Kolosej
Film distribucije Fivia

Okus maščevanja

akcijski kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 4.7.2013, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: J.H. Wyman
Režiser misterioznega trilerja Dekle z zmajskim tatujem predstavlja srhljivo zgodbo o neusmiljenem maščevanju, po katerem hrepeni trdoživi Victor. Ker za smrt svoje hčerke in žene krivi surovega gangsterja Alphonsa, se Victor vtihotapi v njegovo skupino kriminalcev in s pogumom in požrtvovalnostjo pridobi zaupanje krvoločnega šefa. Victorjeve naklepe opazi skrivnostna soseda Beatrice in mu zaupa, da tudi sama kuje hladnokrvno maščevanje, zato se odločita združiti moči in z zločinci poravnati račune.

Victor (Colin Farrell) je desna roka mafijskemu šefu Alphonsu (Terrence Howard), ki se sooča s problemom grozilnih pisem in usmrtitvami članov njegove tolpe. Darcy, Victorjev prijatelj (Dominic Cooper), ki prav tako dela za Alphonsa, postane obseden z iskanjem morilca. Sredi vseh teh dogajanj spozna Victor skrivnostno Francozinjo Beatrice (Noomi Rapace), ki s svojo mamo Valentino (Isabelle Hupert) živi v zgradbi nasproti Victorjeve.

O snemanju

Med snemanjem filma Okus maščevanja je igralec Colin Farrell začel razmišljati o tem, kaj bi se zgodilo, če bi v zasebnem življenju imel pištolo in bi spet začel čezmerno uživati alkohol. »Zavedel sem se, da bi bilo vse skupaj lahko zelo nevarno, zato sem se zdaj zavestno odločil, da ne bom imel pištole in da ne bom pridobil dovoljenja zanjo,« je zvezdnik povedal po snemanju.

Farrell je bil nekoč znan po svojem nagnjenju k pitju alkohola, a je že sedem let trezen. Pred tem se je boril ne le z alkoholom, ampak tudi z drogami, zdaj pa se zaveda nevarnosti, da bi se zaradi šibkosti vrnil v »prejšnje življenje«. »Poleg tega, da se bojim, da bi v stanju opitosti komu kaj naredil, je težava že v tem, da ne znam paziti niti na avtomobilske ključe, kaj šele na pištolo. Pogosto ključe kje pozabim, a to ni nevarno. Če bi kje pozabil pištolo, si lahko kdo drug kaj naredi in bi ga imel na vesti. Čeprav Američani pravijo, da je to ustavna pravica, mislim, da lahko mene izpustijo pri tem. Sem namreč človek in ljudje delamo napake,« je še povedal Farrell, ki kot Irec pozna tudi stroge zakone o orožju iz Irske, ki veljajo za ene najstrožjih na svetu.

Ekipa

Colin Farrell (Victor) je dobil zlati globus za vlogo v črni komediji In Bruges. Pred kratkim je posnel London Boulevard s Kiero Knightley, The Way Back Petra Weira, Ondine Neila Jordana in Crazy Heart ob Jeffu Bridgesu, leta 2011 v komični grozljivki Fright Night in v zf pustolovščini Total Recall (2012), za njim pa je ţe raznolika vrsta naslovov: Pride and Glory, Miami Vice, Alexander, The New World, Ask the Dust, The Recruit, A Home at the End of the World, Phone Booth, Tigerland, Minority Report, Daredevil, American Outlaws, SWAT, Intermission… Na Irskem rojeni igralec je sin nogometaša Eamona Farrell in nečak nogometaša Tommyja Farrella; kot najstnik jima je nameraval slediti, a si je premislil in začel študirati igro. Kmalu je dobil glavno vlogo v miniseriji Falling for a Dancer, nato v seriji Ballykissangel in je zatem debitiral v režijskem prvencu Tima Rotha The War Zone.

Terrence Howard (Alphonse)je za oskarja nominirani igralec, ki je na hollywoodsko sceno eksplodiral leta 2005 po vrsti močnih nastopov v filmih in na TV. V vrh se je prebil z vlogama v filmih Hustle And Flow ter Crash. Znane vloge v filmih Mr. Holland’s Opus, Dead Presidents, The Best Man, Hart’s War, Four Brothers, Iron Man in številnih drugih, prav tako pa nastopa tudi v gledališču. Howardowa vloga zvodnika, ki se skuša prebiti na rap sceno, mu je prinesla tudi nominacije za zlati globus, Independent Spirit in Image Award. Pesem It's Hard Out Here for a Pimp, katere izvajalec je Howard, je prejela oskarja za najboljšo pesem.

