Kolosej
Film distribucije Continental Film

Okrožje 9

znanstveno-fantastična akcija
Tukaj niste dobrodošli.
Podnapisi
Na sporedu od: 17.9.2009, Kolosej Ljubljana
1.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 52min / 112min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Režija: Neill Blomkamp
Nezemljani vzpostavijo prvi stik s človeštvom, a s seboj ne prinesejo niti uničenja, niti tehnološkega napredka, saj so tudi sami zgolj begunci, ki iščejo nov dom. Dovolijo jim, da se naselijo v južnoafriškem getu, toda po treh desetletjih nezaupanja, omejevanja in izkoriščanja zahtevajo več svobode. Na žalost organizacijo, ki bi morala skrbeti za prišleke, zanima le njihovo napredno orožje, dokler eden od agentov ni prisiljen prestopiti na drugo stran, kjer o tujcih iz vesolja izve povsem drugačno resnico.

Pred več kot 20 leti so nezemljani prvič navezali stik z Zemljo. Ljudje so čakali na sovražni napad ali velike tehnološke napredke. Ne enega ne drugega ni bilo. Namesto tega so bili nezemljani begunci z lastnega sveta. Bitja so se naselila v provizoričnem domovanju v južnoafriškem Okrožju 9, medtem ko so se nacije sveta prepirale, kaj bi z njimi.

Zdaj je potrpežljivost glede situacije z nezemljani pošla. Nadzor nad njimi so pogodbeno zaupali Multi-National United (MNU), zasebnemu podjetju, ki se požvižga na dobrobit nezemljanov. MNU bo ogromno zaslužila, če jim uspe usposobiti močno orožje nezemljanov. Do zdaj jim ni uspelo, kajti za aktiviranje orožja je potrebna DNK nezemljanov.

Napetost med nezemljani in ljudmi se stopnjuje, ko začne MNU izseljevati nezemljane iz Okrožja 9. Za preselitev v nov kamp so zadolženi terenski agentje  MNU.  Eden od njih, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), se okuži z nezemeljskim virusom, ki začne spreminjati njegovo DNK. Wikus hitro postane najbolj preganjani človek na svetu – on je ključ, s katerimi lahko odklenejo skrivnosti nezemeljske tehnologije. Izobčen in brez prijateljev se lahko skrije samo še v enem kraju – v okrožju 9.

O snemanju

"Neill Blomkamp je vznemirljiv mlad režiser," pravi producent Peter Jackson, ki je nadzoroval Blomkampov režiserski prvenec, Okrožje 9. "Razmišljali smo o produkciji Halo, ki temelji na videoigri. Do realizacije tega filma ni nikoli prišlo, a z Neillom radi delamo in ko nam je predstavil zamisel za Okrožje 9, se nam je zdelo zabavno njegovo zamisel spremeniti v film."

V Okrožju Blomkamp spretno ustvari film z izvirno vizijo in edinstveno metodo pripovedovanja zgodbe. Potem ko se je posvečal vizualnim učinkom ter režiji reklam in videospotov, se je pri svojem filmskem prvencu navdihoval pri klasičnih znanstvenofantastičnih filmih kot tudi pri Johannesburgu svoje mladosti (Blomkamp se je tam rodil in odraščal, nakar se je preselil v Kanado). Rezultat je film, ki orje ledino z novim, edinstvenim glasom.

Že od vsega začetka je Blomkamp hotel, da bo Okrožje 9 nekonvencionalen film, ki bi pomešal meje med različnimi filmskimi slogi. "V bistvu film od fiktivne zgodbe preskoči v nekakšno ultrarealistično predstavo," razloži Blomkamp. Dramatične scene, posnetki kot iz dokumentarcev, posnetki pravih novic iz Južnoafriške medijske korporacije, "vse to je del ene zgodbe," nadaljuje  Blomkamp.  "Film se preliva od nečesa, kar daje občutek filma, do nečesa, kar daje občutek bizarne realnosti."

