Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Na Kitajskem jedo pse 2

akcijski, črna komedija
Pred-del danske uspešnice!
Na sporedu od: 9.1.2003, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Anders Thomas Jensen

Zgodba

Akcijska komedija je nadaljevanje (oziroma je prvi del) velike uspešnice Na Kitajskem jedo pse. Zadnja želja umirajočega "Monka" je, da njegov posvojenec Harald poišče njegovega pravega sina, Ludviga. Toda slednji trenutno sedi v švedskem zaporu. Peter in Martin, Haraldova kuharja, mu pomagata pri reševanju Ludviga in kaj kmalu se oče in sin srečata prvič v življenju. Oče potrebuje nova jetra, zato se Ludvig in Harald odločita, da bosta zbrala potreben denar. Vse gre narobe, ko skušata oropati banko, čeprav v njej spoznata Mille, ki jima spremeni življenje. Kaj kmalu jim za petami sledita policija in protiteroristična skupina in zgodba se spremeni v krvavo akcijo.

Na Kitajskem jedo pse je bil nov veter v danski filmski industriji, kar so pozdravili številni filmski kritiki. V filmu se prepletajo tako nasilje, smrt, humor, kot tudi ljubezen do orožja, ropov in dinamita. Spang Olsen, režiser filma, je za ta film prejel številne nagrade.

Igralci

Kim Bodnia (Harald)

Rodil se je leta 1965 na Danskem. V filmu igra "Monkovega" posvojenca Haralda. Časopis Movie ga je proglasil za najatraktivnejšo filmsko zvezdo leta 1999 na Danskem. Proslavil se je z vlogo v filmu Ole Bornedala Nightwatch. Igral je v gledališki produkciji "American Psycho" in v mednarodno priznanem prvencu Nicholasa Windinga Refna Pusher.

Kot režiser in scenarist je debitiral v kratkem danskem filmu Escape.

Nikolaj Lie Kaas (Martin)

Dobil je nagrado danskega filmskega inštituta za glavno vlogo v filmu Larsa Von Trierja The Idiots. Začel je igrati v poznih najstniških letih in je od takrat igral v številnih danskih filmih, med drugim tudi v filmih The Boys from St. Petri in Carl-My Childhood Symphony.

Tomas Villum Jensen (Peter)

Pripada novemu valu mladih in uspešnih danskih filmarjev. Samouki igralec in režiser je igral v filmu The Boys from St. Petri, Stolen Spring in Just a Girl.

Za kamero

Lasse Spang Olsen (režiser)

Več kot dvajset let je delal kot koordinator za statiste pri več kot tristo filmih na Danskem in v Evropi. Njegov režiserski opus obsega številne reklame, glasbene video spote, kratke in celovečerne filme. Med slednjimi so tudi Na Kitajskem jedo pse (prvi del), Jolly Roger, triler David's Book ... V nekaterih danskih igranih filmih je imel tudi vlogo direktorja fotografije.

Anders Thomas Jensen (scenarist)

Svoj prodor v javnost dolguje scenariju za kratek film The Book of David, ki je bil predelan za hollywoodski remake, z ekipo, ki je posnela film Štiri poroke in pogreb. Ta izvrstni pisec je bil dvakrat nominiran za oskarja, ki ga je končno prejel leta 1999 za film Election night, najboljšo akcijo v živo, za katerega je napisal scenarij in ga režiral.

Prav tako je sodeloval pri pisanju scenarija za film Mifune, zmagovalca Berlinskega filmskega festivala leta 1999.

Skupaj s Kristianom Levringom pa je napisal tudi scenarij za grozljivko The King is Alive.

Steen Herdel (producent)

Steen Herdel je produciral nekaj od najuspešnejših danskih filmov. Znani režiserji Billie August (Les Miserables), Nils Malmros (Barbara) in Soren Krag Jacobson (Mifune) so svoje prve filme delali prav s Herdelom kot producentom.

Komentarji

24.4. 2006 ob 19:35

NOR FILM FUL NOR!

— niny

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.