Dominic Cooper (Darcy) je leta 2008 igral v uspešnici Mamma Mia, ob Keiri Knightley in Ralphu Fiennesu je igral še v drami The Duchess in ob Josephu Fiennesu v trilerju The Escapist. Pred muzikalom je bil Cooper najbolj znan po vlogi Dakina v sloviti gledališki postavitvi igre The History Boys, ki jo je ponovil tudi v filmski verziji in si pridobil nominacije za več nagrad za debitanta. Na TV smo ga videli v drami Sense & Sensibility, Down to Earth, Sparkling Cyanide, The Gentleman Thief, Davison’s Eyes in v Band of Brothers Stevena Spielberga.

Isabelle Huppert (Valentine Louzon) je velika Chabralova muza,za katero pravijo, da lahko igra vse: naivko, morilko, malomeščanko, intelektualko, umetnico - vse enako prepričljivo. S filmom Čipkarica, ki je bil že njen štirinajsti in v katerem je igrala preprosto zapeljano in zapuščeno dekle, se je leta 1976 gledalcem dokončno usedla v srce. Je igralka, ki je največkrat nastopila v uradni konkurenci cannskega festivala - kar šestnajstkrat. Je tudi ena izmed treh igralk (poleg Helen Mirren in Barbare Hershey), ki so bile dvakrat nagrajene z zlato palmo: leta 1978 za film Clauda Chabrola Violette Noziere in leta 2001 za Učiteljico klavirja Michaela Hanekeja. Pravi, da je drzne scene iz filma niso spravljale v zadrego, ker je za spremembo ona kot ženska vodila igro in nadzorovala moško poželenje. Blestela je tudi v drugih Chabrolovih filmih: v Ženski zadevi(1998), v uspešni priredbi Flaubertovega romana Gospa Bovary (1991); njena odštekana poštarica v Ceremoniji (1995) ji je prinesla cezarja za najboljšo žensko vlogo. Isabelle Huppert pravi, da je "igranje način, kako izživiš lastno norost".

Noomi Rapace (Beatrice) se je rodila leta 1979. Leta 2007 je dobila dve danski filmski priznanji Robert in Bodil za najboljšo igralko v filmu Simona Staha Daisy Diamond. Leta 2010 je nastopila v režijskem prvencu švedske igralke Pernille August Svinalängorna.

Niels Arden Oplev (režiser) je leta 1989 diplomiral iz filmske režije na Danskem. Do leta 2002 je delal na danski nacionalni televiziji in istega leta prejel mednarodnega emmyja za serijo Taxa. Njegov prvi igrani film Portland je bil tudi prvo in najbolj kontroverzno delo danskega novega vala devetdesetih, tretji igrani celovečerec Drømmen pa mu je prinesel kar trideset mednarodnih nagrad, vključno s kristalnim medvedom v Berlinu. Njegov peti igrani celovečerec Män som hatar kvinnor (Dekle z zmajskim tatujem) je že postal najdonosnejši skandinavski film vseh časov, ki je v blagajne evropskih kinematografov v letu 2009 prinesel največ dobička.

Komentarji

5.6. 2013 ob 16:42

Kul!
Že dolgo sem čakal, da pride ta film k nam v kino. Samo upam, da ga ne bodo umaknili s sporeda.

— MatiC
10.7. 2013 ob 19:52

kar v redu film.
Po dolgem času nekaj boljšega od Colin Firtha.

— bertoni
11.7. 2013 ob 23:58

Groza!
Sicer odličen film vendar povsem pokvarjena filmska izkušnja po zaslugi koloseja.
Kot bi gledal cenen DVD prek nizkoločljivistnega digitalnega projektorja-čisti zmazek!
Brez ostrine in kontrasta in z nezveznim prikazom slike.
In to nam ponuja kolosej, glavni kinooperater v glavnem mestu v LETU 2013 za polno ceno vstopnice.
Fej, sram jih bodi!!!

— drfreeman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.