"Okrožje 9 se dogaja v alternativni zgodovini," pravi Jackson.  "Predstavljajte si, da bi se pred več kot 20 leti na Zemljo preselilo prek milijon brezdomnih nezemljanov v zanemarjenih vesoljskih ladjah. So povsem neškodljivi, še več kot to, povsem nemočni so. Še hraniti se ne znajo sami in nobene posebne želje nimajo, da bi počeli karkoli. Pridejo v Johannesburg, od vseh možnih krajev, in vlada ne ve, kaj bi z njimi, zato pristanejo v predelu, ki je zelo podoben Sowetu  In več kot 20 let ljudje skušajo rešiti problem nezemljanov."

Blomkamp pravi, da film posnema 24-urno ponudbo novic kabelskih kanalov, interneta in drugih virov novic, s katerimi nas bombandirajo vsak dan. "Včasih ste se posvetili samo eni časopisni zgodbi. Zdaj so podobe ves čas pred našimi očmi in tega smo se navadili," pravi Blomkamp. Izpostavlja tudi, da se je s pojavom resničnostne televizije meja med realnostjo in zabavo  še bolj zameglila.

Geneza Okrožja 9 se je začela s kratkim, nizkoproračunskim lažnim dokumentarcem z naslovom Alive in Jo’burg, ki ga je Blomkamp posnel v  barakarskem predelu Johannesburga pred nekaj leti. V njem je intergalaktične nezemljane predstavil kulturni mešanici  Johannesburga, ki je eno najbolj dinamičnih afriških mest.

Ker se Okrožje 9 dogaja v Južni Afriki, morda nekateri mislijo, da je neposredna metafora za številne težave, s katerimi se je ta država soočala. Čeprav je po besedah filmarjev nemogoče ločiti film od okolja, v katerem se dogaja, niso želeli ustvariti nobene neposredne metafore. "V Južni Afriki se moramo spopadati s stvarmi, ki jih na splošno ljudje po svetu skušajo pomesti pod preprogo," pravi Sharlto Copley, ki igra glavni lik, Wikusa. Osrednja nezemeljska lika pa sta Christopher Johnson in njegov sin, mali  C.J. (nezemljani imajo človeška imena, saj sta scenarista predvidevala, da bi ljudje nezemljane preimenovali, ko bi jih sprejeli na svoj planet). Scenaristoma se je zdelo pomembno, da so predvsem nezemljani prepričljivi, prepoznavni – človeški, če hočete. Navdihovala sta se pri ljudeh, ki jih poznata ali so jim znani, tako da sta ustvarila ekipo likov, ki so skupen številnih ljudi.

Sharlto Copley je režiserjev prijatelj že od mladosti in že večkrat sta sodelovala.  Morda bo marsikdo prezrl pomembno značilnost Wikusovega lika, da je namreč afrikaaner, "kar za nekatere v Južni Afriki pomeni, da je nekakšen hostar,« pojsani Copley. David James, ki igra vodjo MNU, se je tako odločil "da bo moj lik Anglež, mož, ki je veliko let služil v tujini in se ima že od vsega začetka za večvrednega od Wikusa."

Jason Cope, ki je bil menedžer produkcije pri Alive in Jo’burg, pa igra  Christopherja Johnsona. "Pravzaprav igram deset različnih likov," pravi Cope. "Prav špasno se je bilo zbuditi in se vprašati: Katero bitje bom igral pa danes?  Moja mama je bila zelo navdušena, ko sem dobil vlogo. Rekel sem ji: Igram skupnost intergalaktičnih bitij v mestni skupnosti. Ni povsem dojela, kaj s tem mislim."

O igralcih

Sharlto Copley (Wikus)je že pri 12-tih začel režirati in nastopati v kratkih filmih. Igro je študiral na Trinity Cllege v Londonu.  

Prvo podjetje je soustanovil pri 19-tih in od takrat je bil soustanovitelj in menedžer več uspešnih podjetij, med drugim Channel 69 Studios, Atomic Visual Effects, Slaves Talent Management tet Inspired Minority Pictures. 

Produciral in režiral je številne reklame, videe in kratke filme. Poleg tega še vedno nadzira vizualne učinke pri Atomic.  Za svoje delo je v Južni Afriki prejel številne nagrade.

Njegov kratki film 2001: A Space Oddity, ki ga je produciral in režiral s Simonom Hansenom, je najbolj priljubljen južnoafriški kratki film vseh časov.

Copley je bil koscenarist, producent, režiser in montažer svojega prvega celovečerca Spoon skupaj s Simonom Hansenom. Spoon je nadnaravni triler, trenutno v postprodukciji.

