni fantastiki (Fortress, Mortal Kombat), in je sodeloval s slovitimi režiserji, scenaristi in producenti, kot so Élie Chouraqui, Claire Devers, Stuart Gordon, Russell Mulcahy, Claude Zidi, Michael Cimino, Chris Columbus, Paul W.S. Anderson in Agnieszka Holland. Je tudi producent; med drugim je produciral komediji Génial, mes parents divorcent! Patricka Braoudéja in ameriško Nine Months. Videli smo ga še v Gideon, Résurrection, Druids, Highlander: Endgame, The Point Men, In Your Image, Janis And Joplin, Day Of Wrath, Le lièvre de Vatanen, La disparue de Deauville, L'homme de chevet, White Material, Ma bonne étoile, Ghost Rider: Spirit Of Vengeance, Blood Shot, Electric Slide in nedavno v Hail, Caesar! bratov Coen.

Alice Pol (Alice) je z zgolj nekaj celovečerci postala ena najbolj obetavnih zvezdnic nove generacije. Kariero je začela v gledališču, kjer se je preizkusila tudi kot dramaturginja. Prvo vlogo na velikih platnih je dobila ob Vilaine Jean-Patricka Benesa in Allana Mauduija; nato je igrala v romantični komediji Nicolasa Herdta Juste un peu d'amour, v Joueuse Caroline Bottaro, Les émotifs anonymes, Un plan parfait ob Diane Kruger in Danyju Boonu, Joséphine Agnès Obadia, Au bonheur des ogres, Supercondriac Danyja Boona in v Qui c'est les plus forts? Prihodnje leto bo igrala v Cezanne et moi o prijateljstvu med Paulom Cézannom (Guillaume Gallienne) in Emilom Zolajem (Guillaume Canet). Na TV je prvo večjo vlogo dobila v seriji Disparues ob François-Xavierju Demaisonu.

O ustvarjalcih

Claude Lelouch (režija, scenarij, producent) je film vzljubil med drugo svetovno vojno, ko se je skrival po kinodvoranah. V petdesetih je šel v Moskvo skrivaj snemat poročila o vsakdanu v Rusiji in se je pri tem znašel v studu Mosfilms, na snemanju Cigani letijo v nebo Mikhaïla Kalatozova. Po služenju vojaškega roka je ustanovil lastno produkcijsko podjetje Les Films 13 in leta 1960 posnel svoj prvi celovečerec Le propre de l'homme; sledila je vrsta filmčkov za popevke (predhodniki glasbenih video spotov) in oglasov, produciral je več povsem pogorelih filmov, nato pa v Cannesu prejel zlato palmo, dva oskarja in 40 mednarodnih nagrad za romantično dramo Un homme et une femme. V petdesetih letih kariere posnel prek 40 celovečercev, med njimi Dont vivre pour vivre (zlati globus), Un homme qui me plaît, Le voyou, L'aventure, c'est l’aventure, Toute une vie (nominacija za oskarja za scenarij), Le chat et la souris, Le bon et les méchants, Les uns et les autres, Edith et Marcel, Viva la vie, Partir, revenir, Attention bandits, Itinéraire d'un enfant gâté (tri nominacije za cezarja), Il y a des jours… et des lunes, Tout ça…pour ça!, Les misérables (zlati globus), Hommes, femmes: mode d'emploi (zlati lev v Benetkah), Roman de gar in nedavno Salaud, on t'aime. Kot producent in distributer je zaslužen za uspeh filmov, kot so Napoléon Abela Gancea, Ça n’arrive qu’aux autresNadine Trintignant, Far West Jacquesa Brela, Molière Ariane Mnouchkine, Ou encore entre adultes Stéphane Brizé in Hasta la vista Geoffreyja Enthovna..

Valérie Perrin (scenarij) je z Lelouchom spisala scenarij za Salaud, on t'aime z Johnnyjem Hallydayjem in Sandrine Bonnaire. Sicer je tudi fotografinja in je s svojo kamero že petkrat sodelovala z Lelouchom in Samuelom Benchetritom. Objavila je tudi dnevnik s snemanja celovečerca Ces amours-là, njen prvi roman pa nosi naslov Les oubliés du dimanche.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.