Leta 2005 je bil Copley producent kratkega filma Alive in Jo’Burg, ki ga je režiral njegov dolgoletni prijatelji Neill Blomkamp. Copley se v njem tudi na kratko pojavi.

David James (Koobus) je nastopil v Criminal Minds, The Confidant, Snitch, Jozi Streets, Egoli, Isidingo

Veliko nastopa tudi v gledališču

O režiserju

V Južni Afriki rojeni Neill Blomkamp se je v Kanado preselil pri 18-tih. Kariero je začel kot specialist za vizualne učinke pri filmu in na televiziji. Veljal je za enega največjih mladih talentov v industriji. Za svoje izjemno delo pri vizualnih učinkih je bil pri 21-tih nominiran za nagrado emmy. Kmalu zatem se je začel ukvarjati z režijo glasbenih spotov in reklam. S svojim edinstvenim talentom je hitro pritegnil pozornost, saj je nevidno združil računalniške podobe z živo igro, hkrati pa v svoje izdelke vnesel čustva, humor in razpoloženje.

Posnel je večmilijonske reklame za Nike, Citroen, Gatorade, Panasonic in Namco. Blomkamp je režiral tudi kratke filme, kot  je Tempbot, ki so dobili številna priznanja.

Komentarji

1.8. 2009 ob 13:20

Tale film komaj čakam! Ne vem pa, če bi se mu lahko reklo samo "triler".
Zanimiva tematika, ki je ne vidiš ravno pogosto.

— eden
10.8. 2009 ob 14:20

komaj čakam!!!

— jure
13.8. 2009 ob 11:22

poglejte trailer na njihovi strani... zgleda dobr film :)

— rox
15.8. 2009 ob 23:56

Film v tujini podira vse rekorde! Bomo vidli kako bo cez kaksen mesec

Smisel filma: Nobeden ni zazeljen

— kren
17.8. 2009 ob 8:30

vsekakor SFI.FI na prvem mestu, potem vse ostalo

— Franc
17.8. 2009 ob 15:04

To bo pa sigurno eden od bolših filmov v tem letu:) Tematika in ideja sta super

— matjaž
18.8. 2009 ob 12:10

Kritiki so presenečeni, na IMDBju ima fantastično oceno ....

Tko da komaj čakam. Vsekakor pa ni le navaden "triler", ampak mnogo več.

Edino kar me skrbi je:
bo 17.9 film tudi v Koprskem koloseju ali bomo kot (skoraj) vedno mogli še dodatno čakati?

— krnek
27.8. 2009 ob 16:24

Premiera tega filma v Severni Ameriki je bila 14. avgusta. Zakaj v Sloveniji pride v kino šele 19. septembra???

— Grega
31.8. 2009 ob 13:44

Film je zelo dober, ravno včeraj pogledal. Nepredvidljiv, zanimiv, niti za sekundo dolgočasen. 9/10.

Pusti pa seveda še marsikaj odprto za nadaljevanje :)

— J
7.9. 2009 ob 13:56

za Grega: film pride v Slovenijo s tako zamudo zato ker so naši kinematografi v tem primeru neumno ravnali. Premierno (istočasno z Ameriškim izidom) dobimo le filme znanih režiserjev in / ali igralcev. Ta film pa je posnel do sedaj neznani Neill Blomkamp. Idiotsko pa je, da so očitno spregledali da je film sponzoriral Peter Jackson, ki se je ničkolikokrat izkazal na režiserskem stolčku. In če je on v Neillu prepoznal genija, bi se mogli kinematografi tepsti za nakup pravic za premierno predvajanje filma.

— Tomo
8.9. 2009 ob 0:15

Film leta.

— bobi
8.9. 2009 ob 2:55

Realno sem pricakoval malo vec, ker v trailerju zgleda konc film.Sam pol k ga poste pa pogledal boste pa pomoje mal razocarani!!

— liuka
8.9. 2009 ob 15:31

Zakaj v sloveniji cakamo na dolocene filme tolike dalj, kot vsi ostali?

v nekaterih drzavah vzhodne evrope je film na ogled ze vsaj 2 tedna, mi pa moramo cakati se 10 dni!

Zamislite se malo! Sploh pa nam servirate filme tipa Killshot, ki v ZDA sploh ni prisel v kina, temvec direktno na DVD, seveda pa mi takrat dobimo sele kino predstave..

Je treba delat drago vodstvo koloseja, ne pa pocivat!

— Zakaj!
8.9. 2009 ob 16:06

Ga bom morda sou gledat nevem

— Tilen
9.9. 2009 ob 13:40

kr dober film...

— pinho
9.9. 2009 ob 14:18

film sm že gledu, men je bil dober vendar vseeno ne tok da bi ga pogledu še enkrat.

uživajte ob gledanju

— damjan
10.9. 2009 ob 17:54

tu je dobr k se ne doggaja vse u ameriki

— en že
13.9. 2009 ob 12:21

Vsi so ga tko hvalil, na IMDBju ma oceno 8.6 tko že nobedn film ni meu dolg ampak mislm, da je to najslabši film kdajkoli. Narjeno čist debilno, posneto katastrofalno slabo. Ubistvu sploh ni film ampak je že bol dokumentarc. Zgodba pa tud čist sfaljena. Mene je osebno ful razočaral.

— Lara
14.9. 2009 ob 11:11

tukaj bo sigurno drugi del

— ant
14.9. 2009 ob 15:11

bomo pogledali bomo (=

— yogi2ka
14.9. 2009 ob 22:01

Film je zlo zanimiv, snemano je spet kot nek dokumentarec, samo da ni tko grozno da bi se kamera šejkala in ti rata slabo sredi filma. Tematika je odlična, ljudje "zasužnjimo" vesoljce. Mene je pritegnila zgodba, in ma zlo dobro iztočnico za nadaljevanje. I'll come back in 3 years!

— Jeln
15.9. 2009 ob 15:36

sm že gledu
dober film, vreden ogleda
2. del bo

— surfy
17.9. 2009 ob 19:32

Katastrofa od filma! Popolna potrata časa!

— Mitja
18.9. 2009 ob 19:01

najboljsi film tega leta,definitivno

— savkovi
19.9. 2009 ob 10:27

U bistvu nič oh-in-spoh posebnega, ne vem zakaj bi moral ravno rekorde podirat. Podobne zgodbe sicer že videne, vse skupaj ni preveč izvirno. Vsekakor pa veliiiko bolj prebavljivo kot kakšne holivudske (anti)komedije, ki jih štancajo po tekočem traku.

U redu, priporočam! 7/10

— Angéla
19.9. 2009 ob 11:10

kol

— domink
19.9. 2009 ob 11:26

Ena boljših fantastik kar sem jih kdaj gledal. Definitivno priporočam. Končno znanstvena fantastika z zgodbo. Upam na nadaljevanje.

— Jaka
19.9. 2009 ob 15:10

OKROŽJE 9
(Resnica podobna škampu)

utripa v svetlobni
(etični) hitrosti

ponižane duše
so postrojenje

za skok

— IGOR BIZJAN
20.9. 2009 ob 16:37

Film je bil odličen, 10/10! Če ste oboževalec sci-fi trilerjev vam bo film zelo všeč in si ga morate obvezno ogledati! Izvrstna igra (razočarani boste tisti, ki palite samo na znana igralska imena in ne cenite neznanih dobrih igralcev!!!), odlični vizualni in zvočni efekti, odlična tematika in zgodba sama!
Uživajte v filmu :)

— nekdo
20.9. 2009 ob 23:02

dobr je

— opš
20.9. 2009 ob 23:16

En najboljših ZF filmov zadnjih nekaj let. Končno film z idejo. Odlična kritika sedanjih razmer v svetu.
Dober scenarij in dobra režija.
( Ob takem filmu zgledajo filmi kot je bil Indenpendence day še bolj ogabno butasti ....)

— Urša
21.9. 2009 ob 22:18

Nism še gledu bol realnega filma! Nezemljani sploh niso glavna tema ampak je človeško razmišljanje v takih situacijah kjer bi človek za moč in tehnološki napredek brez premisleka ubil sočloveka..

Vredno ogleda!!

— Nurikabi
22.9. 2009 ob 10:31 zvezdica

Če pričakujete še en sci-fi akcijski film vas bo District 9 razočaral, saj ima za razliko ok večine filmov v tem žanru tudi zanimivo zgobdo in dobre ideje. Film je predstavljen tako, da ga dejansko živiš z nastopajočimi igralci. Pogledal sem ga že 2krat in ob vsakem ogledu mi je boljši -- kar za večino akcijskih filmov sploh ne morem reči. Res vredno ogleda, popolnoma netipično in zelo priporočam ljudem ki so igrali Half-Life (1 ali 2), saj film pričara podobno vzdušje.

definitivno 10/10

— Tomo
22.9. 2009 ob 13:07

zelooooooo dober film, ga definitivno priporocam 10/10

— ana
22.9. 2009 ob 17:55

Nekaterim je očitno crknil sarkazem detektor ob ogledu Independence day... Okrožje 9 je kljub temu super stvar, enkratno ogledalo človeški nestrpnosti in pogoltnosti. Edino zadnji del ko se streljajo vsepovprek je malo samemu sebi namen in predolg. Tisti, ki ga označujete za krneki in slabega, ostanite še par let pri živ-žavu, potem pa komentirajte filme za odrasle.

8-9/10.

— Hubert
22.9. 2009 ob 21:13

Po mojem film ne bo uspešnica.Osebno sem malo razočaran.

— mare.miami
22.9. 2009 ob 21:44

Film je zelo dober, ampak v Koloseju v dvorani 7 so ga danes čist porezal, podnapisi sploh niso bili na sredini, včasih so jih spodaj kar porezali, leva desna stran porezana. Strahota! Kot bi gledal kakšen DviX!

— okrožje
22.9. 2009 ob 22:54 zvezdica

Film na izviren način pokaže že večkrat videno tematiko. Nihče ni dobrodošel in mešanje ras in kultur nikoli ni bilo in ne bo mogoče! To pa je voda na mlin pohlepnim korporacijam, ki v nesreči drugih vidijo dobiček. Pod pretvezo, da hočejo pomagati v resnici stanje namerno slabšajo in se oddaljujejo od rešitve. Navidezna pomoč je pesek v oči javnosti, da lahko mirno delajo packarije v imenu kapitala. Take stvari se v svetu že dolgo dogajajo in se bojo še naprej. Nad filmom sem pa vseeno malo razočaran saj sem pričakoval bolj šokantni triler z nepredvidljivimi preobrati. Proti koncu je tudi preveč trapaste akcije. Se ga pa splača pogledati.

— oilpower
23.9. 2009 ob 16:23

Jaz tako bednega filma že dolgo nisem gledala. Zgodba bi nekako še bla, liki so pa totalno butasti, dialogi tud, skratka, mene ni prepričal sploh.

— Breda
24.9. 2009 ob 12:35 zvezdica

Za razliko večine kritik tukaj, moram napisati, da sem bila sama zelo razočarana. Sam opis filma pred ogledom, se mi je zdel fantastičen, zato sem tudi komaj čakala, da vidim film. Po pravici povedano, sem bila že po pol ure zelo razočarana, sredi filma pa me je že imelo, da bi odkorakala ven. Od ZF filma, katerega dogajanje je postavljeno obdobje od osemdesetih do danes, bi človek pričakoval več. Sama zgodba bazira na zanimivi osnovi, čeprav je razvoj kasneje prikazan bolj kot akcijska parodija na ZF filme. Ob glavnem liku sem se dejansko spraševala, kako je lahko človek tako neumen, da potrebuje cel film in šele v zadnjih "treh" minutah ugotovi kaj narediti za svoj obstoj in komu pomagati, s tem, da sam sebi še podaljša agonijo, hkrati pa tudi agonijo gledalcev. Izbor likov vesoljcev - dobro, zakaj pa ne. Škampi, ki se obnašajo kot neumna primitivna bitja, razen dveh. Dajte no! Pa ostali primitivizem na strani ljudstva, ki se dogaja v tem filmu?

Resničnim fenom ZF filmov svetujem naj raje počakajo na kakega pravega. Komur je pa všeč parodična "streljačina" s pridihom precej tragikomične razvojne situacije, pa priporočam.

— Žana
24.9. 2009 ob 13:57

Zakaj tega filma ne predvajate v Kranju?

— žiga
24.9. 2009 ob 15:31

brez vezen.

— aha
24.9. 2009 ob 17:30

Film je bil zelo povprečen, kot je večina ameriških filmov, ki so obiskali naše kinodvorane zadnje čase. Res se najde sem ter tja kakšen dober, vendar omenjeni film definitivno ne spada med boljše. Se mi zdi, da hočejo v zadnjem času američani, kar na hitro služiti z raznimi filmi, ki nikakor niso upravičeni do nakupa kino vstopnic! Kar se tiče same vsebine, oziroma zgodbe, ki jo ta film hoče prikazati sploh ni napačna. Moti me že to, da vedno več prikazujejo reality posnetke...posneto iz prve roke.Marsikateremu filmi kot so Cloverfield in Quarantena niso bili všeč prav zaradi takega načina predvajanja filma. Nekaterim paše, meni pač ne. Je pa res da je to samo moje skromno mnenje, ki na nič ne vpliva in bomo še naprej hodili v kino in upali na boljše filme!
P.S.
Lahko vpliva samo na urednika! Mogoče se kmalu vrnem v kolosej z njegovo pomočjo, Upanje umre zadnje!!!

— Andrej
26.9. 2009 ob 21:28

Full dobr4 akc1ja resn0 morat3 to vidt ;)

— Gogi
26.9. 2009 ob 23:17

Še en namig o resnici v Area 51? Čez tri leta bo 2012.

— SVC
27.9. 2009 ob 13:54

bedn film, ne priporocam!

— bojan
27.9. 2009 ob 14:05

nisem še ga gledal ampak če so vsi komentarji tako dobri ga bom zdaj šel dudi gledat in upam da bo dober , če mi je všeč , vam bom napisal !

ajd dršte se !

bye

— nekdo drugi
27.9. 2009 ob 22:14

eden boljših te zvrsti. ampak vseeno nič hudo posebnega. zgodba se trudi biti zanimiva in ji v dobri meri ratuje. Če kdo od vas pozna Half Life se bo počutil kot doma v tem filmu. Nevem no igralci niso nevem kaj dobri, badguyi so bedni vsi po vrsti (črnc, tist genral) glavni lik ima pa par dobrih momentov. Ampak vseeno je poudarek drugje, tko da niti ne moti slaba igra zajebancov. Posneto je dobro, zlo mi je všeč ta dokumentaristični slog, ki daje občutek realnosti. Najbolj pa mi je všeč da se trudi v ospredje postavljat neka težja vprašanja človeškega obstoja, sicer na ZF ravni ampak vseeno. 7/10

— miha
28.9. 2009 ob 9:24 zvezdica

Najboljša znanstvena fantastika zadnjih nekaj let. To je film, ki te preprosto prevzame in prepriča, da bi celotna zgodba lahko bila resnična, obenem pa opozarja na obstoječe probleme našega sveta. Izvirna, zanimiva zgodba in odlična igra od prvega do zadnjega lika. Priporočam!

— Miška
29.9. 2009 ob 15:11

glede na konec lahko v prihodnosti pričakujemo District 10.. seveda če bo ta izkazal za finančno dobro naložbo

— xy
30.9. 2009 ob 13:30

Fantastičen film! Zame absolutno najboljši film zadnjih par let in bi si zaslužil oskarja. Krut, realističen in pa predvsem končno ZF-film z VSEBINO (za zrele gledalce seveda, najstnikom je pač važno samo klanje in vesoljci), ki te šokira in ti da misliti da po koncu dobesedno obsediš na stolu. Res iskreno iskreno priporočam!

— erienne
30.9. 2009 ob 18:08

briga me kaj si misljo drugi ampak zame je to bil fantasticen film. Nism pricakoval neki predator al pa kej takega. Film je bol narejen za štorijo kokr akcijo. Tko da za une k majo radi aljenčke pa ljudeke k se strelajo cel film, za une to glih ni. Vsekakor pa bi dal temu filmu 8 od 10 zvezdic.

— denis
30.9. 2009 ob 20:38

vsi, ki ste navajeni na ameriške čigumije, boste ob tem JUŽNOAFRIŠKEM filmu jasno razočarani. kot je zapisal Marcel Štefančič - film uspešno zaobjame veliko aktualnih svetovnih problemov in to na prefinjen, namenoma "ne-obrtniški" način, torej, estetika in verizem nista pomembnejša od zgodbe. Samoironije je pa v filmu toliko, da je onim ki v kino hodijo žret kokice in srebat kolice seveda ostal v grlu. vsi ki se identificirajo polpismenimi komentarji in ne znate izustiti drugega kot tisto svojo esemesarsko šaro brez repa in glave, raje sploh ne hodite v kino in glejte raje kakšno romantično komedijo. to je roba za vas. za ostale pa - ne samo vredno ogleda, eden boljših filmov letos!

— bor
30.9. 2009 ob 21:59 zvezdica

Po ogledu trailerja me je najboj zanimalo, če bodo znali v filmu "škampe" res tako dobro postaviti v realni svet, na našo Zemljo, s prepričljivimi efekti. In veste kaj, ustvarjalcem tega filma je vse skupaj enkratno uspelo, tako zgodba kot sama karakterizacija oseb, zlasti "prebivalcev okrožja 9" me je definitvno pozitivno presenetila!!! Film priporočam vsem, ki kaj dajo na kakovostne filme, saj je meni osebno dokazal tisto noto perfekcije, ko lahko rečem, da film ima globlje sporočilo. Kakšno?? Ugotovite sami!!

— Tinka
3.10. 2009 ob 1:24

zelo dober film
vreden ogleda
je pa malo težak tako da ni ravno za otroke pod 12-14 let

— gledalec
3.10. 2009 ob 12:47 zvezdica

Žana je napisala zelo zanimivo kritiko. Meni je začetek filma se zdel še kar zanimiv, nato je postal kar dolgočasen, a je pozneje spet ujel moj interes.
Kar se tiče zgodbe filma.. fantastično. Zelo, zelo dobra zgodba. In tisti, ki pravite da vas je dolgočasilo dejstvo, da si glavni karakter sam podaljšuje agonijo, po mojem mnenju je takšna človeška narava. Že v tistem delu, ki ubopano okrog obrne Christopherja in se vsede v tisto ladjo, brez kakršnega koli znanja o tehnologiji, ki se nahaja v njej, je zelo dober opis človeške narave, kajti vse naredi iz svoje obupanosti, in želji, da bi spet lahko bil normalen, ali z drugačnimi besedami, ravnal je zelo SEBIČNO, kakršen je v bistvu skoraj vsak človek. Le na koncu, ko je že skoraj prepozno, se le zaveda kar je prav, kar mora narediti.
Na kratko torej, film je fantastičen, zelo dobre efekte ima. Ne pravim pa, da je najboljši, kar tudi ni.

— Louise
5.10. 2009 ob 13:22

Fenomenalen film! Priporočam!

— Metod
5.10. 2009 ob 15:12

hujsi film se nism vidu

— Ludvik
18.11. 2009 ob 8:17

Odličen film. Nadaljevanja še nekaj časa ne bo sta povedala avtorja. Imata druge projekte, zna pa biti...

— Brane
26.12. 2009 ob 10:38

District 9 je film, v katerem nezemljani pridejo na Zemljo. Ampak ne, njihov velikanski leteči krožnik se ne ustavi nad New Yorkom. Niti ne nad Washingtonom. Sploh ne v Ameriki. Ustavi se nad Johannesburgom. Prve tri mesece ni bilo iz ladje slišati nič, zato se je vojska s helikopterji približala ''ladji groze.'' Ko vdrejo v ladjo, najdejo množico nezemljanov, ki jih nato strpajo v geto alias district 9. Nezemljani niso hudobni, nočejo si prisvojiti planeta, so le neumni. Postanejo pa nasilni, če jim kdo ''zateži.'' Rečejo jim prawns, škampi.
Vam to zveni znano? Belci pridejo v Afriko, tam najdejo množico črnih ljudi in jih zasužnjijo. Če pogledamo bližje, vidimo, da so prawns pravzaprav črnci, ljudje pa so belci. District 9 je pravzaprav črnski geto. So bili črnci hudobni? Ne, belci so jih zasužnjili. In odnos med škampi in ljudmi je tak kot odnos med črnci in belci v apartheidu, le da je še hujši. Film sporoča, da črni ljudje lahko postanejo beli, če imajo pod seboj škampe.
9/10

— ds

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.